• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DAW: Nalákat názvem kursu, to on umí. Koneckonců katolíci měli vždycky dobrej marketing ;). Já mám s Remešem podobnou zkušenost jak ty, ještě umocněno tím, že tam z toho svého křesťansky psychologizujícího dogmatického pohledu vykládal mj. zenové koany. Takhle naprosto se minout.. Ono nejde o to, že by se nedalo cokoli použít jako pole hermenautického výkladu z určité pozice. Jen...strašně zavádějící. Doslova tam dezinterpetoval minimálně jednu poměrně rozsáhlou duchovní tradici a mam pocit, že toho ten první den stihl projít více, aby zakotvil ve "zcela přirozeném" křesťanství. Spiritualita v ocelovém sevření normality. Tfujtajksl..vztekal jsem se, plakal jsem až k smíchu, směju se až k slzám ;D
    DAW
    DAW --- ---
    SANTAL: Jo vidiš.. jmenovalo se to Démonologie Otců Pouště.. nebo já už nevim, už je to pár let.. Každopádně to, jak to probíhalo pro mě bylo dost velký zklamání.. jak jsem psal: dogmatismus, myšlenková uzavřenost a manipulace s fakty ... Myslim si, že "Otcové Pouště" by se chytali za hlavu ;)
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    Me vzdycky prisla lehce kuriozni uz ta Remesova akademicka kombinace gynekolog-teolog. Docela by me zajimalo, co by z toho vylezlo, kdyby si lehnul Freudovi na kanape :-)
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    podle mě bejt bacenej posvátným mečem bude základ.. jak u rytířů u kulatýho stolu, který si v rámci toho vstupního rituálu nechali od ríši lajonharda useknout ucho.. bych do toho ty prachy investoval, lepší jak to rvat do podobnej legrácek jak je soleil circus
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    Včera u obhajoby totiž jedna moje spolužačka měla téma, který to popisovalo a viděla jsem na konci BP v přílohách fotky dřevenýho meče, skleněých pohárů a co jsem jen tak očima prolítla a co spolužačka říkala,tak při svých kurzech tenhle meč drží a prej jím občas někoho "bací". Má od 8.10. zase nějaký výcvik asi za 3000,- tak jsem si říkala, že jestli to bude show, že bych zašla.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    DAW: Aha, tohle zní trošku jinak (mě prostě překvapili právě ti Otcové pouště, neb je sice katolická teologie uznává, ale... v podstatě je pomíjí, zatímco na nich výrazně stavějí své duchovno východní křesťanské církve, tedy i současné - a také to, co pak nazývají psychoterapií - i když jde o pojem teologie, ne psychologie, proto se poněkud liší).
    Nicméně tohle učení je právě o démonech, vášních a tak - takže nic, co bych nečekala... a pojetí Boha je tam poměrně striktně dané taky (těma Otcema).
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    jinak si narozdíl od dawa myslím, že se v hagioterapii pracuje s biblickými texty.. měl jsem v ruce tu knížku od halamové s remešem - má pěknej obal.. alenka halamová je jinak taková mamina.. si ji představuju, že by mohla bejt dobrá pro takovýto fakt pevný obejtí nějakýho klučiny či holky, co to měli těžký s mamkou či taťkou..
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    kethamina: na jejich kurzu nee, ale halamovou znám osobně z výcviku
    DAW
    DAW --- ---
    Ještě pro upřesnění - z online slovníku cizích slov:

    hagioterapie >> nová forma existenciální psychoterapie považující náboženskost za mimořádně mocnou intervenující sílu lidského duševna

    Opravdu se nemá jednat o Remešovu dogmatologii s biblí!
    DAW
    DAW --- ---
    SANTAL: Hagios - z řečtiny = svatý, posvátný
    To že si tam pan Remeš automaticky dosazuje bibli je právě už přesně docela zřetelnou známkou toho, o čem jsem psal v posledních pár příspěvcích - už bych to nerozváděl..
    Ale hlavně: já byl na jiným semináři - jmenovalo se to "Psychoterapie Otců Pouště" a mělo se tam mluvit o asketech, kteří odcházeli do pouště hledat boha - a mluvilo se o nich fakt jenom těch prvních pět minut.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    DAW: Nalákal? Já měla pocit, že hagioterapie je (psycho)terapie pomocí Bible, tedy... bych tam tu Bibli fakt čekala :-)
    DAW
    DAW --- ---
    SANTAL: jojo.. někomu to takhle může i vyhovovat
    Ten problém pak nastává, když někdo vychází z apriorního paradigmatu Bůh x Ďábel = Dobro x Zlo = Božské x Nebožské ... a na tom staví celý svůj seminář, zatímco posluchač (v tomto případě já) se s přednášejícím názorově rozchází ještě o level dřív... Tak to prostě těžko může fungovat a není nic špatného na tom, že to někdo takhle má hozený, ale měl by si ten člověk uvědomovat, že těch možností jak vnímat "Boha" je tady víc a měl by už předem dát lidem jasně na srozuměnou, že jeho seminář bude mít takovouhle formu (což bohužel bylo ve skutečnosti přesně naopak - nejenom, že nepřipouštěl názorově rozdílné komentáře (které někdy blokoval až poněkud infantilním způsobem), ale také "nalákal" do svého semináře lidi na atraktivně znějící téma, kterému se věnoval cca 5 minut a pak šup honem "tak teď si vezměte do ruky bible...")
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    DAW: Tak zatím (v tomhle stručném odstavečku) nic, co by mě nějak odrazovalo :-) taky nic, co by bylo " spešl katolické", tedy ne jednoduše "křesťanské".
    DAW
    DAW --- ---
    DAW: Za tou poslední větou měl bejt otazník: "Stačí to takhle?"
    DAW
    DAW --- ---
    SANTAL: Tyjo to by bylo asi na hodně dlouhou diskuzi ;) A do tohodle klubu to taky asi nepatří.. no zkusim to vyjádřit nějak jednoduše - je tam hodně zdůrazňováno vnímání božského rozměru skrze utrpení, oběť, zlo v lidech a na zemi, boj dobra se zlem ... Já osobně vnímám božské jako to, co sjednocuje, co propojuje veškeré bytí do jednoty a ne to, co rozděluje... Stačí to takhle (p.s. uvědomuju si, že i katolictví má různý podoby a třeba v jižní americe ho taky prej vnímaj mnohem víc přes panu Marii a jakožto symbol lásky než přes ukřižovanýho Ježíše na kříži... ale to by fakt bylo na hodně dlouhou debatu..)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KETHAMINA: Mě by to taky zaujímalo, hodně, ono třeba to svatootcovské učení, co maj na stránce, je velice nosné - přitom právě katolíci po něm zase tolik nesahají, jenomže bych chtěla vědět, nakolik je problém, pokud člověk je třeba fakt konzervativní křesťan, nicméně ne katolík ( DAW to "katolické paradigma" je konkrétněji co?)
    DAW
    DAW --- ---
    KETHAMINA: DESTINYX: Já mám s Remešem taky spíš negativní zkušenost. Je to hroznej dogmatik, kterej slepuje skutečnosti a informace dohromady podle toho, jak se mu zrovna hodí (což člověk zjistí bohužel až potom, když si sám dohledá konkrétní skutečnosti). No a další věc, která mi vadila je ta, že on vlastně vůbec ani nevěří v boha, respektive nikdy nepoznal "Boha" - to se mi blbě píše, páč si uvědomuju, že to je těžko vysvětlitelná vnitřní subjektivní zkušenost, ale stejně: přistupuje k bohu skrze bibli a bohužel ještě ke všemu skrze katolický paradigma a pořád se v tom tak nějak motá (což se není čemu divit) a pak když se ho zeptáte, tak řekne, že vlastně ani neví, jestli v boha věří.. Takže celej zážitek byl takovej divnej, on se snaží provokovat, vytahovat různý diskutabilní až výbušný témata a do toho autoritativně prosazuje jakýsi svoje katolicko-psychologický dogma, kterýmu vlastně ani on sám nevěří.. No je to divný prostě..
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    KETHAMINA: Remeše jsem zažil v náboženské, nikoliv psychologické debatě. Je poměrně ortodoxní a nahlíží na spirituální jevy pouze z paradigmatu křesťanství. Což je dneska imho málo. Navíc když mladému člověku, který ujel v sektě východního ražení začnou číst z Bible, působí to trošku jako vyhánění čerta ďáblem. A je to vcelku militantní sektobijec.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    Chtěla bych se zeptat zda jsme někdo nebyl na jejich kurzu?
    Hagioterapie: Představujeme se
    http://www.hagioterapie.cz/?page_id=29
    NARVAH
    NARVAH --- ---
    skate: se obrať spíš na nějakej psychedelickej bazárek nebo na Ujetý šamany
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SKATEMURAI: Běžnou léčebnou metodou byly i opiáty (laudanum), třeba na menstruační bolesti nebo malým dětem na bolest prořezávajících se zoubků (19. stol). Řekněme, že závažné důvody, proč obojí není dnes "běžná léčba" přetrvávají...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam