• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    IMPO5SIBLE: Nejlépe zkontaktovat několik psychoterapeutů... V rámci krizové intervence máš možnost jít postupně na jedno sezení k více lidem, a tak si budeš moci vybrat, kdo ti sedne nejlépe a ke komu bys chtěl chodit dlouhodobě.
    IMPO5SIBLE
    IMPO5SIBLE --- ---
    Zdravíčko, je mi to trochu nepříjemně trapné, ale vlastně nevím, kde a jak začít, tak se zkusím zeptat tu:
    Jak bych měl začít s terapií? Mám si vyhledat lékaře (nejlépe podle mé zdrav. pojištovny, aby to bylo hrazené) a prostě jen kontaktovat a zkusit, jestli bude mít volno? Pak už to bude vše v režii lékaře? Neumím si to moc představit a když se o to snažím, tak je mi vlastně úzko, že to neustále odkládám.
    děkuji předem za rady a pochopení.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V sobotu 3. dubna 2021 nás ve věku 83 let opustila PhDr. Hana Junová, psychoterapeutka, supervizorka, vysokoškolská pedagožka a někdejší předsedkyně Českomoravské psychologické společnosti. Psychoterapii se věnovala celý život, za komunismu studovala psychoanalýzu – tajně, protože tehdejší garniturou bylo toto odvětví považováno za „buržoazní pavědu“. Od roku 1961 pracovala na odloučeném pracovišti Psychiatrické kliniky VFN v Lobči, kde probíhaly terapeutické skupinové pobyty neurotiků i výcvik psychoterapeutů, za normalizace působila v denním sanatoriu Horní Palata.
    Hana Junová pocházela ze smíšené židovsko-křeťanské rodiny filmaře Karla Smrže a dětské psycholožky Anny Smržové, rozené Vohryzkové. Příbuzní z matčiny strany prošli koncentračním táborem. Domácnost Hany Junové se koncem 80. let stala jedním z pražských intelektuálně-kulturních ostrůvků – spolu s manželem, jaderným fyzikem RNDr. Jaromírem Junou, CSc., kterému bylo za normalizace z politických důvodů znemožněno nadále odborně působit, založili tzv. Klub nezávislé inteligence, ve kterém byli Ivan Gabal, Ivan Havel, Petr Piťha, Miroslav Katětov, Jan Urban, Fedor Gál, Martin C. Putna či Ivan Pilip. Vytvářeli zde prostor pro intelektuální debaty. Jednoho setkání klubu se v roce 1989 účastnili i zástupci stávkujících studentů a konzultovali svůj postup a pravomoci police na akademické půdě.

    Svůj příběh vyprávěla Hana Junová Paměti národa: https://www.pametnaroda.cz/cs/junova-roz-smrzova-hana-1937.
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    Dlouhodobá psychoterapie je luxus a problémů přibývá (i viz předchozí post), v reakci na to je možné se obrátit o pomoc a radu během ozvěn jihlavského festivalu dokumentárních filmů.

    Každý všední den (kromě středy 17. 3.) po dobu konání ozvěn je možné se mezi 10:00 a 11:00 spojit s odborníky z Národního ústavu pro duševní zdraví a probrat své stavy a hledat možnosti, co dělat.

    Osobní styk s terapeutem to nenahradí, ale v rámci možností celý naší republikový covidový situace je to dostupná možnost, jak si o svých trápením promluvit s někým, kdo tomu rozumí a může fakt pomoct.

    Více here: https://www.ji-hlava.cz/novinky/psychologicka-podpora-vizdom
    BLEESKO
    BLEESKO --- ---
    Koho by to zajímalo, tak dnes v HN píšou, že se připravuje návrh, podle kterého by psychoterapueti mohli poskytovat své služby v soukromých provozovnách od 4. stupně:
    Kvůli sociální izolaci přibývá psychických problémů. Na psychologa se čeká až tři měsíce | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/c7-66873570-12tgso-e0a11f6c62e9d8a
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    MORPHLER: Aha, vida, to jsem nevěděla.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    TETHALKA: jeste bych pro uplnost dodal, ze soukromy terapeut bez provozovny (ty jsou totiz to, co je vladou zavrene) neni soucasnymi opatrenimi nijak omezen .)
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    BLEESKO: Může se naživo, pokud terapeut pracuje ve zdravotnickém zařízení. Není nutné, aby to bylo na pojišťovnu, důležitý je status zdravotnického zařízení. Dokonce ani v současné době pro terapeuty, kteří pracují na pojišťovnu, není "rozumné" pracovat online. Jednak mohou vykázat mnohem méně intervencí /typicky krizovou na začátku zakázky), a pak za jedno online sezení dostanou méně než za sezení v terapeutovně - potvrzeno výpisem plateb mé zdravotní pojišťovny. Na jaře byla situace jiná, běželi víceméně v online režimu, protože jim to ministerstvo v podstatě nařídilo a měli úhrady stejné jako naživo.
    Terapeuti mimo systém zdravotnictví naopak mohou pouze online. Co vím, tak někteří to řeší terapeutickými procházkami.
    BLEESKO
    BLEESKO --- ---
    ART_OF_CAN: Jo, právě, že hrozí, že pokud nebude nějaká výjimka schválena, potáhne se to tak ještě měsíce.
    Setkání někde mimo jeho kancelář by bylo asi možný, ale jak říkáš, není to udržitelný dlouhodobě.
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    BLEESKO: Makes sense, tohle jsem si přesně myslela. Hej mrzí mě, že to máš online už takhle dlouho. Já jsem si svoje první online sezení zkusila dneska a bylo to překvapivě víc v pohodě, než jsem předpokládala. Ale dlouhodobě to není nic pro mě. Napadá mě, jestli by tvůj terapeut nebyl otevřený případně nějakým alternativním cestám? Třeba forma nějaký procházky atd? Je mi jasný, že tohle nejde dělat furt a s každým, jen se snažím brainstormovat nějaký možnosti
    BLEESKO
    BLEESKO --- ---
    ART_OF_CAN: : Tady jsem našel iniciativu psychoterapeutické asociace, z níž vyplývá, že provozovny OSVČ-terapeutů musí být také uzavřeny. Záleží tedy asi na typu zařízení.
    Česká asociace pro psychoterapii - Kdo pečuje o naše duševní zdraví? Tisková zpráva ČAP
    https://czap.cz/o-nas/zpravy-z-cap/391-kdo-pecuje-o-nase-dusevni-zdravi-tiskova-zprava-cap
    Řídí se tím bohužel i můj terapeut, který převedl všechna sezení na skype už na podzim. Pro mě nic moc.
    1KA
    1KA --- ---
    ART_OF_CAN: je povolená osobní konzultace, v Liberci - můj terapeut může ordinovat s rouškou.
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    LOJZA: Hele a je to teda tak, že ofiko jsou psychoterapie pro osobní návštěvy zavřený? Já myslela, že se na ně vztahuje stejná logika, jako na jakýkoliv jiný zdravotnícký zařízení a můžou fungovat dál osobně.Vím, že ne všechny psychocentra jsou vedený jako zdravotnický zařízení, takže tam je to asi jasný. Do týhle chvíle jsem žila v tom, že terapie přes Skype je spíš příznak reflexe pandemie (pojďme se nescházet, pokud to není nezbytně nutný) a ne že se na ně vztahují nějaký zákazy a zavíraní.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    BLEESKO: Ofiko netuším. Neofiko - když jedu něco řešit k psychoterapeutovi, mám pro případné dotazy z řad kontrolujících autorit připravené odůvodnění, že jedu k lékaři. Za mě naprosto korektní; do detailů mého zdravotního stavu nikomu nic není.
    BLEESKO
    BLEESKO --- ---
    Nevíte, jestli se jedná o nějaké možné výjimce pro psychoterpeutické služby z protiepidemického systému, aby se klient mohl osobně setkávat s terapeutem?
    1KA
    1KA --- ---
    LOJZA: ty růžový bych brala
    TETHALKA
    TETHALKA --- ---
    Z_RYBY_KOST: Doporučení není třeba ani na terapii, ani k psychiatrovi. Jo, někde ho chtějí, ale nemá to oporu v zákoně.
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    Z_RYBY_KOST: No, jak kde. Vzhledem k tomu, že finanční situace letos nevyšla úplně nejlíp, tak pro mě cokoliv mimo podporu pojišťovny bylo out of reach. Nejdřív jsem se tedy pokoušela používat seznamy přímo od VZP, který jsem si vygenerovala v rámci appky Moje VZP (což byl taky pěknej lol se tam přihlásit, protože jsem to naposledy použila někdy před 5 lety a bylo ve finále jednodušší dojít si na pobočku pro nový heslo. Seriously.), ale to mi moc nepomohlo. Dostala jsem dlouho excelovou tabulku, u který jsem si myslela, že mě navede na kvalitní místa, ale nakonec to bylo stejně časově náročný jako googlení. Takže jsem procházela webovky, hledala kdo jde na pojišťovnu, volala tam, zjišťovala, jestli berou nový pacienty a otázka na pojišťovnu šla až jako poslední. Nevím v čem je pattern, ale někde mi prostě řekli, že potřebují doporučení a někde ne. Třeba v tý DCP je to z jejich strany oklika, že tě nejdřív pošlou za doktorkou a ta ti pak ideálně napíše žádanku, se kterou jdeš k jejich konkrétnímu internímu terapeutovi. Ale to je moje hypotéza, zatím u nich čekám v pořadí. A v KAPPA po mě nechtěli nic. Takže pokud teď řešíš, co a jak, doporučuju se obracet na místa, se kterýma máš dobrou zkušenost a domluvit se s nima individuálně. Chápu, že jsem situaci moc neusnadnila, je to ale moje nejživější zkušenost. Držím palce nejvíc!
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    ART_OF_CAN: tak to jsou dobré zprávy :-) Držím palce!

    Jak to vlastně funguje, když chceš na pojišťovnu? Musíš mít žádanku od lékaře nebo můžeš jít "jen tak" z ulice? Já si to vždycky hradila sama, když bylo potřeba, ale momentálně by to pro mě bylo nad možnosti rozpočtu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam