• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Já jsem o tom přesvědčená. P jsou otevření alternativám a neděsí je, naopak mají rádi pohled z druhé strany jako další podnět. J si s sebou vláčí svoje systémy jediných pravd a děsí se jejich rozbití.
    INTP. This made me think of how you used to say "prove it" to everyone | INTP *TP | Pinterest | INTP, Poslušnost a Vše
    https://cz.pinterest.com/pin/488218415832521068/

Ješitnost s tím asi nijak nesouvisí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: nesouhlasim s tvou interpretaci. jen si zkus nejakemu INTP zpochybnit jeho racionalni system, nebo mu rovnou rekni ze jeho Ti vystupy nepovazujes za racionalni, to uvidis tu otevrenost vuci vlastnim chybam ;)
    BONDA
    BONDA --- ---
    "Nevíš, kdo jsou otcové? Mužové velitelští, strážcové otčiny, kmene, víry. Lovci, válečníci, kněží, především tvorové s plochou hrudí, pro které jsou ženy pouze příslibem rozkoše či potomstva, anebo obojího. A synové, ty nevíš, kdo jsou synové? Vláční a vousatí jako osení, vzpírající se vlastnictví, milostně milující, hladcí jako jejich matky, ohniví jako kdysi jejich otcové, milovaní ženami i muži."

Otcové - synové, budovatelé - hipíci, karatelé - milenci, plánovači - vnímači, J - P. Je to hodně velká zkratka a navíc básnická licence, ale pro mě dost trefná.
    BONDA
    BONDA --- ---
    BONDA: Soudě podle toho a podle P a J, které znám, si myslím, že P ("chaotici", "vnímači") nemají problém podívat se na věc z více stran, nelpí na tom "jedině správném" (a často poloslepém) pohledu, který si budují "budovatelé" alias J. Když P postřehne chybu ve svém myšlení, nijak ho to neohrozí, právě naopak - promyslí to a upgraduje svůj pohled na věc. Ale J si během života budují různé, pro ně důležité systémy o tom "jak věci jsou" (a často hlavně "jak správně mají být", proto jsou J tak často nespokojení s druhými lidmi, zatímco P jsou naopak volnomyšlenkáři a k názorům druhých mají toleranci). Když J zpochybníš nějaký jeho názor, cítí ohrožení a vyvine obrannou sebeochraňující reakci. Protože J si buduje systém, který mu kryje záda a umožňuje mu jít za jeho cílem, na který se upíná. Tomu říkám ten "těžkej zadek". P člověk daleko víc "prostě je", věci ho netíží. To je imho taky důvod, proč "budovatele" J tolik štvou "hipíci" P.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: jo, to je to "pop" vysvetleni. ja vychazim z tohoto:

Understanding What the J/P Preference REALLY Means - Psychology Junkie
    http://psychologyjunkie.com/...rs-briggs-mistakes-understanding-what-the-jp-preference-really-means/
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: já vycházím z tohoto rozdílu mezi P a J:
    The Myers & Briggs Foundation - Judging or Perceiving
    http://www.myersbriggs.org/my-mbti-personality-type/mbti-basics/judging-or-perceiving.htm
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Nevím, na preciznost bych viděla spíš ISTJ a na ideologii třeba ENFJ. Chápu, co chceš říct, ale nevím, jestli to sedí.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: tezky zadek maji stejne vsichni a stejne vsechny potrebujeme. INTPs nam sice inzenyrsky a precizne navrhnou postup, ale az INTJs vytvori okolo toho cely ideologicky smer, ktery onen postup zlegitimizuje a ucini jej smysluplnym :-)
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: mají prostě těžký zadek, jako všichni J, a to jim občas brání přijmout, jak se věci jeví. Nezbývá jim, než si logiku trochu poupravit. Ale většinou s tím bojují.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    WRONSKI: jako proc ne, ale v extremnim pripade se musis rozhodnout jestli spis tihnes k detailum, ktere musi sedet, anebo spise k velkemu pribehu, ktery musi davat smysl.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SUNNYRAIN: mi to neprijde jako nabouravani nejakeho zaziteho stereotypu. neni to tak davno co zde koloval gif s textem "INTJ - coldest human, INTP - warmest machine", coz imho docela sedi :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    BONDA: a to J je v pripade INTJ pouze prevlecene Te. tzn. potreba svuj racionalni intelekt smerovat ven a tam ho aplikovat. INTP ma nejsilnejsi Ti, kde jde o to jak se mu veci jevi. kdyz se mu veci nejevi prisne logicky, vznika problem. naopak INTJ ma problem s tim kdyz je neco prisne logicke, avsak neintuitivni.
    BONDA
    BONDA --- ---
    * tu občasnou nelogičnost
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Docela souhlas. Ta občasná nelogičnost někde v základu jinak logicky vybudované stavby, na které INTJ tak lpí, podle mě dělá to J. Stavba jim z jejich pohledu slouží (většinou k nějaké racionalizaci), a ta funkčnost rozhoduje. P jsou v tomhle svobodnější: nelpí. Ale samozřejmě jsou i myšlenkově poctiví INTJ, kteří tohle o sobě vědí, dělají si z toho legraci a snaží se s tím bojovat.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    _BENNY: A co teprv když se podaří mít Ni pohádku s přísnou logickou strukturou...
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    _BENNY: Tvůj pohled mě překvapuje - boříš tím karikaturu/stereotyp, jak lidé INTJ znázorňují, jak je pro ně INTJ zrovna ztělesněním "logiky drsně prosazované do reality" (s chladem a bez citů, všude kurňa samá blbá logika). Neb INTJ dává "světu na odiv" právě (Te) funkci - logiku. Primární (Ni) funkce bývá pro běžnou populaci skrytá a jen občan náruživě dlouhodobě sledující Dr. House se začne ptát, kde sakra ten House bere ta správná data?

Já nacházím u INTP ohledně logiky soulad, uvolnění, rychlost, snadnost, což je trochu paradox, protože INTP používá (Ti) nikoli (Te). Ta rychlost procesoru se prostě projeví! Pro mě je to užitečný na známý koncepty, na známý strategie. Když už oba víme, do čeho chceme jít, když oba už všechna data máme. Pak se mi vyplatí nechat mluvit INTP. Ať to máme precizní a s harmonogramem.

Jinak vnímám výzkum. Když teprve máme přijít na něco, co zatím ještě neznáme. Na co teprve přijdeme - a pak to chceme použít. V týhle situaci je intuice efektivnější, dát to "náhodou" hned z první... Vykašlat se na různý slepý cestičky...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    SUNNYRAIN: INTP je proste takovy racionalni Ti procesor. dulezite pro ne je, aby vse do sebe logicky zapadalo. a kdyz nezapada, nedovedou se pres to dostat - je to pro ne proste blbost a dal neni co resit. INTJ se pres detaily snadno dostane intuici, ale zase je to tak trochu samanismus - proc si kazit svou velkou Ni pohadku nejakou prisnou logickou strukturou, ze jo :-)
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    FRIZER: Někdo ENTJ nebo ENTP?
    FRIZER
    FRIZER --- ---
    SUNNYRAIN: Mám kolem sebe samý E...
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    FRIZER: A znáš spolupráci s INTP? U kterého je vyhodnocování ještě rychlejší? Nemá problém také ten zdlouhavý myšlenkový proces (ostatních) zkrátit na užitečně nutnou interakci, maximální pochopení v minimálním čase? :)

Mně dialog (je to vůbec dialog???) s INTP usnadní doběhnutí mých procesů. Ale zároveň v té interakci uvidím, že tady neběží jen o "hrubou rychlost vyhodnocování". INTP nechodí (Ni), jako chodí mně - INTJ, protože INTP má primární (Ti). Takže když budeme soutěžit, kdo poskládá větší skládačku, INTP mě trumfne hrubou silou, poskládá toho víc, precizněji. Ale nemá šanci vybrat, kterou hru, kterou skládačku, tady dnes budeme hrát/skládat, o co tady běží. Háček tedy nevidím v rychlosti, ale v tom jak píšeš: některé nápady by je nenapadly a probírat s nimi právě tyto nápady - to půjde s těžkostmi! Trefit hřebík na hlavičku. Tady je IMHO zakopaný pes. (Ni) umožňuje "tah na branku", vnímat souvislosti. Hned teď.

Pomocnou (Te) mám taky jen jako "vysvětlování výsledků pro ostatní", což je fakt pruda, pokud samo vysvětlování není primárním cílem... INTP parťák je v tomhle smyslu nedocenitelný!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam