• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MISHACZEQ: tu dělá doma máma, máslo do hrnce, trochu na něm opéct vločky a kořenovou zeleninu, zalít vodou či vývarem a uvařit.

    To husté tam udělá škrob z vloček. 'Tady je dávkování http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=8922, u nás doma se dělá bez vejce.

    Jo - máte někdo představu jak děalt zde zmiňovanou haši? Zbylo mi spousta masa z polévky a recepty dostupné na netu http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=21497 mi přijdou vážně nelákavé.
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    mě vždycky ve škole chutnala vločková polívka. nevíte někdo, jak jí udělat, aby mela tu klasickou hustou bilou konzistenci.. proste jako v jidelne :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SQUZZA: když tomu chceš říkat hrachová kaše, tak ta JE z hrachu, tedy ze zralého, sušeného hrachu, který je na trhu k dostání ve variantě/odrůdě žlutá a zelená; rozvařeného a rozemletého/rozmixovaného

    z hrášku nevyrobíš hrachovou kaši, ale hráškové pyré... případně vařený a ochucený hrášek, když to nechceš ani rozmixovat a ani z toho rozvařit kaši...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: jo - jsou varianty žlutý a zelený hrách, ale to je dozrálej hrách. Ze žlutého je výsledná barva mimonkovský průjem a ze zeleného infenční.

    Hrášek jsou zelené, nezralé plody. (to co prodávaj mražené a nebo v luskách)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    MOIRAIN: ale v receptu, co davala ZUZKAOU, je ze bud zlutej, nebo zelenej!

    ne ja se nechci hadat ja si jen nemyslim, ze hrachova kase proste MUSI byt takova a takova. V ramci tematu tohohle klubu navrhuji varit hrachovou kasi ze zeleneho hrasku, kteryzto nerozvarit a rozmixovat a bude potom pozivatelnejsi, nez ta hneda hmota ze skolni jidelny (kterou taky jim).
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SQUZZA: to je fakt něco úplně jiného, určitě dobré, ale ne hrachová kaše
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    koukam lusteniny mi moc nejdou
    tak navrhuju varit hrachovou kasi z nezraleho hrachu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: hrachová kaše je ze zralého hrachu, hráškové pyré z nezralého zeleného. :-)
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: no ze zelenyho, hrachova kase se dela z toho zlutyho? ja myslela, ze to je tak rozvarenej zelenej
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: Ale ze zelenýho hrášku, ne?
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ted sem jedla v UK hraskovy pyre a bylo luxusni a nic vic nez uvarenej nahrubo rozmixovanej hrach.. dokonce to bylo jasne zeleny (probehly poznamky, ze to je instantni - podle me ne...)
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    ZUZKAOU: Taky nechapu. Koupit si hrach, namocit a potom s nim operovat, nikdy nevznikne takova sracka jako v jidelne. Mozna je dobre nemixovat, nepasirovat, potom ty jidla maji uplne jinou chut... I treba svickova... mam o hodne radsi, kdyz tam je ta korenova zelenina v celku, nez propasirovana, ma to zkratka jinou chut, je to vyraznejsi, lepsi. Sice to nevypada tak pekne, ale...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Experiment s hrachovou kaší. Volně tohohle receptu.

    Použila jsem předvěřený hrách a nic jsme nepasírovala, rozmixovala jsem ho. Se vzpomínkou na hutnost školních kaší jsem kaši pak ještě chvíli šlehala s troškou mléka.

    Jako není to tak strašné, jako ve vzpomínkách, ale pořád nechápu, proč by se ten hrách měl rozvařit na kaši, když se může jíst normálně v kuličkách.

    + s předvařeným hrachem je to rychlé a jednoduché jídlo
    + je to levné

    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    nova ma prece porad pro kazdeho .. .)
    CD0M3
    CD0M3 --- ---
    DAVE_PAGE: skoda pasky/disku/diskety, maji "to" na webu... no ja se na nej dneska taky prvne podival (neodolal jsem nekliknout na link cimzbych se nedozvedetl jak se teda dela ta sekana) a otevirala se mi kudla v kapse. a to prosim zadnou nenosim.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    No na toho Babicu jsem teď o víkendu koukal s otevřenou pusou. Viděl jsem to poprvé a mám chuť si to nahrávat. Já teda doufám někde v skrytu duše, že je to míněno jako strašna legrace...
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    Ten je fakt příšernej, díky moc za upozornění :-)))

    "ta sekaná s tou cibulí chytne takovou úplně jinou chuť než bez cibule"

    "já jsem uvažoval o tom, jak ten název sekaná mohl dříve vzniknout..."

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: A to by vysvětlovalo, proč jsem jím tak znusena a proč tento klub. Potlačuji v sobě touhu po paní kuchařce z 3. třídy!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XMARGE: Když si člověk vezme na pomoc papá Freuda, tak to možná začne dávat smysl.

    O aktuální módě vaření, čtení a psaní o vaření se občas mluví jako o foodpornu. A holt někoho uspokojí jen když je to upocené a připomíná to raná traumata.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ZUZKAOU: Ja jsem si prave rikala, jestli mam Jirikovo videni nebo co.. Nejak jsem nechapala, co takovej clovek dela v televizi a hlavne PROC? Kdo se na nej muze divat...
    Naopak se mi strasne libi porad na CT - kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/program/10169912986.html - inteligentni lidi, pekne vypadající jídla, má to spád. Ale to už jsem tu OT..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XMARGE: On, on je špatně. Ale zase tak strašně špatně a ve všem na co si vzpomeneš, až je to divný.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam