• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANOUKEPSYCHOTERAPIE
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    V zadne jine profesi jsem tuhle otazku neslysela a to mam tech problemu docela dost. Vsude je to tak, ze reknu problem a ten clovek mi rekne, co by asi tak slo udelat a pak to vykomunikujem.

    Pak ale nevyhledavas spravnou sluzbu, protoze terapie nefunguje tak, ze ti terapeut rekne, co mas udelat a pak to s tebou vykomunikuje. Je to podobne ocekavani asi jako, kdyz se prijdes zeptat obsluhy akvaristiky, jak mas udelat podhledy v obyvaku a cekas, ze ti da krabici se sadrosem a manual.

    Mozna by ti pomohlo na tu otazku prave nahlas otevirat tahle sva ocekavani, o kterych pises, ze je mas… a pobabrat se v tom, co bys rada s tim tvym problemem, ktery jak taky pises nize, znas taky moc dobre. On ti pak taky terapeut muze rict, jestli “sedis ve spravnym kresle” treba. ;)

    SHAGA: na tohle nemusis mit moc skoly, staci ti zaklady statistiky... abys spocet, ze na zaklade zkusenosti jednoho cloveka, tezko dojdes k takovym zaverum.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    SHAGA: za prve survival bias error. - vyvozuješ z těch kteří daný fenomén (to ze jim terapie nepomohla) zažili a vůbec nepočitas ty ktyrým pomohla, ti o tom zpravidla tolik nediskutují.
    za druhé samozřejmě, že se to zkoumá a reflektuje a výsledky výzkumu a metastudií jsou docela jednoznačné. bez ohledu na směr terapie, pokud se provádí bona fide, tedy ve prospěch klienta, tak většina lidí co projde terapií je na tom výrazně lépe než lidé s podobnými problémy kteří do ni nejdou. samozřejmě past je v tom většina. části lidí to nepomůže a části lidí to dokonce přitíží. tyto části jsou ale podstatně menší než ta první - ti co z toho mají užitek. tohle ale platí pro celou medicínu a léčbu lidí obecně.
    SHAGA
    SHAGA --- ---
    Já nevím, školy nemám, ale přijde mi, že pokud někdo prostřídal mnoho terapeutů a pořád má uvedené problémy, tak že by si terapie jako obor měla trochu sáhnout do svědomí. Buď přiznat, že pro řadu lidí je naprosto k ničemu, nebo si přiznat, že nemalá řada lidí ji praktikující jsou nemehla.

    Házet odpovědnost na klienta ("nebyl připraven na změnu", "rezistence", "dopadne jako vždycky, naznáš že to je volovina a pojedeš si po svém") mi přijde troška alibistické.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Já tu otázku taky nemám moc ráda.
    Ona funguje ve chvíli, když je člověk v kontaktu sám se sebou (např. při popisování nějaké prožité situace) a může přinést nějaký dílčí nasměrování, zformulování vlastní potřeby nebo aspoň úlevu. Nejraději mám "Co byste v tu chvíli potřebovala?" "Skočit po něm a zadávit ho."
    Ale terapeut se musí do toho okamžiku trefit.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    IOM_NUKSO: odpoved je v tom "Vim, jakej mam problem". mozna staci odpoved- tohle je muj problem a nechci ho mit, chci to mit jinak. mozna ti to prijde samozrejme, ale my to proste potrebujeme slyset, jinak by to bylo tlaceni nasich predstav reseni nekomu, kdo mozna chce neco uplne jineho. a dokud nevim ze tohle je to co chces, bylo by neeticke ti to tlacit. mozna chces neco uplne jineho. ja to nevim, proto se na to ptam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IOM_NUKSO: říkejte mi sybila... A ne- nic o tom co je čí vina vážně nepíšu.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    ZUZKAOU: whatever, stojim si za tim, ze ta formulace a komunikace ma byt jina a takhle je to nedostatecne uprimne, nedostatecne empaticke a hlavne nedostatecne vysvetlujici. Jsou to hadanky, ve kterych se vyznate, kdyz mate vycvik, ale laik/pacient/klient tomu nerozumi, nevyzna se v tom a odchazi akorat s pocitem, ze mu neni pomoci nebo s pocitem, ze nevi k cemu ta terapie vlastne je nebo dokonce s pocitem, ze terapeut ublizil. Neoblbnes me tady tim, ze je to moje vina.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ne - žádný psychoterapeut ti nedá řešení. Ono ani v poradentví těch rad dostaneš vlastně dost málo.

    To že se tě snaží někdo navést k tomu, aby si zkusila definovat věci, zkoumat co funguje a co ne co chceš a kam se chceš dostat a jak to má vypadat není útok na tvůj majestát.

    Ono konec konců neexistuje žádné zázračné řešení, které tě zbaví tvých obtíží, zejména když nejspíše jsou dost provázané se strukturou osobnosti.

    Porstě se potřebuješ naučit žít sama se sebou a minimalizovat škody. A na to není odborník nikdo jiný, než ty - psychoterapeuti, když je necháš a nebudeš odcházet středem hned jak se ti něco nebude líbit tě mohou bezpečně provázet k tomu, aby se ti se sebou žilo snáze.


    Zde jeden konkrétní návod a radu máš a stejně to dopadne jako vždycky, naznáš že to je volovina a pojedeš si po svém.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MORPHLER: jeste poznamka, treba si nerozumime, nemluvim o teto otazce v kontextu pozdravu, kdy je bezne, ze se jako prvni veta rekne "dobry den, co byste potrebovala". Mluvim o teto otazce az v kontextu, kdy ten psycholog/psychiatr uz problem zna. Ono nevim zda je to teda projekce, ale mne to prijde jakobych zaklepala na spatny dvere.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MORPHLER: a to by me jeste zajimalo, co ti na to klienti odpovidaji?
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MORPHLER: ne, neumela. Ja tu otazku proste nechapu. Vim, jakej mam problem, ale nevim, jak ho resit. Proto jsem prece tam. Blbe prirovnani, ale u doktora taky reknu boli me bricho a nedostanu odpoved "a co ode mne ocekavate?" (ja uz specham skocit z nuselaku, dejte mi pokoj) Nebo kdyz se neco poroucha, tak reknu tady tohle nefunguje, ale co ja vim, co ma ten remeselnik/ajtak/kdokoli udelat?
    V zadne jine profesi jsem tuhle otazku neslysela a to mam tech problemu docela dost. Vsude je to tak, ze reknu problem a ten clovek mi rekne, co by asi tak slo udelat a pak to vykomunikujem.
    Na mne to vzdy bohuzel pusobi, ze ten clovek je bud vyhorelej, otravenej nebo ze neposlouchal a ted nevi, co ma rict, tak rekne "a co byste ode mne potrebovala?" Pro mne je to spis znameni, ze nevi co se mnou a mam se odporoucet a neni to prijemne.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    IOM_NUKSO: ona to neni odborná otázka, ale často i jen lidsky obecná. co chceš, od života, od služby... např. pokud jsi v PPP jsi tam z nějakeho důvodu. pokud je jediný důvod že tě tam poslala škola, mužeš odovědět že to co chceš, je aby tě škola nikam neposilala a dala ti pokoj.. jestli to je to ch chceš. to je zcela na mistě odpověď. nebo máš (asi spolu se školou) obavu že je s dítětem něco nějak špatně a chtěla bys to změnit, pak je odpověď tohle.. nebo potřebuješ nějaká papír od nich... oni ti odbornici nemohou vědět co chceš, proto se na to ptají. někdo chce od ppp papir, někdo pomoc... jestli nevíš proč jsi tam šla a co od nich chceš jak to mají vedět oni. nebo jiny příklad, když jdeš na terapii tak asi chceš něco změnit. něco překonat a pod. tak to je ta odpověď na to co chceš od terapie... asi nechápu proč by někdo někam chodil 15 let a nevěděl co od toho chce. já často pokládám ještě i otázku, co by se mělo na terapii stát dneska, aby to pro klienty mělo co největší cenu, aby to pro ně byl účelně strávený čas. na to bys uměla odpovědět?
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ja vedel ze mi to vypadlo, dik
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    VON_GILOTINE: pedagogicko-psychologicka poradna jeste :)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    Ppp je porucha prijmu potravy ne
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MORPHLER: to nebylo zertovani, ale uz dost velkej hne, protoze jsem zrons byla na ceste do PPP kvuli synovi a hodinu pred tim mi v mailu pristala tahle debilni otazka. Jelikoz jde o syna, tak mam mnohem mensi problem komunikovat, asi nejakej materskej pud, tak jsem to tam z ni zas tahala jak z chlupate deky a musela vysvetlovat, ze my nevime, co je v moznostech PPP a ze jsme tam jenom byli nasmerovani z nekolika smeru, ne vlastni iniciativou a nevyzname se v jejich stupnich podpory a dalsich vecech,co ona studovala a pravuje tam. Ja nejsem specialni pedagozka, abych vedela, co detem pomaha. K necemu jsme se dobrali, ale byl to porod a nejspis jsme ani nevychytali vsechno. Syn tam samozrejme rekl jenom dve odpovedi: "nevim" a "nevim".
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MORPHLER: ok ale asi by bylo teda lepsi to rozvest, protoze ja to bohuzel nevim takhle konkretne a myslim, ze by to slo polozit i jinym zpusobem. Jinak formulovat.
    Ty moznosti neznam a nevim. A dam ruku do ohne, ze nejsem zdaleka vyjimka mezi klienty, co to taky nevi.
    Nevim, zda je pro terapeuty novinka, ze lidem je casto zle a ani nevi proc a/nebo jsou v neresitelne situaci, ze ktere nevidi vychodiska. Pak sorry, ale co chci, neni z logiky veci mozny, takze chci, aby mi bylo alespon nejak lip, ale nevim, jak lip.
    Jednoduche primocare zalezitosti jako ze mam uzkost v letadle a to je zakazka, tak takovych je asi dost malo.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    IOM_NUKSO:
    IOM_NUKSO:
    Ta otázka je zcela na místě, zkus se nad ní teda po 15 letech zamyslet a nebojuj s ní, spíš si ji nějak modifikuj. Jasně, že se neptají na to jestli chceš operaci apendixu nebo úklidové služby. To že o tom takhle žertuješ docela dost říká. Ptají se na to, co chceš aby se v tvém životě změnilo, jak chceš aby to vypadalo, k jakým myšlenkám či chováním nechceš sklouzávat, nebo jestli se třeba chceš jen vypovídat, sdílet s někým... to prece nemohou vědět, to má každý jinak ... ona ta psychologická pomoc je totiž pro každého něco jiného, někdo chce pomoct porozumět, někdo chce něco zmenit, někdo chce poradit, někdo vyslechnout, někdo provázet nějakým procesem ... co teda od té pomoci chceš ty? to je přesně ta stejná otázka.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    Tak na začátku psychoterapie jsem většinou měl sezení, kde jsme řešili "zakázku", s čím přicházím, co bych chtěl řešit a divné mi to nepřišlo.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Nebo uplne nejlepsi otazka je, ze co tady od toho ocekavate? No co asi, operaci appendixu a free sex. Ja nevim, tak treba psychologickou pomoc zeby...treba?? V psychoterapeutickem zarizeni? Nebo zeby zlepseni stavu treba?? Nebo snad tam nabizi free bar a uklid domacnosti u klienta, jen jsem na to neprisla?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam