• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RIMRRLisabonská smlouva

    Hodně se o ní mluví, ale kdo z nás jí viděl? Víte o čem je? Někdo jí kvituje a druhý odmítá. Co nám přinese a co jejím přijetím případně ztratíme? Získala si Lisabonská smlouva Vaši pozornost? Klub o otázkách a odpovědích k tématu Lisabonská smlouvy.

    Stručné info a Lisabonská smlouva ke stažení | Plný text nálezu Ústavního soudu k Lisabonské smlouvě | Abstrakt rozhodnutí ve věci Lisabonské smlouvy

    HLASUJTE - Má prezident EU odpovídající pravomoce?

    Rozbor nálezu LS - část: -I- | -II- | -III-

    20.11.09 - Aktuální téma: Novým prezidentem EU se stal Belgický premiér Herman Van Rompuy
    4.11.09 - Předchozí téma: Prezident Václav Klaus v úterý 3.11.2009 v 15 hodin podepsal Lisabonskou smlouvu
    rozbalit záhlaví
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    PAULMUADDIB: Zachoval by se Klaus "jako chlap" a podepsal hned po verdiktu ÚS, kdyby byl soud rozhodl již minulé úterý? Tedy bez toho, že by měl za zády tu odschválenou výjimku z Listiny, díky které si může zachovávat tvář? Pochybuji. Ano, zachoval se "jako chlap" ve chvíli, kdy už prostě nebylo zbytí a kdy by si jakýmkoli jiným postupem jenom zhoršoval postavení...

    Coby prezident suverénního státu by se zřejmě neměl zaštiťovat tím, že podepíše, až podepíší ostatní země, ne? Nehledě na to, že podle většinového právního názoru (i v souladu s dnešním nálezem ÚS) nezávisel takový podpis ratifikačních listin na jeho uvážení - svým podpisem měl pouze stvrdit průběh ratifikačního procesu a měl tak učinit bez zbytečného odkladu (tedy řekněme do pár týdnů od chvíle, kdy souhlas s ratifikací vyslovil Senát).

    Už to opakuji po několikáté, ale přesto znovu - Klaus podepsal LS 13. prosince 2007 (předseda vlády a ministr zahraničí podepisovali jeho jménem). Pokud měl od začátku se smlouvou problém, podepisovat nemusel. Všechno další je pak obstrukce z jeho strany.

    ATOMOUSEK: Prezident si může vyjadřovat názory jak chce - jen by měl rozlišovat, kdy hovoří za sebe a kdy za ČR. A s tím mívá Klaus problém...

    A ten vypilovaný styl si šetři ke kolegům do Klausova klubu - sem je ho škoda:)

    LEXIK: Moc netuším, kam tím míříš. Vláda měla mandát k jednání, jako všechny ostatní vlády, a v rámci něj se snažila vydobýt maximum. Výsledkem byl nějaký finální text, který byl podepsán - a prezident k tomu dal opět mandát.

    _BENNY: Jo, tohle přirovnání rozporovat nemůžu:) Upřímně, v tomhle případě mi nevadí Klausovy kroky směrem navenek, do zahraničí, ale jeho solitérní hra s českou ústavou a parlamentem. Což považuji za docela vážnou věc...
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    BANSHEE: btw. najdi si někde původní prezidentem odsouhlasenou vyjednávací pozici vlády k LS, než budeš říkat ty svoje dojmy místo faktů ...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: Nebud smesny, neprojevuj se jako idiot.
    Pan prezident dal moznost senatorum sepsat ustavni stiznost senatorum, kteri o to pozadali. Takze to, co pises, je hovadina. Co se tveho nazoru na moznost prezidenta rikat svuj nazor, je spis smutne, ze mas takovy nazor, ale ne neocekavatelne - vzhledem ke svemu tzv. eurooptimismu.
    A vyjednavani o vyjimce? Zretelne neslo o zadne pochybeni, kdyz na to bylo tak chvatne pristoupeno a kdyz to nebylo napadeno u ustavniho soudu.

    A urcite bych rad pripomnel to, ze v zadnem pripade nelze prohlasit, ze je drtiva vetsina verejnosti pro prijeti LS. Tudiz bylo prezidentovou povinosti nechat odpurcum moznost predlozit sve argumenty.

    Pan prezident jednal spravne a v zajmu CR. Tvuj pohled je chybny a nevyzraly.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    BANSHEE: Od začátku tvrdil, že nesouhlasí se směřováním unie, které je vtěleno do Lisabonské smlouvy. Od začátku tvrdil, že bude poslední, kdo podepíše. Kaczynski podepsal 10.10. a to už byla ústavní stížnost senátorů podaná.

    Blamáž s volbami ukázala, co by se mohlo stát, kdyby podepsal před rozhodnutím ÚS. ÚS rozhodl, několik desítek minut nato Klaus podepsal.

    Tak alespoň jednou uznej, že se zachoval jako chlap a nehledej různé kličky jak ventilovat svoji nenávist vůči němu.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    PAULMUADDIB: No, podepsat samozřejmě mohl mnohem dříve - posečkat s podpisem, jestli se "náhodou" nenajde skupina 17 senátorů, která možná někdy podá stížnost k ÚS, hmm...

    Pověřit vládu sjednáním smlouvy, pověřit ji podpisem jménem prezidenta a pak se smlouvou "hluboce nesouhlasit", hmm...

    Podmínit svůj podpis ratifikačních listin vyjednáním nějaké pomyslné výjimky - aniž by něco takového s kýmkoli (parlamentem) konzultoval, hmm...

    Napínat účelově ustanovení Ústavy a vytvářet tak to tebou zmiňované "ne zcela optimálně fungující zřízení", hmm...
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    FEMUR: Ano, ten podpis mne opravdu rozesmutnil.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    BANSHEE: A co se mu dá vytknout? To, že říká svůj názor, ale činy respektuje toto naše ne zcela optimálně fungující zřízení? Říkat může co chce, ale podepsal 5 minut po rozsudku ÚS, což je nejdřív, jak mohl.

    Ale chápu, že v souladu s vývojem EU je třeba soudit lidi i za jejich myšlenky, nikoliv za činy...
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BURKHAR: jsi smutnej.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    FEMUR: Přesně všech těch mrdek...
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BANSHEE: :-)))))))) hodne papiru:-)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BURKHAR: takze hafo Cechu, Francouzu , Nemcu a tak.. jasne.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    FEMUR: Jojo, jsou hrozně náročný ve svých toaletních návycích:)
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    FEMUR: Rozuměj, úředníci vládnoucí z Bruselu, bez ohledu na druh a národ.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ATOMOUSEK: Hele, ke Klausovi nenávist opravdu necítím, spíš lítost, že je tam, kde je. Ale tvoje vyjádření, že "to je prezident, kdo ctí demokracii a komu nelze nic vytknout", to asi žertuješ, že? Opravdu se mu (v souvislosti s LS) nedá nic vytknout? No tak...
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BURKHAR: bruselsky urednici jsou nejakej jinej druh nebo narod?:)
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    OMG, kokot Vašek, teď si s náma ty kurvy bruselský úřednický budou vytírat prdel...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: nezaujaty! :o)



    Ostatne, myslim si, ze vsichni ti, kteri tady (a jinde) blili na prezidenta republiky, ze je to hajzl, ktery zdrzuje ratifikaci, by se meli omluvit a pripustit, ze to je prezident, kdo cti demokracii a komu nelze nic vytknout.

    Urcite se zde najde spousta takovych, ale nepredpokladam, ze by nekdo z eurofanatiku byl schopny se zastavit a prekonat vlastni nenavist.
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BANSHEE: mam sve lidi vsude:-) CTK je na me kratka.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    BANSHEE: No, koukal jsem na přímý přenos na ČT24:). Byl bych se tam šel podívat, ale chtějí formální oděv a já jsem dneska v tričku a kožené bundě:)).
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    FEMUR:
    JOSEF_K: Tyjo, vy jste rychlejší než všechny četky světa:))
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    FEMUR: Ano, přesně tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam