• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    ELIZHANNAH: Moje matka je ISFJ typ a funguje hodne podobne.
    Nemyslim to zle, ale pro me osobne je tenhle zpusob komunikace nogo a udelalo se mi z toho zle jen kdyz jsem to cetla.
    Jako ISTP/J ve mne vyvolavala situace "trvam na svem pozadavku" chut zabit sebe nebo matku. Diskuse o tom, jestli je ten pozadavek relevantni, jsem po nejake dobe prestala vest, protoze odpoved, ze ona je matka, tak ma vzdycky pravdu, bylo jeste horsi slyset. :D
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    YMLADRIS: INFJ - já jsem asi taková zvláštní matka. Částečně bych se pro ty děti rozkrájela a částečně je ignoruju, což asi je blbý, vím. Jenže ony pořád jsou jenom samá potřeba a chtění a žádné poslouchání, zkouším to na ně všelijak, pěkně, částečně hraju někoho méně emocionálního než jsem, hraju ledově klidnou, že to prostě tak a tak bude, a že s tím nic nehne, jsem neuvěřitelně trpělivá, svůj požadavek zopakuju mnohokrát, stojím u dítěte, dohlížím, aby to fakt udělalo... a ono neuvěřitelně trpělivě odmlouvá a nedělá nic. V té situaci to někdy udělám za něj, někdy už nevydržím a nadávám (protože ve mně mezitím vzniklo takové, ale takové napětí, že jsem jak papiňák). Tím se vysílím a jdu se někam skrýt děti ignorovat (aspoň na chvíli se zavřu v koupelně například), protože pro mě jako introverta je tolik interakce prostě už moc. Mám upovídané děti, které celý den mluví nebo si aspon zpívají, povídají nesmyslné slabiky, povídají to, o čem vědí, že mě naštve, a někdy už mě ty uši brní a chci někam do naprosté tmy a ticha. Jo, jak to řekl Satoo, já si prostě potřebuju ty nervy zase napravit v tichu a samotě.
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: infp
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BONDA: jaky jsi typ
    BONDA
    BONDA --- ---
    YMLADRIS: Na mě funguje empatie a připomenutí si, že za tím chováním, které ve mně probouzí chuť být agresivní, je nějaká zakrytá bolest, kterou dítě neumí zpracovat. Vědomí, že mu můžu pomoct dostat se k té bolesti (moment, kdy se vztekající se či jinak "zlobící" dítě pod palbou laskavosti najednou rozbrečí a hledá útěchu) a pomoct mu. Kromě empatie a lásky k rovnocennosti (jako hodnotě) je v tom zvídavost a trocha zajímavé výzvy – jestli to zvládnu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: kdyz mas deti na starosti sam, tak je zmlatis a zavres do koupelny a odejdes? (Sorry ja tak mluvim..) Ale pokud jsi otec, urcite mas nejake coping mechanisms
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SATOO: jaky jsi typ?

jako jo, ale to je odpoved saudskeho prince, nestava se ti ze se MUSIS zcivilizovat?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    psychicka prvni pomoc pro jednotlive typy

ALBERTO?

tl;dr Jak nakrmit jednotlive dominantni funkce, aby prestaly (pod tlakem, ve stresu) "zakomplexovane vyšilovat" a byly schopne rozumneho jednani. Piste svoje funkce (prip typy) a svoje intervence, diky

Oc mi jde: pohybuju se ted nekolik let v materskem svete pretizenych zen, ktere se snazi byt zaroven respektujici mamou, podporujici partnerkou, inteligentni zenou, spiritualne se rozvijejici bytosti, sexualne atraktivni divozenkou a ja nevim cim vsim. Vsechny jsou pretizene. Skoro uplne vsechny v urcitych momentech rvou na deti (cast populace deti i tluce), i kdyz nechteji, ale "nemuzou si pomoct". Je to jako by posednuti, kdy system te zeny potrebuje naplnit nejakou svou potrebu a zkratem jde do boje - ma pocit, ze kdyz by ty decka "poslechly" tak dojde k uleve. To ale nefunguje. Stresovat deti = jsou jeste vice v haji a maji mene energie na spolupraci.
    Matky toto rozumem vi a ctou vselijake self help knihy jakym zpusobem v momente pretizeni nepadat do debilni reakce. Jenomze (moje teorie) knihy v principu pisou jen lidi urcitych osobnostnich typu, napr NT lidi. Casto tam uvadene rady nejsou pouzitelne pro jine typy osobnosti.

Rada bych si spolecne udelala nejakou predstavu, zda vime, co komu pomaha preklenout pretizeni. Kdo mate deti, urcite vite o cem mluvim. Kdo deti nemate, predstavte si ze jste nevyspali, vase potreby jsou chronicky potlacene. Jste dejme tomu letuska/socialni pracovnik/prodavacka = nekdo jehoz role je naslouchat potrebam jinych a reagovat na ne, pomahat, utesovat, posunovat lidi kamsi, ale s respektem. Nemuzete/nechcete na ne rvat nebo nejak mocensky tlacit, chcete komunikovat nenasilne, ale padate do psycha.
    Pokud je to stale prilis abstraktni, predstavte si janevim ze vas zase obtezuje kolegyne v praci nebo vam zase vola matka (to je ale pro o dva rady slabsi vyzva).

JAK NABERETE SILU

Co vam pomaha se vnitrne zmotivovat, abyste nejednali infantilne/kretensky (agrese), ale dospele. Co si musite doprat nebo pripomenout. Jak muzete svou dominantni funkci zasytit, aby sebou prestala mlatit a spolupracovala na vasem dlouhodobem cili (zvladnout situaci civilizovane).
    Pokud mozno jeste AUTENTICKY, protoze rodicovska sichta nikdy nekonci, neni to jako letuska, ktera pristane a hotovo.

Chapete, oc mi jde? Muzete se prosim zamyslet ve vztahu k vasemu typu? Ja mam zatim toto

ENTP - Ne - Ne jde po tom co neni a mohlo by byt. Da se nalakat na obrazy typu Kdyz zustanes nad veci, laskava, tak je to bude VTIPNE, je to zajimavy ZAZITEK, bude to COOL. Muzes udelat neco NOVELITNIHO, odmitni ten agresivni stereotyp. Nemusis byt otrokem svych komplexu.
    Cili neco jako prislib umeni, plus filosofie.

INTP - Ti - Ti furt chce vedet Proc, segmentuje deni. Kdyz si udela vnitrni model oc v te situaci jde, proc napriklad deti jednaji jak jednaji a co je elegantnim resenim, tak je spokojena a udela to tak. Nasyti se tim porozumenim situaci.

INTJ - Ni - Ni proste v jednom kroku provede self-inquiry, checkuje zda je ve shode s hodnotovym zebrickem, vidi ze rvat neni efektivni, to ji zcela staci jako motivace proc udelat neco hloubeji spravneho a udela neco hluboce ve shode s nejzassim cilem osoby :-)

Ale co takove Si, Se, ktere vubec nechapu co vlastne konzumuji

Fe, Fi

Te

Co vas vnitrne motivuje. ??? Mozna to funguje i obecneji, ne jen v akutnim pretizeni.

Pripadne diky. Snazim se matkam radit vice na miru, ale tywe, malokterou matku nalakam na umelecky obraz jsem zjistila :)

ANDELS
    ANDELS --- ---
    ELIZHANNAH: Koukni sem.
    Michael Pierce - YouTube
    https://www.youtube.com/channel/UCmDcT_Pujk8vOcxk_IcnxtQ/playlists?view=50&sort=dd&shelf_id=13

Tenhle týpek to dobře vysvětluje.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Prosím, vyznáte se někdo v těch funkcích? Já v tom pořád nemám moc jasno... Např. Ni vs. Ne, Fi vs. Fe... potřebovala bych nějaké pořádné vysvětlení, ideálně i s příklady... jakým způsobem vnímají svět, uvažují, mluví lidé, kteří mají nejsilnější dvě funkce Ni/Ne a Fi/Fe - INFJ, INFP, ENFJ, ENFP. Asi budou hodně podobní, ale zároveň mohou být hodně jiní?
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    WRONSKI: Jsem to otestoval znova, jestli treba uz nejsem harmonicka osobnost, a prej posun je, ale spatnym smerem! 66.7% Relaxed, 55.6% Avoidant.
    Tak ja se jdu zase snazit polepsit a za pul roku uvidime.
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ELIZHANNAH: 27.8% Relaxed, 11.1% Avoidant INTP
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ELIZHANNAH: 13.9% Relaxed, 44.4% Avoidant
    INTP s hraniční poruchou, takže leckde jsem odpovídala spíš tak, jako bych se jí zbavila už definitivně, ale v podstatě to odpovídá.
    WITCHIE
    WITCHIE --- ---
    ELIZHANNAH:
    WRONSKI:
    MART1NKA: 36,1% Relaxed, 27,8% Avoidant. INTJ.
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    ELIZHANNAH: to je přesný...)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    To jde takhle introvert k doktorovi... :)
    http://infj.cz/content/perma?id=444
    ANDELS
    ANDELS --- ---
    TAMOS123: No já to myslel tak obecně, takže beru i chození po světě jako cestu na nákup do brněnky )))) Já mám právě přítelkyni, která se otajpovala jako ENFJ a ta má nesutálou potřebu furt někam jezdit a poznávat lidi. Za to mě zas tak lidi nezajímají a už vůbec nic nechci hledat něco ve světě, takže to sezení na zadku mi také maximálně vyhovuje. Ale je fakt, že sociální interakci také potřebuju. Mám vlastně kamaráda, co se otajpoval jako ENTP a s ním většinou proklábosím večery, pokud se dostaneme na nějaké téma (jakože pořád) a klidně jsme schopni se "hádat" i o věcech, kterým úplně nerozumíme (takže jen argumentujeme). Takový sešns mě vždycky nabíjej, protože mně to aktivizuje přemýšlení a přijde mi to jako zábava.
    TAMOS123
    TAMOS123 --- ---
    ANDELS: Jj, ale s těmi vynálezci to asi nemůžeme brát tak vážně. Jestli je ENTP cca 5% populace, musel by v každé průměrné třídě sedět minimálně jeden Tesla, a to patrně nesedí:-) Jde o inklinace, kde xxxP obecně nemají až takový problém, nechávat si věci prostě pro sebe.
    To co popisuješ, je mi celkem blízké, až na to chození po světě. Mně docela dobře stačí sedět doma na zadku:-)
    ANDELS
    ANDELS --- ---
    ALONSY: Nic konkrétního. Většinou jsem procházel různá fóra zejména personality café.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam