• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    MATT: jo to je riziko :) i domaci bedny jsou pak asi slaby/maly :)
    MATT
    MATT --- ---
    ROENICK: to jo, akorat od ty doby co k nim jezdim, tak odmitam koukat na filmy na monitoru.. ;)
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    to je fuk, každopádně šikovnej :) v tom domácím kině jsem byl a pecka :)
    MATT
    MATT --- ---
    ROENICK: tvl, jsem to pomotal, je to zeť ;) a ještě nevlastní..
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    MATT: to je švára jo? :)
    MATT
    MATT --- ---
    NOIZER: švagr si kdysi zařizoval kino, řek bych, že i sem o tom dost popsal, ale už je to dýl.. urcite se o tom dohadoval v hifi auditku, mozna neco i v audio video. zkus mu napsat, nebo to tu trochu prolustrovat ;)

v rychlosti jsem nasel tyto prispevky

[ SVANC @ HIFI & TOP AUDIO ]
    [ SVANC @ HIFI & TOP AUDIO ]
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    prej umi dost pozrat akusticky podhledy.. a pak jak rikas naplnit mistnost, hola je nejhorsi
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    NOIZER: sedacku do prostoru moc odtahnout nemuzu, na to neni misto, zavesy nikam taky nedam, za ani pred bednama nejsou okna a vypadalo by to imo hrozne divne..

jeden reprak je bohuzel dost v rohu, ale nikam jinam ho nemuzu dat.. dal jsem za nej aspon basovou past..
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    HERR_FLICK: jj, to vim.. mam wharfedale jade 3 a kdyz jsem je poslouchal ve obchode, tak to hralo samozrejme super:) pak jsem je prinesl domu a malem jsem se poblil z toho.. mam vinohradsky vysoky stropy, na zemi parkety a mel jsem obyvak poloprazdnej.. postupne se to snazim zvelebovat, koupil jsem koberec pod konferencni stolek, na zdi nalepil ctverce akusticky peny 60x60, dal penovy basovy pasti do rohu (aspon ty metr vysoky), do rohu pred bedny dal obriho plysovyho medveda, ted nedavno jsem koupil knihovnu a naplnil ji knizkama..

ale furt to neni ono.. kdyz zatleskam, furt slysim echo.. ten prostor neni idealni, ale snazim se z nej vymacknout co to da:) "akusticky obrazy" mely bejt zpusob, jak si to zvelebit tak, ze to bude fungovat a zaroven to bude hezky a nebudou to "hranoly z cerny peny na stenach" (i kdyz i s tema aktualnima uz se manzelka smirila haha)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    NOIZER: Dobrá otázka, přes igelit to určitě funguje od nějaký frekvence směrem dolů, pro nejvyšší frekvence asi ne, ale je dost možný že se jedná o tak vysoký frekvence, že to dostatečně požere i ta látka která bude na povrchu. Přidávám disclaimer že jsem o tom jen několikrát četl a vím že se to tak běžně dělá, ale sám jsem to nezkoušel, takže nemůžu potvrdit stoprocentně. Každopádně pro cokoliv jinýho než vejšky potřebuješ především co nejvíc hmoty, která je porézní (tak, že se dá profouknout), ale zároveň co nejhustší a pružná, takže skrz ní zvuková vlna projde, ale při průchodu ztratí co nejvíc energie tím, že ji materiál absorbuje (a přemění na teplo). Igelit tomu na většině spektra nijak neublíží, je příliš lehký a pružný na to, aby se od něj s výjimkou nejvyšších frekvencí něco odrazilo. Běžná akustická pěna moc nefunguje právě proto, že je hrozně řídká a tenká, málo hmoty, ideálně to chce alespoň 5 cm rockwoolu a čím víc tím líp (tím na hlubších frekvencích to bude něco dělat).

Jinak ale HERR_FLICK má pravdu. Natočit bedny směrem do místnosti, odtáhnout trošku od stěny, třeba knihovna v rohu trochu pomůže na stojatý vlnění na basech a i všude jinde funguje jako výbornej difuzor, těžký nařasený závěsy celkem dobře pohlcujou a tak. Nejzásadnější věc která se řeší nábytkem těžko je asi pohlcovat na zdi na místech prvního odrazu mezi poslechovým místem a reprobednama, případně pohlcovat (trochu nečekaně) odraz ode zdi za reprobednama.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    NOIZER: strasne zalezi, jakej mas prostor, co mas za aparaturu a tak

Pointa snazeni je rozbiti kvadroveho prostoru a odrazu

Tzn. Nenechat prostor holej
    Tlustej koberec, 3d veci na steny, zaplneni rohu

Pomuze i posunuti sedacky smerem do mistnosti

Tech veci je hodne, da se to resit celkem esteticky, nemusis mit na stenach hranoly z cerny peny
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    VOZKA: hmmm.. a ta pena funguje v pohode i pres igelit? ja mel vzdycky za to, ze to funguje jak ma prave bud neplochym povrchem a/nebo porovitym materialem..

HERR_FLICK: jde mi o odrazy a kvalitu zvuku
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    NOIZER: vytlumeni ve smyslu odrazu a kvality zvuku

Nebo vytlumeni ve smyslu odhlucneni

Jsou to dve zcela rozdilne kategorie
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VOZKA: Když už se chceš hádat s audiofilem, tak je dobré si ujasnit i ty úplně základní pojmy. :)

RCA / TOSLINK jsou konektory
    koax / optický vlákno jsou média / kabely
    S/PDIF je protokol / specifikace pro přenos digitálního audia - jak po koaxiálním metalickém kabelu, tak po optickém (typicky plastovém) vláknu.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MARASAN: Chápu to správně, že pak tape deck bude umět nahrávat nejenom z CD, ale vlastně z čehokoliv, co bude procházet receiverem..? To by šlo, dík.

Jinak sice jsem psal, že mi jde o zachování maximální kvality, ale zas za každou cenu to hrotit nebudu. Navíc jestli do toho vstupuje jak říkáte kvalita DAC v CD playeru/receiveru, tak možná fakt nakonec pudu cestou nejmenších nákladů na kabel a klidně to propojím normálníma cinchama a bude, stejně si myslím, že nemám až takovej mega high end řetězec, na kterým bych to nějak výrazně poznal.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    KURVADRAT: Záleží na typu přenosu. SPDIF (koax) a teda i toslink (optika) jsou poměrně hloupej standard s isochronním přenosem, ze kterýho si přijímač (DAC) extrahuje clock signál a časuje se podle něj. Snad všechny moderní DACy maj nějakej rozumnej systém na potlačování jitteru obvykle postavenej na nějakým komplexnějším PLL, takže v praxi to nejspíš bude jedno pokud nebudeš mít signál fakt extrémně zarušenej, ale teoreticky jitter na ADC a jitter z rušení signálu který existuje vždycky může způsobovat nepřenosti v clocku na DACu, který ovlivňujou výslednej zvuk.

Slepý testy afaik slyšitelnost něčeho takovýho nikdy neprokázaly ani u celkem prehistorickejch zařízení, ale myslim že pokud se člověk má úspěšně hádat s audiofilem, tak musí dbát na to aby měl ve všem technicky pravdu. Z tohohle pohledu jedničky a nuly nejsou tak úplně jen jedničky a nuly protože v nich je clock kterej ovlivňuje jejich konverzi zpátky na analog, v tomhle má audiofil pravdu, nemá ale pravdu v tom že by to bylo jakkoliv slyšet.

S tím Toslinkem na optice je to jinak afaik pravda - dohledávat to nebudu, ale taky jsem někde četl, že konverze na optiku a pak z optiky zpátky vytváří větší jitter, než jakej vznikne rušením zvenku na typickým koaxu. Nemyslím si ale že z hlediska slyšitelnosti na tom záleží, použil bych to k čemu už mám zařízení nebo co vyjde levněji.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    NOIZER: akustická pěna pomůže dost málo, pohlcuje akorát vejšky. Nejlevnější širokospektrální řešení je fakt třeba rockwool použitej podobně jako ve videu (čím tlustší tím lepší) - rám z latí, rockwool dáš celej do igelitu kterej důkladně zalepíš (tomu kartonu bych taky úplně nevěřil) a přes to látku - osobně bych dal libovolný bavlněný plátno.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    chtel jsem se zeptat.. mozna to neni spravny auditko, ale stejne zkusim.. nedavno jsem resil akusticky vytlumeni obyvaku a chtel jsem, aby to nejak vypadalo.. nakonec jsem to z casovejch duvodu vyresil jenom ctvercema akusticky peny nalepenejma na zdi, ale prisel cas to trosku poladit, at to neni tak skaredy:)

premejslim nad resenim nejakym, ktery bude funkcni, nezruinuje me a zaroven to bude aspon trosku vypadat:) mate nejaky tipy?

nekde jsem videl akusticky obrazy.. mate s tim nekdo zkusenosti? premyslim, jestli bych je zvladnul udelat DIY a idealne pouzil tu penu, co uz mam (ctverce 60x60).. neresili jste to nekdo? primarne me zajima, co se bezne dava dovnitr a jakej druh latky a tisku se na to pouziva.. koukal jsem treba na tohle video, ale fakt do toho nechci cpat skelnou vatu a pak to mit v obyvaku:D

diky za jakykoliv rady a triky
    ROENICK
    ROENICK --- ---
    DAVE_PAGE: a hlavne se zaklinali jitterem, legendarni debaty na cdr.cz o vypalenych CD :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    to mi pripomina debaty, ze i CD se ohrava a degraduje na nem kvalita zvuku :) (neni mysleno poskrabani)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam