• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    VALE_RIE
    VALE_RIE --- ---
    ZUZKAOU: zajímavá reflexe... nenapadlo by mě to. díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALE_RIE: to řeš především s tou terapeutkou. A upřímně - řešit po 15 sezeních strach se závislosti na psychoterapii se mi takhle z venčí a bez znalosti problematiky jeví spíš jako projev toho, že se konečně dostáváte k podstatným a proto ohrožujícím věcem a jde spíš o projev "odporu" a snaha utéct z přílišné důvěry ve vztahu.
    STALK
    STALK --- ---
    VALE_RIE: Co je cílem by si především měla vědět ty. Pokud to bylo "vymotat se z labyrintu" a máš pocit že už se ti to povedlo a dál si poradíš sama... pokud si tim nejseš jistá vem to tam a můžeš si to skusit zrekapitulovat... Nikdo ti nemůže poradit kdy je na čase skončit. Terapie nejsou antibiotika ;) ... Může to bejt pomoc v krizi. Může to bejt dlouhá a postupná práce (z tohodle pohledu 15 sezení je sotva seznamovaní)...může to bejt součást tvýho rozvoje i v době kdy zrovna nejseš v háji... nevím. to musíš vědět sama a pokud nevíš. skus na to přijít. jak bude tvoje terapie vypadat je především na tobě. je to tvoje práce.
    PAVLINKA
    PAVLINKA --- ---
    VALE_RIE: to ano, je fakt, ze nekteri terapeuti drzi klienty i kvuli vydelku, ale to nemuzu posoudit, tak proste zkus "vysadit", jak se ti pak povede. Neni totiz nic zvlastniho, kdyz lide do terapie chodi dlouhe roky nebo po zbytek zivota, kdyz na to maji finance a dela jim to zivot lepsi.
    VALE_RIE
    VALE_RIE --- ---
    PAVLINKA: ráda bych pohled někoho dalšího, jsem teď v pozici, kdy terapeutce bezmezně důvěřuji (jak by to mělo být) a také zároveň platím za sezení nemalé peníze. A nepředpokládám, že by o mě jako o klienta ráda přišla - s argumentem, že stále je co řešit, bych k ní mohla docházet roky...
    PAVLINKA
    PAVLINKA --- ---
    VALE_RIE: prines to na dalsi setkani, pokud si sama nejsi jista, spolecnym hovorem na to muzete prijit a terapeutka ti k tomu taky rekne svuj nazor, pro me by byla zajimava poznamka o zavislosti, ale to bych probrala primo s ni, tezko se da bez znalosti vaseho vztahu, radit...
    VALE_RIE
    VALE_RIE --- ---
    Ahoj, začala jsem navštěvovat psychoterapeutku - byla jsem celkově ve všem ztracená, labyrint, ze kterého jsem nevěděla, jak ven. Od července jsem u ní byla 15x. Doposud jsem k žádné nechodila, tedy nemám srovnání, jak dlouho návštěvy trvají, jak probíhají, co je cílem apod. ale předpokládám, že je to naprosto individuální. Hledám nyní moment, kdy je čas na ukončení sezení. Dobře se na tu hodinu pozornosti zvyká, ale nerada bych se dostala do fáze závislosti na těchto sezeních. Jak poznat, kdy skončit? díky
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Sdílim své postřehy ohledně archetypu baby jagy na základě terapeutické práce.http://ografologii.blogspot.cz/2017/01/carodejnici-je-treba-nechat-u-cesty.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STALK: prostředky by se našly, jen jaksi není dostatečně silná platforma, která by reformu psychiatrické péče protáhla skrze legislativu a systém zdravotního pojištění.

    To že jsou potřeba terénní služby stacionáře v regionech, dolečovací služby, komunitní služby a tak se pochopitelně ví a postupně se to řeší, ale prostě to není priorita - nejsou a nebudou v tom velký zisky a cílová skupina není dostatečně "sexy"

    Reforma psychiatrické péče je v rukou odborných garantů, ministerstvo je podporuje
    http://www.mzcr.cz/...iatricke-pece-je-v-rukou-odbornych-garantuministerstvo-je-podporu_11248_1.html
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    STALK: No rozhodně když člověk chce, tak možností je víc a asi se dá najít to, co člověku vyhovuje, akorát teda asi někdy ne na pojišťovnu, takže za svoje.
    Podle mě by bylo hlavně potřeba mnohem víc zdůrazńovat doléčování, 3-4 měsíční léčba je hrozně málo. Anonymní alkoholici mají mnohem vyšší úspěšnost možná právě proto, že jsou v principu kontinuální, takže člověk neztratí kontakt. V léčebnách taky jsou rekondiční pobyty, ale jak tam člověk neni delší dobu, často se na to vykašle a hlavně to neni k dispozici v krizi.
    STALK
    STALK --- ---
    že to neni nic moc je zřejmý. podle mě nejde ani tak o ten systém - myslim si že ty léčby v PL maj svý místo a že nějaký jasně daný hranice, režim, úkoly, informace.. a ta možnost se nechat "zamknout" do bezpečnýho prostředí je vlastně v jádru ok. Co tam chybí je vlastně ten prostor jak řiká WOTAR... Když přemejšlim jak by teda měl vypadat ten lepší prostor vychází mi z toho jedno "prachy" :))... tim myslim víc a velkorysejších zařízení pro mnohem míň lidí, lepší záchytný mechanizmy pro ty co se rozhodnou odejít - další služby... Víc pracovníků co to fakt chtěj dělat´(možná i líp placenejch...) víc všeho no :).. myslim že tu v čechách jsou lidi co by chtěli a věděli jak to dělat líp.. akorát na to nejsou ty prostředky a tak to vypadá tak jak to vypadá. (a možná nakonec to vlastně neni zas tak špatný - v těch ADI službách obecně :)
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    DARJEEL: Ono zase je to taky charakterem závilosti. Často se vrací a člověk musí být vnitřně rozhodnutej a smířenej/uvědomělěj si svého stavu na to, aby s tim nadobro přestal, což mnoha lidem trvá hodně dlouho (taky se mezi ně počítám). Stojim si ale za tim, že je potřeba řešit hlavně příčinnu toho, jak se k ní člověk dostal - ať leží někdě v dětství nebo jinym traumatu. Ta klasická ústavní léčba je dobrá na to, že si člověk srovná režim a zdraví, nicméně na psychoterapii je většinou bohužel málo času a prostoru (mám zkušenost pouze z Kroměříže, možná to je jinde jinak, ale co jsem slyšel, tak moc ne).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    WOTAR: uspesnost lecby 7%, hm... to asi docela vola po zmene...
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    STALK: Právě, mám pocit, že to neni úplně špatně, ale pro většinu lidí to nemá zrovna nejlepší úspěšnost a oblíbenost, pročež je to spíš přežitek. Z tohohle úhlu se mi přijde škoda tam tohle zavádět takhle zpětně, když to budu chtít, vypravim se do příslušný léčebny
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    STALK: ano, taky jsem za co nejvic individualni pristup. Ten odstup ve mne vzbuzoval pocit, ze se porad k nicemu nedostavame a nicemu jsem nejak nerozumela. Ani jsme se nikam neodstali.. Pocas jeji terapie jsem byla vic krat hospitalizovana.. Nakonec mi dala brozuru o schizofrenii, ale nikdy se mnou o tom nemluvila krome toho jednoho setkani (nebo jsem si to snad ani nevsimla..). Naopak jsem pak zazila velmi lidsky privetivy az pratelsky pristup a ten me na dlouho zvedl nad hladinu a doslova mi zmenil zivot.
    STALK
    STALK --- ---
    WOTAR: Chodil jsem tam před čtyřma rokama. Byl to můj vůbec první kontakt s terapií zaměřenou na závislosti...mno. nemam na to dobrý vspomínky. Necejtil jsem se tam příjmanej, nevedlo to k abstinenci - což je ale hlavně moje věc a zpětně to beru jako dobrou zkušenost na mnohem delší cestě :).. Podobně jako IOM_NUKSO i když pravděpodobně u trochu jinýho týmu jsem cejtil velkej odstup a skepsi možná nedůvěru - která je u stacíku pro závislý možná pochopitelná :)... Obecně potom co jsem prošel blázincema, ambulancema, komunitou, doléčovánim mam pocit že ty přístupy by měli bejt co nejvíc individuální.. jak je to v danejch podmínkách a zařízeních možný... jinak mam pocit že tvrdej přístup a skálovskej potažmo nešporovskej kárající a vzorňáckej model je čim dál víc přežitek...
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    IOM_NUKSO: Jo takhle by se to asi taky dalo popsat. On ten odstup taky má chránit toho terapeuta žejo, ikdyž je terapeut klientovi blíž, tak by taky neměl překročit určitou hranici. Záleží asi na výcviku (hodně jich tam má právě Skálovskej SUR, další Gestalt a zbytek systemiku), nicméně hodně bude hrát roli osobní přístup terapeuta a asi taky ochota podřídit se požadavkům nového vedení, které to podle mě tlačí směrem ke klasicky léčebně typu Apolinář, což je škoda, protože mi to přišlo jako taková alternativa s mnohem větším důrazem na psychoterapii a řešení příčiny problému.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    WOTAR: chodila jsem tam davno, asi 7 let ago, ke Skalove (nevim, jeslti manzelka?) a prislo mi, ze ma hrozne hluboky odstup. Prijimaci tedy urcite nebyla :D ale ona patri k tem starsim asi, taky odesla. Porad jen rikala 'hmm, to je zajimave, co rikate..'. Jinak nevim, jsem silene placha, takze jsem se tam nijak vic 'nerozhledla'.
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    Tak mi přijde, že na Ondřejově se to ubírá něpěknym směrem, teda je to samozřejmě můj subjektivní pohled (mám zkušenost hlavně s těma na oddělení závislostí). Starý terapeuti odešli kvůli nové ředitelce a jejím představám, nahradili je noví. Starší byly zkušenější a jsem rád, že jsem je ještě zažil, ale zažil jsem i ty nový a přišli mi taky fajn. Ale jednu terapeutku, ke který chodim i na individuální terapie vyhodili za příliš poziviní zpětnou vazbu od klientů... Takže tam asi chtějí takovej ten Skálovskej přístup, že pacientům se tam nemá líbit a je potřeba hlavně přísnost, tvrdost a režim. Můj pohled je takovej, že to někdo přísnější a "udržovatel pravidel" by v týmu měl být, ale taky by tam měla být opačná strana, která víc vytváří přijímající přostředí. Tenhle přísnej přístup se používal hlavně dřív a podle statistik zrovna moc úspěšnej neni, mě je spíš nepříjemnej, ale každýmu sedne něco. Znáte to tam někdo ? A co za přístup preferujete vy ?
    JECZNY
    JECZNY --- ---
    DARJEEL: Tak určitě, Miroslav Novotný. Ale byl jsem poprvé v životě, uvidíme. Teď jsem nadšen.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    JECZNY: prozraď jméno, kvalita se prodává sama :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam