• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RIMRRLisabonská smlouva
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    _BENNY: podle mého názoru tam prezident prostor pro rozvahu neměl a pokud ho vláda nebude nutit k ratifikaci smlouvy o přátelství s někým, kdo by nás okupoval, tak ani mít nebude, ale na tohle téma už se toho tady myslím napsalo dost.

    FEMUR: to mě mrzí, že mi to uniklo :( kdyby měla moje oblíbená komise přístě na programu něco podobného (i když pochybuju, zdá se, že dvouleté lisabonské žně skončily, fňuk), tak sem klidně hoď echo, budu za něj ráda :)
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    dnesa jsem se zucastnil zasedani komise pro ustavu a parlamentni procedury horni komory naseho parlamentu kde Dr. Pítrová a ministr Stefan Fule odpovidali na dotazy senatoru a ozrejmovali jak je to s tou "vyjimkou" a protokolem 30.. velmi poucne. az bude zapis. dodam.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    MARIPOSA: a neni? prezident je nejaky kolektivni mozek vsech cechu?
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    Mě dnes rozesmutnily titulní stránky novin. V Lidovkách se psalo "Nesouhlasil. Přesto podepsal", v Mladé frontě "Nesouhlasil. Podepsal"... jako kdyby to byla záležitost nějakého jeho osobního přesvědčení :(
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    wow .. to je ale fofr ...

    "Sarkozy warns Visegrad countries not to make a habit of pre-summit meetings..."

    http://euobserver.com/9/28928
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    ATOMOUSEK: Kde v tom mojem příspěvku čteš, že dávám odpověď na svou otázku? Natož odpověď "zachoval by se jako blbec"? Co to má být??

    Za vážnou věc považuji zejména způsob, jakým ona šaškárna s "Klausovou výjimkou", jak to noviny s oblibou titulují, proběhla. Situace, kdy slabá úřednická vláda vyplní pofidérní podmínku prezidenta, aniž by parlament - který má v naší zemi hlavní slovo - vůbec mohl co říci, to se mi zdá na pováženou. Že na uvedenou výjimku přitoupily ostatní země, tomu se nedivím - zvenčí to opravdu vypadá spíš tak, že prostě zpovykanému dítěti splníme jeho přání, které je sice úplně zbytečné, ale jinak nikomu neublíží - a hlavně od něj pak budeme mít klid.

    Ad selhání ÚS - no, byl to právě ten první nález ÚS, který skupině senátorů tu stížnost umožnil, a ÚS to také tak výslovně zmiňoval. V tomto druhém nálezu již smlouvu jako celek posuzoval.

    Nicméně souhlasím s tím, že některé části uvedeného nálezu jsou problematické - zejméně ty, kde se ÚS pouští do konstrukcí ohledně (ne)povinnosti prezidenta ratifikovat bez zbytečného odkladu. Jakkoli s tímto názorem ÚS souhlasím, pustil se tu příliš daleko, mimo vlastní návrh senátorů. V tomhle dávám Klausovi za pravdu.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: Bensheeho chytry dotaz: "Jak by se zachoval pan prezident, kdyby vznikla jina situace?" Bensheeho chytra odpoved: "Zachoval by se jako blbec!"
    Nevim, uz delsi dobu si te moc nevazim pres to, ze tve intelektualni schopnosti jsou nadprumerne, ale toto uz je tak trochu za hranici zdraveho rozumu, nemyslis?

    A k memu stylu: Byl jsem rozrusen... preci jen se v te dobe hodne zmenilo.

    A k "soliterske hre" - myslim, ze dovolit senatorum sepsat stiznost k ustavnimu soudu a dostat se do situace, ze z tebe "proti tve vuli" novinari a eurohujeri vytahnou podminky, na ktere bez boje pristoupi, je jiste zajimava strategie hlavy statu, ktera si zaslouzi pozornost, ale hodnotit to slovy: "povazuji za vaznou vec"? To se mi zda zbytecne dramaticke.

    Ja osobne jsem velmi nemile prekvapen praci naseho ustavniho soudu - nejprve vydali rozhodnuti, ktere nebylo jednoznacne, coz prezident kritizoval a diky cemuz mohlo dojit a doslo k druhe ustavni stiznosti. A po druhem rozsudku se sef ustavniho soudu nechal slyset, ze tu smlouvu stejne neposuzovali jako celek, presto, ze po tom prezident volal, protoze by to bylo prilis casove nakladne - a zde se tazi: co tizi ustavni soud, ze musi resit casovou narocnost? Jedine politicky rozmer cele zalezitosti.
    Cili, selhani ustavniho soudu, to je to, co tizi me.
    RIMRR
    RIMRR --- ---
    Anketa ukončena.

    Jste pro přijetí Lisabonské smlouvy?

    hlasovalo lidí: 103
    povolený počet hlasů na osobu: 1
    povolit hlasování do: 12:16:48 4.11.2009
    pruměrný počet hlasů na osobu: 1

    * Ano
    31 (30.0%)
    * Ne
    53 (51.4%)
    * Nevím
    19 (18.4%)

    Můžete případně poslat návrh na znění ankety nové.
    KENJIRO
    KENJIRO --- ---
    Tak jsem při probírání se D-fensem narazil na tenhle starý článek a skřípal jsem při jeho čtení zuby...

    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2005061201
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BANSHEE: ja zase muzu operovat s tou ideou, ze jeho zvoleni parlamentem mu dava dostatecny mandat jednat proti vuli parlamentu ;) vzdyt si tam toho Klause zvolili, tak at neremcaji. vsichni vedeli jaky Klaus je uz pred deseti-patnacty lety. na to co dela ma mandat.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    PAULMUADDIB: Zachoval by se Klaus "jako chlap" a podepsal hned po verdiktu ÚS, kdyby byl soud rozhodl již minulé úterý? Tedy bez toho, že by měl za zády tu odschválenou výjimku z Listiny, díky které si může zachovávat tvář? Pochybuji. Ano, zachoval se "jako chlap" ve chvíli, kdy už prostě nebylo zbytí a kdy by si jakýmkoli jiným postupem jenom zhoršoval postavení...

    Coby prezident suverénního státu by se zřejmě neměl zaštiťovat tím, že podepíše, až podepíší ostatní země, ne? Nehledě na to, že podle většinového právního názoru (i v souladu s dnešním nálezem ÚS) nezávisel takový podpis ratifikačních listin na jeho uvážení - svým podpisem měl pouze stvrdit průběh ratifikačního procesu a měl tak učinit bez zbytečného odkladu (tedy řekněme do pár týdnů od chvíle, kdy souhlas s ratifikací vyslovil Senát).

    Už to opakuji po několikáté, ale přesto znovu - Klaus podepsal LS 13. prosince 2007 (předseda vlády a ministr zahraničí podepisovali jeho jménem). Pokud měl od začátku se smlouvou problém, podepisovat nemusel. Všechno další je pak obstrukce z jeho strany.

    ATOMOUSEK: Prezident si může vyjadřovat názory jak chce - jen by měl rozlišovat, kdy hovoří za sebe a kdy za ČR. A s tím mívá Klaus problém...

    A ten vypilovaný styl si šetři ke kolegům do Klausova klubu - sem je ho škoda:)

    LEXIK: Moc netuším, kam tím míříš. Vláda měla mandát k jednání, jako všechny ostatní vlády, a v rámci něj se snažila vydobýt maximum. Výsledkem byl nějaký finální text, který byl podepsán - a prezident k tomu dal opět mandát.

    _BENNY: Jo, tohle přirovnání rozporovat nemůžu:) Upřímně, v tomhle případě mi nevadí Klausovy kroky směrem navenek, do zahraničí, ale jeho solitérní hra s českou ústavou a parlamentem. Což považuji za docela vážnou věc...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ze Klaus jednal zlomyslne? no a? cozpak eurokrati nejednali zlomyslne, kdyz oprasili neuspesnou euroustavu a propasovali ji, tentokrat, bez referend? v cem je Klaus horsi?
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    BANSHEE: btw. najdi si někde původní prezidentem odsouhlasenou vyjednávací pozici vlády k LS, než budeš říkat ty svoje dojmy místo faktů ...
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    BANSHEE: Nebud smesny, neprojevuj se jako idiot.
    Pan prezident dal moznost senatorum sepsat ustavni stiznost senatorum, kteri o to pozadali. Takze to, co pises, je hovadina. Co se tveho nazoru na moznost prezidenta rikat svuj nazor, je spis smutne, ze mas takovy nazor, ale ne neocekavatelne - vzhledem ke svemu tzv. eurooptimismu.
    A vyjednavani o vyjimce? Zretelne neslo o zadne pochybeni, kdyz na to bylo tak chvatne pristoupeno a kdyz to nebylo napadeno u ustavniho soudu.

    A urcite bych rad pripomnel to, ze v zadnem pripade nelze prohlasit, ze je drtiva vetsina verejnosti pro prijeti LS. Tudiz bylo prezidentovou povinosti nechat odpurcum moznost predlozit sve argumenty.

    Pan prezident jednal spravne a v zajmu CR. Tvuj pohled je chybny a nevyzraly.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    BANSHEE: Od začátku tvrdil, že nesouhlasí se směřováním unie, které je vtěleno do Lisabonské smlouvy. Od začátku tvrdil, že bude poslední, kdo podepíše. Kaczynski podepsal 10.10. a to už byla ústavní stížnost senátorů podaná.

    Blamáž s volbami ukázala, co by se mohlo stát, kdyby podepsal před rozhodnutím ÚS. ÚS rozhodl, několik desítek minut nato Klaus podepsal.

    Tak alespoň jednou uznej, že se zachoval jako chlap a nehledej různé kličky jak ventilovat svoji nenávist vůči němu.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    PAULMUADDIB: No, podepsat samozřejmě mohl mnohem dříve - posečkat s podpisem, jestli se "náhodou" nenajde skupina 17 senátorů, která možná někdy podá stížnost k ÚS, hmm...

    Pověřit vládu sjednáním smlouvy, pověřit ji podpisem jménem prezidenta a pak se smlouvou "hluboce nesouhlasit", hmm...

    Podmínit svůj podpis ratifikačních listin vyjednáním nějaké pomyslné výjimky - aniž by něco takového s kýmkoli (parlamentem) konzultoval, hmm...

    Napínat účelově ustanovení Ústavy a vytvářet tak to tebou zmiňované "ne zcela optimálně fungující zřízení", hmm...
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    FEMUR: Ano, ten podpis mne opravdu rozesmutnil.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    BANSHEE: A co se mu dá vytknout? To, že říká svůj názor, ale činy respektuje toto naše ne zcela optimálně fungující zřízení? Říkat může co chce, ale podepsal 5 minut po rozsudku ÚS, což je nejdřív, jak mohl.

    Ale chápu, že v souladu s vývojem EU je třeba soudit lidi i za jejich myšlenky, nikoliv za činy...
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    BURKHAR: jsi smutnej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam