• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    DARJEEL: já jsem taky mladá :) ale chápu to "zklámání".... u ě je to o tom, že jsem kdysi byla taky tentononc :) sice moje drogová kariera stála za bačkoru, ale naučila jsem se v tom chodit. Ted je to tak, že na to tak nějak mám čuch. například jsem dělala vstupní pohovor do tématické skupiny, kterou teď vedu s klientkou. na konci pohovoru jsem šefovi jenž tento pohovor semnou dělal, řekla že ji nevěřím. No a za necelé asi tři dny se to potvrdilo. Klientka se sjela čím mohla. :))))
    Ale to je o moji výhodě tohle vyčuchnout....nicméně o tom co si psal ty: v první řadě si mu věřil a to je dobře. To je o té důvěře, že? Ale u těchto klientů je vždy dobré aspoň teda podle moji zkušenosti počítat s tím, že buď něco provádějí nebo hrozí, že budou provádět a to nějak tak mít vzadu v hlavě připravené. Bohužel u těchto klientů v tuto chvíli pomáhá jim dát "nůž na krk"...podívejte co jste mi tu vykládal kontra to co se stalo. Takže dost silně o vaši motivaci pochybuju v tuto chvíli. Pro nás oba tedy bude asi lepší pokud tedy nemáte zájem se léčit si jít každý svou cestou. Pakliže to vezmete vážně rád vám pomůžu. Myslím, že tím ho neodmítáš, ale vymezíš ho. Ono je to spíš o hranicích než o nědůvěře. Dáš mu hranici, kterou oni strašně potřebují a to daleko více než kdo ostatní. Ale neodmítáš ho.
    Pakliže ji ale apriory nebudeš věřit, že to má smysl, a že oni s tím něco chtějí dělat...mám spíš obavu o tebe...podle mě je to rychlá cesta jak vyhořet :(
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FONTAIN: jsem se nevyjádřil přesně. Oni často nedůvěřují terapeutovi, lžou, podvádí apod. Jako terapeut jim můžu věřit, zakládám vztah na důvěře a takovém tom "ať uděláš co uděláš za sebevětší průser, mám Tě furt stejně rád", ale imho to s nima (většinou) nejde tak oboustranně projet do hloubky, protože nikdy nevíš, kdy Tě ladí. Takže mi klient vykláda o tom, jak mu konopí nic neříká a relaps pro něj není nic co by se jej týkalo a za týden zjistíš, že se vysmažil a dal si půlgramový brko, na který pozval další 3 klienty. Bezva důvěrný vztah.
    Nehledě na to, že spousta takových klientů je hrozně blbě motivovaná a často mi ta motivace příjde jako introjekt z komunitního "brainwashingu", spší než vnitřní touha vyléčit sebe a adaptivně a konstruktivně přistupovat ke světu. Ale nevím, su mladej a nekovanej, tak budu rád za další korekce, máš-li chuť :)
    NARVAH: nevím no, u nás bereme klienty tak, že jsou "pod ochranou" a i kdyby tam třeba někdo distribuoval drogy, tak to řešíme primárně interně, netaháme do toho výkonné orgány.
    Ohlašoval jsem jenom to, když externí osoba dodávala drogy do zařízení, ale zůstalo to u ohlášení a žádosti o pomoc s touto osobou, klienti nešli nikam vypovídat, nic takového. (a samozřejmě se tohle řešilo zase interně na skupinách, sankce dle pravidel apod.)
    NARVAH: jj, to je otázka, která je imo docela zásadní. Proč klient co se třeba i dobrovolně léčí, potají kouří konopí nebo dělá jiné prohřešky proti programu. Je to imo hodně hluboká a mnohoúrovňová otázka. U ústavní léčby nevím no... když to má třeba nařízený tak mě napadne dost důvodů nebo způsobů, jak to má v sobě poskladaný. Jinak takováhle situace je dost náročná a nezáviděníhodná, je dost otázka jak to brát. Jak bys to chtěl řešit edukativně?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    LIESKOVEC: ona je spíš otázka, proč se pacient, který je v ústavní léčbě, užívá v ní a distribuuje marihuanu, léčí? takový pacient představuje vysoké riziko třeba pro zaléčené pacienty po akutní psychóze, BAP, atd.. a tady je třeba volit strategii, která by chránila ostatní pacienty a zároveň vedla k snížení rizikovosti potenciálního distributora pacienta, nejlépe edukací, tedy praventivně.. ale někdy i třeba restriktivně..
    FONTAIN
    FONTAIN --- ---
    DARJEEL: jedna korekce: proč by se nemohl vztah s (ex)userama zakládat na důvěře? Naopak.....já třeba s ex - userama pracuju a nedovedu si představit, že bych k ni, přistupovala jako k někomu komu nevěřím, že přestanou nebo, že neberou. Je sice fakt, že ve vzduchu vždy visí, že si mohou znovu dát, ale pokud jim člověk nedá trochu důvěry je to pro ně utopie...roky jim nikdo nevěřil (což je pochopitelné) , ale oni zejména pak na začátu abstinence potřebují cítit, že jim někdo věří. Takže za sebe: já stavím vztah s klienty na důvěře!
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    MORPHLER: no, to by mě zajímalo jak je to s ohlašovací povinností.. například u závislých na alkoholu, kteří jdou do léčby, je ohlašovací povinnost primáře odělení informovat praktika pacienta, v případě, že pacient nedokončí léčbu.. ten pak má povinnost dát návrh na odebrání řidičáku.. takže v důsledku to může vypadat tak, že se jde pacient dobrovolně léčit, ale z nějakých důvodů léčbu potřebuje předčasně ukončit (tzn. např. po 2 měsících) a může začít díky tomu řízení, díky kterému se ocitne bez řidičáku..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: no, říkám, že se v tom potřebuji zorientovat.. jedna věc je nesvéprávnost, další ochranné léčby, kde může být užívání drog v léčbě bráno jako maření soudního rozhodnutí, dále bude ve hře ochrana osobních údajů pacienta..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LIESKOVEC: no s (ex)userama o hovně, protože se stejně nemůže zakládat na důvěře ,)
    A terapeut je v docela nezáviděníhodné pozici, protože má na jednu stranu ohlašovací povinnost a na druhou stranu vlastně jsou klienti chránění, protože jsou v "léčbě" :o)
    Takže typicky mezi mlínskými kameny a teď si vyber ,)
    LIESKOVEC
    LIESKOVEC --- ---
    Pokud maji psychologove chodit na policii s tim, ze pacient bere/rozdava marihuanu, tak o cem je pak terapeuticky vztah?
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    NARVAH: taky nepocitam se specialni pravni upravou pro pacienty. pokud nejsou nesvepravni, tykaji se jich bezne zakony. ted nevim jestli na to je ohlasovaci povinnost. jinak dukazni bremeno je na policii, tedy dokud to nedokaze ona (a neprijme to soud), neni dokazane nic, kdokoli ji muze akorat dat podnety a podklady.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: 188a, oblíbený protiústavní paragraf, po tolika letech udělali konečně pořádnou cenzuru svobody slova. I pár hiphopovýh fláků vzniklo na to konto :)
    A: "Dáš si cígo?"
    B. "Tak to budou 3 roky natvrdo, pane."

    A jak hospitalizovaní pacienti? To bude imo důležitý, vztahovat se na ně může nesvéprávnost nebo to, že nejsou při smyslech, ale jinak by se to mělo hodnotit úplně stejně. Nebo proč myslíš, že by se to mělo hodnotit jinak? Imho teda hlavně záleží na zařízení, kde jsou hospitalizovaní... je jasný, že třeba u ex-userů v PLku to bude jiné než v úrazovce kde vedle sebe leží pobodaní ukrajinci a nabízejí si máro .)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Nevíte, kde najít právní úpravu týkjající užívání návykových látek u hospitalizovaných pacientů - jestli platí stejné zákony jako pro občany, tzn. např. za dokázanou distribuci marihuany ostatním pacientům § 287 - Šíření toxikomanie
    (1) Kdo svádí jiného ke zneužívání jiné návykové látky než alkoholu nebo ho v tom podporuje anebo kdo zneužívání takové látky jinak podněcuje nebo šíří,  bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.

    Počítám, že tam bude právní úprava jiná a bude brán v potaz psychický stav pacienta a do toho pravděpodobně ještě mlčenlivost pracovníka. Rád bych se v tom podrobně zorientoval.
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: když mi to čas dovolí a nějak to tam zakomponuju, vyrazím tam. ještě mám v plánu krásnou lípu, tam máme nějaké klienty a chci se za nima jet podívat a rovnou to mohu spojit i s nějakými informačními dotazy. v červnu se uvidí víc, když to vyjde, tak to bude supr a nabere to třeba nějakou rychlost, když to nevyjde, tak to nechám chvíli být a oddychnu si a pokračovat budu pomalu, ale jistě :)...

    jinak ten zákon je docela srozumitelný, až jsem se divila :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A jestli se tomu chceš věnovat, tak si hlavně domluv stáž. V drogovejch komunitách jsou na to zvyklí a počítají s tím. (tedy ty, co jsou sdružený v A.N.O a jedou to seriozně, do Pastor Bonus a nebo k Čumpelíkovejm to je složitější, ale tam bych se stejně neinspirovala.)

    V Mýtě ze stážistů asi budou méně nadšení, protože vono to klientů nedělá dobře, ale minimálně nebývá problém se pobavit se zaměstnancema. Pokud teda jsi z nějakého sdružení a máte podobnou činnost a nebo student. Pokud jsi jen nadšený jedinec, co studium plánuje, tak holt počkej a zaměř se spíš na kontrolu reality, než na zámky na nebesích.
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: s jednou, se závislostmi jsem nedělala...

    Tak jeslti to není dobré kombinovat, tak to bude i lepší, když se zaměřím jen jedním směrem. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: ocitovat to musíš cele, co je v závorkách. Tedy zákon o sociálních službách 108/2006 sb. Respektive klíčové je to 108/2006 sb.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: hele - máš praktickou zkušenost s jednou, nebo s druhou skupinou v léčbě? TEdy ne že tví blízcí lidi tím trpí?

    Ty potřeba a postupy jsou odlišné, stejně jako dynamika problémů, komunikační styl a tak. Dokonce ani američani na psychotiky neaplikují 12 kroků, který jinak vytahují naprosto na cokoliv a zakládají skupiny anonymních bordleářů, přílišných čtenářů, milovníků koček a kdoví čeho.
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: jj, jdu na to... Prosím tě, ocitovat jej musím komplet celý - zákon 108?
    MEA
    MEA --- ---
    ZUZKAOU: nechci je bezpodmínečně spojovat v komunitách, spíš jsem se potřebovala ujistit i sama s sobě, zda se zaměřit na jedny nebo druhé, když nejdou ideálně společně... zas jesltiže není dobré kombinovat vzájemné řády, tak to chci nechat při jednom řádu... asi se zatím zaměřím na psychotiky, zvlášť jestli tady nemají takovou komunitní podporu...

    ale zas ráda bych schi. a alkotoxo vzájemně spojila třeba v metodách (například artetrapeutických), protože mi připadá, že spolu dost souvisejí, přestože každá problematika pramení jinde, má odlišnosti, mají mnoho společného...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokud se chceš podílet na vzniku libovolné sociální služby a nebo v nich pracuječ, či plánuješ pracovat na jiné pozici, než uklízečka, tak je prostě potřebuješ znát.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEA: jo to je ono, na prostudování by měla stačit

    http://www.mpsv.cz/files/clanky/5965/skss_final_web.pdf

    Ten zákon je potřeba citovat správně - tedy " zákon o sociálních službách 108/2006 sb. "

    A koukej si ho přečíst!
    http://www.palata.cz/userfiles/file/kestazeni/zakon-o-socialnich-sluzbach.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam