• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CELULITIDAOrtodoncie-zubaři_ implantologie, bělení, rovnátka, hygiena - péče o zuby
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    SN0008102070570: Nevím, jestli zahrnuješ Budějovickou do širšího centra... https://www.stomatologiebudejovicka.cz/
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    Tak jsem se rozhodl taky rozjet BRUTÁLNÍ kampan....

    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    NEMESIS: Nejsem z Prahy takze neporadim, presto nabizim uvahu (viz minula debata) Dejte 3000 za skoleni (aspon ceny u nas), naucte se spravne cistit zuby a uz nikdy nebudete mit kamen a potrebu chodit a PLATIT za hygienu.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    Ahoj - nedoporučili byste mi v Praze nějakou cenově snesitelnou (tj spíš levnější) Dentální hygienu?
    Nepochybuji o důležitosti dentální hygieny v ordinaci, ale dát (tak jako je to u mého jinak skvělého zubaře) 1400 korun za něco málo přes 30 minut ultrazvuku a sondy je pro mě tak nějak mimo mé momentální možnosti... A taky mi to prostě příjde asi moc.
    Ale možná jsem z levnýho kraje.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    VALENTINA: Ano souhlasim. Dost mych novych pacientu rika totez. Delam co muzu. Treba i tady. :-(
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    DR_RIC: nj, jenže ten špatný zubař ti může dokonale zničit život. Kdybych měla srovnání, dávno jsem od svého starého zubaře utekla, jeho nejlepší a jediný dobrý počin byl, že mě doporučil k paradontoložce. Pak jsem zírala, jak jinde může být péče úplně jiná a už jsem se k němu nikdy nevrátila. A bohužel v dnešní době, kdy je zubařů všeobecně málo, je těch dobrý opravdu asi poskrovnu, takže člověk je rád, že vůbec nějakého má. Takže s tím výběrem to bohužel není úplně srovnatelné s restauracemi...
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    VALENTINA: Chapu. Mely by to delat hygienistky. A take jich par znam co to delaji a delaji to dobre. Take znam par zubaru, co se tim zabyvaji. Ja mam na to profesni ujetost... Taky se setkavam ale presne s tim co pisete. Zubar na to "nema cas" - cti, je to nahovno placeny v porovnani s jinymi vykony a hlavne tak 80% zubaru je porad co se tyce principu hygieny zcela mimo. Vite kolik zubare u nas je PROTI cisteni mezizubnich prostor? Kolik jich v zivote nevidelo mezizubni kartacek?
    Je to jako vsude jinde. Copak kazda hospoda a restaurace ma dokonalou svickovou? A ze tech hospod je a svickovou vari na kazdym rohu. Tech fakt dobrych napocitame na prstech ruky zaslouzileho soustruznika...
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    DR_RIC: to je sice pěkný, ale KDO má člověku teda vlastně vysvětlit, jak si správně čistit zuby? zubař na to nemá čas a hygienistky jede klasiku: normální/elektrický/kartáček, mezizubní kartáčky, jednosvazkový, niť.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    VALENTINA: Diky za odpoved. S cim konkretne nesouhlasite? Pisete, ze je "dokázáno, že někomu se zubní kámen dělá více a někomu méně, že to záležení na složení slin a ústního mikrobiomu" S tim ja preci souhlasim. Dokonale to zapada. Psal jsem, ze zubni kamen vznika ze zubniho plaku. A taky jsem napsal: "Jenze problem samotny spociva v tom, ze kazdemu z nas se plak dela jinak rychle. Na jinych mistech. S ruznou intenzitou. Kazdy z nas ma jinak slozenou "mikrobiom" v ustech .... Kazdemu jinak funguje salivace (mnozstvi slin). Kazdy mame jiny proces remineralizace ..." Je tuto Vasi informaci jen podtvrzuji.


    Mate pravdu i ve Vasem tvrzeni: "Já si fakt myslím, že se o ty zuby starám nadstandardně a stejně se mi ten kámen maličko dělá, navíc, třeba dozadu za zuby tolik nevidím, jak ta hygienistka." Ano pokud se Vam tvori zubni kamen, tak si opravdu jen "myslite", ze se o zuby starate jak potrebuji (slovo nadstandardne bych nepouzival, tezko si pod nim neco predstavit) Ten kamen je toho dukazem.
    A proc si potrebujete na zuby videt? Jak by si vicistili zuby slepi lide? Mam pocit, ze se jen potvrzuje, ze v rezimu taxi hygieny, nemate idealni predstavu o tom jak zjistit, ze jste v bode B.

    Na tomto pristupu ale NENI vubec nic spatneho! Ja fakt ocenuju, ze se nekdo zajima a stara o sve zuby. Jako napr Vy! Neberte to jako utok na Vas nebo hygienistku. Snazim se jen ukazat, ze existuje i jina cesta / zpusob ... A casto je odpovedi na to, ze spousta lidi dela dle sveho maximum a stejne se kyzeny vysledek nedostavi...

    Jeste jednou diky a hezky den!
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    DR_RIC: já ty argumenty s taxikem a autoškolou chápu, ale úplně nesouhlasím, protože je přece už dokázáno, že někomu se zubní kámen dělá více a někomu méně, že to záležení na složení slin a ústního mikrobiomu. Já si fakt myslím, že se o ty zuby starám nadstandardně a stejně se mi ten kámen maličko dělá, navíc, třeba dozadu za zuby tolik nevidím, jak ta hygienistka. čili to není tak, že bych spoléhala na to, že mi dvakrát ročně udělá celkovou údržbu, ale spíš to, že odstraní ty nedostatky, na které já sama nestačím.
    a to srovnání myslím tak, že já jsem tam přišla s dost špatnou hygienou a rozjetou paradontozou, od té doby se známe, takže ona vidí, jak se o ty zuby starám a není to pouze že by ze mě tahala prachy, ale že má skutečný zájem, aby se lidi o zuby starali sami a dobře.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    LOJZEE: Diky! Dneska jsem se poprve uprimne zasmal. Pozvete ji na drink, jsou to fajn holky.

    VALENTINA: Diky za odpoved.

    Dentalni hygiena se vyskytuje u nas ve dvou rezimech. Ja osobne tomu rikam rezim Taxi a rezim Autoskola. Valentina jee v rezimu TAXI. :-)

    Predstavte si, ze cisteni zubu je jako jizda autem. Potrebujete se z bodu A (nevycistene zuby) dostat do bodu B (vycistene zuby) Co k tomu potrebujete?

    1. Nejaky dopravni prostredek. V nasem prirovnani napr auto
    2. Umet to auto ridit, resp byt dobrym ridicem
    3. Vedet KDE JE BOD B (to je zcela zasadni)

    Je dulezite jakym autem jedu? Nikoli. Do bodu B se mohu dopravit trabantem i mercedesem (ale treba i pesky a na kole) Samozrejme mohu si poridit i moderni elektrickou Teslu :-) V cem bude tedy rozdil? V komfortu uzivani, porizovaci cene, ovladani a jistych bezpecnostnich prvcich.

    Bod prvni.... Auto je, jak jste urcite poznali, metafora zubniho kartacku. I zde je z pohledu vysledne cistoty zubu zcela bezpredmetne, jaky mam kartacek. Dnes je technologie aut navic desive pred technologii kartacku. Pri trose dobre vule a vstricne legislativy, vas elektricke auto doveze temer SAMO do kyzeneho bodu B. Elektricky kartacek za NIKOHO NIC NEUDELA. Pacienti se mi casto ptaji (krome covidu posledni rok a pul), co si myslim o elektrickem kartacku. Je to stejne jako ptat se jestli je lepsi jezdit z bodu A do B v elektromobilu. Je to individualni vec, ktera nema s vlastnim dosazenim bodu B nic moc spolecneho.

    Bod dva... tyka se naseho tematu dentalnich hygienistek... Jak jsem psal, mohou fungovat ve dvou zcela odlisnych rezimech. Ani jeden neni spatny nebo meneceny. Opet je na kazdem z nas, pr ktery se rozhodne. Kdyz se chci dostat z bodu A do bodu B a neumim ridit auto mam dve moznosti. Bud nastoupim do autoskoly a naucim se ridit sam nebo zacnu vyuzivat pravidelne placene taxisluzby. Kdyz potrebuji mit ciste zuby, bude jdu k hygienistce (nebo zubari) a naucim se cistit zuby. Nebo chodim pravidelne k hygienistce a necham si zuby, kamen atd cistit od ni. Pokud jednou absolvujete autoskolu a naucite se ridit uz nechodite kazdych pulrok na prezkouseni a srovnavani. Je to tak? Proc byste tedy meli chodit nadale k hygienistce, kdyz se jednou naucite cistit sve zuby?
    Priznam, ze z naseho pohledu jde o pomerne velky business. Spousta ordinaci podminuje osetreni prave navstevou dentalni hygieny. Casto se na pacienta ani nepodivaji. Vestina hygienistek je zamestnanych samotnymi lekari a jak se rika ruka ruku myje. Nerikam, zda to je dobre nebo ne. Proste to tak je. Na druhou stranu mam zkusenost, ze pacienti nemaji problem platit za sluzby hygienistce. Narozdil od placeni stejnych sluzeb lekari. Nove se jedna dokonce o tom, ze by preventivni prohlidky delaly hygienistky. Uz jen kvuli novelizaci zakona atd. No kdo chce kam....

    Abych se jeste na chvili vratil. Je dulezite si rict, ze je spousta lidi, ridicu, kteri vlastni ridicak. A kazdy bude tvrdit, ze ridi zodpovedne, poctive,... a bude si MYSLET, ze je dobry ridic. Vypadam snad jako idiot? Dobry video ne? Maji draha a krasna auta. To z nich ale nedela dobre ridice, kteri se dostanou do bodu B. Oni totiz vetsinou ani nevi kam a kudy jet. Az na vyjimky jsem se nesetkal s pacientem, ktery by mi rekl, ze cisteni zubu flaka, nebo necisti vubec. Kazdy tvrdi, ze cisti jak nejlepe umi. A ja jim verim! Maji drahe zubni pasty i elektricke kartacky. Nekolik druhu ustnich vod. Na noc, na den, na horni zuby, na dolni zuby... ale do bodu B se stejne nikdy nedostanou, protoze nevi kde je a ani jak vypada... A jejich telo to uz davno zapomnelo...

    Sakra to jsem se rozepsal. Omlouvam se vam. kdyz tak se smaznu at mate klid.


    Ps.: pro Valentinu... zubni kamen se vytvari na podklade zubniho plaku. Jinak receno: neni-li plak, neni ani zubni kamen. Je tedy na Vas budete-li dal vyuzivat pravidelne hygienicke taxisluzby nebo se naucite zvladat hygienu a zit bez zubniho kamene. Mimochodempisete, ze ma srovnani v case. Co vam srovnava?
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    DR_RIC: u me jednoznacne proto, ze mi odstrani zubni kamen, ktery se mi i pres me kvalitni cisteni dela a zhodnoti stav dasni. Jelikoz k ni chodim uz dlouho, tak ma nejake srovnani v case.
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    DR_RIC: mam krasnou hygienistku a jinde ji nepotkam
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    VALENTINA: Zcela spravne!
    Nerikal bych ze dulezita je technika. Tech je mraky. Bass, Charters, modifikovany Stillman,... Jedina podstatna a rozhodujici vec je VYSLEDEK. K dosazeni vysledku potrebuji mit KONTROLU. Je naprosto urcujici, zda umim poznat KDY jsou zuby vycistene. Ne si to myslet. Mnohem napomocnejsi, nez kartacky a techniky je naucit se poslouchat sve telo. Zni to fakt divne, ale ono je schopne nam rict co potrebuje (nejen u zubu). Akorat my ho uz davno neumime poslouchat. Necistime pak zuby, protoze je rano nebo vecer, nebo proto, ze to rekl fousaty doktor. Cistime zuby, protoze je to aktualni nase potreba a telo si o ni rika. A necistime zuby 2, 3, 5 minut, protoze se nam presypaly hodiny, nebo zapipal elektricky kartacek. Cistime je dokud nejsou ciste. Taky pak zjistime, ze potreba cistit zuby se MENI! A tech urcujicich faktoru je fakt pomerne dost! Taky nechodime na zachod protoze je nedele a nesedime tam 3 minuty. Nekdy a pro nekoho to muze byt malo pro jineho moc.

    No a ted specialneotazka za zlateho bludistaka: K cemu je nam pravidelna navsteva zubni hygieny?
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    DR_RIC: žádný?
    podle mě je nejdůležitější správná technika plus pravidelná návštěva zubní hygieny.
    Co si čistím zuby "správně", neměla jsem 10 let jediný nový kaz.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    Dovolim si parafrazovat znamou scenu:


    Dr. [H]ouse - Inhalátor (CZ Dabing)
    https://www.youtube.com/watch?v=H2wYx_JrYm0



    Mam kazy. Rikali, ze to spravej,....
    ... pouzivate zubni kartacek?
    ...

    No a v takove situaci se nachazi prakticky denne uz peknou radku let...
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    LOJZEE: Ano, to pise google spravne. Vsiml jste si, ze vubec nikde nezminuji zubni pastu? Jaky ma pasta vliv na odstraneni zubniho plaku? Tipnete?

    Prosim o uprasneni: ted UV neni dulezita, kdyz si poctivě ciatite zuby, pokud to od vas nechce lekar...

    Dle meho nazoru nejde o poctivost. Ta s cistenim nema co delat. Temer kazdy si cisti zuby "poctive" Dulezita je vysledek po vycisteni. Proc by po Vas lekar mel chtit, abyste pouzival ustni vodu?
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    DR_RIC: google pise ruzna penidla obsazena v zubnich pastach.. jinak dik za odpoved. ted UV neni dulezita, kdyz si poctivě ciatite zuby, pokud to od vas nechce lekar.
    DR_RIC
    DR_RIC --- ---
    LOJZEE: Cekam-li od ustni vody remineralizaci poskozenych mist, tak je idealka 1x dlouhodobe denne. Tj na noc na 8 hodin a pravidelne. Klasicky pripad jsou vydrene krcky.
    Pokud chcete od ustni vody, aby nicila baterie, ptam se PROC? Nemuzete si snad vycistit zuby, protoze mate motorickou poruchu, zdratovanou celist, apod?

    A mimojine pro kazdy ze zminenych pripadu potrebujete jinou ustni vodu....

    Ps.: cimpak by se hned po vycisteni ten NaF deaktivoval prosim?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam