• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SUNNYRAIN: INTP je proste takovy racionalni Ti procesor. dulezite pro ne je, aby vse do sebe logicky zapadalo. a kdyz nezapada, nedovedou se pres to dostat - je to pro ne proste blbost a dal neni co resit. INTJ se pres detaily snadno dostane intuici, ale zase je to tak trochu samanismus - proc si kazit svou velkou Ni pohadku nejakou prisnou logickou strukturou, ze jo :-)
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    FRIZER: Někdo ENTJ nebo ENTP?
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    SUNNYRAIN: Mám kolem sebe samý E...
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    FRIZER: A znáš spolupráci s INTP? U kterého je vyhodnocování ještě rychlejší? Nemá problém také ten zdlouhavý myšlenkový proces (ostatních) zkrátit na užitečně nutnou interakci, maximální pochopení v minimálním čase? :)

Mně dialog (je to vůbec dialog???) s INTP usnadní doběhnutí mých procesů. Ale zároveň v té interakci uvidím, že tady neběží jen o "hrubou rychlost vyhodnocování". INTP nechodí (Ni), jako chodí mně - INTJ, protože INTP má primární (Ti). Takže když budeme soutěžit, kdo poskládá větší skládačku, INTP mě trumfne hrubou silou, poskládá toho víc, precizněji. Ale nemá šanci vybrat, kterou hru, kterou skládačku, tady dnes budeme hrát/skládat, o co tady běží. Háček tedy nevidím v rychlosti, ale v tom jak píšeš: některé nápady by je nenapadly a probírat s nimi právě tyto nápady - to půjde s těžkostmi! Trefit hřebík na hlavičku. Tady je IMHO zakopaný pes. (Ni) umožňuje "tah na branku", vnímat souvislosti. Hned teď.

Pomocnou (Te) mám taky jen jako "vysvětlování výsledků pro ostatní", což je fakt pruda, pokud samo vysvětlování není primárním cílem... INTP parťák je v tomhle smyslu nedocenitelný!
    BONDA
    BONDA --- ---
    FRIZER: Měla jsem na mysli estetiku - vztah k výtvarnému umění, jak o tom psala Lucield.
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    BONDA: Nevím jestli obrazy ale obecně v hlavě tolik procesu a vyhodnocování ze dojdu k závěru asi tak pět kroku před ostatními, s tím je občas problém v tom že ostatní maji občas dojem ze se nechci tématem zabývat, zvážit alternativy a veskrze vše do detailu probrat když už jsem v podstatě probral sam v sobě xkrat vice alternativ které by je v životě nenapadly nebo s tezkostmi
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    BONDA: Intj co pracuje jako visual manager takže jo kreativity máme dost, analýza ano, ale věda a matematika obecně ne
    BONDA
    BONDA --- ---
    A když byla řeč o tom vztahu k vizuálnu - máte to taky někdo tak, že když zavřete oči, mozek vám samovolně hodí před zrak nějaký konkrétní obraz? Nevím, jestli jsem v tom úplně normální. Já zavřu oči a za chvíli už můžu začít popisovat, co vidím - je to jak fotka nebo film. Zajímavý je, do jaký míry můžu obraz popsat (je to různý v různých případech). Třeba vidím vnitřek autobusu, jsou v něm lidi a uprostřed mladý muž v bílé košili, otáčí se přes rameno. Chci si prohlídnou jeho tvář, a to jde dobře, ale pak se chci podívat na okýnko, a to už nejde a scéna se promění třeba ve výjev na ulici, kde jdou dvě dívky a jedna má hezký motiv na kalhotách a druhá halenku s podobnou výšivkou. Koukám na krásnou výšivku, na oblohu, ale okolní domy si zas prohlídnout nemůžu... a přichází jiný výjev...
    Když jsem hodně unavená nebo zničená anebo naopak hodně šťastná (typicky při sexu) vidím ty výjevy nejen, když zavřu oči, ale neovladatelně se mi nepřetržitě vnucují - jak kdyby přede mě někdo házel obrazy a nutil mi je do hlavy (samozřejmě vím, že jsou to jen představy). V těch špatných chvílích "vidím" kolem sebe samý rozsekaný mrtvoly a podobný věci, ale v opačném případě jsou to někdy tak nádherné obrazy, že je mi líto, že takové člověk běžně nevídá. Kdybych je uměla převést do reality (třeba namalovat), vydělám na nich majlant. :)
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    LUCIELD: no u niekoho aj slabsia stranka moze byt silnejsia ako u ineho je jeho najsilnejsia stranka, uvediem priklad, niekto hra lepsie na husle ako klavir, ale stale hra lepsie na klavir ako niekto kto hra najlepsie zo vsetkych nastrojov na klavir, ale stale nie tak dobre ako ten prvy co hra najlepsie na husle :)

a teda nie je dolezite co vyuzivame iba v praci, ale co je asi nasa hlavna stranka co vyuzivame v zivote :) plus niektori ludia maju rozdeleny svet a svoj zivot na viac svetov a niektori zas nenvimaju rozdiel a maju vsetko ako jeden svet, no a ti co v zivote maju viac svetov, mozu v kazdom posobit inak, inak vnimat a vyhodnocovat informacie, niekde to moze byt viac podobne a niekde zas nie :)

ja robim poslednych 10 rokov it a business analytika a nikdy mi v zivote zas nevyslo Tcko, mam dobry timemanazment a viem si ich dobre rozvrhnut, ale nie som Jcko, lebo skoro vo vacsine veci mi vyhovuje improvizovat tu a teraz, takze som P

medzi I a E je u vsetkych ludi trosku sinusoidne posobenie, cim viac sme v spolocnosti tym viac si mozeme cenit samoty a naopak :) takze je to iba co skrz vsetko prevazi :)

no a N a S, z tym mam v poslednom case najviac problem :) kym kedysi mi to prave prislo najjednoduchsie ako facka, vykladov je vela a mozno sa v tom svojom celkom mylim, nie je to tak iba o zmysloch a intuitivnosit, lebo vela ludi pouziva obe a cloveku co sa vnima dost intuitivne moze vyjst S a co sa vnima dost racionalne a zmyslovo moze vyjst N, casto sa tam hovori o detaile a celku, lenze co ak si davame zalezat na obom, pripad od pripadu? :) asi by som to najlepsie sa snazil vystihnut takto, ci sa chceme dostat k poznaniu a pravde zdialky k blizkemu, alebo od blizkeh do dialky, nie je to ani o tom ako vieme narabat s absraktnom, lebo s nim naraba vela ludi, ale ci nim zaciname alebo koncime
    napr zavadzajuce je podla mna spajanie suvislosti z roznych odborov, lebo k tomu treba N aj S, jedno aby sme vedeli poznat hlbku oboch rozdielnych svetov a druhe aby sme medzi nimi vedeli najst suvislost :) je to ako vediet rozmyslat v spravny moment a potom v spravny moment citit, tak je to aj s prijmanim/ziskavanim informacii

ked som si pozeral viacero statistik napr zarobkov kazdeho typu, je sranda, ze Nko zosiluje prakticnost T, ale oslabuje neprakticnost F, vynalezcom sa niekedy oplati ist z dialky k svojmu a nie od svojho do dialky, kym pre pocitove typy to moze znamenat iba stavanie iluzii a vzdusnych zamkov

Fkam castejsie prospieva pre prakticku stranku skor byt S, ked ich destabilizuje preferencia citu, je lepsie ked sa pevnych bodov drzia od seba k svetu, viac sa tak zmanipuluju oni sami ako ich zmanipuluje okolny svet, su potom skor blazni ktory sa zostrojili sami, napr umelci :) nez blazni ako nasledovatelia konspiracnych teorii a podobne
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LUCIELD: taky to mam naopak, mam rad vizualni umeni, hudebni umeni, ale jsem totalni manualni a umelecky lempl, jsem rad ze nakreslim tri krizky a zreprodukuju pisnicku hvizdanim. na druhou stranu si pamatuju naprosto vsechny jeji detaily a ty mi z hlavy nezmizi ani po 20ti letech. vcetne vsech moznych kontextu okolo toho.
    BONDA
    BONDA --- ---
    LUCIELD: To je zajímavý, já to mám vlastně stejně, jen úplně naopak. Větší pako na výtvarku aby pohledal. Přitom mi taky "říkají mnoho tvary, kompozice, vzájemné působení mezi nimi", ale mluví jen k mým citům (ráda to poslouchám, to zase jo). O obrazech bych uměla psát, ale neuměla bych je dělat. Naopak matematika a logika mi celkem jde. A baví mě mnohem víc než výtvarka.
    LUCIELD
    LUCIELD --- ---
    Dneska jsem si zkoušela nějaký test na "levou a pravou stranu mozku - která je dominantnější"
    Jsem INTJ, žena, která má z 76 % dominantní PRAVOU, což bylo popsáno jako strana, kde je "kreativita, představivost, umění, hudba, tanec aj" ... Já jsem analytik, ale jinak asi než většina INTJ, kteří jste jistě "left-brained" (počty, matematika, logika, čísla) ... Mě osobně říkali mnoho tvary, kompozice, vzájemné působení mezi nimi, jsem velice kreativní, pracuji jako vizuální designér a ilustrátor ... Matematika apod? Vůůůbec né můj šálek kávy....
    Zajímalo by mě, jak to mají INTJ zde, mezi vámi... :-)
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    V příspěvku jsem se nevěnoval typu ISFJ, jako spíš vztahu typu Beneficiary.

Jak kdo naloží se svojí povahou - rozesmál mě sarkasmus od JOHNY115. Tak nějak to vidím. :-D Konkrétní typ je vždy limitován svými obzory, svojí podstatou, svým fungováním. A v rámci konkrétního "životního repertoáru" volby pro úspěch či fiasko pěkně rozepisuje Čarkt. Jo. Všechny typy jsou důležité. Všechny mají v civilizaci svoji roli. A všechny mají právo na své dozrávání. (Jen to dozrávání probíhá po 16 velmi odlišných příbězích... Humorných na 16 způsobů.)

Z mého úhlu pohledu se bavíme o otázce "zda umí každý člověk zpívat". No jasně, že v koupelně si zpívá úplně každý. Ale když si profesorka vybírá do své školy novou budoucí operní pěvkyni, v takové chvíli už je podle mě na místě povšimnout si oněch "limitů", protože když by si soustavně vybírala chrchlouny s vyplivanejma plícema, tak svoji školu bude muset velmi brzo zavřít. Ta druhá strana mince je, že nejzábavnější zpívání mýho života zažiju třeba zrovna s opilým námořníkem. Jen ho prostě nemusím doporučovat profesorce do její operní školy.

Tady už se tedy nebavím o konkrétních jednotlivých svobodných rozhodnutích/volbách konkrétního jedince - zda si na lodi zazpíváme nebo nezazpíváme. Jako spíše o "temperamentu", z kterého tento konkrétní člověk vnímá svět a rozhoduje se ve světě, jakási "chuť"/příchuť tohoto člověka, která je na něho přilepená v 900 situacích z 1000. Ano, má právo zachovat se zcela originálně, netypicky, a ve 100 případech se opravdu zachová překvapivě. Nicméně na těch 900 dalších situací já nemusím zapomínat... (Na těch 900 situací nemusí zapomínat profesorka při výběru své budoucí žačky - naopak - na hlasové limity bude dávat bedlivý pozor.) 900 situací tvoří běžnou a typickou "tvář", "takového" člověka zažívám já v našich interakcích. A to dává našemu vztahu určitou "chuť"/náladu/limity. Sám bych neuměl "vydedukovat", které přesně šroubky způsobují tak komplexní záležitost, jako je "nálada mezi dvěma lidma". Jung a Socionics mi pomáhají přesněji si všímat a chápat, o co tady jde, co se děje v pozadí, jak to funguje v těch nejjemnějších šroubcích. Proč Beneficiary. Proč má náš vztah konkrétní limity dnes. A jaké bude mít limity za 20 let. Smím si toho všímat už dnes. (Ale ano, daného MBTI typu znám mnoho skutečných živých jedinců a každý život je zcela originální, jsou to lidé, jsou zcela sví, nejsou to klony. Mají svobodnou volbu. A někomu je 15, jinému 25, jinému 45... A smělo by mi unikat, co mají společného, čím jsou všechny jejich volby limitované... Ale nemusí mi to unikat...)

Praktickou a citovou rovinu já netuším, o čem píšeš. Mně dává smysl citové a praktické jakožto kompaktní celek. A neumím tyto dvě roviny vnímat rozštěpeně, diskutovat o nich rozštěpeně, pro mě rozštěpené nejsou. Což bych viděl právě jako názornou ukázku různého "úhlu pohledu"/vnímání - z jiného temperamentu. Např. INTJ se (podle mě) nikdy nebude dívat na psychiku jako na rozštěpené hlasy, protože vždy vnímá celek, a v případě erroru vidí, kde jaký šroubek by bylo potřeba poladit, aby motor hezky vrněl, kolikrát jeden malý šroubek způsobuje lavinu kauzálních důsledků (ty důsledky někdo může vykládat jako určitý "hlas" - ono se to tak i jeví - zvenčí). Oproti tomu INFP může bavit vnímat psychiku jako soubor mnoha hlasů, které se překřikují a přetahují o moc, tuhle zvítězí jedna postava, jindy se prosadí jiný z hlasů... Tady si umím představit "citový versus praktický" postřeh. INFP má možnost zesílit citový hlas a ztlumit praktický hlas, či obráceně. INTJ totožnou příležitost nemá, protože pro něj žádné hlasy neexistují. Každý pomyslný hlas je jen důsledkem všech těch šroubků uvnitř. Pro INTJ to je vlastně peklo - dohrabat se až k těm šroubkům. Nemít možnost hýbat s hlasy dle potřeby. Na druhou stranu z pochopení šroubků pak lze vyhodnotit ledasco. Zatímco z pohledu na hlasy obdobné vyhodnocování nefunguje.
    A to už tady máme "různé světy". Různé možnosti, různé příležitosti. Různé chutě. Různé vztahy - např. Beneficiary.
    JOHNY115
    JOHNY115 --- ---
    Exploring MBTI & The INTP Mind - eilamona
    http://eilamona.com/tagged/sarcastic-functions
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    SUNNYRAIN: neviem :) ako hovorim, vacsinou mi vyslo INFP a obcas ESFP, mozno preto ze I a E a N a S casto vychadza vo velmi podobnej rovnovahe, kym FP a vyrazne pre tieto strany

nevadilo by mi v praktickej sfere byt ten co viac partnerku podporuje, iba v citove mi staci rovnovaha, viac zazlievam ked niekto je nevyrovnane intenzivny a venuje mi menej casu a energie, to ze som ho potiahol ani zas tak neriesim, hlavne ja viem v kratky moment cloveka potiahnut k vlastnej samostatnosti, ale nie sa onho starat ako nesamostatneho a nezodpovedneho, mna osobne by toto odradilo a cloveka ktory dlhsie nedokaze sa chopit vlastnej cesty, takej zeny by som sa vzdal a nastastie som mal stastie skor stretnut schopne, co len potrebovali na spravnom mieste podporu, tak ako aj oni mi dali vela do zivota, len v inych oblastiach

ja som od partnerky nikdy neocakaval podporu, ani som ju nikdy nezazil, taku tu prakticku, viac som od rodicov, ale ani tam moc nebola - ta prakticka, zvykol som si na to tak celozivotne, aj keby skor potesilo na symbolickej/citovej urovni, keby ta niekto aj prakticky podporuje trocha, obcas je skor byt iba smutne na niektore veci stale sam :P ale iba ked si to raz za cas po dlhej dobe uvedomime

a to aku ma clovek povahu, z toho predsa nemozes vyhodnotit ako s nou nalozi, niektore ISFJ moze byt uplne nezodpovedne a druhe uplne schopne, zodpovedne a sebestacne, zrovna obe co mi boli tak blizke dopadli diametralne odlisne (svojimi volbami)

ale obe reflektovali prakticku rovinu ovela viac ako ja, aj Ty ju ovela viac reflektujes, mozno je to niekomu prirodzenejsie a niekomu menej
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    Kdo rozumíte Socionics? Nejsilnější procento mi vyšlo u (Ni) funkce, o něco slabší procento pro (Te) funkci, viz graf. A stejně mi test zahlásil výsledek ENTj (MBTI ENTJ), kde je dominantní (Te) a (Ni) je až pomocná.
    Místo správného INTp (MBTI INTJ). Což teda nabídli jako alternativu platnou s 97% pravděpodobností...

SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    BLACKDRAGON: Tady sice není vyloženě popsána interakce, ale je zde porovnání typů INFP a ISFJ:
    http://www.sociotype.com/tools/type-comparison/EII-SEI
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    Překvapuješ mě, pokud popisuješ Benefactor - Beneficiary asymetrický vztah s ISFJ.
    Já (INTJ) mám tento typ vztahu s INFP holkou, a když to nesmyslně přeženu, pak na mě působí jako citovej parazit. Sama si neví rady se svým životem, její problémy na mou hlavu, a navíc mi nikdy neměla a nebude mít co nabídnout. Instinkty ve mně nechávají Beneficiary holku plavat, "nevšimnu" si jí jako partnerky. Přestože mě umí provokovat třeba tím, jak tančí. Nebo jak se nechá strhnout vlastním zasněním... Díky tomu může být občasná kámoška. (Občas se zajdu podívat i do akvárka na rybičky.) Ale nenacházím jediný téma, který by mohlo fungovat v dlouhodobým partnerským životě. Nemám na co vsadit.

Vyváženost 50% může znamenat 2 velmi odlišný situace. Buď jde o v populaci výjimečnou osobnost, jsou jich sotva promile. Díky rodičům, školám, vlivu okolí se jim stal ten "zázrak", že mají nadupáno! Jednak svojí kapacitou strčí do kapsy prakticky všechny v okolí, a jednak i přesáhli svůj functional stack, už když jim bylo 15 let. Jsou od narození "Divergentní". Podle toho i vypadá jejich život. Tihleti "nejsou normální!!!" a máme štěstí, že se v populaci objevují a díky nim se nám tady ta planeta nezhroutí. (Komu to tady asi všechno patří...)

Úplně odlišná věc je zralost "normálního" člověka (kterej neboří MBTI typologii), že když je mu 30 nebo 40 let (jak to Čakrt píše?), už by bylo docela důstojný osvojit si terciální funkci, a po pár letech ji už používat se sekundární vyváženě. Uceleně. Což dává životu novej level, je to další životní etapa, prostě další křížek na krku. Jestli se to konkrétní osobě podaří v Kristových letech, nebo o 20 let později, nebo o 20 let dřív, to už má každej konkrétně po svým...
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    SUNNYRAIN: pravdupovediac som spokojny sam so sebou a ked tak max musim viac cvicit, behat a plavat :D s ostatnym som viac nez v pohode, s praktickym aj volnym casom

skor ma vzdy zaujima ta otazka partnera, lasky, hladanie spravneho suputniak do zivota, asi najviac pre mna boli ISFJ, niecim vnutorne najpritazlivejsie lasky, kedy som ich najviac dusu lubil

pritom vsetky blizke kamosky, aj lasky co ma najviac chapali boli INFP, ale nie je tam ta rozdielna drazdivost, to doplnanie sa, iba skor chapanie skrz podobne, nie chapanie skrz odlisne

SF asi najviac znamena pre mna u zeny, to Sko akokeby jej viac umoznuje vnimat realitu a mna nez snivat, fantazirovat o vsetkom hlavne v kombinacii s Fkom, a citova zena je proste viac fajn, viac berie ohlady, a je co s nou viac prezivat :) (u mna)

skoda ze vacsina clankov popisuje MBTI individualne nie v interakcii s inymi, aj podla toho druheho typu, napriklad Sko da skor vyniknut druheho Nku mozno, Nko podla mna posiluje zdrave ale aj nezdrave schopnosti ludi, je to nieco ako sloboda na ukor zodpovednosti, ked clovek moze zacat hladat lebo ma menej pevnych bodov zo zmysloveho vnimania skutocnosti, ale moze sa prave aj preto stratit, lebo ich ma menej

a tiez ze je vzdy popisovany vztah iba pre inverzny typ alebo rovnaky, nie druhovo odlisny, teda ako N posobi na S ci N, nie ako napr na J ci P :)

a tiez co sa deje ked je niekto v nejakom smere dost balancovany medzi tymi dvoma vecami v jednej kategorii
    LUCIELD
    LUCIELD --- ---
    ZUULLUU: Já jsem si udělala test MBTI až teď ve svých 28 ltetech :-).
    A jsem ráda, protože jsem se teď daleko líp dokázala pochopit, proč některý věci tak mám.. Teď když znám "základ" mohu na něm lépe stavět - nebo mám takový pocit. :-)

WRONSKI: ... To zní docela fajn, zkusím to .-).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam