• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOHNY115MBTI - osobnostní test navržený pro identifikaci osobnosti
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    ELIZHANNAH: Za sebe nemůžu potvrdit nic z uvedeného, prokrastinuju ve všem stejně.. ¯\_(ツ)_/¯
    XEHUTL
    XEHUTL --- ---
    JONKA: Jsem INTP (některé osy budu mít asi méně ostré, třeba to Thinking / Feeling mi obvykle vychází sice T ale už blíž ke středu) a co se týká vnitřních pocitů tak ty tam samozřejmě mám jako každý člověk, jenom nejsou tolik tím podle čeho se rozhoduju, odsouvám je tak trochu na později.
    Jsou až doplňující vliv, když mi rozumově vychází něco podobně.

    Zrovna tak jeden ze způsobů, jak se rychle vypořádat s negativní emocí, je si zmapovat všechny souvislosti a jakmile plně porozumím (a nemám současně kolem spouštěče, které neustále dráždí), tak už brzy ani nevím že jsem jí cítil..
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    YMLADRIS: to "dostatecne kvalitni reseni" je presne - pro me je to hotfix

    MART1NKA: jo to video je dobre a jak tam rika - ty jednotlive kombinace muzou pusobit podobne.
    S tou mamkou to prave muze byt i obracene (kdo ma Te a Ti), ale kdo vi.... vykladat se to da ruzne (a to bylo jedine co jsem ti chtel ukazat).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MART1NKA: co se týče intj taky tam neznám hotfixy. Vidím upnutí se na první "dostatečně kvalitní řešení podle toho co jim vyplývá z dat". je to neflexibilní, intj neztrácí čas úvahami co by kdyby .. je to nepraktické v tom smyslu že realita je jinde (např intj otec od rodiny má vhled že partnerka zvládá děti. Ona už podává žádost o rozvod, ale on se kdysi rozhodl že děti řeší manželka a "neslyší" že je změna)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    MART1NKA: dík za report. Neodvažuji se mou teorii rozšířit obecně na muže, protože chlapci možná mají více volnosti být sami sebou. Ale můj partner je INTP od mámy ISFJ a lidi celkem vnímá, mají ho rádi atd. Podává to tak že lidi jsou vyčerpávající nelogické blackboxy a když aktivně jdeš vstříc jejim potřebám (usmíváš se, jsi štědrý, směješ se jejích vtipům, ..,) ušetřís si tunu konfliktu, řešení, potíží s lidma a to je něco co intp chce, mít klid.

    V tom udržování míru s lidma (a myšlení si svého) právě poznávám jeho mámu
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    YMLADRIS: Ja som INTP vychované INTJ matkou a poviem ti, že nejaké city iných ľudí sa som začala riešiť až 25+, lebo som párkrát rozplakala nejakú neschopnú kolegyňu a bolo mi to ľúto. Matka doteraz berie podobné prejavy ako slabosť. Je omnoho striktnejšia a neflexibilnejšia čo sa týka chápania rôznosti ľudských intelektov ako ja. Ona má v hlave kalkulačku, ktorá hrozne rýchlo vypočíta najefektívnejší spôsob riešenia a nechápe, prečo ju ostatní nestíhajú. Nenazvala by som to hot fixom, pretože ten inhetrntne znamená, že sa to musí urobiť znovu a poriadne až na to bude čas. To mamino už prvé riešenie je dlhodobo použiteľné.
    Možno preto si Wrigley myslí, že mám Te, ktovie. Mne je omnoho bližšia objektivita pred efektivitou :) ak by som to mala správne popísať.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    K Ti vs Te je dobré toto video

    Cognitive Functions - Te vs Ti
    https://youtu.be/f33sisq8Vqk
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Byla jsem ted na seminari teorie typu pro pokrocile a trochu jsme tam srovnavaly ten stejny typ, ovsem zabarveny ruznou vychovou. Priklad, byla tam ENTP vychovana svym ISFJ dedeckem ktery byl jeji jedina opora a cely zivot se snazi mit kvalitni Si ovsem stale ji to pripada nedostatacne. Na pohled pusobi dost jinak nez ja ENTP s ESFJ mamou, ktera v ramci ENTP stale resim "co na to reknou lidi", tj stret mezi originalitou, volnou expresi, inovace, napady ... a tim Fe (maminka se bude zlobit ze se zas chovam uplne mimo). Treti priklad byla ENTP se SP rodici, ktera hodne resi fitness, vzhled, telesnou zdatnost, byt nezavisla a svobodna atd.

    Podle me podle "chovani" (? mate uklizeny pracovni stul? chodite radi na party) typ jde urcit jen v nekterych pripadech. Pokud do toho clovek chce vic zaplout, je potreba postudovat ty poznavaci funkce, jenomze to je dost abstraktni a narocne, takze se tim zabyvaji typicky spis jen NT lidi
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    WRONSKI: tam prave narazime na definici tech archetypu - v pripade, ze to beres jako horoskop, tak tam budes pri detailnejsim zkoumani neustale narazet na dilci rozpory - nikdo neni presne kozoroh a stejne tak nikdo neni presne intj (ostatne i ty popisy se trochu lisi mezi jednotlivymi autory). To co popisuju jsou typicke ukazatele konkretnich funkci, kdy extrovertni funkce jde po povrchu, do sirky a resi interakci s okolim... zato introvertni funkce se zameruje do hloubky jednoho konkretniho detailu a resi hlavne sama sebe.

    Kazdy ten archetyp je primarne definovan svymi dvema hlavnimi funkcemi (napr. intj - NT) a pak jsou obvykle receny nejake typicke odchylky. V tech klasickych popisech aspon me strasne splyvaji typy ze stejne skupiny, protoze vetsina popisu se zabyva prave tim. pritom mezi Ti a Te je dost zasadni rozdil a meni to uplne vsechno.

    Dojit k tomu, do ktere skupiny (napr NT) patris, je celkem jednoduche, ale urcit spravne tu konkretni kombinaci uz je docela obtizne.

    Jak psala Martinka, v podobe "udelam si tri testy" to proste nejde brat uplne vazne, pritom je za tim zcela seriozni a funkcni typologie, ktera nekomu muze pomoci.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    ELIZHANNAH: To můžu potvrdit.

    WRIGLEY: INTJ/INTP nemůžu potvrdit. Z výrazů jako "povrchní řešení" nebo "hot fix" se mi ježí kůže na krku (jsem INTJ). Naopak pár typických INTP v mém okruhu jsou chodící hotfixy a nějaká principielní čistota řešení je pro ně zbytečná.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Chtěla bych si sem odložit svůj výpisek na téma „V čem jednotlivé MBTI typy prokrastinují“
    (je to podle jedné stránky na netu, jejíž adresu jsem si bohužel neuložila, ale jestli ji zpětně dohledám, připíšu sem zdroj)

    T-doms (IxTP, ExTJ), kteří mají F inferiorní – prokrastinují v úlohách souvisejících s F.
    Např. nákup dárků na oslavy, výročí, narozeniny, který vyžaduje vyčlenit si čas popřemýšlet o vkusu, zájmech a hodnotách toho, koho mají obdarovat. Problém vyhradit si čas a energii na to, aby se mohli bavit s přáteli nebo blízkými (např. zatelefonovat svým rodičům nebo sourozencům)...

    F-doms (ExFJ a IxFP) - prokrastinují v úlohách souvisejících s T, protože mají T inferiorní.
    Např. řešení problémů, které se týkají matematiky, fyziky nebo technologie - domácí opravy, opravy vozidel, počítačů atd. Účtům, daním a dalším administrativním úkolům se také mají sklony vyhýbat, jak dlouho to jde.

    Tzn. protože matemtatika, věda a technologie mají také prvek N, typy NF o ně mohou projevit zájem a vykazovat určitou míru kompetence v těchto směrech. A protože administrativní záležitosti v sobě obsahují také prvek S, mohou je řešit typy SF bez přílišného stresu.

    Pokud však mají na výběr, budou F-doms trávit velkou část dne využíváním své funkce F...

    N-doms (INxJ a ENxP) – otálejí, pokud jde o zvládání úkolů souvisejích se smyslovým vnímáním, protože ho mají inferiorní.
    Např. úkoly vyžadující značné fyzické úsilí nebo námahu, třeba domácí práce, práce na zahradě a údržba vozidel. Řešením zde pro intuitiva je delegovat takové úkoly na jiného člena rodiny nebo v případě potřeby zaplatit pomoc zvenčí. Intuitivové mají také sklon zapomínat na úkoly typu S, mohou si například neuvědomovat, že nechali doma rozsvícených několik světel nebo že ještě musí vybalit tašky z cesty,
    kterou podnikli před několika týdny. Intuitivové mohou také otálet pokud jde o implementaci nebo zhmotnění (S) jejich nápadů (N). Mohou být věčně fascinováni nápady a ideály, ale když jde o to, aby začali dělat víc než jen snít nebo o nápadech mluvit, to odkládají.
    Naproti tomu úkoly typu N, T nebo F povahy budou intuitivy vnímány jako přitažlivější a méně těžkopádné než úlohy typu S.

    S-doms (ESxP a ISxJ) – tendence otálet v záležitostech týkajících se N, protože ji mají inferiorní.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    MART1NKA: S tema detma souhlas - primarne logicka reseni, ktera obsahuji nejaky zpusob komunikace a vyjadreni emoci. Sedi i ty "proc" otazky, to je T tematika.

    Ohledne INTJ a INTP se rozchazime - INTJ ma Te - coz znaci hodne veci resenych spis povrchne, Ti jde po jedne konkretni veci do hloubky. Jak to kdo kompenzuje uz se dost lisi. Te ma tendence veci vyresit co nejjednodussi cestou (aby to bylo hotove, hot fix), Ti ma mnohem vic tendenci resit veci "spravne", coz muze vest i k tomu, ze to radsi nedokonci, kdyz by to nebylo uplne spravne.

    MART1NKA: v tomhle teda vidim jen ten rozpor F a T, mozna by se dalo kvuli opozici rict, ze jsou oba J. Tyhle "ukazky typu" jsou pro me dost nepochopitelne, protoze to dost casto vic mate, nez pomaha si udelat obrazek.
    Ty treba jako prvni pises ISTJ, ale ta mys zastava jednoznacne F postoj (iracionalni) - je mozne, ze jsi jen neresila poradi typu vuci obrazku, protoze je ti to zjevne.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ISTJ vs INFP? :)

    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Ja teda deti berem tak, že plače, ten zvuk mi je nepríjemný, snažím sa riešiť situáciu, skúšam možnosti. V rámci toho objímem a uznám že to je plačuhodná situácia, keď si nabije držku, ale nerobím to automaticky, neviem ako iné INTP, ale u mňa to je akoby akademická otázka a naštudujem si, čo sa “má” v takých situáciách robiť aby sa dieťa nevyvinulo do emočného krypla. Nájdeš si nejakú kapacitu ohľadom výchovy detí a prečítaš si o tom v dobe, keď to dieťa začína prechádzať nejakou fázou. Mám veľkú potrebu robiť veci správne a sama sa v tomto prípade neviem rozhodnuť, pretože keby mi niekto dal logicky vybrať z 5 spôsobov, akými utešiť ľudí, tak vyhodím error. Mne moja INTJ matka celé detstvo hovorila “nerev, zajtra pália na námestí krivých”, keď som si ublížila. Človek si uvedomí, že takéto veci svojim deťom robiť nechce.
    Ale ono je to vyvážené inými vecami, napríklad INTP baví odpovedať na také tie Proč? otázky detí.

    Inak samozrejme cítim emócie. Mnoho emócií. Mávala som tendencie ich vedomo potlačovať, keď som bola mladšia. Ale už to nerobím. Potlačovanie vedie potom k náhlemu výbuchu. U mňa ešte teda k rôznym excesom a zhoršovaniu zdravotného stavu. Mávala som problém otvorene hovoriť o svojich emóciách. Ale ak chcem mať človek funkčný vzťah, inak to nejde.

    Rozdiel medzi INTJ a INTP je podľa mňa hlavne v tom, že prvé je omnoho viac focus driven, jede napríklad jeden/málo projektov naraz, ten dokončí, zatiaľčo INTP by chcelo robiť všetko čo ho zaujíma a že nás zaujíma trilióm vecí, rozrobí si ich niekoľko, potom to nestíha, je overloaded, začne prokrastinovať a dokončuje veci trochu chaoticky. Za to sa vnútorne bičuje, pretože vie, že to nie je správne. Keby som sa chovala v práci ako ja, tak by ma asi vyhodili. :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    JONKA: co se tyce tech deti, resp. rozvoju dovednosti v materstvi, pokud bys byla NT, muzes k tomu dojit logickou analyzou - je zadouci potvrzovat emoce a nechat je prozit. stejne tak i povahove naprosty chaotik dojde casem k nejakemu systemu self managementu, to do listu atd. Cili pokud by ses chtela orientovat mezi NT a NF podle svoji ochoty empatizovat, byt s lidma v "nelogickych" stavech atd., je lepsi se podivat, jak jsi toto mela pred detma, resp. nez te okolnosti donutily
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    i v ramci jednoho typu je hodne variant, jak se to muze projevit, takze srovnani dvou typu je neco jako srovnat skodovku a toyotu...
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    JONKA: ptas se hodne zesiroka a prislo mi, ze hlavne chces najit sebe. Neni to moc rozepsane, jak jsi chtela, protoze nevim, kterym smerem...
    JONKA
    JONKA --- ---
    WRIGLEY: diky za odpoved, vlastne jsi nenapsal nic pro me noveho, asi se spatne nebo nesrozumitelne ptam nebo jsem mela neopravnene ocekavani.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    to porovnavani typu je takove vachrlate, ja to beru od spodu podle jednotlivych funkci a ten typ beru jen jako zapis. Nasazovat lidi do archetypu je takove nesikovne a cim sirsi je ten archetyp, tim horsi budou vysledky.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    JONKA: podle toho, co tady pises (a co jsi psala pred rokem), bych si tipnul, ze budes nejake xNFP, ale je to skutecne jen tip od boku.

    Emoce maji vsichni, rozdil je v tom, jak s nimi zachazeji a jak je pro ne narocne je zpracovat.

    Rozdil mezi INTP a INTJ je prave obrovsky, maji uplne prehazene funkce (INTP-Ti, Ne, INTJ-Te, Ni), obe ale spadaji do NT skupiny, takze obecne charakteristiky jsou podobne. U obou bude hodne premysleni a planovani oproti ostatnim typum, P bude mene prubojne. Pak uz se to ale dost komplikuje a jednotlive variace maji velky vliv na celkove vyzneni a muzou pusobit podobne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam