• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    Prostor pro výměnu informací a zajímavých odkazů k tématu, sdílení zkušeností z vlastní praxe (v přísných mezích etiky a ochrany osobních dat), diskuzi o konkrétních otázkách, možnostech i omezeních jednotlivých terapeutických směrů, pření se mezi jejich představiteli i filozofování o podstatě a smyslu psychoterapie jako takové. A jako novinka i prostor pro prezentaci a propagaci vlastní práce - článků, praxe, akcí.
    rozbalit záhlaví
    RIMMSI
    RIMMSI --- ---
    HOUBA: To, k čemu sis tam došel, mi přijde právě dost důležitý :) Ale určitě, záleží, kdo se tam sejde a terapeuti také mají různé způsoby práce, nemusí to sednout.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    RIMMSI: Asi záleží na konkrétním problému a i na tom, co se v té skupině sejde za lidi. Já jsem chodil jen na jednu skupinovku do Esetu cca před 15 lety a úplně mi to nepomohlo. Psychoterapeuti tam pouze řídili diskuzi, ale radit a hledat řešení jsme si měli my navzájem (byla to jediná skupinovka, takže nevím, jestli to je takto standardní koncept). Což ale v případě, že mi nikdo z ostatních nedokázal pomoci s mým problémem, mi moc nepomohlo. Pomohlo mi to jedině v tom, že jsem si uvědomil, že si musím pomoci hlavně sám, nečekat na pomoc zvenčí a vrhnout se do toho boje co nejdříve. A taky jsem měl samozřejmě dobrý pocit z toho, že jsem pomohl ostatním.
    1KA
    1KA --- ---
    Já jsem třeba vcelku velmi ráda za to, že toto mohu podstoupit, protože třeba skupinový řešení konfliktů, je aplikovatelný z 90% i v realnem světě. Ty se vlastně učíš jak přijímat tak sám sebe rozvíjet v těch oblastech života, ve kterých ti to moc nejde. Ale protože to prostředí je bezpečný dovolí si mnohem víc než by si dovolil třeba v práci. Ale ty věci v práci aplikovat můžeš, protože už seš silnej a víš že to zvládneš a hlavně, Že na to máš nárok i právo. Špatně se to popisuje, ale individuální terapie je proti tomuhle něco jako trabant a Ferrari. A hlavně, tam, kam chodím já, je na terapii psychiatr, psycholog a někdy i sestra. Takže máš 3 lidi, kteří to řídí a je to velmi velmi poučný.S tím, že všichni mají psychoterapeutický vzdělání.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    HELLENKA: to na to jdes velkou zkratkou. Muze to tak byt… i nemusi.
    Po kazdem sezeni s klientem si do zapisu ze sezeni napisu treba 4 hypotezy, rozkryva se to postupne a nektere z nich se ukazou jako “slepe”.

    Kazdopadne skupinova dynamika ti pomuze najit dalsi hypotezy a nektere rozkryvani muze dost urychlit nebo prohloubit, protoze nektere procesy si ve skupine proste odzijes odlisne oproti individualu.
    RIMMSI
    RIMMSI --- ---
    HELLENKA: Pokud je tak empatický a senzitivní, že se na druhé neustále napojuje a pak ho emoce druhých snadno sejmou, měl by podle mě pracovat na nějakém "filtru", aby ho to až tolik neovlivňovalo. Souviset s tim může třeba i hypotéza, že to takhle dělá proto, že se tak třeba vyhýbá vlastnímu prožívání, to je právě na tý terapii, aby se tohle mohlo rozkrýt, co za tím vlastně stojí a co tomu člověku brání v tom mít některé věci jinak. A skupina v tom může být hodně nápomocná. Ale příčiny a okolnosti toho můžou být různé, tohle je jedna z x možných hypotéz.
    1KA
    1KA --- ---
    HELLENKA: přesně. Jinak bych opakovala Rimmsiho.
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    RIMMSI: takze chces rict, ze kdyz je clovek (hyper)senzitivni a empatickej, tak ma ve skutecnosti problem s hranicema a mel by to resit a nejak na tom zapracovat, aby se ho cizi trapeni nedotykaly ?
    To by me opravdu zajimalo, jak takove zpevneni funguje a jak ho clovek dosahne... (to se ptam vazne, ne ironicky)
    RIMMSI
    RIMMSI --- ---
    Celkem širokou nabídku skupin a stacionářů (kam se dochází denně od rána do odpoledne 11 týdnů + - 2) nabízí v Praze klinika ESET. Jak pro lidi, kteří mají neurotické, psychosomatické nebo lehčí osobnostní obtíže.

    Klinika Eset – psychoterapeutická a psychosomatická klinika
    https://www.klinikaeset.cz/
    RIMMSI
    RIMMSI --- ---
    HELLENKA: A tím, že tam člověk může narazit nebo je mu reflektována nějaká jeho ne úplně příjemná charakteristiak/způsob vztahování se, je možnost to tam i ošetřit a podívat se na to do hloubky. Může si tam zažit "korektivní zkušenost" :)
    RIMMSI
    RIMMSI --- ---
    HELLENKA: Skupina má moc, jakou individuál nemá. V individuálu je to Tvůj soukromý bezpečný prostor, kde Tě konfrontuje tak maximálně terapeut, je to prostředí, u kterého máš větší možnost kontroly. Skupina oproti tomu je intenzivnější dynamikou. Tím, že většina problémů se odráží právě ve vztazích, skupina je bezpečný místo, kde jsou lidi konfrontování s jejich "vztahováním" k druhým - dostávají tam zpětnou vazbu, často se tam vztahují stejně jako ve světě mimo skupinu a právě tuhle dynamiku to umožňuje nahlédnout. Dobrá a intenzivní skupina vydá leckdy za rok dva individuálu :) A je přesně o tom, co píšeš - hodně lidí jsou jako houby a nasávají druhé (ergo mají pravděpodobně velký obtíže s hranicemi) a tohle je pomáhá zpevňovat a odlišovat svoje emoce od emocí těch druhých. Benefitů skupiny je mrak :)
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    1KA: V cem to je prinosnejsi nez individual ? (krome frekvence ucasti)
    Ti ostatni lidi maji podobne potize jako ty ? Neprenasi se na tebe i jejich pribehy / problemy - jakoze mas vlastne pak nalozeno na sobe jeste vic ?
    Jak dlouho cely program trva ?
    1KA
    1KA --- ---
    V jednom programu, je to hustý, ale funkční!
    EVAD
    EVAD --- ---
    1KA: to je fakt dost intenzivne, verim ze to je "masakr". kde to absolvujes?
    1KA
    1KA --- ---
    Já teď chodím na skupinové psychoterapie, máme to vcelku 3 až 4 krát týdně ve skupině 7 lidí. Je to takový masakr, že si to nedovede představit. Musím říct, že zatím nejefektivnější způsob léčby, byť to dává zabrat jako prase
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Tip na nekoho prijemneho, kdo dela kvalitne KBT v praze?
    SHIVALA
    SHIVALA --- ---
    Ahoj, neměl by někdo ve fulltextu toto?: https://pep-web.org/browse/document/psar.071.0351a?index=40&page=P0351
    libgen mlčí
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    Ketaminem asistovaná psychoterapie - rozhovor s klientkou (říjen 2021)
    https://soundcloud.com/user-181321990/ketaminem-asistovana-psychoterapie-rozhovor-s-klientkou-rijen-2021?
    PESTRYPAPOUSEK
    PESTRYPAPOUSEK --- ---
    zprostředkovaně vím o dobré zkušenosti s http://www.anabell.cz/
    možná y to v tuhle chvíli bylo nejrychleji dostupné "něco" a buď z toho vykvete přímo terapeut, nebo to může být odrazový můstek dál. Moc držím palce, tohle není malé téma...
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    URPUTNIK: můj názor na tohle je jiný a především se nebudu tlačit do pomahačské pozice víc, než je mi milé.
    Navíc nejsem ráda v konfliktu s toxickými osobami, takže jí k tomu určitě nic říkat nebudu, jelikož mi není blízká a nemám ji ráda.
    Určitě by to ode mě ani nevzala, dlouhodobě na mě žárlí, protože ví, že mě brácha má dost rád. Celou situaci by to jen zhoršilo.

    Bráchovi jsem zpětnou vazbu dala již dříve...

    Tohle téma bych asi dál neřešila, ptala jsem se na doporučení na odbornou pomoc a ne na to, jak mám jednat v rámci rodiny :)
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    VERSONNENHEIT: od ceho jineho jsou blizci pratele/rodini prislusnici, aby si rikali i neprijemne veci? Ostatnim je ukradeny a nepujdou do rizika

    Dotycny to pochopitelne uprimne nevidi, ikdyz je to naprosto jasne a evidentni vsem okolo .. viz rceni o trisce v oku

    Ale zvazit si to musis sama, jen to jen muj nazor :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam