• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELBreakthrough - prorážení skořápky reality
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    STRYX: doufám že mě omluvíte trochu OT.
    Včera sme měli první přednášku česnké společnosti pro kognitivní religionistiku, a de facto se tam skončilo u řešení analogického problému. a sice, zda má kultura (eště na tu dálku z indie třeba...) nárok na to být funkčním faktorem (máš tam oheň a ne mlhu třeba, protože u vás mlhu nemáte nebo tak něco), nebo jestli je to dané kognitivně (samotným charakterem,nastavením a hranicema našeho mozku)..
    a s tím taky právě souvisí možnost či nemožnost to na delší vzdálenosti přenášet bez deformace. Pokud by naše "nastavení pro vodu a ne mlhu" bylo kognitivní, tak k projekci nedochází, pokud by bylo kulturní tak k ni dochází a přenos není možný. A jak to ted srovnat s realitou?,) Pořád víc a víc se ukazuje, že ani jedna možnost vysvětlení není absolutní,na čemkoliv se podílí jak vrozené tak přijaté matrice vnímání a chování.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STRYX: videl jsi nekdy jak to vypada kdyz v urychlovaci castic rozstreli atom? =))))

protoze bahno je zeme smichana s vodou, popel je zeme s ohnem a mlha je voda se vzduchem, teda jakoze tyhle tri sou "mixky"? =) ne nevim, a ani to nejak neresim, to stejny s "rozcarovanym zklamani" to je pojem, plod mysli, elementy jdou mimo slova, fakt, spis pocity, navic kdyz to takhle napises, tak konotativni vyznam z toho nevyctu. fenomenologicky je tvoje rozcarovane zklamani jine nez moje... atd. atd.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    rozcarovane zklamani = ohen zality vodou, jeste sycici a kourici
    STRYX
    STRYX --- ---
    SLAUGHTER: Dik, ale na tyhle vychodni vize si moc netroufam. Jako kdo vi co vsechno se ztrati v prekladu. Ono jenom pochopit nejake lidi kolem je docela narocne, jsem docela skepticky k jinemu nez projektivnimu prenosu vyznamu metafor takhle z vetsich dalek.
    DARJEEL: Dekuji. Mas nejakou predstavu o tom, proc misto ohne a vody, nemas v te ruce treba bahno, popel, mlhu? Nebo cim by bylo reprezentovane treba 'rozcarovane zklamani'?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    STRYX: zkus trigramy
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STRYX: ja je spise prozivam, nez ze bych je spatroval.. je to hodne pocitovy, emocionalni, intuitivni, iracionalni, tze "inzenyrskej" pristup (mechaniku), ti asi nepodam, mozna by to slo ukazat v normalnim svete, za prihodnych okolnosti... takhle pres nyx, no nevim... zkusim to:
    vzduch - asociovan s nebem, lehkost byti, takovy ten pocit, v podbrisku jako kdyz se vznasis, neco te vynasi nahoru
    zeme - tezkost v tele (ne nutne neprijemna), stat pevne na zemi, tady a ted, hutnost
    ohen - ostre hrany, rychlost, narazeni a prorazeni, treba i hadani se s nekym
    voda - plynule, mekke "proplouvani", prekazky klouzou kolem cloveka atd..
    telesne asociace - vzduch nad hlavou, zeme pod nohama, voda v leve ruce a ohen v prave.

jde o to, ze nerozkouzkovavam fenomenalni kontinuum na casti, ale jede to holisticky, dulezity je kinesteticky smysl spise nez vizualni, ale treba to mas jinak...

SLAUGHTER: ja ti nevim, vnimam je vsude kolem sebe...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: ten jeden je slozen z tech ctyr (konkretne zeme), no a chces-li ozivit, je treba ji zaclenit mezi ostatni... Se 4mi jde o svet v latentni forme.
    STRYX
    STRYX --- ---
    DARJEEL: Myslim to jako, spatrovani elementu jako kvalit pri intepretaci zkusenosti z byti nikoliv ve svete ve formach +/- kategorii nejakych skupenstvi ci materialu.

Zdalo by se mi smysluplne, ze pojmenovani elementu, tak jak je zname, je ve skutecnosti jenom vice ci mene arbitrarni prirazeni konkretni nachazene 'materialni' formy k urcitemu stavebnimu principu uplatnujicimu se pri vnimani.

Teze je takova, ze zkusenost si lze nasekat na X zpusobu. Jeden z nich je skrze elementy. Protoze je dost klasicky a v literature se jim leckdo ohani, rad bych si ho zkusil dat. Nicmene mi asi neni uplne vlastni a nevim jak a po cem se divat. Tak se cas od casu nekde zeptam, jestli si ho nekdo nedava, ze by dokazal popsat jeho mechaniku a tak.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: jakoze 4 elementy jsou "prototypy", ze kterych se svet teprve bude skladat, kdezto 5 elementu uz jsou poskladany? to me stejnak nijak neposunolo blize pochopeni, ale to neva, vse ma svuj cas...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: daniel stone ma vzduch jako prostor...

STRYX: nedokazu odpovedet, mozna se zkus zeptat jinak... =) a co ty?
    KALIPH: posta
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    SCHWEPZ: ne, jde o cinsky pohled (voda, ohen, mineral, zeme, drevo).
    ZIKE: myslel nezvyklost nepolarity...
    STRYX
    STRYX --- ---
    Ahoj. Kdyz uz se tu mluvi o tech elementech. Zajimalo by me, jestli tady nekdo z vas ma zkusenosti s primym videnim sveta skrze elementalni prisma. Umeli byste kdyztak popsat v kterych aspektech sveta, ty ktere vnimate? Jakym zpusobem se vuci sobe vymezuji a jakych jsou kvalit?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ZIKE: ne. koncepce prostoru jako 5-tého elementu je pro evropana nezvyklá.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    SCHWEPZ: prostor je pro evropana nezvykly?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SLAUGHTER: pokud mluvíš o tibetském konceptu tak to jsou 4živly,elementy a ten pátý, pro evropana nezvyklý, je prostor, dimenze možnosti projevit se - prostorovost-takovost. ale tvá verze je zajímavější, uznávám :-) (to jsi ji vymyslel sám, nebo je to nějaká doktrína?)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: rozdil mezi 4mi a 5ti elementy je v tom ze 4 jsou svet neprojeveny - nezivy a 5 jsou svet projeveny-zivy
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DARJEEL: ty se mě v poště na nic neptáš.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    PALEONTOLOG: neska je zda se poziraci den, dalsi kuratko bylo sezrano dravcem, ty mas jen RO, aby ses mohl bezmocne koukat, jak poziraji i nas ostatni a bez si plevelit k sobe do auditka....
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DARJEEL: Jsi pán a mistr. Minimálně si to myslíš, gallinero.

Ovládli nás, protože jsme jejich potrava. A bezohledně nás vysávají, protože se tím sami udržují při životě. Tak jako my chováme kuřata na drůbežích farmách zvaných španělsky gallineros, chovají nás dravci v lidských farmách, které bychom mohli nazvat humaneros. Tak mají svou potravu vždy při ruce.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    tak pan zvratyk byl uspesne sezran dravcem, kteryho si ho choval jako dobytcce a muzem zas chatovat "normalne"... a prosim ontopic (i kdyz prulom je dost variabilni topic... =)
    SCHWEPZ: dobra synchronicita, neska rano jsem cetl jednu kapitolku z knizky dreamer who dreams you (http://www.12consciousdreamers.com/english/tienda.html) a autor to tam psal velmi podobne.. =))))
    jen vali pres 4 elementy, ktery "chapu", princip systemu peti elementu jsem zatim nak nepochytil, nekdo nakej hint, jak bych mohl prorazit tuhle bublinu? =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam