• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    LU_EXE
    LU_EXE --- ---
    SRNECEK: ja si myslim, ze kretivita a psychoterapie souvislost ma. ale spis v tom, jaky dila tvoris, nez jestli tvoris. Urcite jina dila vytvari schizofrenik, ikdyz jsou treba taky krasny. myslim si, ze nektere emoce se pak ztissi a tak nektere veci pak pro tebe nebudou tak cernobile... napriklad.

    jinak v historii psychoterapie se opravdu obevil pripad, kdy se pacientce podarilo presvedcit terapeuta aby schvalil jeji sebevrazdu.. Ale klavirista a ruce snad nemusi byt ten pravy priklad, kdyz Bedrich Smetana dokazal tvorit i po ohluchnuti.
    :)
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Osobně mě vždy napadá přirovnání klavíristy, který vždy toužil hrát na piano, být v tom dobrý, byla to jeho radost a naplňovalo ho to... řadu let tak činí, je šťastný... a pak se stane nehoda a on přijde o ruce... Dle mě dnešní psychoterapie vede k existenci, pokračování v životu za každou cenu, tudíž by vedla k tomu, aby ten člověk se s tím vyrovnal a žil dál... Ale dle mě ten člověk ztratil smysl svého života, a pokud se chce zabít, tak má na to právo... osobně si myslím, že mnoho lidí nedokáže pochopit význam umění pro jednotlivce... a dnešní kultura tlačí hlavně k existenci, i když bez snů, než k žití se sny... k pouhému nahrazení podstaty osoby něčím neadekvátním, vnucení mylšenky, že např. nyní mluvit o teorii hudby je stejně uspokojivé a nakonec ta osoba to přijme, jelikož je to přijatelnější, nežli si přiznat, že ztratila nejdůležitější... je to vnucení nového obranného mechanismu, který je ale společensky akceptovatelný, nežli říci, nechci žít a pokusit se zabít...
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Takže co to tak vidím, tak vlastně jsou názory, že kreativita prostě může být zničena psychoterapií, a nebo rozvíjena... nevím, osobně já chápu kreativitu jako vyrovnávíní se se sebou samým... a z dějin mě nanapadá nikdo "vyrovnaný", kdo by byl kreativní, vždy umělci využívali svou rozervanost pro tvorbu... i když to zní jako klišé... a vskutku je možná má kreativita pouhý obranný mechanismus, a když se nebude důvod bránit, nebude důvod tvořit...

    Jinak v místnosti Virtuální psychiatrická poradna - možnost konzultovat své problémy s psychiatrem (1910) jsem rovněž řešil tuto problematiku, kde více rozebírám, proč jsem šel na terapii atd.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: no.. mě napadá třeba, že to může bejt i srnečkův obranej mechanismus.. asi bych se ptal: opravdu se mi snížila tvořivost? jak se to projevuje? opravdu za to může moje terapie? atd.. třeba je zaléčen farmaky, to bych chápal víc ;) každopádně to může být tématem dalšího sezení
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Určitě by šlo zřídit živnost psychoterapie, vázanou na dokončený akreditovaný výcvik. Pro mě je sporné, jestli to musí dělat vysokoškolák a nebo humanitní vysokoškolák.

    Ale pak ještě zbývá neošetřená oblast v sociálních službách, kde to jaksi podle všeho není zaneseno, pokud to dotyčná služba nemá ve vlastních standardech navíc. Ostatně studium psychologie člověka nekvalifikuje ani na pracovníka v sociálních službách...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: no dyť říkám, že čeští psychoterapeuti nejsou schopní se dohodnout na jedné funkční komoře. Minimálně Anglii a v USA profesní komory dost hlídají etické standarty a mají vyšetřovací orgány (jak je to v západoevropských zemích netuším). Jenže tam jaksi je relativně kontrolovatelná a nebo úspěšně žalovatelná i činost lékařů, což je v ČR povětšinou sci-fi, až na ty nejflagrantnější průsery typu ordinuji s 3 promile, vyměním děti a nebo roztrhnu dítě porodnickými kleštěmi.

    Ale fakt se ta kontrola nedá přenést na živnostenský úřad.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: chapu. ale ja jaksi nemam v profesni komory duveru (viz lekarska komora u nas, nebo ostatne i akpcr, ktera je jak to vidim taky imho vice na skodu). Dost jsme o tom diskutovali mezi lidmi co delaji vycviky a zjistili jsme, ze by to byla stejne silena politikarina a ze o to nemame jaksi zajem. Nikdo z nas se do toho nechtel dat, chceme se venovat spise lidem. Moc si nedovedu predstavit komoru napric smery vydavajici registrace, to je cesta kterou bych tu videt nechtel. Podle toho, kdo by byl ve funkci by se asi preferovaly jen urcite smery a zcela odmitaly jine. Imho je dostatecny stav, kdy jednotlive smery certifikuji nezavisle.
    Profesni komora je primarne o moci, prosazeni zajmu a ochrane clenu, ne o zajisteni standardu.
    KATIA
    KATIA --- ---
    NARVAH: jj, souhlasím, může to jít různými směry, záleží na konkrétní konstelaci. ale jenom jsem měla potřeba vyjádřit se směrem k tomu, že "je zaručené, že k tomu či onomu nedojde"
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    KATIA: a nebo to může bejt úplně naopak, žejo.. když je klidnej, spokojenej, v klidu, tak to může potencovat jeho tvořivost, tedy syntetizovat kognitivní schopnosti, vlastnosti osobnosti a motivy..

    Lubart pokládal za předpoklad vzniku kreativity šest faktorů.. myslím si, že jeden z nich, tedy vnitřní motivace, by mohla být psychoterapií pozměněna..

    napadá mě, že třeba kreativita může vyvěrat z dezintegrace psychických fcí.. pst je integruje.. může to jít proti sobě.. pak je potřeba tedy zvážit zisky..
    KATIA
    KATIA --- ---
    SRNECEK: já si říkám, že se to v zásadě může stát, někdy ta kreativita prostě souvisí s určitým vnitřním přetlakem, kterej tak člověk ventiluje a když je v pohodě, spokojenej, v klidu... tak prostě z něj tahle energie nejde. (druhá horší rovina by samozřejmě mohla být ta, že psychoterapie nějak člověka směřuje ke konformitě a obecně vhodným projevům chování). ale tak záleží, jaká je tvoje motivace do terapie jít, co chceš, aby ti to přineslo a jestli ti to za to stojí, nebo jestli si najdeš zdroje pro kreativitu i jinde.... to je samozřejmě výsledek, který nelze předvídat....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: doneseš doklady o kvalifikaci a nazdar.
    MORPHLER: stejně jako nařízená psychoterapie pro rozvoj. Nehledě na to, že certifikovaných supervizorů už je teď málo, takže pokud by se to rozjelo jako povinná procedura, byl by z toho prima kšeft, stejně jako z vyšetření řidičů. A kvalita by šla rapidně dolu.

    POvinná týmová supervize je rozumný nápad, z povinné individuální by se stala fraška.

    Znovu opakuji - profesní komora, která vydává registrace a zároveň tedy jaksi plní kontrolní funkci. Viz třeba komory v anglosaském světě. Supervize je nástroj rozvoje, nikoliv kontroly.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: Ano, rozvoje. Ale věřím ze i Praško či Baštecka nejsou dokonali a mají se kam rozvíjet. Spervize imho není vhodná a přínosná jen pro začátečníky. Aby byla jen formální na odsedění, v tom taky nevidím smysl, ale to ani nepovažuju za supervizi..
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    ZUZKAOU: ja nemam predstavu jak a kdo a co presne kontroluje u vazanych zivnosti dneska. Ale když se da podminit garant na pohostinstvi, mohl by asi byt podmineny i supervizor, ne? Ja jsem ale klidne i pro psychoterapii jako zivnost volnou, at si to trh vyresi.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    SRNECEK: je těžký usuzovat z několika málo vět, ale předpokládám, že jsi začal chodit na terapii, protože si řešíš nějakej problém, kterej tě v něčem omezuje a je ti nepříjemnej. jenže,aby se něco změnilo, je třeba do toho systému, kterej ti celou dobu nějak funguje, sáhnout. to sáhnutí do systému docela bolí, je to normální a časem by se to mělo opracovat. je to jako když dvě zaklaplá ozubená kolečka v sobě chceš od sebe rozdělit a přemontovat jinak.
    někdy když lidi zjistí, že terapie není úplně bezbolestný proces, tak mají tendence unikat v zájmu nějak zachovat ten svůj starý systém, kterej sice není úplně ok, ale nějak funguje.

    mně přijde, že bys měl rozmýšlet, jestli terapie je to, co chceš. a jestli k terapeutce máš důvěru a chceš, aby ti tvůj problém pomáhala dál řešit. nebo jestli bys raději chtěl jiný přístup a jiného terapeuta. o svou kreativitu se podle mě skutečně bát nemusíš, spíš naopak, mohl bys jí postupně třeba ještě rozvíjet.
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    NARVAH: Mluvíš z vlastní zkušenosti?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SRNECEK: souzním s názorem terapeutky
    SRNECEK
    SRNECEK --- ---
    Ahoj, začal jsem chodit na psychoterapii, ale mám od začátku obavy, které se nyní stále více prohlubují, že "vyléčením" ztratím mou kreativitu... mízu, z které čerpám, a které mě odlišuje... má někdo nějaké zkušenosti, jaký vliv mé terapie v této oblasti... terapeutka mě ujišťuje, že to je nesmysl, ale upřímně tomu vůbec nevěřím, hlavně když nyní cítím vlivy, jež pociťuji spíše jako záporné... Děkuji za odpověď.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    Jakou máte barvu očí v tomdle fóru? http://www.youtube.com/watch?v=8bWlTZZN3DY&feature=related
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A teda fakt už vidím Praška v povinné idnividuální supervizi. A nebo tu Bašteckou.

    Individuální supervize je nástroj rozvoje, ne kontroly. Má smysl když se učím a nebo když zjistím, že mám téma, které potřebuju zpracovat - ne abych si to šla jednou za čtvrt roku odsedět, abych měla čárku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak legáně čisté řešení je to členství v komoře s interními pravidly. Ale teda zjevně čeští mozkošrkabová prostě nejsou schopni mít jednu komoru se závaznými pravidly, když neustále zakládají nové a nové ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MORPHLER: a jak to chceš podmínit supervizí? ŽL funguje tak, že přijdeš na živnosťák, předložíš dokumenty a dostaneš papír. Takže můžeš předložit doklad o vzdělání a výcivku a jako účty za supervizi, nebo doprodzdání registrovaného supervizora? A finančák jako bude chodit kontrolovat, jestli jsi stále v supervizi?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam