• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    ZVIRATKO: Tyjo, stejně i integrovaný zesilovače mají volume na začátku před zesílením. Můj zesilovač má jenom jedno tlačítko on/off, signál jde zeslabenej z pre-ampu. Takhle to funguje vždycky.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    VOZKA: zvukovka s volume na lineoutu je nesmysl, tim opet prichazis o dynamicky rozsah. Line-out je proste k tomu, kdyz to clovek zesiluje a reguluje jinde.

Takze spravna odpoved je, regulovat to na tech monitorech. Dalku nemaj?
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    KURVADRAT: Přesně tohle jsem se chtěl zeptat, ale pak jsem si říkal že to prostě zkusím 😁
    Jednoduše, u mě. Windows zvuk na 100% a aktivní repráky AQ m24 jsem zkoušel dát na tak hlasitě abych našel bod kde skoro šumí 🙂 cca okolo 50%
    No a pak nechat hlasitost reproduktoru jak je a jen používat hlasitost ve Windows.
    Jedu přes USB zvukovku a headphone output.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KURVADRAT: Nebo repro s optickým vstupem.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    KURVADRAT: Koupit zvukovku co má volume na line outu? Taky si můžeš koupit nebo zbastlit externí pasivní ovládání hlasitosti které píchneš mezi zvukovku a monitory.

Já jsem to měl dlouho jednoduše tak, že jsem hlasitost ovládal v digitálu na počítači, přímo v operačním systému. Tím samozřejmě klesá odstup signálu od šumu a je to trochu řešení na prasáka, ale protože bydlím v centru města a nemám příliš odhlučněný pokoj, žádný šum neslyším a myslím si že s jakoukoliv trochu moderní externí zvukovkou je to naprosto validní low-end řešení.
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    Jak teda mit obecne spravne zapojene aktivni monitory s vlastni regulaci hlasitosti? Do line-out a ozelet regulaci hlasitosti? Ptam se fakt ze zvedavosti.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    DWAY: Protože ten výstup už je zesílený. Takže ho vlastně zesiluješ dvakrát. Nejspíš to není nebezpečný protože ta impedance zvukovky je malinká. Ale musíš se držet zkrátka s volume na těch monitorech. A zvuk bude zkreslený, protože tam budou rozdíly ve voltáži na vstupu. Takže pokud ses přišel zeptat z důvodu, že ti něco nesedí na zvuku, když to máš takhle zapojený, tak je to podle mě ten důvod.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    DWAY: tady je to trochu vysvetlene
    Line Out vs Headphone Out: What's the Difference? (Solved!)
    https://geekmusician.com/line-out-vs-headphone-out/

Z praktickeho hlediska hrozi, ze (treba omylem) das volume na zdroji na max a neco odpalis v tom zesiku, mozna ne uplne ale muze potom treba ztratit cast citlivosti.
    Z "audiofilskeho hlediska" tam za prve mas dva zesilovace, tzn. dalsi zdroj sumu, za dalsi to funguje trochu jak kompresor a prijdes o dynamicky rozsah.

Pokud ti ten setup funguje a jsi spokojenej tak to klidne nech, ale je opravdu nesmysl resit nejake zlepsovaky jako balanced output a podobne - pokud chces zlepsit zvuk tak prejdi na line-out->zesilovac a tato zmena bude mozna i realne slyset :)
    DWAY
    DWAY --- ---
    FARFELOO: jj knob upravuje jen hlasitost tech outu v knobu :( Taky jsem doufal ze by mohl resit hlasitost zvukovky ale ne.

Proc je problem kdyz mam bedny pripojene v tom sluchatkovem vystupu a resim hlasitost takto?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    DWAY: Ten knob u zvukovky upravuje i hlasitost těch Line-Outů? Pokud ano, tak podle mě děláš vše nejlíp, jak ten setup umožňuje. Volume knob u monitorů vzadu je jasná designová message: na toto nešahej během každodenního provozu. Nastav to na maximální únosnou hlasitost, která nezkresluje zvuk, když to pouštíš s plným volume z počítače. Pak na to už nesahej a hlasitost upravuj tím knobem, kterej máš u počítače. Jeho max bude max, co jsi ochotný v místnosti snášet a nehrozí, že něco odpálíš.

Určitě tam nepouštěj zvuk z toho sluchátkovýho výstupu. Pokud náhodou ten knob upravuje jenom jeho hlasitost (což mi návod trochu říká, že jo: "Headphone Volume Control Knob"), tak bych se porozhlídl po nové zvukovce nebo spíš po "DACu s USB rozhraním"
    DWAY
    DWAY --- ---
    ZVIRATKO: ok zkusim se vratit par kroku zpet.

Mam tyto bedny: https://www.soundonsound.com/reviews/tannoy-reveal-601a
    tuto zvukovku: https://www.muziker.cz/creative-sound-blaster-ae-7 (to je ten zesilovac)
    propojene: 3,5 > 2x 6,3 jack

a v podstate se snazim vyresit ovladani hlasitosti aniz bych musel pokazde slozite chodit za bedny (kazda ma sve ovladani hlasitosti) a resit to.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    DWAY: zesilujes zesilenej signal, hlasitost ovladas hlasitosti zdroje a ptas se jestli XLR zlepsi zvuk? :) Ne, fakt ne...
    Zesilovat mas az na konci, do posledniho zesilovace by melo byt vsechno line-level. V lepsim pripade prijdes o dynamiku a zvysi se to noise floor, v horsim pripade neco odpalis.
    DWAY
    DWAY --- ---
    MATT: je to sluchatkovy zesilovac. Pouzivam to protoze monitory maji kazdy sve vlastni ovladani hlasitosti takze to mam nastavene tak at mi to sedi, a celkovou hlasitost presim pres zvukovku.
    MATT
    MATT --- ---
    DWAY: Nepleteš si zesilovač a zvukovku/DAC? Aktivní monitory by měli mít zesilovač v sobě. Symetrický zapojení se používá na nezesílenej signál, tam kde hrozí významný rušení afaik.
    M0R
    M0R --- ---
    DWAY: XLR (resp. symetrické zapojení) má podle mě asi smysl pokud jak bedny tak ten zesilovač takové zapojení umožňují - opravte mě jestli se pletu...

navíc to asi má význam spíš s delšími kabely, na krátkou vzdálenost je to snad celkem jedno
    M0R
    M0R --- ---
    Ahoj, mám pár beden KRK Rokit 6 a u jedné z nich rezonuje woofer, asi je trochu uvolněná membrána (když trochu zatlačím na gumový závěs membrány, nedělá to). Umíte to někdo spravit nebo víte kam se mám obrátit? Jsem z Prahy
    DWAY
    DWAY --- ---
    Zdar, mam dva aktivni monitory (kazdy ma sve ovladani hlasitosti) a mam je pripojene do zesilovace. Kabel 2x 6.3 jack TR (v bednach) 1x 3.5 jack TRS v zesilovaci. Premyslim jestli by se dal ten kabel vylepsit pripadne jestli resit XLR.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    HERR_FLICK: UMIAKI: HERR_FLICK: diky moc za tipy!!!
    MAJA
    MAJA --- ---
    UMIAKI: těžko bez měřáku ... je možné, že mají třeba velkou impedanci nebo něco šlusnuté/rozpojené uvnitř
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    UMIAKI: tak to je podivné, pokud jsou to jen pasivní repro a připojoval jsi je na výstup pro repro, měly by hrát bez ohledu na impedanci. Ta by hrála roli až při vyšší zátěži zesilovače.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    MAJA: Momentálně mi to nehraje vůbec. Bude asi problém s impedancí (???), ale s těmihle bedničkami receiver nenastartoval. Navíc Panasonic k těmhle bedýnkám dává jen asi 0,5mm tlusté kabely napevno a to by se to taky dalo upravit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam