• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    ENGUMAZ: To nejsou moje kazety, to jsem právě vytáhl fotky z inzerátů lidí co s tím kšeftujou...
    ENGUMAZ
    ENGUMAZ --- ---
    MADCAT: dej to na aukro. kupuje se to za rakety. hlavne metalky a chromky - ty lepší prostě
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MADCAT: Normální kazety se dají koupit třeba v Kauflandu, ty různý chromky atd. jsem už dlouho nikde neviděl..
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Kde tohle lidi ještě dneska berou? Pochopím možná ty rozbalený - taky jsem pár kousků od nějakýho překupníka koupil, a vypadá to, že na to v nějakým studiu zálohovali rozhlasový vysílání nebo tak něco, a pak to vyřazovali a borec to teď rozprodává. Ale mít doma hromadu nerozbalených (tudíž sběratelsky dost hodnotných) metal kazet, to už mi tak normální nepřijde (a pokoušet se to prodat naráz za 200+ kKč taky ne...)

VOYAGER76
    VOYAGER76 --- ---
    ahoj,

rad bych sve JBL LSR 308 (prvni verze) vymenil za podobne hrajici pasivy, v cene do 7k za obe. Mate nejakou zkusenost nebo tip? Chtel bych je dat do obyvaku, ale mamka nechce na vezi mixak, takze tam potrebuju dat neco, co zapojim do zesiku. :/ Pokud nekdo mate s temi mymi aktivy zkusenost a vedeli byste a necem podobnym, co se da zapojit do zesiku (nejakej surround Sony, ted nemam jak zjistit tip, dal bych vedet zitra kdyztak).
    Diky moc, jsem audio lama, jde mi jen o to, aby ty pasivy nehraly nejak moc hur, spis co nejvic podobne :)
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MADCAT: O kvalitě beden se z toho podle mě nic moc posoudit nedá. Zjistíš z toho orientačně jak nízko ta bedna hraje, ale neřekne ti to jestli jsou basy naladěné nějak rozumně do rovna. U levných beden bývá někdy obří rezonující boule na středobasech a pod tím nic, nebo naopak vyrovnané středobasy, pod nimi chvíli nic, a pak někde na subbasech najednou rezonance aby to znělo jakože bedna hraje nízko. Taky nezjistíš jestli třeba není použitý hluboko hrající basák na úkor kvalitních středů.

Samotná síla rezonance při poklepání podle mě taky moc neznamená, sílu a frekvenci rezonance určuje reproduktor v kombinaci s basovou částí ozvučnice a myslím, že třeba reprák v basreflexové bedně může na poklep rezonovat víc než reprák v uzavřené ozvučnici, ale to neznamená, že basreflexy hrajou špatně.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    (a pokud máš dobré uši, tak je taky dobré poslouchat čím neurčitěji, tím lépe - jestli slyšíš jasný ton od kterého by sis mohl začít třeba broukat písničku, je to špatně, kdy se nemůžeš rozhodnout zda je to nízko, nebo vysoko, je to dobře)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MADCAT: Je to rezonanční frekvence repra. Čím níž tím lépe. (při výběru beden do páru je důležité čím stejněji, tím lépe)
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Ještě jeden lama dotaz si dovolím, kdyžtak se klidně smějte :-) Dá se na něco usuzovat při poklepání prstem na membránu repráku - jakože jak ta bedna jako celek zní, jak je zatlumená atd...? Jak se mně teď sešly doma ty bedny dvoje, tak jsem samozřejmě poklepal, a každá zní celkem slyšitelně jinak - jedna se ozývá na basech... nevím... tak kolem 100 Hz možná, druhá je o poznání tišší a i frekvenčně mnohem níž... Je to vnitřním zatlumením?
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    MARASAN: MADCAT: Velká část bordelu by měla jít odstranit průměrováním na n-tiny oktávy, což ta appka bude umět. Začal bych vyhlazením na 1/12 oktávy, to by mohlo stačit.

Jinak telefony v sobě dneska nemaj špatný mikrofony, s měřícím mikrofonem se to samozřejmě srovnat nedá, ale nějaký informace to dá a ke srovnání proč ne. Nejhorší výsledek je, že se holt nic nedozvíš :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MADCAT: bandicka Keuwlsoft ma sadu skvelejch nastroju pro Android:
    Android Apps by keuwlsoft on Google Play
    https://play.google.com/store/apps/dev?id=6082914357148822158

a mezi nimi je i
    Spectrum Analyser - Apps on Google Play
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.keuwl.spectrumanalyzer

nebo neni spatnej Spectroid
    Spectroid - Apps on Google Play
    https://play.google.com/store/apps/details?id=org.intoorbit.spectrum

Ale jak pises - je to ciste na porovnani, nic vic. Pouzij bilej sum a porovnavas peaky, ktery v grafu zustavaji. Budou tam diry a zuby, ale ty budou zpusobeny prostorem a mikrofonem, takze si z nich nemuzes delat tezkou hlavu, hlavne kdyz je uvidis na vsech merenich.

Enjoy!
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Je reálný nějak v domácích podmínkách ne zrovna změřit, ale spíš porovnat frekvenční charakteristiku reprobeden - mobilem a nějakou apkou, která zachycuje zvuk a zobrazuje frekvenci, vodopád atd, a pustit nějakej ten bílej nebo růžovej šum...? Nepotřebuju absolutní čísla, to bych asi musel mít kalibrovanej vercajk, ale napadlo mě zkusit porovnat dvoje bedny, který se mně teď sešly doma, a nevím co slyším, když zapojuju jedny nebo druhý :-) Je to blbost, nebo něco zjistím?
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    MADCAT: MAJA: pokud zesilovac/bedny neprepojuju nekolikrat do mesice, postradam u bananaku absolutne smysl. :)
    BELIEVER
    BELIEVER --- ---
    Dospěl jsem k závěru, že nejslabší článek řetězce u mě je přenoska (Sumiko Oyster), takže zvažuji upgrade. Máte někdo zkušenost, co vybrat? Zatím pokukuji po Ortofon 2M Black.
    MAJA
    MAJA --- ---
    když jsem před pár lety vyměnil u reprokabelů (levné shit) banánky za vydličky, bylo to až překvapivě slyšet v tom pozitivním slova smyslu ...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MADCAT: Tak mají nějaký přechoďák. A ten je při tak nízkých impedancích jako mají repráky znát. Právě proto jsou šroubovací svorky, aby se to dalo dotáhnout "na krev".
    (nevím, zda to není placebo, ale když je po čase dotáhnu víc - ten pletený drát se trochu časem slehne - tak mám pocit, že to hraje líp a to je jen dotažení dotaženého)
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    HOWKING: Co je špatně s banánkama? Mám Nakamichi, ty nemůžou být špatný, když ta firma dělala tak výborný tape decky..?!? 😁
    KOZLIKK
    KOZLIKK --- ---
    MADCAT: je to normalni velikost, spis tam zkresluje pouziti sirsiho privodniho kabelu.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    MADCAT: Může to být jen na průvlak vodiče dovnitř, co pak vytáhneš dole bokem a obtočíš kolem a pak dotáhneš. (a fuj! Jak můžeš uvažovat nad banánky i kdyby to na ně bylo? :D)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam