• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    OLIII: Prace s cizinci při terapii v cizím jazyce zvládnout jde, jak píše MORPHLER praktikuje se i terapie s tlumočníkem. Ohledně otázky návštěvy ČR 1x měsíčně - v principu by to stačit mohlo, je velmi individuální co bys řešila. Z praxe vidím, že zejména u klientů, kteří jdou do terapie poprvé, jejich očekávání jsou nastavena ze zkušenosti od klinických lékařů, kdy ti termín příští návštěvy sdělí lékař, napíše na kartičku a nazdar. V terapii jde o společnou dohodu a na začátku se hledá, co je pro obě strany nejpřínosnější. Někdo chce zjištěné věci ověřovat v komunikaci s ostatními, druhý si v mezidobý setkání píše akorát deník. Situace se mění i v samotném procesu, a u rodičů pozoruji, že se časem intervaly mezi setkáními prodlužují i na 6 týdnů. Také každý terapeut má své individuální návyky a pravidla.

    Rozhodně mi přijde důležité znímit, že ikdyž přes reference můžeš vybírat psychoterapeuta/ku sebe lépe, to že seděl 100 před tebou neznamená, že bude vyhovovat Tobě. I v terapii platí, že základem je důvěra a když jí ty v terapeutovi (nebo on v tobě) nesdílíte, nemá cenu to lámat přes koleno a je lepší to změnit. I sám terapeut ti může doporučit někoho z kolegů, obvykle v oblasti psycho-služeb orientuje lépe.

    V poslední uvžování mě napadá, že pokud žiješ v zahraničí v nějaké více pokrokové zemi, některé terapie jsou hrazeny ze zdravotního pojištění, což se v ČR děje spíš minimálně. To vše je asi vhodné zvážit.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    OLIII: Pokud anglictinu ovladas, neni to az takova prekazka jak se zda, tlumocil jsme radu kvaziterapii (fungujicich ukazek, nacviku a pod.) a i pres tlumocnika a omezeny kontext to zakladni vetsinou fungovalo.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    OLIII: pokud oba dva budete mluvit jazykem, který není mateřština, tak to není takový problém, jako kdyby jeden z vás mluvil mateřským jazykem a druhý ne. Efektivita terapie by tím neměla být výrazně ovlivněna, možná jen občas si budete muset víc vyjasňovat, jak to kdo z vás myslí, ale to základní léčivý na terapii by fungovat mohlo :-)
    VALOR
    VALOR --- ---
    OLIII: Nekteri terapeuti z cech v posledni dobe pracuji i prez skype. Neni to idealni ale v takovem pripade mozna lepsi nez nic. ;)
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    and who's the real(istic) coco(nu)t?;))
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SHAMANICO: přesto: jsou to podle mě postmoderní pseudokokoti
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    NARVAH: klídek, chvíli mě to zajímalo...ale pak jsem si projel některý tvý minulý příspěvky tady v diskuzi a zájem opadl.
    DAW
    DAW --- ---
    aha.. a už jsem se dočet proč :)
    DAW
    DAW --- ---
    SHAMANICO: Je hele.. zrovna jsem se ptal ve vedlejšim klubu jestli tam někdo nejde :) .. ale nechápu proč jsi za tuhle poznámku dostal mínusko? ..tak to jdu napravit..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SHAMANICO: ptal ses na to mínus, proč.. tak jsem ti odpověděl. co bys chtěl dál rozebírat? můj postoj k narativu?
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    NARVAH: jo, konstruktivnějšího. Jakože něco, na čem se dá stavět. Taky můžu říct, že mě sereš, ale tím se diskuze většinou končí.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SHAMANICO: konstruktivnějšího? to slovo mě pobavilo..
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    NARVAH: a něco konstruktivnějšího by nebylo?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    SHAMANICO: mě ti narativci už tak nějak serou
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    SHAMANICO: můžu se jen zeptat proč mínus? Klidně do pošty. dík.
    MARLI_TARN
    MARLI_TARN --- ---
    dik vsem za reakce :-)
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    tak pod čarou
    psychoterapie je i o tom, že se člověk odhaluje a ověřuje si, že je to bezpečné, že může a nic se nestane, naopak ulevuje se...
    takže myslím, že rychlejší cesta je upřímnost....ono to ani pak nemá moc smysl...ale dá se pracovat s nevyřčeným, jak již bylo řečeno a dá se pracovat s neupřímností jako tématem, jak už taky bylo naznačeno :)))
    SHAMANICO
    SHAMANICO --- ---
    MARLI_TARN: me prijde, ze uprimnost je vubec problematicky koncept. Uprimnost vuci komu? Vuci sobe - ano, tam je to asi dulezite, ale clovek je k sobe uprimny tak moc, jak umi byt. Typické je tvrzeni - neni uprimny/a sam k sobe. Ale vi o tom ten clovek, neni to jen pohled druhych, kteri vidi neco, co on/ona nevidi? Pak "byt uprimny sam k sobe muze byt cil, kteremu terapie pomaha.
    Jinym prikladem je uprimnost k druhym, jak taky chapu tvou otazku, kdy nebyt uprimny znamena neco vedome zatajovat. A pak je to asi fakt na zvazeni a na individualni situaci. Brani to, co zatajuju terapii? Je to pro to, co resim, vubec dulezite? Taky asi je dobry zamyslet se nad tim, proc s necim nechci ven. Je to o duvere v terapeuta, chci jeste pockat? atd... plus souhlas vesmes s tim, co bylo receno nize
    EVAD
    EVAD --- ---
    MARLI_TARN: pokud jsou veci, ktere jeste nemuzes / nechces rict, tak si je zkus zpracovat alespon v denniku sam pro sebe. mozna prijde cas pozdeji v terapii, kdyz budes svemu terapeutovi duverovat vic, a vratis se k tomu. a mozna se stane, ze pozdeji v terapii zjistis, ze ty utajene veci nemely takovy vyznam. do niceho se nenut.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam