• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    STALK
    STALK --- ---
    MORPHLER: „Když chcete otevřít zamčené dveře, nepotřebujete podrobnou analýzu zámku, ale klíč, který do zámku pasuje.“ (Steve de Shazer)" - hmm. roztomilé :) proklikal jsem si ty tvý odkazy a je zřejmý že si oba pod pojmem psychoterapie představujem asi něco dost odlišnýho.

    STALK
    STALK --- ---
    MORPHLER: Ok. Ona by se podle mě ta tvoje zpráva dala podat i bez toho umlčování na úvod. ;) - Ber to tak že i takovejhle dojem to může budit - ostatně nic jinýho nepíšu. A ty jestli tomu věříš by si s tim měl bejt v pohodě...
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    VENIKA: kdyz se teda objevilo takove blbe vyjadrerni tak ti k tomu teda neco reknu, ackoli mi hrozi obvineni, ze kopu za sebe, protoze pan jede prakticky stejny pristup jako ja (a stovky mych kolegu)

    - hypnoterapie dle Ericksona - takovy trochu jiny pohled na a praci s hypnozou, kde se pracuje zpravidla s mirnejsim transem (takze nekomu to ani neprijde jako hypnoza).
    - postmoderni pristup a konstruktivismus je takove souhrne oznaceni, filosoficke zakotveni prave pro ty nasledujici dva konretni pristupy- systemickou psychoterapii (nazev pouzivany spise u nas, v zahranici pouzivaji spise "kratka terapie" "terapie zamerena na reseni" nebo onu kombinaci SFBT - kratka terapie zamerena na reseni. (vyzkumy ukazuji, ze za 5-6 sezeni se, kdyz se pracuje urcitym zpusobem, da udelat vetsina prace a kdyz ne, tak se neco dela spatne ... není cil mít klienta v terapii roky, jako treba v psychoanalytickem pristupu, kde to naopak je temer podminka).
    -narativni terapie je dalsi z podoboru postmoderni ci systemicke terapie a zameruje se na praci pres pribehy, ktere o sobe a svych zivotech vypravime a jejich zmenu
    - vse je zcela v souladu s modernim poznanim, vyzkumy funkcnosti a ucinosti. Tento pristup je stejne vhodny jako kterykoli jiny, kdyz se dela dobre a ku prospechu klienta.
    -vycvikove instituce ktere tyto pristupy skoli jsou v cesku minimalne 3, vse byva akreditovane... vice treba u nich:
    http://dalet.cz/ - tu je i hezke podrobnejsi vysvetleni o co jde
    ISZ MANAGEMENT CENTRUM
    https://isz-mc.cz/
    http://www.g-i.cz/cz/
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    STALK: tak se prosim nevyjadruj, kdyz neznas. nekdy je lepsi mlcet. pristup SFBT (solution focused brief therapy- na reseni orientovana kratka terapie, coz je neco, co se taky muze skryvat pod onim postmodernim systemickym pristupem.) funguje stejne jako kazdy jiny bona fide pristup. prave ze nejde o hledani nahledu ani obaleni problemu, ale prave zamereni na reseni a jak ho dosahnnout.
    STALK
    STALK --- ---
    VENIKA: Krátkodobý přístup? Systemická psychoterapie? řešení za 5-10 sezení... hmm... nic o takovejch přístupech nevim, tak hodnotit nemůžu. Ale napadá mě co se tak za takovou dobu dá stihnout..Třeba je to super funkční model jak si najít náhled a cejit se líp. A nebo si už tak složitý téma roznípat a zabalit do nějakýho novýho obalu kterej nebude dlouho fungovat. - nedělá to na mě dobrej dojem
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    Dokazal by mi nekdo, prosim, zhodnotit” pristupy tohoto pana? http://psychoterapie-jura.cz/jak_pracuji.htm
    Resp bude to aspon trochu vhodne na terapii kvuli vztahu s otcem, se kterym uz roky nekomunikuju, a potrebuju se v tom nejak posunout.
    Narazila jsem na nej nahodou.
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    GEGI: Ano, chodila jsem rok do pravidelné pracovní "klientské" skupiny PBSP. Co tě zajímá?
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    SHAGA: Na fb Petr Třešňák - předseda spolku Naděje pro děti úplňku shrnuje, proč je toto vyjádření mimo normu slušnosti a odbornosti.

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=733149450444249&id=100012476013281
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    STALK: Nojono, Doležal je kolega z oboru :-).
    Každopádně, zde předchozí rozhovor s Matysem, kde odhaluje "fakta" o autismu. https://www.docdroid.net/hCV3OL4/matys-zdrav-den-cit.docx (Pytlíky na zvracení do pohotovostní polohy.)
    STALK
    STALK --- ---
    TETHALKA: Jiří X, Greta, i celej reflex si podle mě můžou podat ruce a jít do háje :) - Ale psychiatři a psychoterapeuti by měli pomáhat vyvažovat šílenství tohodle světa ne ho živit.
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    STALK: Taky nejsem od fochu, ale z Reflexu teď kvůli kampani proti Grétě, kterou vede Marek Stoniš, odejde J. X. Doležal. Ne že bych byla Doležalova fanynka, ale stejně (a vím to přímo od něj a má to i na svém FB).
    A jinak teda diagnostika na dálku stylem "kouknu a vidím" mě nadzvedá ze židle.
    STALK
    STALK --- ---
    SHAGA: nejsem od fochu ale dobře to není. (ani to nečtu - nemam na to) - kdyby s ní pracoval nesmí o tom mluvit. Když s ní nepracuje - neměl by o ničem mluvit. Nevim kde je přesně ta hranice ale myslim že etickej kodex chápou dost po svym. Příspěvky "odborníků" do médií jsou tenkej led - a tohle už je hodně hluboko pod nim.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SHAGA: (ugh, nejsem "od fochu", ale tedy je mi z toho smutno :(
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    Prosím vás, tohle je dobře? A jestli ne, nemohl by se k tomu někdo od fochu ozvat?

    GEGI
    GEGI --- ---
    ahoj, máte tady někdo osobní zkušenost s terapií pbsp? Z pohledu "klienta" myslím. zajímalo by mě pár věcí. Děkuju
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem si poslechla rozhovor právě o Otevřeném dialogu, co je na wave a ten psycholog je rozkošný tím,jak není schopný redaktorce dát jasné a úderné odpovědi - což teda je vlastně plus, žejo.

    Duel Diagnózy F: Otevřený dialog jako jiná cesta léčby schizofrenie | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/duel-diagnozy-f-otevreny-dialog-jako-jina-cesta-lecby-schizofrenie-5194377
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IOM_NUKSO: určitě. Pokud by tě nevzal, tak to nebude tím, že nejsi akutní, ale spíš že má plno.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ZUZKAOU: kdyz jsem nasla terapeuta, co si pise, ze dela open dialog, tak jestli to ma jakoby smysl se mu prihlasit, kdyz moje socialni vazby se nebudou podilet a nejsem aktualne akutni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IOM_NUKSO: on je to spíš přístup k poskytování péče, než konkrétní technika a je propojený s tím, že pracuješ i se sociálními vazbami klienta. Tipuju že týmy které pracují metodou otevřeného dialogu, tak budou normálně fungovat i při poskytování individuálu.

    Na co konkrétně se vlastně ptáš?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Chapu to spravne, ze open dialog je zalozen na komunikaci s lidma v okoli daneho cloveka nebo to jde delat i individualne? Ma to nejaky smysl mimo akutni psychozu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam