• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ZUZKAOU: Ja jsem si prave rikala, jestli mam Jirikovo videni nebo co.. Nejak jsem nechapala, co takovej clovek dela v televizi a hlavne PROC? Kdo se na nej muze divat...
    Naopak se mi strasne libi porad na CT - kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/program/10169912986.html - inteligentni lidi, pekne vypadající jídla, má to spád. Ale to už jsem tu OT..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XMARGE: On, on je špatně. Ale zase tak strašně špatně a ve všem na co si vzpomeneš, až je to divný.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ZUZKAOU: ja videla ted nedavno jeden jedinej dil Babici.. A nejak jsem to nepobrala, ten clovek mi nesedl ani tim, co delal, ani tim jak to delal a jak u toho mluvil. tak jsem si rikala, jesetli jsem divna ja, nebo on...
    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    ZUZKAOU: no jako sileny ja nevim jestli mam bejt nasranna nebo se smat ... me to vlastne uplne urazi kdyz nad tim taky premyslim .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LINOLEUMKA: To nezvládám. Ten chlap je koncentrace všeho, co špatně snáším. Blbost, narcismus a žovialita dohromady. Navíc s habitem alkoholika.
    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    jj rovnou bych ho poslala na zahlavi .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bojím se, že mi prozradili existenci patrona tohohle klubu.

    http://archiv.nova.cz/multimedia/babicovy-dobroty-sekana-pani-markety-z-trutnova.html

    Klikat jen na vlastní nebezpečí, hrozí akutní otrava debilitou.
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    kdyztak prekladam jidelak pro czu:o)
    http://www.jidelnicek.kvalitne.cz/
    IM_MORTAL
    IM_MORTAL --- ---
    MISHACZEQ: s nákypem plnej souhlas! ale to sem teda nejedla vůbec nikde...

    ad. - zatim sem na škole vystřídala 3 jídelny:
    1. stupeň zš - jídlo ušlo, ale věčně tam byly vlasy a v polívce plavala centimetrová vrstva tuku...
    2. stupeň zš - praha 1, dražického náměstí....musim říct, že lepší jídelnu si nedovedu představit. jídlo naprosto úžasný, nikdy sebemenší problém, kuchařky i hospodářka milý...prostě ráj (přikládám malý výcuc z jídelníčku na tento a příští týden: http://i147.photobucket.com/albums/r291/Im-mortal/Beznzvu-20.jpg
    luxusní jídla byly i jednou do týdne - jakože za těch 18kč, co sme tam před těma 4 rokama platili sme měli třeba i zeleninový salát s mořskými plody (mušle, chobotnice, sépie!!!)

    teď jídelna na gymplu - nejhorší - malý porce, hnusný jídlo, hnusný polívky z pytliku, nemocniční čaj, džus 100x rozředěnej....jedno dobrý jídlo tejdně (prakticky z 10 možnejch)....nejvíc zajímavý ovšem je, že to tam nesnášej i učitelé, což už fakt co říct....kuchařky, hospodářka nepříjemný až hrůza a věčně tam jsou 1. a 2. třída zš, který maj před náma - co máme půl hoďky na oběd - přednost......zapomněla sem na zapečenej vlas v jídle....takže už nemám odpor jenom k nákypu ale i k jinejch jídlům...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Chodím do eurestu na Pražském hradě (vývařovna pro nižší personál a neziskovky co jsou v hradních objekteh) a teda co se týče kvality, tak v létě 6 z 10 a v zimě, kdy není zelenina, tak 4 z 10 a to vaří přímo tam.

    (koupila jsem si uzené na hrachovou kaši a zítra se odvážně pustím do téhle věci. Ale jsem skeptická. Objevila jsem výhodu tohohle klubu, zde popisovaná jídla patří k těm lacinějším, ještě chvíli a třeba se mi sníží rozpočet na jídlo.)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    LINOLEUMKA: ono u tehletech vyvarovacich spolecnosti strasne zavisi na tom, jestli to varej primo tam, nebo odnekud dovaze, k nam to dovazej a je to...no k jidlu, ale blahe pameri v motolske nemocnici, kde pracovala mamka, kam jsem sem tam zasla s ni na obed, se varilo primo tam a bylo to hodne dobre, i minutky, u nas "minutkove" maso ohrivaji v mikrovlnce a jen hranolky smazi u nas
    LINOLEUMKA
    LINOLEUMKA --- ---
    tak sem dneska jela pro segru do skoly a ptam se ji jestli ma hlad, nacez mi rekne ze jo, tak se ji zeptam proc nebyla na obede.. tak mi rekla ze tam nechodi ze smrdej tacy a musi jist studenou tekutou koprovku .)
    pry tam maji taky eurest a ze je celkem obvykly ze ty jidla sou pomerne studeny
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    IM_MORTAL: to nam delali na gymplu. nikdy jsem to nejedla, protoze uz jen ten vzhled byl ekl.. doted se na to na skolnich srazech vzpomina jako na nejvestsi kentus ze skolni jidelny. u me to je rozhodne na prvnim miste hned po spenatu (kterej jsem se naucila jist asi pred 2 roky a miluju ho) a nakypu, nerozumim tomu, ze nekdo muze jist sladkou rozblemcanou rejzi, brrrr
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZUZKAOU: čéče, budu to muset vážně v nejblížší době vyzkoušet. Akorát to droždí bude muset do hrnce vhodit a pak míchat nekdo jinej.

    Jinak ještě jsem ve školních jídelnách nesnášel dušenou mrkev. Na druhou stranu doma jsem se ji naučil dělat se smetanou a to je o něčem jiném. Už jsem několika lidem ukázal ze i tohle jídlo nemusí být nejhorší.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Slibovanou kvasnicovou polévku jsem právě dojedla.

    Návod pro ty, co mají ke kvasnicím odpor.

    Základem toho, aby jakýkoliv pokrm z kvasnic chutnal jinak, než v neblahých vzpomínkách je dotatečně dlouhá doba smažení kvasnic.

    Nakrájejte cibulku na jemno, nechte rozpustit máslo a nebo dobrý olej a až cibulka zesklovatí, rozdrobte do hrnce droží.


    Droždí se rozpustí na kašičku a v tom okamžiku začne smrdět. Tím kvasnicovým puchem. Ale pokud člověk vydrží a usilovně míchá, po dvou až třech minutách se z kašičky stane přilnavá hmota a celé to začne vonět docela příjemně.



    Takhle upravené droždí je základ jak pro pomazánku, tak pro polévky a nebo pro knedlíčky. Pokud droždí nepřejde dostatečně dlouhou dobu tepelnou úpravou ve spojení s troškou tuku, tak smrdí.

    Polévka se vyrobí tak, že kvasnicový základ zalejte vodou, popřípadě vývarem. A pokud nejste sveřepí kvasnicoví fanatici, tak dodáte libovonou zeleninu (základ celer, mrkev, petržel, volitelně hrášek, fazolky, kukuřice, květák, brokolice, česnek ....) a případně zavářku (nudle a spol.). Polévka nebude čirá, základní kvasnicový vývar je mléčně béžový.

    Pokud chcete zamaskovat přítomnost kvasnic, tak ideální dávkování je 4Og droždí (jedna kostička) na 4 porce polévky. Ale velmi poživatelné je i dávkování 1 kostička droždí na osobu.

    Čím víc zeleniny, polévkových bylin, bujónu, zavářky atd, tím méně je droždí cítit.

    Moje verze polévky obsahuje nastrouhanou mrkev (hodně, polévka se po ní krásně zabarví)a řapíkatý celer . A protože jsem fanatik na drožďové knedlíčky, tak ty se tam taky schovávají.
    KRMELEC
    KRMELEC --- ---
    Hm, jelikož od malička sežeru cokoli, i ze školní jídelny, ale nesmí to obsahovat luštěniny nebo mák - tyto dvě surovniny jsou neslučitelné s pojmem strava a je holé šílenství se s nimi jakkoli dál zabývat. Možná mě právě toto vysvětlili ve škoních jídelnách. Cokoli bylo s mákem - byla jsem já o hladu. Luštěniny ani nemluvim - tfůůůj. Ani v restauraci ***** !
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak největší poptávka je po hrachové kaši.

    Umíte někdo uvařit hrachovou kaši tak, aby chutnala jinak, než nepolykatelná hmota, bez chuti, leč se zápachem?
    ZUZU
    ZUZU --- ---
    /*
    KACZER: a vis ze jo?
    je to foceno timto fotakem:
    http://www.rus-camera.com/camera.php?page=smena&camera=smena6
    jsem byl trochu napred neasi :)
    a stale ji mam doma hec
    */
    KACZER
    KACZER --- ---
    ZUZU: to uz si mel lomo jo ? :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam