• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    NARVAH: ano, první část příspěvku k sympoziu byla za Narativ. Mel jsem dojem, že je třeba uvést na pravou míru, kdo byl zodpovědný za co. Dojem z té akce už jsem vyjadřoval za sebe osobně.

    Jinak včera jsem uploadoval některé z prezentací na web Psychoterapie, další by měly přijít po víkendu:
    http://psychoterapie.fss.muni.cz/prezentace-2013
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SHAMANICO: přišlo mi, že se vyjadřuješ za narativ.. nakonec prima, že ses tu vůbec vyjádřil.. škoda, že to přišlo až po těch airmanech a dalších watchdodzích, u kterých kritika spouští docela legrační mechanismy
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: mě nezajímá co si o mě myslíš, kolegové nejsme
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    NARVAH: napsal jsem "pro mě osobně". I jako organizátor jsem měl vlastní prožitky té akce, které mi přišly takové, jaké jsem napsal. A to neznamená, že tím to pro mě končí. Zpětnou vazbu jsme chtěli, protože každý mohl mít ty prožitky trochu jiné, jak ostatně dokazují i tvé příspěvky. A myslím, že to je fajn. Nepředpokládám, že se všem bude líbit všechno a cením(e) si i kritické zpětné vazby.
    Co se týká té argumentace, tak tady mám pocit, že už mě tvůj text někam trochu tlačí. Já se vyjadřoval k situaci konkrétního člověka, o kterém byla řeč, neobhajoval jsem ani tolik sympozium, jako spíš jeho pozici na něm.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: uspořádej vlastní konferenci, když seš tak chytrej... zatím tu od Tebe vidím jen prudu na druhý, nic moc výstup, pane kolego ,)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SHAMANICO: ještě k tomu, co jsi napsal: když bylo všechno fajn, tak moc nevím, proč jste po účastnících chtěli zpětnou vazbu? k tomu, abyste pak argumentovali: "málo času", "náhradník", "k obhajování"? já ti nevím, mi to přijde trocha divný.. trochu jako "fuck off" s negacemi
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    MORPHLER: podle mě, pokud něco opakuje stále dokola, tak mu můžu říct, že jsem si toho všiml a můžeme pak spolu hledat, co je za potřebou, to znovu vynášet na světlo
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SHAMANICO: prima, dík za koment
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SHAMANICO: i další kliničtí pracovníci pěli chválu zejména na atmosféru a přátelské prostředí celého sympozia, otevřené debaty v kolegiálním duchu... díky za tu "neviditelnou" práci, energii a čas, který jste do toho jako narativ dali, za mě big up .)
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    ahoj,
    nedá mi to, musím reagovat na některé nepřesnosti v předchozích příspěvcích a to za organizační tým sympozia a zároveň i za skupinu Narativ...

    Narativ nesvolával řečníky sympozia. Sympozium je aktivitou FSS (především Z.Vybírala J. Roubala jako svolavatelů), která vznikla v letech, kdy Narativ ještě neexistoval. ZV a JR jsou také lidé, kteří rozhodují a zvou hosty sympozia (a to i tohoto letošního). Leoš Zatloukal byl pozván tedy na jejich popud. Dokážu si představit, že se to může míchat, protože na sympoziu bylo jedno z hlavních témat dialogismus a keyspeakeři byli z oblastí, kterým se Narativ věnuje. Většina lidí z Narativu jsme propojeni studiem s FSS a na sympoziu jsme se někteří podíleli na organizačních přípravách.
    Leoš Zatloukal se na sympo dostal až jako náhradník, takže měl mnohem kratší čas na přípravu. To na jeho obhajobu. Jinak mě osobně na jeho příspěvku asi nejvíc vadilo, že v něm neměl žádné ukázky z praxe a grafy nebyly příliš ozdrojované/vysvětlené... Rozhodně ale nic kvůli čeho bych měl odsuzovat jeho práci a osobu.

    Sympozium jako celek se pro mě osobně moc vydařilo. Vnímal jsem mnohem více to, čeho si cením na jiných konfereních a to je prostor pro vytváření sítí mezi různými přístupy a praktiky, vzájemný respekt. Myslím, že to je to, co české psychoterapii nyní může pomoct v tom, aby si uhájila svou pozici a možná z toho i nějak povyrostla nad úroveň rybníčků jednotlivých škol a zájmových skupin.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    NARVAH: jeste uvazuju nad tim zdrzenim se u neceho v rukou klienta. imho je odpovednost za proces, za to u ceho se zdrzime, cemu venujeme v terapii pozornost docela dulezita cast prace terapeuta. mluvit o problemu porad odkola muze klient i beze me a vetsinou to uz hodnekrat udelal (az na pripady, kdy ne, pak prave nastupuje to o cem mluvis ty a rozhodne by na to klient mel dostat prostor.. ale pokud uz akorat opakuje porad dokola jak to ma tezke, tak to dle mych zkusenost moc uzitecne nebyva).
    Nevim odkud vychazi predstava, ze na reseni orientovana terapie ten prostor nenabizi- napada me ze kdyz nekde uvidis prednasku o technice jak od stezovani a zehrani klienta nad problemem prevest jeho uvazovani k necemu konstruktivnejsimu, muzes takovy dojem dostat, ale myslim si ze za tim stoji nektere jine tve predpoklady vice nez ten pristup.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    NARVAH: to s tebou vicemene souhlasim. ne u plne v rukou, ale spise v duch toho predtim ze je treba nechat klienta o tom mluvit, kdyz s tim prijde.

    zbytek cos psal.. no kdyz te to nebavi tak asi nic...
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    a to "zdržení se u něčeho" je dle mého v rukou klienta, ne terapeuta..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    MORPHLER: jinak, morphlere, pokud pacient o něčem minulém v přítomnosti vypráví, tak je to pro něj stále aktuální.. nemyslím si, že je možné dosáhnout bezproblémové budoucnosti.. vadí mi terapie, kde není člověku dostatečně nasloucháno.. terapie, které radí, doporučují.. a krátký terapie, na začátku kterých si v zatloukalově pojetí pacient zaškrkává na kus papíru svoje úspěchy namísto toho, aby o nich hovořil..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    AIM_FREEMAN: prima, že je tu pro tebe taková funkce
    BROZ1K
    BROZ1K --- ---
    BROZKEFF: diiky moc parádní stránka a vyhledavač
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    NARVAH: a mě nebaví tě číst. á šup, další narcisek do ignoru.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    MORPHLER: mě nebaví ti něco vysvětlovat
    VALOR
    VALOR --- ---
    NARVAH: Nektere psychoterapie se nezameruji na pricinu ale jen na priznaky.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    NARVAH: tos to moc neupresnil, respektive z meho pohledu jsi nerekl nic jineho, nez ze (hoši?!) vedou pacienta/klienta od orientace na problem a jeho prubeh k orientaci na bezproblemovou budoucnost a ke zpusobum jak ji dosahnout. tedy asi ze ti vadi obecne terapie, ktera nepitva problem, nezdrzuje se u nej z tveho pohledu dost dlouho. mohl bys prosim rozepsat proc ti to tak prijde? jaka je podle tebe terapie kterou si hosi "mohou dovolit"? Jake je tve teoreticke vychodisko pro takoveto soudy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam