• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    NIKAO
    NIKAO --- ---
    psychologický výklad pohádek je super, ještě má animus anima v pohádkách, a rohr má na každej typ osobnosti jinou pohádku, chce to najít tu co je nejvíce podobná té jaké osobnosti-hysterie,narcismus, pocit vlastní hodnoty,vztahy, má toho hodně,dobře se čte. A pro nás ženy je u mě top C.P.E. ženy, které běhaly s vlky, tam jsem nedávno našla pohádku, co mě úplně rozsekala..

    V tom symbolickym světě jsou občas hororový scény právě takový aby to zanechalo ten efekt.. a určitě spousta je ovlivněná křesťanstvím a postupem času jak si to lidé předávali slovy,tak i upravovaný, takové nevědomí naší kultury..
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    NARVAH: janježek (HPO) byl myslím jeho první kniha, ty další, jsou mnohem lepší ;)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    kdysi sem si pročítal tohle: jlswbs.files.wordpress.com/2009/01/psychpohad.pdf
    v pst jako technika se daj pohádky myslím dobře použít, např. napsat vlastní život jako pohádku..
    co se týče němcový a erbena, jestli to číst dětem, nevím.. co jim takhle vlastně předáváme.. spousta z těch pohádek je hororových
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: me od nej nejvic dostala knizka Zavisle vztahy. A par dalsich taky. Imho je to porad aktualni. Me se teda libily i nektery soucasny animaky od Pixaru. Nebo takovej South Park :) Imho genialni a psychologicky perfektne propracovanej serial. Ale myslim ze je porad dobre cist detem Nemcovou a Erbena a dalsi. Ze v tom jsou obsazeny koreny nasi kultury.
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    ta knížka od rohra o janježkovi a bordeline mi moc nesedla..
    moc nevím, jestli ty "tradiční báje a příběhy" dnešním dětem ještě někdo čte.. jestli se ty archetypální vzorce takhle ještě předávaj..
    DAW
    DAW --- ---
    Obcas kdyz tady tak procitam tenhle klub tak me napada ze hlavni smysl vycviku je naucit se komunikovat s jinejma terapeutama. To byva totiz mnohem vetsi orisek nez komunikace s klienty. Che che :)
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: ja myslim ze to je o dost slozitejsi.. Hlavne se nejedna o "maminy moudra". Coz teda me prekvapuje ze to nevis. Ale samozrejme tady nemluvim o kaceru Donaldovi. Mluvim o tradicnich bajich a pribezich, ktere predavaji kulturni poselstvi a nesou v sobe spoustu archetypalnich vzorcu, ktery nevyzvracis, protoze jsou zakoreneny mnohem hloubs nez vubec dokaze kdokoli dohlednout.
    Podivej se nekdy na neco od Heinze Petera Rohra - jak se da jedna kratka pohadka rozpracovat do cele knihy. Tolik obrazu a metafor je skryto na dvou ci trech strankach :)
    NIKAO
    NIKAO --- ---
    u sebe bych to nazvala spíš zkratkovitý způsoby jednání, ale myslím, že vím o čem mluvíš.. otázkou je, že člověk něco nasává a i vydává, kdyby vnímal svět jen podle sebe, tak bude hodně veliký individum téměř neschopný se bavit s ostatníma.. vždyť i to, že žijeme v čr a mluvíme češtinou člověka nějak ovliv'nuje a formuje..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    začneš třeba tím, že si je uvědomíš.. co ti dělaj.. jestli jsou tvoje
    NIKAO
    NIKAO --- ---
    s tím souhlasím, jak vyvracíš scénáře?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    karen měla na mysli spíš postoje.. jinak myslím, že svět nepoznáváš podle sebe dokud nevyvrátíš ty scénáře.. nvrmnd
    NIKAO
    NIKAO --- ---
    NARVAH: tak k moudrám: jsou tři fáze vztahování se k lidem - od,k a proti...nevim, myslim, že to je horneyová, když se zasekneš na jedné z nich, tak je to dost na hovno... většinou to vzniklo u miminek, který právě moc blinkala a třeba schválně na maminku a vytvořilo si takový scénář ke všem lidem už do budoucnosti... (a je jedno jak moc potom poznávaj svět podle sebe, prostě konstrukt) ale třeba je spoustu z toho nějakou projekcí, klidně se zasměju sama sobě...

    a ty minus, to měl být spíš dotaz ohledně terapie..- jestli se vám stává, že se setkáváte s lidma který přímo vyžadují mocenský přístup,nebo naopak a k věci..jsem v jednom krátkym "výcviku" (jestli se tomu dá tak řikat) a hodně narážim právě z důvodu terapie zaměřené mocensky a nedokážu se z té pozice vymanit.. Třeba u lidí, kterým chybí určitý morální "standardy" by se dalo mluvit o tom,že to může být pozitvní do určitý míry a po určitou dobu, ale dlouhodobě?
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    reagoval sem na dawa a jeho předávání mouder, ne ta tebe
    NIKAO
    NIKAO --- ---
    NARVAH: hh hodně chytrý... nevím jestli má cenu ti VŮBEC NĚCO VYSVĚTLOVAT-...
    Mluvim o klasických pohádkách, který všichni známe a jsou v nás určitým způsobem ukotvený a dalších, který už se po staletích tradujou a mají ten význam v sobě.. což bych ti asi hodně lichotila kdybych si myslela, že to pochopit můžeš, přijdeš mi jako nevybouřenej fracek, který nemá ani páru o ničem..

    NARVAH
    NARVAH --- ---
    myslim bude fajn, když pak to dítě ty máminý moudra z pohádek zase vyblinká a bude poznávat svět podle sebe
    NIKAO
    NIKAO --- ---
    DAW: to mi připomíná, teď jsem mluvila s kamarádkou, kde mají právě ideál takové pomoci (na VŠ soc) - v rámci komunity.. nezavírat a nevymýšlet všemožný služby,ale pomáhat si navzájem. To přece funguje od jakživa...

    V psychoterapii je opravdu důležitý samotný výcvik a vědět kde mám svoje možnosti, hranice, slabá místa, samozřejmě silná místa, řešit své problémy, traumata..jak působím na klienty... a to je právě ono - přijde člověk a očekává vedení, vlastně osvícenou (převážně) mužskou autoritu (otce) ten je hierarchicky vždy výš, otázkou je, že takový člověk nebude spokojený s člověkem na stejné úrovni (což podtrhuje to, že jsme hodně mladí). "když už si za to zaplatí" tak chce opravit:D
    DAW
    DAW --- ---
    NIKAO: Jojo.. Je tady patrnej ten návrat k běžnýmu lidskýmu sdílení a učení se v horizontální rovině. Vertikální (mocenský) uspořádání se pomalu rozmělňuje a my začínáme chápat, že pojetí psychoterapeuta jakožto "odborníka", který ovládá jakési složité nástroje, jimiž může klienta "opravit", je ze své podstaty zcestné. :)
    NIKAO
    NIKAO --- ---
    taková běžná forma psychoterapie mezi lidma.., každý v životě to zažívá, už tím, že vidí film, nebo čte knížku, která se ho nějakým způsobem dotýká: tím je to proces vedoucí k "uvědomování sebe, prožívání, aatd.. práce terapeuta je tady dobrá v tom pomoci člověku jít více do sebereflexe a asi ve všem i v tý body terapii, aby vnímal co cítí...? to vařim z vody..

    k těm pohádkách, my je používáme jako jednu z hlavních technik možností práce s obsahy nevědomí, protože právě díky nim se předává ta zkušenost pro zvládnutí určitých vývojových období a v těch příbězích jsou ukryty určité klíče, proto se dětem vypráví pohádky a je to nejjednodušší druh předávání "návodu" na život na té hlubší úrovni, kde funguje symbolika, tam se psychoterapie také může odehrávat!!
    DAW
    DAW --- ---
    NARVAH: je to asi oboji zaroven. Pst vede obvykle k preformulovani pribehu, nachazeni novych vyznamu, rozsireni pribehu o prvky, ktere drive zustavaly skryte ve stinu... atd. V tom vidim ja asi tu nejvetsi zmenu - clovek zacne o sobe a o svete uvazovat jinak, coz neznamena vlastne nic jineho, nez ze se promeni pribehy, ve kterych a skrze ktere zije.
    Ona maminka tim ctenim pohadky predava diteti take obvykle nejake moudro ( ostatne pohadky samotny by byly na celou dalsi diskuzi )
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: To já jen tak, aby příbytek bytí nestála;) Docela rád na to období vzpomínám..a takové věci jako odstup od vrozeného předporozumění světu, uzávorkování nebo vzdání se subjekt-objektového rozdělení ve prospěch pobytu, resp. bytí-ve-světě si ponechávám v arzenálu. Ale ačkoli mi to asi již nikdo neodpáře, tak mi to ani nikdo nepřišije;). Škatulata, škatulata..ach vy nezbednícíi;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam