KLIP: V češtině o fázích vývoje jednotlivých MBTI typů pro mě srozumitelně píše Michal Čakrt: Typologie osobnosti.
KLIP: Díky za ten článek!
How to convert MBTI® type to Socionics type
http://www.socionics.com/articles/howto.htm
MBTI mě přitáhla z důvodu zkoumání mezilidských vztahů, tak se teď zřejmě z MBTI přeorientuji na Socionics. :))
Pokud jsem ten "převodník" typu MBTI na typ Socionics (s malým písmenem) pochopil, pak je tím článkem napadena kvalita testu MBTI - ohledně kvality určení I/E projevující se navenek versus introvertního/extravertního uchopení Jungovských kognitivních funkcí. Článek říká, že dominantní funkcí u INTJ by měla být podle MBTI Ni funkce, a Te funkce až pomocná. Jenže introverti "před světem" logicky prezentují svoji extrovertní funkci, v tomto případě Te, proto pokládat v testu otázky na "prezentaci před světem" může být zavádějící. Chceme-li u introverta zjistit, kterou funkci on sám považuje za dominantní. Introvert na sebe prostě některé informace nepráskne, dokonce ani test ho neodhalí. ;-) MBTI se tedy věnuje zdání, iluzí před světem, dojmu "na druhé lidi", zda na ně člověk působí Extrovertně nebo Introvertně. Šikovnější by bylo v testu se ptát na dominanci funkcí, ne na venkovní zdání. Vycházely by kvalitnější výsledky i u introvertů.
Např. ten článek mluví konkrétně o INTJ:
Buď INTJ pochybuje o své pomocné rozhodovací funkci (Te/Fe) a je mu jasná dominantní funkce Ni, tzn. považuje se za IN(T/F)J nebo INxJ. V tomto případě je podle Socionics perceiving typ: INTp (nebo kvůli pochybnostem INFp).
Nebo INTJ pochybuje o své pomocné vnímací funkci (Ni/Si) a je mu jasná dominantní funkce Te, tzn. považuje se za I(S/N)TJ nebo IxTJ. V tomto případě je podle Socionics judging typ: INTj (který ale v MBTI neexistuje) nebo v MBTI existující typ ENTJ (ENTj) nebo kvůli pochybnostem ESTJ (ESTj).
Pokud ale odhodíme pochybnosti (nepřesnost testu) a zůstaneme u toho, že test byl absolvován kvalitně, písmena T F S N jsou jasná, pak v prvním případě MBTI nabízí (pro Socionics INTp) typ INTJ (Ni dominantní, Te pomocná) a v druhém případě nabízí (pro Socionics INTj) typ ENTJ. Protože ENTJ má dominantní funkci Te a funkce Ni je až pomocná. (Tady je okaté protočené pojetí Extroverze a Introverze v MBTI metodice.)
Když tedy dokážu v testu "opominout" zdání Extroverze/Introverze navenek u introvertů (např. použiji test s kvalitnějšími otázkami), pak mi MBTI INTJ může občas vyjít jako ENTJ, protože dominantní je Te funkce, nikoli Ni funkce. Častěji zřejmě vyjde klasické INTJ (s dominantní Ni funkcí a Te jako pomocnou). Jen občas ENTJ.
Pro zkoumání vztahů, např. duality, ale potřebuji u obou jednotlivců dozrát k odhalení dominantní funkce, ne k pouhému MBTI zdání navenek. Prostě aby se "kvůli metodice MBTI samé" z toho úplně nevytratil Jung. :)))
Pro INTJ bude dualitou ESFP.
Pro ENTJ bude dualitou ISFP.