BLACKDRAGON: Já jsem INTJ a inferiorní mám (Se). Když si ze sebe budu dělat srandu, dokážu s mírem v duši prožít 2 týdny v meditaci - nevidět reálné barvy, vůně, chutě, nejíst... A je mi fajn. Dva týdny. (A pak bouchne kotel!) :-D
(Se) mi také jako kdyby "zaniká" - přesně spolu s tím, jak se mi prohlubují možnosti (Ni). "Vysvobození" jsem zažil díky vztahu v Dualitě, kde pro partnerku je nejpřirozenější a nejjednodušší rvát do života (Se) kudy chodí. A když nejsem úplně blbej, občas některou z těch dovedností smím načichnout... Sám bych ale takové dovednosti vymyslet neuměl, přestože mi to přemýšlí úplně v pohodě. ;-) Inspirace Duality mi prostě funguje - ohledně vývoje mé psychiky.
Ale bez duality se mi na (Se) makat nedaří. (Jde mi to 1000-krát pomaleji.) Žádná rezonance, žádná synergie, žádné synchronicity... Takže místo vyvažování mi to teď spěje ke gradaci p-Dom. Mohu si osvojit techniky, kdy (Fi) a (Te) jsou pro mě rovnocenné a smysl dává právě ta jejich dosažená spolupráce. Ale bez nějakého "kouče" zvenčí můj život svojí přirozenou cestou (Se) dovedností vytrácí, resp. projevují se a zažívám je nevědomě. Jung by asi zaplesal, ale já už bych od sebe očekával i trochu víc... :-/ Na zvrat "functional stack" to ale u mě momentálně rozhodně nevypadá.
A na tuhle neprůstřelnou ocelovou stěnu narážím i téměř u všech ostatních lidí v populaci. Jsou sami sebou, nemohou být najednou "někým jiným". Zvolit si "Divergenci", zdá se, není zrovna snadný úkol...
Když to beru za sebe - pokud mě někdo osloví, abych používal funkce z mého "stínového světa": (Fe), (Si) nebo i (Ne), já si prostě s danými úkoly poradím nějak oklikou, nebo poprosím někoho, kdo tomuhle rozumí, ať mákne za mě. Ale abych sám "tímhle směrem" fungoval já? Ne, tam žijí marťani, lvi, a další nebezpeční tvorové... Nechci s tím mít nic společného!
A na tuhle neprůstřelnost narážím obdobně i u druhých lidí. Nepomůže snaha, nepomůže úsilí, nepomůže vůle, nepomůže vzdělávání, nepomůže terapie - začít používat funkci ze "stínového světa" je nedostupné, jako kdyby za ocelovou zdí.
Mě baví, když lidi mají možnost se spojovat. Ne si "nerozumět" jako mimozemšťani. Baví mě, když se umíme učit jeden od druhého. Ale narážím na "functional stack" vnímání světa. Tvrdý limity!