ANNA: no ja fakt nemuzu mluvit za jine lidi. pocet tezkych depresi a sebevrazd stale stoupa, ze. Predstava 'byt cinnorody, neco konajici, cestu absolvujici, vyvijejici se' = 'byt normalni clovek' muze byt ideologie nasi kultury, neesu antropolog abych vedela zda je to fakt nejaka zakladni lidska potreba
libi se mi nejaka hlaska z junga o jakemsi kmenu kde kdyz neni co delat tak si sednou na bobek a nedelaji nic, proste nic ;)
resim to z pohledu sveho osobniho: existuje "pocit" (stav vedomi) 'kracim smysluplne nekam'. Vim, ze kdyz mam najety tento pocit, ze je to "prijemne". Kdyz tento pocit najety nemam, je to "neprijemne". abych se neprijemnosti zbavila, snazim se teda nejaky itinerar pohybu objevit a uverit mu.
Ale: neznam nic, co je smysluplne 'doopravdy'. V mem systemu se k tem cestam pocit 'smysluplnosti' prirazuje spis nahodile nebo dle algoritmu kterej jsem zatim nerozlustila, meni se to zasadne v case.
Cili v soucasne dobe to beru jinak: 'obliba smysluplnosti' je proste jen nejakej stav vedomi. Kdyz tu je, proc ne, ale nechci aby mne to determinovalo. Kdyz zrovna zadnej smysl necitim, no a? V cem je to vlastne presne desivy? Mozna by to analogicky slo srovnat se situaci "nekdo mne miluje" vs. "nikdo mne nemiluje". Noa?
Zejmena muzi mi rikaji, ze pokud by nahledli smysl jako prazdny, museli by si lehnout na zem a zemrit. Mozna je to muzska vec.
Mne to, ze to 'oduvodnovani cinnosti', jak pises, je vyplod mysli, kterej asi vznikl nejak evolucne ale neni to zas tak big deal, spis jakoby osvobozuje. Nevim.
jezis to jsou zas kecy