• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    ZUZKAOU:
    DARJEEL:
    nojo když vy ste zas skočili do psychologie, já to myslela spíše tak, že ve východních naukách se tomu říká ILUZE, to čemu psychologie říká osobnost...takže tak...jinak myslím, že at už jde o jakoukoliv psychol. školu tak se stále zabývá osobností, at to nazývají jakokoliv, proto, to co pojmenuješ a nazveč, to existuje....tedy alespon pro ty pojmenovávající a ty, kteří tomu chtějí věřit...ale to jsme opravdu někde jinde...tak hezký víkend :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VAN_DEN: říkal tomu existenciální a té dasein to bylo fakt blízko. Jinak teda profesně je to gestaltista.
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    ZUZKAOU: já na ten Polákův seminář sice nechodil, ale co jsem slyšel, tak vycházel mj. z tohoto: http://obchod.portal.cz/zakladni-formy-strachu/
    ... a obecně z psychoanalytických teorií osobnosti: self psychologie, objektních vztahů, ego psychologie; hodně Mahlerová a Kernberg

    Jinak k té diagnostice použitelné v psychoterapii se dosti hodí OPD-2 (a o něj jsem se taky mj. opíral v mym předchozim příspěvku) http://www.ikpcr.cz/kurzy/opd-2-operacionalizovana-psychodynamicka-diagnostika/
    Testcentrum HOGREFE
    http://www.testcentrum.cz/literatura/7
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KATIA: jo, na klinickýho jsem sice myslela, že ten taky, akorát se to imho bude blbě hledat a zjišťovat, zbývá obvolávat a ptát se. A ano, o tom, že průměrný psychiatr udělá kvalitní diagnostiku skutečně iluze nemám, když se předhání v tom, jak málo času komu průměrně na pacienta stačí a kdosi to i referoval kdesi na konferenci "podívejte, mě stačí na pacienta 7 minut, tak neříkejte, že nemáte kapacitu, já jich stihnu za den xy" (ostatně, naši klienti /Fokus/ to jen potvrzují).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: nezáleží to na kvalitě biosyntetikova orgasmu? (stále pátek)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: opravdu? A zaprší pak? ,-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: no ale na biosyntézu se vždyky dají vytáhnout orgony, zejména takhle v pátek ;-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    hihi, to byla jen taková páteční provokace, nejsem si jist jakou hodnotu by měla takováhle debata, jestli by jsme se někam dostali... to že je tento koncept nápomocný psychologii jako discipíně, i jedinci jako ego-syntonní prvek je jistě bez debaty. A reálnost nebo skutečnost jevů, ehm [významně si odkašlává].

    Třeba v biosyntéze se s charakterem pracuje už ne jako se strukturou, ale jako procesem/funkcí, což má asi blíž existenciálnímu nebo postmodernímu přístupu...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ZUZKAOU: jak jsem četla tvůj předchozí post, jsem si říkala, za jak dlouho tady skončíme v dasein analýze - ani to netrvalo :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LADYWAVE: no pozor - existencialisti a podobné směry nějaké stabilní jádro osobnosti popírají. Respektive nepopírají to, že člověk je přesvědčen o tom, že jeho osobnost je stabilní záležitost, ale to je vlastně jen osobní dojem, nebo tak nějak.

    Ale teda teď si z hlavy nevzpomenu na nějaké konrétní jméno, či knihu, na kterou bych odkázala a je to něco jiného, než Franklova existenicální terapie. Bo kam na Frankla s postmodernou, že.

    A letmé googlení nepomáhá. Ale Polák na to míval na FF MU speciální seminář.
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    DARJEEL: v psychologickém ano :)) jelikož ji psychologie popisuje...přece...:) ale třeba z hlediska jiných disciplín - třeba "duchovních disciplín" ne :) (při pátku teda)
    KATIA
    KATIA --- ---
    SEBIEN: to není podle mě pravda, naopak klinický psycholog, který bude pracovat s testy, udělá přesnější diagnostiku než psychiatr.

    OLYFKA: čili pokud je diagnóza to, po čem toužíš, hledala bych spíš klinického psychologa, který aktuálně pracuje s testy a bude s tebou chtít projít nějakou komplexnější diagnostiku, na kterou případně naváže terapie.

    o účinnosti a významů a testů a smyslu stanovení diagnózy můžeme vést další diskuse :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VAN_DEN: pěkně popsané :)))

    A mohli by jsme se rovnou při při pátku takhle potahat ohledně toho, jestli vůbec existuje nějaká osobnost v psychologickém slova smyslu :)
    VAN_DEN
    VAN_DEN --- ---
    OLYFKA: Rozumím tvé touze po diagnóze, ale v psychoterapii je to podle mých zkušeností s dg. trochu složitější.

    Někdy je ta diagnóza vyloženě užitečná a může pomoci podobně, jak píšeš. To se týká třeba panické poruchy, kdy si většina lidí oddychne, že má jen paniku, a nikoliv infarkt. Nebo když člověk zjistí, že jeho nesoustředěnost pramení ze stresu, a nikoliv z demence.

    V jiných případech ale ta dignostika tak jednoduchá není a nespočívá jen v klasické MKN-10, ale spíše v popsání struktury osobnosti, její psychodynamiky obecně, nebo popsání tzv. procesu a jeho přerušení, apod. - dle psychoterapeutické školy, ve které je daný terapeut/diagnostik vycvičen. Každý terapeut si nějakou takovou diagnostiku dělá sám pro sebe a s klientem ji postupně více či méně probírá. Asi to nedovedu úplně vysvětlit, ale souvisí to s tím, že principem či cílem terapie není jen to, aby klient věděl, jakou má dg., ale aby si uvědomoval, jak to konkrétně u něho funguje, jaký je ten mechanismus, proces, konflikt, apod. Jinými slovy je sice fajn, že mi doktor třeba řekne, že ty moje potíže jsou psychosomatický, ale dokud v rámci terapie neodkreju, jak je u mě to duševní a tělesný propojený a jak se to ovlivňuje, tak mi to moc nepomůže. Také každý člověk trpící třeba panickou poruchou je jiný a léčba u něho vypadá trochu jinak.

    Dále také funguje to, že psychoterapeut s klientem standardně klasickou diagnostiku nedělá. Pokud se komplexní diagnostika před terapií dělá, tak ji zpravidla provádí někdo jiný, anebo v jiném kontextu (např. před začátkem skupiny či stacionáře). A pokud daný terapeut dělá na pojišťovnu a díky tomu musí nějakou dg. vykázat, tak se často podle dané dg. v terapii až tak neřídí. To kvůli tomu, že psychiatrické dg. z tzv. MKN-10 jsou pouze deskriptivní, čili pouze sdělují, že daný člověk v dané době vykazuje dané symptomy. Nic ale neříkají o tom, kde se u něho ty symptomy berou, jak je prožívá, jaké má zdroje ke změně, apod. To je součástí té širší "psychodynamické" diagnostiky, která, jak jsem psal, je obsáhlejší, nespočívá pouze v dané dg., ale i v popisu co a jak... Obecně terapeuti taky v rámci terapie neradi diagnotikujou i kvůli odporu k tzv. nálepkování a také na základě zkušenosti, že dg., o které u daného klienta uvažují, se během dlouhodobé terapie proměňuje.
    OLYFKA
    OLYFKA --- ---
    SEBIEN: hele mam treba BDD (body dysmorphic disorder).. v jednom narocnejsim obdobi jsem mela haluze, ze mam jedno voko morbidne vetsi nez to druhy, a myslela jsem na plasticky operace tak 10 denne.... Pak jsem si precetla o tom, jak fungujou lidi s BDD, a co to vlastne BDD je.. NO a dnes uz mam vobe oci skoro stejny! .))
    takze informace mi v tomhle pripade jednoznacne pomohly.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DARJEEL: přesně tak to vnímám taky :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEBIEN: oni se ve většině případů prolínají, třeba charakterový struktury (respektive procesy), které částečně odpovídají i diagnostickým škatulkám jsou prostě jen reakce na zranění, "vstupní body" pro terapii, ale sami o sobě neznamenají nic... maximálně se člověk uklimbá, že má teda diagnozu, je "magor" a má teda svatý právo dělat svoje vyšinutosti :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    (SEBIEN: tím chci říct, že je nakonec jedno, jak to pojmenuješ a jestli to pojmenuješ)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    OLYFKA: jo, v některých případech to jistě úlevný být může, to asi jo, zvlášť u lidí s apergerem, u kterýho je nějaký řád a pojmenování důležitý ke klidu.
    A ty víš, že máš "nějakou" poruchu osobnosti? Nebo si to myslíš?
    Protože co se diagnostiky poruch osobnosti týče, mnoho psychiatrů to zas tak moc neřeší a zas tak důsledně mezi nima nerozlišují, prostě nějakou napíšou, aby měla pojišťovna klid (a to nemluvím o jiných pomáhajících profesionálech, kteří nezřídka mluví o "poruchách osobnosti" rovnou v množným čísle, aniž by je moc zajímalo, jakou konkrétní má dotyčný), což odráží tu realitu, že často se ty příznaky prolínají a že lidi úplně neodpovídají diagnostickým škatulkám a jsou někde na pomezí. A co se týče druhé možnosti, třeba prostě vážně žádnou diagnózu nemáš.
    A v obou případech platí co říká Darjeel.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam