MARYO: Když Ti vyjde N a E a T a P (čtyři druhy otázek na tyhle čtyři parametry, namíchané dohromady), pak se z toho typu (ENTP) automaticky odvodí, že máš (jako každé ENTP) první dvě fce Ne a Ti. Proč zrovna tyhle, jakou to má vnitřní psychologickou vazbu a logiku - to je moje otázka.
Testem se zjišťuje N, ale to není N ve smyslu intuitivní vnímání (viz testové otázky). Mě zajímá, kde se tam najednou to intuitivní vnímání vezme? Jakou to má vnitřní logiku?
Jestli jdete od funkcí k písmenkům, otázka je stejná, ale opačným směrem. Většina lidí se diagnostikuje pomocí testů, takže začínají u testu a na základě toho se dozví své funkce. Pokud by si někdo nejdřív určil funkce (Ne a Ti), pak se dozví písmenka. Já se ptám, proč zrovna tato (E+N+T+P)? Čili třeba proč každý, kdo má první dvě fce Ne a Ti, je nutně P? Jedno se odvozuje z druhého, tak jaká je mezi tím reálná psychologická vazba?
SATOO: Jde o to, že Ti někdo řekne, že každá zelená barva má určitou vlastnost (alias každý N typ má intuitivní vnímání). To už nebudeš opakovat, aniž by sis to ověřil.
SATOO: "Souhlasím - vnitřní systém určitě má, ten ale nevysvětluje, proc cast lidi intuici ma silnejsi a cast slabsi. Nebo jakoukoli jinou vlastnost."
Mně právě přijde, že u mnoha vlastností jsou ty vazby dobře odvoditelné. Když mi řeknou, že všechny typy s I budou čerpat energii ze samoty, budou mít menší okruh přátel atd., bez problémů to přijmu, protože to plyne z informace, že jsou I. Když mi řeknou, že všechny N typy věnují energii myšlenkám a idejím a pěstují svou představivost, zas to přijmu, protože jsou N. Když mi řeknou, že NT typy jsou zvyklí přemýšlet a NF typy jsou idealisté a IF mají bohatý vnitřní život a SP typy si umí užít přítomnost a TJ typy mívají život v cajku atd. atd., pochopím vnitřní příčinu a nebudu se na ni ptát. Naopak když mi řeknou, že všechny N typy mají nevysvětlitelná vnuknutí ohledně budoucnosti, zeptám se - proč?