• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ALONSY: Máš ju v požičateľnej podobe?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MART1NKA: Četla jsem celou tu její knihu. Je skvělá. :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MART1NKA: No uvidím tak za půl roku, ale zatím vcelku jo.
    Jen si holt musíš zvyknout na to, že tě bude trochu "dusit", přestože to tak úplně nemyslí, no.
    Mám dojem, že znalost MBTI docela pomáhá pochopit tyhle vztahové rozdíly, takže byste měli být v pohodě.
    Tohle, přijde mi, docela odpovídá. :-)

How Does Each Personality Type Ask, "Do You Love Me?" - Personality Type and Personal Growth | Personality Hacker
    http://www.personalityhacker.com/personality-type-ask-love/
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Je tu nejaká T žena, ktorá má doma F chlapa? Jak vám to ide?
    BONDA
    BONDA --- ---
    Několikrát jsem se setkala s udáváním jména Michal Kolesa jako typického INTP. V té souvisosti doporučuju jeho hodně dobrý umělecký portrét.
    Český rozhlas Vltava (archiv - Hry a četba)
    http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3795783
    Nevím, jak dlouho to tam bude k dispozici.
    René Levínský: Rekvalifikační kurz | Poslechněte si hry a četby z Vltavy
    http://www.rozhlas.cz/vltava/stream/_zprava/rene-levinsky-rekvalifikacni-kurz--1695952
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    FRAKTALEK: mně vyšlo
    INFJ 74%
    INFP 12%
    ENFJ 4%
    ISFJ 4%
    INTJ 2%
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    FRAKTALEK:
    Hodně zajímavej test. Jsem totiž poměrně divný ISTJ a říkala jsem si čím to je. Ten podíl ISTP mi teď docela dává smysl.
    “Mistr” Osobnost (ISTP-A / ISTP-T) | 16Personalities
    https://www.16personalities.com/cs/istp-osobnost

36% ISTJ
    24% ISTP
    18% ESTP
    7% ESTJ
    3% INTJ
    ANTICLOVEK
    ANTICLOVEK --- ---
    FRAKTALEK: shoduje se s předchozíma testama i celodenním firemním školením takže asi funguje :)

86% ENTP
    4% ENFP
    4% INTP
    2% ENTJ
    1% ESTP
    PATKA
    PATKA --- ---
    SUNNYRAIN - zcela souhlasím, jsem INFJ, dominantní Ni, a taky vidím chyby a výjimky. Myslím, že je to jedna z věcí, na kterých Ni pracuje. Ni je opravdu hodně odlišné od Ne, to pracuje zcela odlišně. Je to jako by Ne měli obrovský, ale necílený výkon. Jako by je k jedné věci napadlo obrovské množství myšlenek a k těm zase další asociace
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    Můj pohled - (Ni) a (Ne) jsou dva úplně odlišný vesmíry. Dvě (protikladná) paradigmata, v jakém vesmíru se člověk narodil, jak vesmír okolo sebe vnímá.

Jako INTJ snadno vycházím s lidma z vesmíru, jejichž functional stack zahrnuje (Ni). Když přijdu domů a sedí tam nečekaná návštěva z vesmíru (Ni), primárně cítím jakousi férovost. V tom pocitu bezpečí se mohu plně věnovat onomu člověku, tématu, ať už se jedná o cokoli. Ani nad tím nemusím přemýšlet, automaticky jsem rád, že toho člověka vidím.
    Zatímco nečekaná (Ne) návštěva mě znejistí. Hned si začnu hlídat, jak se k nám ten člověk dostal? A jak toho člověka dostanu zase ze dveří ven? Jako by k nám vniklo cosi nebezpečného, nesourodého, cizího, na co je třeba dávat neustálý pozor. Situaci vyřeší první otázka naší konverzace: "V kolik že ti jede autobus?"

Docela by mě zajímalo, zda tohle někdo cítí podobně? INTJ?
    BONDA
    BONDA --- ---
    Jinak, pro pořádek, ten Albertův příměr zněl takto:

"Ale jo, ja sem se snazil na to odpovědět. Většinou používáš Ne, ale občas ti tam vjede i Ni, protože Ne a Ni jsou dva konce jedné tyče. Máš silnou tyč N, ale jsi zvyklá více využívat její konec Ne. Ni ti do toho někdy prostě může vstoupit, je to pořád intuitivnost. Ni ti občas něco vyhrábne z nitra, nevím na kolik procent, ale prostě někde se vmísí, vmezeří. Ne vždy lze přesně určit, že je to výkon Ni nebo Ne."
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Kdybys Fi a Fe takto zjednodušil, tím spíš by platilo, že jde o jednu "tyč" - jedno jediné F. Jak bys mohl "svoje city davat okoli aktivne najevo" (jak píšeš o Fe), kdyby sis je "neco neodprozival uvnitr" (jak píšeš o Fi?), tj. kdybys city neprožíval (tvé Fi)? Nikde naopak nebylo řečeno, že by obě tendence (Fi, Fe) byly zastoupeny u lidí (nebo u konkrétního jedince) ve stejné míře nebo že by člověk byl "jedno nebo druhe".
    SUNNYRAIN
    SUNNYRAIN --- ---
    YMLADRIS: ad) "omg INTJ si je fakt jisty, ze to neco tak je. Ma takovou jistotu, jakou ja nemam nikdy v nicem."
    Tvá slova se mnou zacloumala! :))) Představa života, kde jsem ztratil (Ni). Nemít jistotu nikdy v ničem? :)) To bych asi začal být podělanej strachy! Nonstop. Takový život bych neuměl žít! :))) Obdiv!

Teď se trochu obávám, zda Ti Tvé prozření nenabořím? Každopádně nejsem proti diskusi či rozpitvání tohoto zajímavého tématu:
    Jako INTJ si tu "záhadnou (Ni)" vysvětluji zcela pragmaticky - vidím výjimky. Vnímám výjimky. Vidím "chyby" - a to hned na první dobrou. V porovnání se zbytkem 99% populace vždycky vyhraju v rychlosti, kdo z nás nalezne v jakémkoli systému "chybu", kterou autor přehlédl, nebo tam chybu vložil záměrně. Chyby na mě "smrdí" z dálky, vnímám je okamžitě, intuitivně, bez potřeby věnovat čas přemýšlení či pátrání. Fungovalo mi to jako malýmu klukovi a po desítkách let z toho vznikne životní styl. INTJ.
    Netuším, proč tuhle "rýpavou vlastnost" (vidět okamžitě chyby) ostatní lidé nemají, nebo proč jsou v téhle dovednosti (z mého pohledu až extrémně) zpomalení. Sociálně je tato dovednost často "protivná", protože ona je zapnutá stále, nemám ji jak vypnout! Držet basu a tvářit se, že chybu jakože také nevidím, také chybu přehlížím, podrbat lidem jejich ega, kopírovat nějaký jejich pomýlený názor, to by sice v mnoha situacích bylo zdvořilostní a Evropsky korektní, ovšem zároveň prolhané a kontraproduktivní. A když si jako INTJ jdu za nějakou konkrétní vizí, rozhodující je pro mě pravda a fakta, a lidé ať si své emoce jdou poléčit ke svým psychologům. Pro mě je dost velká pruda už jen to, když neudrží krok. Protivnej přístup. Většinou lidé potřebují čas, spoustu času, aby k výsledkům také stihli dozrát.

Jsem INTJ a hraju to (zcela typicky) "na jistotu", na "časově stálá a důsledně uplatňovaná hodnotová měřítka". Vynechat chyby totiž pro mě osobně v praxi znamená (z mého pohledu) vidět ten systém čistej, jasnej, čirej, přímej. Vidět přímo tu vizi. Bez (pro mě) zbytečných chyb. (Chyby mě naopak "bijí do očí".)

Takže s Tebou souhlasím v tom, že nemusím dělat a ani nedělám ono "zpochybňování a nekonečné prozkoumávání všemožných pracovních hypotéz". Ne. Nepátrám, nevěnuji čas přemýšlení. Nemusím to dělat, protože už to mám uděláno, předem. A připadalo by mi neefektivní nemít tohle uděláno předem. V oblastech, kde nefunguji efektivně, jdu tohle moje "vnímání chyb" protrénovat, nebo případně předem hlásám do okolí, že danou tematiku prozatím neznám, neorientuji se, nejsem v ní doma, o tomhle ať raději rozhodují jiní, já jsem mimo mísu. Když mi zatím nefunguje, že chyby vidím už předem.

Moje zkušenost s dalšími INTJ je přesně taková. Buď se k tématu umí vyjadřovat korektně, přesně, pravdivě, nebo předem deklarují, že s danou oblastí nemají zkušenost.
    A pojí se mi s tím i zajímavej instinkt na jiné INTJ, případně na lidi schopné vyjádřit se k tématu. Kdysi jsem zjistil, že pro některé lidi je "obtížné" rozpoznávat, který člověk je a který člověk není reálný odborník na danou tématiku. Existují přímo knihy/návody se seznamem příznaků, jak rozpoznat odborníky od mudlů, někteří lidé je rozpoznat neumí a mají k rozpoznávání návod. Nemají (Ni) funkci, která jim pravdivost jasně oznamuje.

Jinak ta (Ni) je pěkná sviňárna a sám netuším, na co jsem to ve skutečnosti napojenej. (Ni) mi oznámí výsledek příkladu a s pomocí (Te) jen prokážu polopatický postup, jak se k tomu výsledku dopracovat. Ale to by uměl vymyslet každej, kdyby mu výsledek dopředu prozradili. Já nevím, kdo nebo co mi tu odpověď prozrazuje, a proč mi napoví zrovna výsledek, kterej fakt funguje?
    MARYO
    MARYO --- ---
    YMLADRIS: Jj, tohle smysl dáva. Možná bych jen to s tou Ne nenazýval úsudky, asi to ještě "předá" T/F na posouzení jestli to dává smysl.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MARYO: ad intp. ja to pozoruju takto (u prartnera). Tvoje dominantni funkce je Ti. Ta te ridi. Ona ma cile. Napriklad zjistit Proc se ten zatraceny vor zase rozpadl??? Jeji cil je cosi POCHOPIT, dejme tomu, prijit necemu na kloub - zazit zazitek tykajici se jakychsi struktur, zazit ten zazitek vevnitr v tobe.

K tomu ma k dispozici svou sluzku, Ne. Ne prohlizi ten vor a dela ruzne usudky o nem a okoli, treba ji napadne Aha ty spojovaci provazy rozklovali ptaci (blabolim). Hleda vyznamy v tom, co jsi schopen vnimat, aby napomohla tvemu cili: ujasnit si, proc se ten vor rozpadl.

Nejaka realizace ve svete, to uz druhotny, a jak pises, kdyz je treba moc narocny, ani na to nedojde.

(Naopak ja jsem ENTP, tj ridi mne Ne: neustale mam tuny uzasnych napadu ohledne neceho co neni a mohlo by byt, pricemz k realizaci se snazim vyuzit Ti. Jsem orientovana na budouci, zatimco INTP partner jako by na minule (rozsroubovat tento stroj (neco) a zjistit jak funguje...). Prehanim. )
    MARYO
    MARYO --- ---
    Ten můj obrázek z Malování :) je asi trochu zavádějící, už nevim proč jsem tu "tyč" natočil pod úhlem 45°, zkrátka je buď větší část I a zbytek E nebo naopak.
    Jako na tomhle obrázku.
    Jestli jde o čáru nebo o elipsu je už asi celkem jedno, ne?

BONDA, _BENNY: Minimálně v těch posledních 4 příspěvcích mi přijde, že vlastně tvrdíte totéž :)

_BENNY: Ale tohle třeba taky moc nechápu no. Zrovna třeba INTP má vyvinutější Ne (údajně používá jako sekundární - podpůrnou funkci).

"Co se projektů týká, INTP si jejich realizaci prožijí nejprve intelektuálně, vnitřně a necítí pak již mnohdy potřebu opakovat je v reálném světě." (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/INTP)
    Což třeba na mě sedí dost. Mívám hodně nápadu, který vymyslim v hlavě a pak se na to vyprdnu, protože už mi to nepřijde tak zajímavý když už jsem to vlastně vyřešil.

Jak tu někdo psal s tím vorem, taky by to mohlo dopadnout tak, že si ten vor jen vysním jak by skvěle fungoval, promyslim do detailů, ale nakonec taky poplavu kraula, protože se mi ho nebude chtít vůbec stavět :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ALBERTO: dával jsi to na personality café web? samo je tam taky total převaha NT lidí, ale třeba když by každý ukecal kamose
    BONDA
    BONDA --- ---
    _BENNY: Jde o obraz jedné věci s dvěma stranami, kterou můžeš držet/ užívat spíš jedním koncem nebo druhým. Je tam souvislost. Viz např. mé psaní o Fe/ Fi. Chápu, že s tím nesouhlasíš a máš jinou zkušenost, ok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam