• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    ALBERTO
    ALBERTO --- ---
    Sunnyrain: u Cakrta to někde bylo. Většinou jde o o vytěsnění F, je-li na druhém místě.
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    SUNNYRAIN: Alexander Bukalov vysvětluje "sílu" funkcí od 4D až po 1D. Také vám to funguje, že stínový functional-stack (nevědomí) způsobuje hlavním čtyřem funkcím (skutečný functional-stack) nevědomou motivaci?

2. pomocná funkce se mi jeví jako motivační více než 1. funkce, přestože precizněji funguje 1. funkce. 1. funkce je realizační, precizní, umožňuje motivovaného cíle dosahovat v praxi. Ale na jakých postech člověk sám sebe přistihne (kam ho dovedla nevědomá motivace) určuje druhá funkce.

4. inferiorní funkce bývá vyloženě popisována jako motivační. (Pudová.) Oproti ní 3. funkce bývá integrována jako vědomá.

1. funkce 4D (v nevědomí jen sílu 3D)
    2. funkce 3D (ale v nevědomí má sílu 4D - více než 1. funkce, která má sílu jen 3D)
    3. funkce 2D (v nevědomí jen sílu 1D)
    4. funkce 1D (ale v nevědomí má sílu 2D - více než 3. funkce, která má sílu jen 3D)
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    Smazal jsem příspěvek s funkcemi 5 až 8, protože Socionics jinak číslují funkce a já to nepostřehl. Posílám znovu - opraveno číslování funkcí podle MBTI:

MBTI funkce 5 – observant, or ignoring, or restricting function, the function of personal knowledge. This is a strong (3D according to Bukalov) but unconscious function. One generally has a good grasp of this function, but attempts to limit its use considerably. Individuals will disregard this function when an argument calls for restraint or when it will be difficult to indulge in its essence. At the same time one uses this function to restrict somebody's intervention to their privacy or territory, or other unsolicited interaction.

MBTI funkce 6 - demonstrative or background function. This function is so deeply rooted into the psyche that one is usually not consciously aware of its existence or utilization. It is as strong as the leading function (4D according to Bukalov) and it tends to act silently to protect the weakest point of the dual person (see below). It can sound in situations of extreme irritation when the restricting function fails to break the unsolicited influence.

MBTI funkce 7 – the vulnerable function, or place of least resistance, is a weak and conscious function, in addition to being the weakest function of the psyche. One painfully perceives his complete inability to use this function, and reacts negatively to its imposition upon him. Tactful assistance is required from someone else's strong function (preferably the Function 8) to overcome the problems associated with this function. According to Bukalov, this function is single dimensional, i.e. only personal experience is collected here, and it cannot be adapted even to the social norms.

MBTI funkce 8 – role function, is a weak but conscious function. One generally tries to be at least adequate in areas where use of the role function is necessary. Moreover, one generally uses it in situations of social adaptation (e.g. introducing themselves to an unknown person). However, generally one has very little control or confidence over the role function, and criticism is painfully acknowledged with respect to it. Tactful assistance is required from someone else's strong function to overcome the problems associated with the role function. According to Bukalov, this function is 2D (Ex, No), or situation invariant, because it cannot adapt to the unusual situation beyond social norms.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Socionics
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    ALBERTO: Mě zajímá téma "přeskočení" druhé funkce, že člověk více používá třetí. Kde si mohu o tomto fenoménu přečíst? Jsou o tom nějaké knihy? Jak se ten fenomén jmenuje? Projevuje se to velmi individuálně, nebo to má i nějaké společné chování či rysy?
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BONDA: mě taky nepřitahoval, ale byla jsem mladá a blbá a idealistická )) nebo možná mě přitahoval, ale zase v jiném slova smyslu, asi že měl vlastnosti, které já postrádám, takže mě doplňoval, ale nešlo to dlouhodobě snést )
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: Já mám kole sebe v práci dost ESTJ a vážím si jich, třeba proto, že se s nimi dobře spolupracuje, jsou spolehliví a výkonní kolegové, a to je k nedocenění. Akorát si člověk jejich kritičnost nesmí brát osobně a vnímat ji s odstupem, a to přestože oni mají schopnosti, které já postrádám - ale jim zas schází vhled do mnoha světů a v mnoha směrech jsou jako slepí, takže přehnaný obdiv není na místě. Jako milence či patnera si ESTJ nedovedu představit, vůbec mě v tomhle směru nepřitahují.
    Vzpomněla jsem si na tohle: http://personalitygrowth.com/why-you-definitely-want-to-be-a-member-of-the-estjs-pack/
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Chtěla bych se zeptat především NF typů, zda jste někdy potkali ESTJ (asi ano, jsou v populaci hojně zastoupeni) a jaký jste z nich měli pocit.

Znala jsem jednoho takového zblízka, chodila jsem s ním, s největší pravděpodobností byl ESTJ, ale nikdy jsem ho nepodrobila testu a ani jsem v té době MBTI ještě neznala, takže nevím, zda můžu takhle zpětně určit s jistotou jeho typ. Doteď vlastně nevím, co si o tom vztahu myslet, vlastně ani nevím, proč jsme se vůbec dávali dohromady, byli jsme každý jiný. Převažující pocit: děsnej macho, kterej se vůbec neohlížel na lidi okolo a chtěl všechno tradičně, takové to "ty jsi ženská, takže budeš dělat to a to, chovat se tak a tak, mluvit tak a tak", všechno do mrtě určený...

Chtěla bych zpětně porozumět jeho psychice, jestli se to vůbec nějak dá, vůbec nechápu, jak typ ESTJ vlastně přemýšlí, docela bych člověku takového typu ráda vlezla dočasně dovnitř hlavy :))
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BONDA: jemu nic nevyšlo, nikdy si ten test nedělal, jenom si přečetl charakteristiku typu ENFP a byl ohromen, protože to bylo prostě celé jako by ho někdo pozoroval skrytou kamerou a následně si odpozorované poznatky zapsal
    BONDA
    BONDA --- ---
    Každopádně pokud diagnóza pomocí funkcí existuje a pokud má nějakou cenu, pak musí u jedince dospět ke stejnému výsledku jako diagnóza pomocí těch čtyř škál. To je asi jasné.
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    LUCIELD: The Ace = Alert + Power (MBTI INTJ)

SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    _BENNY: Bohužel ten test na sociotype.com, ten graf, co jsem sem posílal SUNNYRAIN, který se tváří, jakože jejich webovky umí změřit 8 funkcí, je podvod. 8 funkcí to právěže bohužel měřit neumí, žádné rozšíření (zpřesnění) oproti MBTI. :(
    4 hodnoty v grafu nejsou výsledkem testu, ale pouhým okopírováním podle ostatních 4 hodnot. :( Prostě nesmysl. :(

Ale když někdo kápnete na přesný test/metriku, inspirovanou Jungem, prosím kopněte ji sem do fóra. (Nikoli pouhá kombinatorika 4 symetrických funkcí, s předpokladem, že další 4 Jungovy funkce mimo functional stack tato osoba "nepoužívá vůbec". Což je komický, že do určité značné míry MBTI typologie fakt existuje/funguje - s jak málem si vystačí a kolik toho umí z tak mála vyzradit! Smekám!

Můj předpoklad: MBTI sumární součet otázek bude i u přesnější metriky fungovat naprosto totožně jako MBTI. Ale přesnější metrika bude odpovídat i na otázku, PROČ této osobě vychází daný typ. Resp. bude vysvětlovat odlišnosti osob v rámci totožného výsledného MBTI typu. Uvnitř typu pak bude možné vysledovat několik podmnožin.

Pod čarou: jejich test se mi oproti jiným testům líbí tím, že se nespokojí s černobílým výsledkem, ale s ohledem na změřená procenta umí jejich webovky nabídnout i alternativní MBTI typ, dokonce včetně procentuálních odhadů, s jakou pravděpodobností test mohl/měl vyjít s jiným výsledkem.
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: A ohledně toho známého, jestli Tě mate, proč mu vyšlo F, když Ti připadá jako T - zase bych si zjistila, jaký test si dělal. Když si v tom testu prohlídneš otázky, které sledují v jejich pojetí F/T, bude Ti jasné, proč mu vyšlo F, tj. jak odpovídal. Pak si můžeš zvážit, jestli tam podle Tebe odpovídal podle pravdy nebo podle svého (idealizovaného) sebeobrazu.
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: To podle mě upozorňuje prostě na to, že ne každý, kdo má např. živý a silný citový život, se emocionálně projevuje. Je to i případ INFP, který znám "zevnitř". Málokdo by mi tipnul F - INFP působí na lidi, kteří je dobře neznají, klidně a racionálně. Emocionální život se odehrává uvnitř, není tak jednoduše patrný.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BONDA: Já jsem se teď v poslední době hodně začetla do http://funkymbtifiction.tumblr.com a tahleta stránka klade právě na kognitivní funkce dost důraz - "Forget everything you’ve learned about MBTI.
    If you’re typing yourself or fictional characters by the four letters, you may be wildly inaccurate. I’ve been there, done that, and it’s not fun — but what is fun is when you figure out a character’s type and are completely on target. The only way to do that is by cognitive functions." http://funkymbtifiction.tumblr.com/cognitivefunctions

To, co píšeš o škále F-T... mně to taky přijde problematické...já dlouhodobě zkoumám, jak to vlastně mají xxTx s emocemi, cítěním... jak se odlišuje někdo, kdo má cítění introvertní a někdo, kdo má cítění extrovertní (a ano, závisí to ještě na tom, jestli má cítění jako dominantní nebo sekundární funkci). Mate mě, že znám jednoho xxFx, extroverta s cítěním introvertním, který se dokáže chovat naprosto chladně, jako by ani city neměl. Nebo je má, jenomže tím, že má cítění introvertní, prožije si to uvnitř sebe a navenek se to nedostane? (Přiznávám, že jakkoli mě MBTI už léta zajímá, jsem věčný začátečník.)
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: Po pravdě, mně tohle přijde trochu na vodě. Dívám se na to jako Alberto - základ je pro mě MBTI koncept. Ty funkce jsou nástavba, můžou fungovat a nemusí. Pro mě osobně ty funkce přesvědčivé (podle toho, co jsem zatím četla) moc nejsou.

Na MBTI se mi líbí nápad "ústředních rysů" a jejich kombinovatelnost. Pokud jde o výběr rysů, škála I-E je samozřejmě hodně funkční, ale není to objev MBTI. Škála P-J je pro mě nedocenitelný objev MBTI, za který jsem vděčná - je to pro mě jedno z hlavních celoživotních témat (ať už v oblasti pracovní seberealizace nebo vztahů, kde jsem opakovaně kritizována od J osob a naopak nevědomě tíhnu k P osobnostem), a MBTI koncept jej pojmenoval. Za sebe bych tu dvojici J-P asi viděla při naprostém, blbeckém zjednodušení na dřeň jako zaměření na přítomnost (a její proměnlivou perspektivu) versus zaměření na cíl (a jeho jedinou perspektivu). Škála F-T je pro mě lehce problematická, i když chápu, že je funkční. Problém pro mě plyne z toho, že myšlení a cítění nejsou protiklady.

Pokud jde o S-N, trochu jsem s tím zápasila - zdálo se mi, že v sobě ty charakteristiky zahrnují příliš rysů. Teď čtu několikátou výpověď schizofrenika a napadlo mě, že extrémní N je něco, co člověk zažívá na drogách nebo při schizofrenii (a vlastně i ve snu). Tělo tu odpadá, přestává být problém - někteří pacienti se můžou třeba mrzačit pálením vlastní kůže, a necítí přitom tělesně vůbec nic. Tělo přestává být i zdrojem slasti. Naopak ale každý smyslový vjem dostává okamžitě při vnímání složitý symbolický význam. Když pacientka snídá, nekouše sice potraviny a polyká sousta vcelku, ale konzumace je pro ni rituál, kterým v rámci složitého systému a řádu obnovuje nebo zachraňuje svět. Jíst jablko má dalekosáhlý význam, odlišný od polykání chleba nebo mléka. Zajímavé je, že mysl generuje významy "v přímém přenosu" - už při objevování nového místa každé viděné jednotlivině přisoudí symbolickou úlohu. To je fascinující číst.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BONDA: no dneska jsem ukázkově zuřila, řekla bych, že jsem fakt měla všechny špatný stránky ESTP, teda aspoň co si tak vzpomínám, že jsem o tomto typu četla :)) Všecko muselo lítat, byla jsem impulzivní, bezohledná, hlučná, sobecká, hyperkritická... :) Achjo. Pak se samozřejmě hrozně stydím :)
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: A máš takový stín? Svůj stín přece znáš, tak můžeš zkusit, jestli to v praxi funguje.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BONDA: aha, vidíš, ESTP je správně, přepsala jsem se :) díky
    BONDA
    BONDA --- ---
    ELIZHANNAH: Ad grips - proč ne ESTP?
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Řekněte mi, chápete někdo "loops" (smyčky) a "grips" (sevření svou inferiorní funkcí)?
    Já o tom pořád hledám informace, abych rozuměla líp, ale pořád to není optimální.
    Ty "loops" znamenají, že někdo nepoužívá svoji sekundární funkci, ale místo toho doplňuje jeho primární funkci funkce terciárn, chápu to správně? Tzn. já, INFJ, bych zcela ignorovala své Fe, a fungovala za pomoci Ni a Ti, takže bych zřejmě byla tvrdá a neemocionální?
    Pořád nevím, zda "loops" nastávají dočasně (např. ve stresové situaci), nebo je to výsledek špatného vývoje typu a je to dlouhodobý stav.
    "Grips" - taky asi nastávají ve stresových situacích, člověk se chová jako temná verze typu k sobě opačného, tzn. já INFJ bych měla všechny špatné vlastnosti typu ESFP? Doktor Jekyll INFJ a pan Hyde ESFP?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam