• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: podle mě, když je člověk jakej je, i jako terapeut, tak nic nepředstírá.. nemám spojenou terapii s předstíráním, zakrýváním něčeho..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: když si to dawe takhle interpretuješ, tak se nedivím, že tomu nerozumíš ;)
    DARJEEL: marka poštu.. žádnej výcvik nemám
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: ..tak já už tomu teď nerozumim.. na jednu stranu chceš předstírat, že nemanipuluješ, ačkoliv to samozřejmě děláš taky - jinak bys ani nebyl člověk - a na druhou stranu chceš bejt lidskej a přiznávat svoje slabosti.. To mi prosimtě vysvětli ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KATIA: ále, jestli to dělá Jirka Kichrner, který to propaguje a lidi na FKT upol, tak jako to jsou takoví milí tělocvikáři, no.

    Respektive myslím že se snaží dát nějakou racionálnější formu tomu, co tu jaksi začíná bujet samovolně. Viz třeba právě Žito.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: zatím jsem si všiml, že píšeš, že nemáš rád hypnózu a krátky terapie.. tak co máš rád? Jakej máš výcvik?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    ZUZKAOU: mně přijde, že to mají jako načatej projekt, ve kterým jsou lidi, někteří jsou moc prima (třeba prof. Válková), ale obsah tomu zatím chybí.. těžko říct, o co go..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: myslím, že být tam, cele, za sebe, je právě to těžký.. a podle mýho nejvíc terapeutický.. tak k tomu směřuju.. to je moje cesta.. vím, že jsou jiný, respektuji je.. jsou mi však vzdálený
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DARJEEL: myslím, že tu o tom píšu
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: reagoval jsem na "všichni jsme jenom lidi".. podle mě je víc terapeutický ukázat nedokonalost ve vztahu než opak
    KATIA
    KATIA --- ---
    ZUZKAOU: omg omg, viděla jsem kdysi profily nějakých lidí s tímto spojených a je to bída. akademické tituly získáš nejlépe, když si publikace sám vydáš atp....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NARVAH: no na druhou stranu - pokud se budou držet sportovců, tak tam to význam má. A takovým trenérem by navíc měl být někdo, kdo dělal sport aktivně a na profesionální úrovni. A je jednoduší protáhnout sportovce výcvikem, než psychologa dotáhnout do dlouhodobého celodenního tréningu denně a prokazatelných sportovních výsledků.

    Jenže voni to pak prodávaj i veřejnosti a nebo se prohlásí za Žito.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: jo, protoze je to velmi velmi abstraktni, do hlavy ti nevidim a nevim, co to znamena pro tebe. muzes si myslet, jak jsi tam s lidma, ale ja se ptam, co tam teda delas (protoze neco delas, jinak to nemusis delat :-)). teda, neptam se, je mi to celkem fuk. ja budu chtit vysvetleni nebo osvetleni, ty me muzes zase narknout z toho, ze potrebuju-li to vysvetlit, tak to mam spatne nastavene. nikam se nedostaneme.
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    pro mě není těžké přihlásit se k lidem, dawe ;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NARVAH: a co Ti je blízký?
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: No já myslim, že nejde o to, jestli tam patří nebo nepatří. Jde spíš o to, že všichni jsme jenom lidi. A imho je lepší si to přiznat, než něco předstírat a ulpívat na nějakym idealizovanym obrazu.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    proto mi není blízkej ani erikson, ani koučing, ani rychlý terapie..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    DAW: pro mě manipulace do terapie nepatří.. ten pohled přes ni na terapii mi není blízkej..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: to je právě ta potíž: že to vnímáš jako fráze..
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: imho se manipulaci nevyhneš.. spíš jde o to, jestli jsi schopnej jí reflektovat a tuhle reflexi pak smysluplně využít.. anebo jestli si chceš nalhávat, že něco takovýho ty přece neděláš (což je mírně řečeno velmi naivní;)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    NARVAH: Holt rozdíl přístupů a filozofií. Setkání, být člověk, být tam cele... hezký fráze... sice bych se zase ptala, co to dle tebe je a jak se to dělá, a zároveň, protože já pod těmi pojmy samozřejmě vnímám nějaký (svůj) obsah, tak si myslim, že se to nijak nevylučuje s tím, co dělám. A já dělám to, že se snažím tomu člověku primárně pomoct, aby mu bylo líp, protože proto přišel.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SEBIEN: myslím, že v terapii jde o setkání.. o to bejt člověk, bejt tam cele pro toho druhýho.. to je těžký.. pokud manipuluješ, tak s někým zacházíš, pohybuješ s ním.. podle mýho terapeutickéj pohyb je v tom setkání samotným..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam