• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    KOKES
    KOKES --- ---
    OVERSEER: správnější je "všichni chcípneme":-)
    ONDREX
    ONDREX --- ---
    OVERSEER: piš aspoň s diakritikou, takhle ti není rozumět :)
    ANNA
    ANNA --- ---
    KOKES: touha být nejlepší není nutnost... i když do jisté míry možná otázka života a smrti... pokud člověk žije mezi manažrouty dravými... ,)
    vlastně chci víc být spokojená, než nejlepší... ale chtělo prorazit skořápku systému výkonu, kdy zvoneček zvoní pro psa, co sliní nejlépe,)
    sebezdokonalování mě baví, ale nemůžu mluvit za všechny.
    taky u člověka jako společenského tvora je těžké rozlišit jeho osobní pocity a pocity vznikající interakcí s ostatními lidmi a společností (a společnost pro mě zavání příměsí virtuálních představ a "homo urban legends")... a další otázka vyvstává, do jaké míry jsou motivace člověka žijícího v civilizaci spjaté s jeho biologií a do jaké jsou výtvorem civilizace, kde můžou být něčím pro sebe, vytržrného z rámce komplexnosti bytí, protože imo civilizace je poněkud odtržená...
    a tak dále...
    KOKES
    KOKES --- ---
    mě jakékoliv náboženství:-)
    jj, je to jen pojmenování. Je-li záměr nebo není, to samozřejmě nevím.
    Co je dáno, je vývoj jako produkt života a smrti a s tím přicházející boj o první místo, s tím vzniklé/získané vlastnosti jako touha/strach, nástroje jako jsou geny/DNA apod..
    VLK
    VLK --- ---
    Záměr je ošemetné slovo. Připomnělo mi to Toltéky :)
    KOKES
    KOKES --- ---
    co takhle: Zábava bude forma tréningu na život/přežití(vývoj), uspokojení je odměna za dosažený cíl. Touha být nejlepší je prostě nutnost, otázka života/smrti, hnací motor vývoje.
    DNA(geny) je jen fyzický prostředek k uskutečnění nějakého záměru, záměrem je řekněme vývoj k dokonalejší formě?

ANNA
    ANNA --- ---
    btw, není v tý DNA taky něco o zábavě? nebo se ženeme jen tak bezhlavě za "nejlepším"?

NYA: co tě motivovalo k napsání tvého příspěvku?

(já se asi snažím společně dobrat... informací,) a něco o sobě vypovědět... což je sice součástí balíku "informace", ale je to osobnější...)
    ANNA
    ANNA --- ---
    NYA: nevím, neodvažuju se to až tak shrnout... sice máme společný základ, DNA, ..., ale stejně tak je každej unikát... krom toho, imo duchovní cvičení apod. vedou k odhalení řeči DNA... tj. uvědomění automatických programů... a bla bla bla... vlastně na tom asi moc nesejde... ,)))
    NYA
    NYA --- ---
    NYA: ..kterou pro mě dna MIMO JINÉ představuje.. .. raději:)
    NYA
    NYA --- ---
    anna, vlk:
    mám za to, že touha "být co nejlepší" ke každému z nás doputovala po genech prostřednictvím evoluce.. ne v přesně této podobě, ale takto se imho u západního člověka projevuje touha po přežití a rozmnožení.. neviděla bych v tom žádné vyšší nebo nižší cíle, vidím v tom spíše proces - jakýsi proud změn, kterou pro mě DNA představuje..
    ANNA
    ANNA --- ---
    VLK: "Ale nezapomeň, že se na problém díváš svou optikou (jak jsi už sdělila dříve, zaměřuješ se spíš na pozorování mechanismu procesů)."

na tohle se snažím brát zřetel a nezapomínat,) (ale ani to na druhou stranu totálně nerelativizovat.)
    VLK
    VLK --- ---
    ANNA: Ach tak, už rozumím. Ono se nedalo mezi řádky vyčíst, že ona povrchnost je míněna z hlediska vztahu ego-podvědomí. Co že nezapomínáš? Já opět nerozumím :)
    ANNA
    ANNA --- ---
    VLK: jsem neřekla, že považuju snahu být nejlepší za něco povrchního,) řekla jsem, že motivace "chci být nejlepší" může být "povrchnější" motivací, tedy motivací ega, vědomí já, zatímco v podvědomí za tím může být skrytá jiná, ve vědomí já neuvědomovaná, motivace,)

nezapomínám,) nemám ráda solipsismy,)
    VLK
    VLK --- ---
    ANNA: No, hele, dává to smysl. Ale nezapomeň, že se na problém díváš svou optikou (jak jsi už sdělila dříve, zaměřuješ se spíš na pozorování mechanismu procesů). Nevidím důvod, proč považovat snahu být nejlepší za něco povrchního. Je to zkrátka jiné paradigma. Shodneme se ale určitě na tom, že cílem veškeré snahy by mělo být uspokojení :) Ať už plyne z cíle nebo cesty jako cíle :)

Taky trošku plácám.
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: ,)))

nejsem antropolog, i když mi v dětství říkali, že jednou budu kulturní antropoložka, ale přesto pozoruju okolí...

no pocity mysli jsou, aspoň do nějaký míry, asi vždycky výplody mysli...

nevim, předchozím příspěvkem jsem chtěla toliko říct, že je fuk, co člověk dělá, ale je příjemnější se cítit příjemně (ať je to pro toho a toho v čemkoliv).

nevim, v přírodě se věci vyvíjí, bytím... strom roste, příslušník kmene sedí na bobku a jeho tělo se proměňuje na místě...

myslím, že lidi deprim/v/uje důraz na výkon.
    nepotřebuju bejt činnorodá, abych se vyvíjela...
    nepotřebuju se ani vyvíjet.

nevim, nepřijde mi, že by šlo o vývoj, nebo nevývoj, já se chci cítit plně a dobře. bez ohledu na okolnosti.
    prostě chci, pokud něco konám, aby mojí motivací k činnosti bylo blaho, co mi ta činnost přináší. to, co z toho vyplyne navíc, je bonus, ne podmínka.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANNA: no ja fakt nemuzu mluvit za jine lidi. pocet tezkych depresi a sebevrazd stale stoupa, ze. Predstava 'byt cinnorody, neco konajici, cestu absolvujici, vyvijejici se' = 'byt normalni clovek' muze byt ideologie nasi kultury, neesu antropolog abych vedela zda je to fakt nejaka zakladni lidska potreba

libi se mi nejaka hlaska z junga o jakemsi kmenu kde kdyz neni co delat tak si sednou na bobek a nedelaji nic, proste nic ;)

resim to z pohledu sveho osobniho: existuje "pocit" (stav vedomi) 'kracim smysluplne nekam'. Vim, ze kdyz mam najety tento pocit, ze je to "prijemne". Kdyz tento pocit najety nemam, je to "neprijemne". abych se neprijemnosti zbavila, snazim se teda nejaky itinerar pohybu objevit a uverit mu.

Ale: neznam nic, co je smysluplne 'doopravdy'. V mem systemu se k tem cestam pocit 'smysluplnosti' prirazuje spis nahodile nebo dle algoritmu kterej jsem zatim nerozlustila, meni se to zasadne v case.

Cili v soucasne dobe to beru jinak: 'obliba smysluplnosti' je proste jen nejakej stav vedomi. Kdyz tu je, proc ne, ale nechci aby mne to determinovalo. Kdyz zrovna zadnej smysl necitim, no a? V cem je to vlastne presne desivy? Mozna by to analogicky slo srovnat se situaci "nekdo mne miluje" vs. "nikdo mne nemiluje". Noa?

Zejmena muzi mi rikaji, ze pokud by nahledli smysl jako prazdny, museli by si lehnout na zem a zemrit. Mozna je to muzska vec.

Mne to, ze to 'oduvodnovani cinnosti', jak pises, je vyplod mysli, kterej asi vznikl nejak evolucne ale neni to zas tak big deal, spis jakoby osvobozuje. Nevim.

jezis to jsou zas kecy
    ANNA
    ANNA --- ---
    YMLADRIS: bych řekla, že to puzení ke smysluplné činnosti je snad většině lidí vlastní... prostě je to taková základní potřeba... mysl v tom přirozeně hledá smysl, důvody, proč to dělat, což mi přijde jako další dost základní vlastnost... většinou asi lidi dojdou k tomu, že smyslem je sama činnost, resp. pocit, jaký jim přináší, protože mysli to přináší spokojenější naplnění tady a teď, ve smyslu cesta je cíl. když chce člověk dosahovat nějakých met, vytváří to stres, protože dokud se z bodu A nedostanu do bodu B, něco mi chybí. navíc těžko měřit úspěch objektivně, tudíž kde je vůbec to B...
    jelikož jsou lidé, kteří, i kdyby jim celý svět řekl, že jsou v tom kterém oboru nejlepší, to tak přesto nemusí vnímat stejně...
    imo z pozorování tenhle drive má spousta umělců, ke tvorbě je žene i nutkání překonat nejen sebe... tohle taky patří k jednomu z nastavení, jaká v lidech existujou. zákulisní motivací je třeba potřeba uznání, krom "povrchnější" motivace "chci být nejlepší".
    myslím, že člověk od své přirozenosti není stagnující, statický tvor, nicméně vývoj za každou cenu nese svoje plody, od neuróz až po války apod.

asi skoro každý hledá smysl, protože představa, že nic nemá jiný smysl, než to, co je, může být pro dost lidí vlastně děsivá... prostě najednou by zmizelo odůvodňování činností, které pomáhá v každodenním životě, zvlášť v Babylónu,)
    což zas někdy vede k tomu, že někdo po smyslu vůbec nepátrá... což je při jistém nastavení mysli jako rozjet vlak a nedívat se na cestu...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    a abych byla vice on topic: protoze IMO, zadna cinnost sama o sobe nema zadny 'smysl', neni zadny duvod konat nejake cesty, dosahovat nejakej vyvoj jak pise adam atd.

To je vsechno vymysl mysli, resp. reprezentace 'tendence k pohybu' na urovni mysli. Pokud je v systemu dost energie, nastava pohyb, pokud tam dost energie neni, tak holt nenastava. Ale samo o sobe neni lepsi realizovat nejakej "smysl" oproti tomu nerealizovat nic. Predstava zustat v klidu a nic nedelat hodne asociuje smrt. To muze k tomu nutkavemu 'hledani a naplnovani smyslu' vest.

Ale tento klub je o prorazeni skorapky

YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    THE_SECOND_GUY: plne te chapu. IMO jakekoliv zduvodneni, motivace, pravidla atd. ktere dodava mysl, jsou az druhotne. Bud clk ma energii aby se mu "chtelo zit" (podnikat veci, ...), nebo tu energii zrovna nema.

Moje uroven energie hodne skace nahoru a dolu. Pokud je dole, tak jedina moje motivace proc "delat veci" je motivace strachem: kdyz se nebudes usilovat, stane se to, to a to a tim padem pak budes trpet.

IMO misto motivace hledej zpusoby jak si pridat energii. Pak se 'motivace' = chut objevi sama
    ADAM_KADMON
    ADAM_KADMON --- ---
    THE_SECOND_GUY: To je jako kdybys tvrdil ze neni proc kopat studnu pro ziznive, protoze 200km na zapad jednu maji a s takovym podlozim jako je tady se stejne tak hluboko nedostanem.
    Totiz.
    Mame prostor, tudiz dosazeni jisteho stupne vyvoje je relativni vzhledem k tem, co jsou okolo nas. I stredoskolsky ucitel, nebo malir pokoju muzou udelat mnoho dobreho. Ne jen profesor a akademicky malir. A je zde misto pro mnoho akademickych maliru i stredoskolskych ucitelu. I pro ty co si kresli jen tak pro radost, nebo aby udelali druhym radost hezkym pranim k rozpusteni ega.
    Mame cas, mistri prichazeji a odchazeji. Umre Bach, ale cela rodova linie cita 50 muzikantu a nekolik uspesnych skladatelu. PRED i PO. Pripravovatele cesty, vykonavatele cesty, pokracovatele, kteri opet pripravuji.;]
    Mame rozmanitost - kdyz dva delaji totez neni to totez. Kazdy clovek je nekonecne! slOZITYM organismem.

THE_SECOND_GUY: co ze to vlastne sdelujes? ze smyslem pro tebe je vitezit a byt lepsi nez druzi a ze cinnosti ktere toto neumoznuji jsou pro tebe nezabavne.
    Imho jsou to zbytecne zbytnele postoje a ani moc neverim tomu ze to az tak mas. Spis mi prijde ze jen tak kverulujes.:]

Osobne delam co me bavi a z ceho mam radost a nemusi mi z toho kanout zvysena spolecenska prestiz nebo sekundarni povzneseni zavisle na hodnoceni druhych.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam