• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    FEEDER
    FEEDER --- ---
    FARFELOO: android v telefonu a v jednom pc linux v druhým windows - chci to používat ze všech... bt dost lehce splnuje všechno co od toho chci a nic mi nechybí. S wifi stream nemám zkušenost...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    FEEDER: Máš iOS nebo Android? Spotify nebo něco jinýho? Jde mi o to, že Bluetooth je sice univerzální, ale já nedám dopustit na stream přes wifi. V mým případě AirPlay, cest je ale víc. Neomezuje to při pohybu, nejsou problémy s párováním více osob a tak.
    FEEDER
    FEEDER --- ---
    UMIAKI:
    - bude uvnitř
    - baterii nepotřebuju
    - nejspíš ho šoupnu ke stěně
    Mám sounder2, ale žena ho začala odnášet třikrát týdně do školy, tak chcem pořídit něco, co bude doma (plus jednou za měsíc někam odnést kde je zásuvka) a lamax bude na častý odnášení nebo ven.
    A děkuju za tipy, jdu to vomrknout :)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    FEEDER: Trochu chybí informace. Chceš to na ozvučení venku nebo doma? Bude to stát uprostřed prostoru nebo někde u stěny?
    Zvuk JBL (mimo GO) nemám rád, tak to nebudu doporučovat.
    Taky moc nechápu, že máš Sounder2, který stojí skoro 2 tisíce a chceš si koupit jen něco trochu lepšího, třeba za 3000 :-) Lamaxy jsou v poměru výkon/cena docela super. V téhle cenové kategorii se budeš muset rozhodnout mezi baterka+slabší výkon nebo větší výkon na kabelu.

Nicméně třeba Energy Sistem Home Speaker 8 Lounge se mi zdá fajn. Ta IKEA Eneby mě moc neslovila. Marshally stojí mnohem více.
    Jistota bude AudioPro Addon a snad i BT5. Taky se podívej na Sonos Roam.

Sám mám pro použití na zahradu a domů, třeba do jídelny Ultimate Ears Megablast, který umí i WiFi a hlasitost zvládá slušnou bez hrozného poškození zvuku:-)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    FEEDER: na YouTube jsou nějaký recenze, na Zličíně to můžeš s trochou drzosti i zkusit...
    FEEDER
    FEEDER --- ---
    THEODORT: hmmm zajímavý, díky - v ikea by mě fakt hledat nenapadlo. Nevíš jak je to s hlasitostí toho největšího - eneby 30?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    THEODORT: my bad, samozřejmě je to jiný model a to ENEBY... Symfonisk je WiFi model, ale zvuk bude taky fajn alebrz je to od Sonosu..
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    Případně ty JBL jsou vsechny povedený, ale předražený - zkoušel jsem snad vše i včetně toho 1100W když jsme na to točili reklamu
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    FEEDER: koukni na IKEA Symfonisk, chápu že to zní zvláštně, ale.. resp. 30x30cm je bez baterie, umí se spárovat do sterea, v interiéru neurazí a hraje překvapivě dobře
    FEEDER
    FEEDER --- ---
    Ahoj, poraďte prosím aktivní bluetooth reprák, který ale nemusí mít baterii a klidně muže být i o něco větší (třeba do 4kg), přenášet ho budu třeba jen jednou do měsíce. Mám teď přenosnej váleček Lamax Sounder 2. Chci něco, co je kvalitou zvuku na stejný úrovni, ale zvládne větší hlasitost. Rozpočet max 4500, ale raději míň. Nejsem audiofil, ale zároveň nechci úplně chrastítko - zkoušel jsem Lamax PartyBoomBox300 a ten zvuk byl dost strašnej... děkuju
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    FARFELOO: o tom dynamika neni, dynamika je od nejtissiho reprodukovatelneho zvuku po ten nejhlasitejsi, s hlasitosti to ale nema zas tolik spolecneho, je to o rozliseni :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    ZVIRATKO: Tak jasně, dynamický rozsah měním z podstaty, protože nejtišší zvuk je vždycky nula a nejhlasitější je podle hlasitosti. Proto máme všichni tak rádi hlasitou hudbu, že.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    FARFELOO: jo, ale je to neco cemu se rika "line level" (ale neptej se me jak moc presne je to definovany), tzn. pocita se s tim ze vstupni signal do dalsiho zesilovace s regulaci ma nejaky dynamicky rozsah (a voltaz a dalsi parametry). Kdyz to zeslabis na vstupu tak snizujes ren rozsah a zanasis tam sum (protoze uroven sumu je casto nezavisla na hlasitosti, takze v dalsi fazi zesilis ten sum), kdyz to zesilis nad to, co je typicky "line level" tak zase trapis vstup toho dalsiho zesilovace a opet prichazis o dynamicky rozsah (jen z druhe strany).
    Vsechno bude mit rezervu, proto fungujou i ty prasarny co kazdej driv nebo pozdeji udelal (headphone out->zesilovac->dlouha prodluzka-> aktivni bedny), a nema cenu to moc resit - ale on se tady ptal na balanced output, ktery v teto situaci je opravdu usmevny :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    ZVIRATKO: Tyjo, stejně i integrovaný zesilovače mají volume na začátku před zesílením. Můj zesilovač má jenom jedno tlačítko on/off, signál jde zeslabenej z pre-ampu. Takhle to funguje vždycky.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    VOZKA: zvukovka s volume na lineoutu je nesmysl, tim opet prichazis o dynamicky rozsah. Line-out je proste k tomu, kdyz to clovek zesiluje a reguluje jinde.

Takze spravna odpoved je, regulovat to na tech monitorech. Dalku nemaj?
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    KURVADRAT: Přesně tohle jsem se chtěl zeptat, ale pak jsem si říkal že to prostě zkusím 😁
    Jednoduše, u mě. Windows zvuk na 100% a aktivní repráky AQ m24 jsem zkoušel dát na tak hlasitě abych našel bod kde skoro šumí 🙂 cca okolo 50%
    No a pak nechat hlasitost reproduktoru jak je a jen používat hlasitost ve Windows.
    Jedu přes USB zvukovku a headphone output.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KURVADRAT: Nebo repro s optickým vstupem.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    KURVADRAT: Koupit zvukovku co má volume na line outu? Taky si můžeš koupit nebo zbastlit externí pasivní ovládání hlasitosti které píchneš mezi zvukovku a monitory.

Já jsem to měl dlouho jednoduše tak, že jsem hlasitost ovládal v digitálu na počítači, přímo v operačním systému. Tím samozřejmě klesá odstup signálu od šumu a je to trochu řešení na prasáka, ale protože bydlím v centru města a nemám příliš odhlučněný pokoj, žádný šum neslyším a myslím si že s jakoukoliv trochu moderní externí zvukovkou je to naprosto validní low-end řešení.
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    Jak teda mit obecne spravne zapojene aktivni monitory s vlastni regulaci hlasitosti? Do line-out a ozelet regulaci hlasitosti? Ptam se fakt ze zvedavosti.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    DWAY: Protože ten výstup už je zesílený. Takže ho vlastně zesiluješ dvakrát. Nejspíš to není nebezpečný protože ta impedance zvukovky je malinká. Ale musíš se držet zkrátka s volume na těch monitorech. A zvuk bude zkreslený, protože tam budou rozdíly ve voltáži na vstupu. Takže pokud ses přišel zeptat z důvodu, že ti něco nesedí na zvuku, když to máš takhle zapojený, tak je to podle mě ten důvod.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    DWAY: tady je to trochu vysvetlene
    Line Out vs Headphone Out: What's the Difference? (Solved!)
    https://geekmusician.com/line-out-vs-headphone-out/

Z praktickeho hlediska hrozi, ze (treba omylem) das volume na zdroji na max a neco odpalis v tom zesiku, mozna ne uplne ale muze potom treba ztratit cast citlivosti.
    Z "audiofilskeho hlediska" tam za prve mas dva zesilovace, tzn. dalsi zdroj sumu, za dalsi to funguje trochu jak kompresor a prijdes o dynamicky rozsah.

Pokud ti ten setup funguje a jsi spokojenej tak to klidne nech, ale je opravdu nesmysl resit nejake zlepsovaky jako balanced output a podobne - pokud chces zlepsit zvuk tak prejdi na line-out->zesilovac a tato zmena bude mozna i realne slyset :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam