• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATTlow-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    JIRKA207: Monitor Audio Bronze 200. Místnost je otevřená 4x6x3m. Ony jsou dost malé, nejsou vhodné do úplně velkých prostorů, ale nemusel jsem kupovat stojany - to byla jediná podmínka ženy :-D
    JIRKA207
    JIRKA207 --- ---
    FARFELOO: Ktere presne sloupky a na jak velkou mistost prosim?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    NOPOLICE: Hledal jsem něco z 80% na hudbu ve větší místnosti a došel jsem k tomu, že kvalitní aktivky jsou prostě drahý a nikdy nemáš jistotu, že tu appku nezaříznou a nový protokol už do toho nedostaneš. Třeba Kef už má teď snad dvě nebo tři appky… Budget jsem musel ale i tak natáhnout. Skončil jsem u sloupků Monitor Audio, amp+preamp Pro-ject a vše krmím přes AirPlay (hudbu i film). Chybí mi ale DSP, protože do místnosti nemám moc jak zasahovat. Pokud bych se měl držet původního budgetu, tak bych asi skončil u nějakých vintage kousků + HiFiBerry jako streamer.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    FARFELOO: o klipsch the fives vím, ale odrazuje mě jejich appka a i to fun ladění. když jsem kdysi vybíral sluchátka, tak klipsch mě tím přednesem spíš odradily. konektivitu mají ale dobrou.
    jakou cestou si nakonec šel místo aktivek a proč?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    NOPOLICE: Tohle zní jako Klipsch the Fives, který mají jako máloco v téhle cenové kategorii i HDMI vstup (+USB a bluetooth samozřejmě). Co jsem četl, tak někdy mají až moc basů a jejich DSP nemá “HiFi” ale spíš “fun” ladění, ale bohužel jsem je neslyšel, protože jsem cestu aktivek nakonec vzdal. Ale mohl by to být dobrej výchozí bod.
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Chci si pořídit bookshelf repro do místnosti cca 20m2. Líbí se mi možnost aktivních, odpadá starost se zesilovačem, zaberou méně místa. Jak pro filmy (tv nebo projektor), tak pro muziku (streamovací služby, soubory z kompu).
    Jak to celé poskládat, je potřeba streamer?
    Budget za repro tak do 20k +- (v případě aktivních).
    Díky za doporučení.
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    HERR_FLICK: kdyz jsem se chystal napsat, ze bych se chtel vejit do 5k, tak jsem narazil na tyto, ktere moji predstavu celkem naplnujou: https://www.alza.cz/edifier-r1280dbs-d6436630.htm

MARASAN: tohle bych se vlastne nebal poridit ani do mensi mistnosti ke gramofonu, skoda ze uz jeden zesilovac mam. Kazdopadne diky za reference na ten Mozos, usetrilo mi to rozhodovani a vim, ze to urcite budou aktivni bedny.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    RESTINPEACE: kolik na to máš
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    RESTINPEACE: Ja sel spis do aktivnich beden, min kabelu, min veci na stole, min bordelu. Napr. Presonus Eris nebo Audioengine HD, pokud se (v ramci klubu) chces placnout pres kapsu.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    RESTINPEACE: mam podobnej tomu MOZOSu, mozna dokonce stejnej akorat bez napisu, proste PRC. Mam ho v dilne kvuli poslechu pri cirkularce, jinak je na prd. Mrkni se spis na
    [VOZKA @ low-end audio hardware aneb hifi pro normalni smrtelniky - zesiky, monitory, receivery, ...]
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    RESTINPEACE: Muj sef ma v praci Bose Companion 2 a hrajou prekvapive dobre
    RESTINPEACE
    RESTINPEACE --- ---
    Kdybyste si vybirali audio pro PC (poslech mp3 k praci, sledovani filmu) co by byla vase preferovana volba? aktivni repraky nebo maly zesilovac (koukal jsem treba na tento: https://www.alza.cz/mozos-m01g-d6285825.htm) a kvalitnejsi bedny? jde mi taky i to jak to bude vypadat, protoze mam masivni drevene police a nechci tam mit nejake plastaky
    diky za nazor
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    THE_MIRACLE: imho to smysl nemá. Zkus si schválně změřit jen samotný kabel (místo repro to vyzkratuj) a tipuji, že to bude pod půl ohmu pokud to není opravdu hodně slabý průřez.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Ještě mám jeden dotaz. Pověsil jsem zadní repráky toho soundbaru na stěnu. Jelikož se mi nechtělo tahat nově kabely ve zdech od toho bezdrátového zadního přijímače, tak jsem použil kabely od starého domácího kina, které mám ve zdech už instalované. Jenže... Jsou celkem dlouhé. Jeden bude mít určitě 12-14 m, druhý odhaduji cca o 3-4 m méně. Je to taková ta průhledná dvojlinka, trochu větší průměr. Z bezdrátového zesilovače mám ale ještě ke krabičce ve zdi, kde to mám obojí svedené cca 1,4 m obyčejné dvojlinky od zesilovače (propojeno čokoládou). Repráky jsou 3 ohm. Zkoušel jsem to měřit multimetrem a ta delší trasa mi ukazuje po ustálení 4,9 ohm, ta kratší 4,7 ohm s připojenými reproduktory. Zesilovač je označen jako 3-4 ohm. Má cenu to řešit? Máme pokoj cca 8x4 metry, sedačku u kratší stěny, na které jsou pod stropem tyto zadní reproduktory, TV se soundbarem je u druhé kratší stěny naproti, tedy cca těch 8 m daleko. Takže pokud by zadní repro kvůli délce kabeláže mělo nějaký menší útlum, vlastně to moc nevadí. Samozřejmě můžu to udělat tak, že od repráčků udělám do zdi novou drážku k zemi a povedu tam originální dvojlinku co byla přiložena (odhaduji, že má cca 5 m) a ten bezdrátový zesilovač bych skryl za sedačkou, ale jen pokud by to mělo smysl. Díky.
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    SAMGARR: Tak to funguje. Arc se zapíná i vypíná s TV. Taky když zapnu receiver tak to zapne TV.
    Pokaždé když se zapne TV tak vyšle signál co přepne vstup na Arc, ale pak se dá přepnout do jiného režimu.
    Někdy je to docela oser, přepnout receiver třeba do režimu stereo na RaspberryPi co mám jako streamer, protože se pořád zapíná TV 😁
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Jak si s tím teď hraju, tak řeším jeden problém. Mám TV LG 65SJ800V. Do ní mám už cca 2 měsíce připojený Mi TV Stick 4K s Androidem. Napájím to z jednoho portu USB v TV, takže se mi zapíná jen když je TV zapnutá. TV má 4 HDMI, ale jen jeden je ARC (konkrétně HDMI 2), takže tento stick mám v HDMI 1. Poslední týden se mi stává, že zapnu TV (třeba Netflix) a v momentě kdy stick nabootuje do Androidu se mi vstup automaticky přepne na HDMI 1. Když jsem měl starý soundbar připojený optikou, tak to určitě nedělalo. Je možné, že tím, že jsem soundbary začal připojovat přes HDMI (na tom starém jsem to před koupí toho lepšího testoval, jestli ta TV skutečně umí ARC, abych to nekoupil a pak nezjistil, že to nešlape), tak se automaticky zapnula funkce HDMI CEC, která to má nejspíš na svědomí? Samozřejmě bych to nejspíš obešel tím, že budu Stick napájet externě a bude pořád zapnutý, ale to by byla až další varianta. Taky se mi občas ten poslední týden stává, že se TV sama vypne. Tak si říkám, jestli to třeba nemůže být tím, že je slabší napájení na tom USB portu, tím že to posílá data vlastně dvěma HDMI najednou. A ještě jedna věc. Mám to propojené obyčejným HDMI 1.4 kabelem, ale Atmos funguje (zkoušeno na Netflixu, soundbar to i napíše, že hraje Atmos). Má smysl kupovat nějaký lepší kabel, nebo když to šlape, tak to stačí?

Díky.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Tak jsem vcera jeste zkousel ten Sonos Beam gen 2, mel jsem to nejak blbe zparovane s TV, nakonec jsem do toho dostal Atmos a 5.1 (zjistil jsem ze to predtim jelo jako stereo :D)

A teda nakonec super, zvuk super, ale nakonec beru ten Sonos Arc, a casem dokoupim zadni repraky. A jestli se nekdy dostanu ke koupi gramce tak mozna sestavim ten zesik atd..
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    REFLEX: Jo, mě nenapadlo že chceš 5.1, tak to se skutečně za rozumný peníze nedá :). Některý tyhle zesilovače mají i bluetooth, tak se pak dá přepínat i mezi tím pro to hraní z telefonu, ale každopádně to bude jen stereo, rozumně hrající 5.1 za tuhle cenu neexistuje.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Tak jen pro zajímavost. To kino Philips, jak jsem tu řešil, jsem hodil k TV nahoru a dolů do našeho 32 m2 obýváku jsem místo toho starého rozbitého kina a 2.1 soundbaru z roku 2016 pořídil starší soundbar od LG SK10Y + přídavné repro LG SPK8. Je to starší model z roku 2019, ale zase to tenkrát byl téměř top model. Umí to Atmos a hraje to fakt parádně. Dal jsem za to 8000,-, což mi přesně sedí do kategorie tohoto klubu 🙂.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    prosimvas kam se dava ground loop isolator? mezi bednu a mix? pochopil jsem to spravne?

mam problem, ze do reproduktoru mi 'leakuje' graficka karta - cim vic jede, tim vic to je slyset. zkousel jsem ruzny vystupy na pc, zvukovku pres usb ale je to tam porad (v nekterych konfiguracich vic, v nekterych min)

zapojeni mam z kompu do mixu, z mixu do monitoru.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam