• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADALIM: co je v zimní minestrone?
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    ZUZKAOU:
    1.pórková s houskovými knedlíčky
    2. králičí vývar s játrovou rýží
    3. vývar s domácími nudlemi
    4. můj boršč
    5. zimní minestrone
    6. kulajda
    7. zelňačka
    8. cibulačka
    9.bramboračka
    10. česnečka
    WERKA
    WERKA --- ---
    ZUZKAOU: Můj top by byl
    1. kuřecí vývar
    2. hovězí vývar
    3. česnečka
    (vývar myslím nejlée bez nudlí a zeleniny, jen s masem, popř. ještě játrovými knedlíčky; v česnečce se obejdu bez brambor, ale snesu na kostky osmažený chleba, příp. strouhaný sýr)
    Tím končím - bez zbytku polévek se obejdu už úplně (a upřímně řečeno ani tu uvedenou trojku nijak ndměrně nevyheldávám :-)))
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    ZUZKAOU:
    1. boršč
    2. česnečka s osmaženým chlebem
    3. gulášová (případně dulášová s fazolema)
    4. zelňačka
    5. bramboračka
    6. ze zelených fazolek se zakysankou
    7 . kulajda
    8. slepičí s nudličkama
    9. mrkvová krémová
    10. brokolicová / květáková

    ZUZKAOU: 18. Goulash
    znáte někdo nějaký zaručený recept? Gulášovku z duše nesnáším-
    základ je žádná mouka a slušná (pěkně červená) paprika
    +/- od oka dle potencionální tchýně:
    maso na guláš (prorostlé) na kostky, tak půl kila,
    1-2 cibule
    olej/sádlo
    lžíce sladké papriky
    česnek, tak dva stroužky, ale nemusí být
    pepř, kmín, sůl, bobkový list
    1-2 mrkve, 1 zelená paprika, 2 rajčata (někdo loupe, někdo ne), petržel, celerová/petrželová nať,
    2 (střední) brambory
    osmažit cibuli, na ní maso, přidat sladkou papriku, rychle zamíchat a zalít trochou vody (aby nezhořkla),
    přidat sůl a koření a rajčata, pomalu vařit asi půl hodiny
    přidat zeleninu, uvést k varu a pomalu vařit tak čtvrt hodiny
    přidat brambory, přilít vodu a vařit dokud nejsou brambory i maso měkké
    sůl, chilli podle chuti
    TROTAK
    TROTAK --- ---
    1. muj borsc :)
    2. vývar s játrovými knedlíčky
    3. gulasova
    4. drstkova
    5. zampionovy krem
    6. kulajda
    7. cockova
    8. zelnacka s klobaskou
    9. uzeny vyvar s kroupama
    0. vsechny dobre a chutne ...
    PRSKAFKA
    PRSKAFKA --- ---
    ZUZKAOU:
    1. boršč
    2. zelňačka
    3. vývar s játrovými knedlíčky
    4. bramboračka
    5. kulajda
    6. česnečka s osmaženým chlebem a strouhaným sýrem
    7. brokolicový krém
    8. krkonošský kyselo
    pak jsou různé druhy zeleninových polévek, u kterých se mi už těžko určuje pořadí :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Můj top 10 by byl:

    1. vánoční rybí
    2. boršč
    3. chřestový krém
    4. hovězí vývar s játrovými knedlíčky
    5. francouzská cibulačka
    6. bramboračka
    7. česnečka s osmaženým chlebem
    8. žampionová
    9. minsetrone
    10. gulášová
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mě to přijde jako hodně zajímavý výběr, jen mi v tom k dokonalosti chybí francouzská cibulačka.

    A valašská kyselice s českou bramboračkou, protože to jsou typy polévek a chutí, které v tom výběru nemá.

    Jaký je váš top list polévek?

    pro mě by to byla
    - vývar s krupicovými nočky
    - boršč
    - drožďovka
    - kulajda
    - zelňačka
    - vánoční rybí polévka
    - bujabéza
    - harira
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---


    32. Tom Yam


    One of the most famous dishes in Thai cuisine known for its distinct hot and sour flavours made of stock and fresh ingredients such as lemon grass, kaffir lime leaves, galangal, shallots, lime juice, fish sauce, tamarind, and crushed chillis.
    recept

    33. Torpedo

    Found commonly in parts of Malaysia especially Penang, Sup Torpedo is a type of exotic soup that includes the penis of a bull as the main ingredient. It is reputed to be an aphrodisiac.
    Recept bez penisu, jen s hovězím.

    34. Trahana



    Dried foods based on a fermented mixture of grain and yoghurt or fermented milk, usually consumed as soup found in Turkey, Greece, Egypt and Iraq. The Turkish tarhana consists of cracked wheat, yoghurt, and vegetables fermented then dried. The Greek trahana contains only cracked wheat and yoghurt.
    Recept na polévku Recept na výrobu Trahana

    35. Vichyssoise


    A French style soup made of puréed leeks, onions, potatoes, cream, and chicken stock traditionally served cold.


    36. Waterzooi

    Means “watery mess’ in Dutch. Made of fish or chicken, carrots, leeks and potatoes, herbs, eggs, cream and butter.

    Rybí waterzooi Zeleninové waterzooi

    37. Zurek

    A soup made from soured rye flour and meat, which is specific to Poland and other northern Slavonic nations such as Slovakia.
    Recept. Polská verze kysela. Namísto brambor a hub tam dávají klobásu a zeleninu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    27. Shark Fin

    A Chinese delicacy commonly served as part of a Chinese feast, usually at special occasions such as weddings and banquets as a symbol of wealth and prestige.
    Recept

    28. Shchav


    A sorrel soup in Polish, Russian and Yiddish cuisines made from water, sorrel leaves, salt and egg yolks which is often served cold with sour cream.


    29. Solyanka



    Cabbage soup from Russia made of mainly three different kinds of main ingredient being either meat, fish or mushrooms. All of them contain pickled cucumbers with brine, and often cabbage, salty mushrooms, cream and dill.
    recept

    30. Sour Soup


    A Vietnamese dish made with rice, fish, various vegetables, and in some cases pineapple.
    vietnamská veze čínská verze thajská verze

    31. Tarator


    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---

    21. Miso soup


    Japan’s most famous soup made from fish broth, fermented soy and ‘dashi’.
    [ SUNRISE @ Japonská kuchyně, stolování, recepty, alkohol... // 板場 日 ] , [ KLA @ Japonská kuchyně, stolování, recepty, alkohol... // 板場 日 ]

    22. Mulligatawny Soup

    An Anglo-Indian curried soup which means ‘pepper water’ in Tamil.
    Kuřecí, Jehněčí

    23. Iskembe Corbasi


    A type of tripe soup often seasoned with vinegar or lemon juice, prepared in Greece, Turkey and the Balkans.
    Recept psaný fotorecept Dršťkovka se smetanou

    24. Pho



    The Vietnamese beef/chicken soup cooked with scallion, welsh onion, cherred ginger, wild coriander, basil, cinnamon, star anise, cloves and black cardamom.
    Recept

    25. Pozole

    A pre-Columbian soup made from hominy, with pork, chile, and other seasonings and garnish, such as cabbage, lettuce, oregano, cilantro, avocado, radish, lime juice.

    recept


    26. Scotch Broth


    A filling soup from Scotland which principal ingredients are usually barley, a cut of beef or lamb, carrots, turnips or swedes, cabbage and leeks.
    Recept skotská verze eintopfu. I s kroupama
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    16. Ginataan

    A dessert soup from the Philippines whose name is derived from the Filipino word for coconut milk, ‘gata’, the main ingredient in the soup.
    TA taky v čechách nepůjde uvařit pořádně

    17. Ginseng

    A very popular type of health soup found in Chinese & Korean communities made out of Ginseng roots. Chicken and other herbs and spices are often added to it.
    Nejzákladnější receptženšen, kuře a voda americká verze vraž do toho ještě trochu kukuřice. A korejská s dalšími ingrediencemi

    18. Goulash

    The Hungarian spicy dish, made of beef, onions, red peppers, and paprika powder. Goulash draws its name from the Hungarian word for a cattle stockman / herdsman.

    Recept znáte někdo nějaký zaručený recept? Gulášovku z duše nesnáším-

    19. Menudo



    A traditional Mexican soup largely made out of tripe and hominy. It is considered by some as a cure for hangovers.
    Recept Vepřové nožičky, dršťky a jakési hominy, což je loupaná kukuřice- repsektive takové to pod žlutou slupkou....

    20. Minestrone

    From Italy comes this vegetarian soup, made thick with the addition of pasta or rice. Beans, onions, celery, carrots, stock, and tomatoes are commonly added to it.
    Recept
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    11. Faki soupa

    Lentils as it’s main, this Greek soup is both healthy and filling. It has since been made popular in the Middle East and Mediterranean. Others include onions, carrots, olive oil, parsley and possibly tomato sauce or vinegar.
    Receptjednoduchá čočkovka pro odpůrce majoránky.

    12. Fanesca



    Traditional to Ecuador, Fanesca is usually served the week before easter and typically includes figleaf gourd, pumpkin, and twelve different kinds of grains (representing the disciples of Jesus), and salt cod (due to the belief that you must not eat red meat during these days).
    Recept
    Tak tady je na mě moc různých ingrediencí, ale kdybyste to někdo zkoušel, určitě dejte vědět.

    13. Fasolada


    Sometimes referred to as the ‘national food of the Greeks’. Fasolada is a soup of dry white beans, olive oil, and vegetables.
    Recept
    Ani jsem netušila, že naše rodiná fazolovka je vlastně řecká...

    14. Fufu and Egusi


    From Ghana, Fufu and Egusi soup is made with vegetables, meat, fish, and balls of wheat gluten.
    Recept
    melounová semínka, sušené krevety, sušené rybičky, kozí maso - no to půjde v ČR leda babica stylem...

    15. Gazpacho


    Hailing from Spain, this vegetable soup is popular in warmer areas and during the summer, particularly in Spain’s Andalusia and Portugal’s Alentejo and Algarve regions. Gazpacho is a concoction of bread, tomato, bell pepper, garlic, olive oil, salt and vinegar.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---

    6. Callaloo

    The thick, creamy soup made with okra and crab meat from Trinidad and Tobago
    recept
    Callaloo by měly být amaranthové listy, amaranth se dá v čechách čas od času potkat, tudíž i oškubat a zkusit to uvařit.

    7. Cock-a-leekie



    From Scotland, the soup dish of leeks, potatoes, chicken stock and sometimes with a hint of prunes.
    Recept Tak tahle vypadá skvěle, a teď na podzim výborná jako léčba nachlazení. Do té jdu hned zítra.


    8. Cullen Skink

    From the town of Cullen in Moray, on the north-east coast of Scotland comes the soup that is often served as a starter at formal Scottish dinners. Always thick with smoked Finnan haddock, potatoes and onions as its ingredients.
    Recept
    Uzenáčová polévka? TO je hodně skotské...

    9. Egg Drop

    A Chinese soup of beaten eggs, chicken broth, and boiled water. Condiments such as table salt, black pepper, and green onion are also commonly added.
    Recept hm. kuřecí vývar z rozklechtaným vejcem...

    10. Erwtensoep

    A thick pea soup, eaten in the Netherlands as a winter dish, traditionally served with sliced sausage.
    Receptto vypadá na velmi jedlou verzi hrachovky, ta by zde mohla fungovat jako náprava špatné pověsti z jídelen!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vymyseli jsme si se známými svépomocné kurzy vaření a první dýchánek bude polévkový, takže si sem odložím poznámky z netu.

    základní články o polévkách
    zákadní dělení polévek
    Zahušťování polévek

    A pak pro mě inspirativní čánek o nejznámějších světových polévkách

    http://odyb.net/food-cooking/types-of-deliciously-famous-soups-of-the-world/


    1. Ajiaco


    From Colombia, you have the Ajiaco, which ingredients typically include chicken, corn, at least two kinds of potatoes, sour cream, capers, avocado, and guasca.

    Recept
    ta divná ingredience Guascas je nenápadný plevel Peťour Maloúborný, najdete ho na každém druhém poli.

    2. Avgolemono

    Avgolemono in Greece means egg-lemon. This soup contains chicken, lemon and egg as it’s main ingredient.
    recept

    3. Borscht


    The strong red coloured vegetable soup from Eastern Europe that includes beet roots as it’s main.

    Nejrůznější verze receptů

    4. Bouillabaisse


    Bouillabaisse, originating all the way from the city of Marseille of France, is usually a fish stock containing different kinds of cooked fish and shellfish which usually are complemented with garlic, orange peel, basil, bay leaf, fennel and saffron.
    Recept
    Já chci snadno dostupné, čerstvé, mořské potvory, fňuk

    5. Caldo verde

    From the province of Minho, Northern Portugal comes this soup made of mashed potatoes, minced collard greens, savoy cabbage, kale, onions and slices of chorizo.
    recept
    Krásně jednoduchá a s kapustou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Včerejší spotřebovávání zbytku - červená řepa nastrouhaná do směsi ala čína je moc dobrá. Pravda, zruší veškeré barevné efekty libovolné jiné zeleniny, spolu se sojovkou to všechno obarví na temně rudo.

    moje verze - cibulka, krůtí maso, řepa, bílá ředkev, červené víno, sojovka, zázvor.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak mám čočkové období. To jsem chtěla k obědu dhál bhat (rýže s čočkovou omáčkou) a nějak jsem si té čočky namočila moc.

    První byl oběd - dhál bhat.

    Bhat.
    rýže (8-10 dkg/osoba)
    voda (hodně)
    sůl (trocha)
    máslo (lžíce)

    Dobrá dlouhozrná rýže se uvaří načisto, jen se solí (tip od kamaráda z hospody, který umí vařit rýži ve velkém a neslepenou. Vzít dobrou rýži, pořádně, ale pořádně jí proprat pod tekoucí vodou a pak nasypat do vřící slané vody, tak aby tam té vody bylo výrazně více, než rýže (zhruba jako těstoviny.) a po 15-20 minutách, kdy je rýže měkká (basmati a jasmínová spíš 15 minut, normální rýže zhruba těch 20) normálně zbylou vodu slít a do rýže zamíchat trochu másla či dobrého oleje.

    Dhál.
    čočka (lépe červená, klidně normální) - množství - méně než 10 dkg na osobu, zejména to neodhadujte, jinak toho bude moc.
    cibule - zhruba stejné množství, jako čočky bez namočení
    česnek - alespoň stroužek na porci.
    koření - v nouzi stačí jen nějaké předpřipravné české kari, lépe garam masala, ideálně vlastní kombinace černá hořčice, římský kmín, kurkuma, koriandr (i čerstvý), skořice, hřebíček, pepř a zázvor, volitelně chilli, kardamon, asafoetida.

    fakultativně se dá dodat zelenina, co máte zrovna po ruce - já to dělala s jednou velkou mrkví, petrželí a trochou celeru. Určitě se do toho dá vrazit rajče, paprika, cuketa a tak.

    Večer předtím namočit čočku. Před vařením namočenou čočku pořádně propláchnout.
    Na tuku (originálně tam patří přepuštěné máslo, klidně jačí) zesklovatět cibuli a naplátky nakrájený česnek, když už je skoro zlatý, přihodit koření na minutku, aby se rozvonělo. Pokud přidáváte další zeleninu, tak teď je chvíle, kdy jí tam přidejte - nadrobno nakrájenou. Trošku orestovat zeleninu a přidat čočku. Zalít vodou a nebo vývarem - ne moc, tak pár prstů nad celou tu hmotu, pokud se příliš rychle vyvaří, tak přilejte.
    Nechte na mírném plameni vařit. Alespoň 40 minut, ale klidně to snese i déle - čočka je ve výsledné konzistenci měkká a trochu rozvařená a celé to má konzistenci omáčky, než čočky ve vodě. Pokud to budete dělat z červené čočky, tak vařte 20-40 minut.

    Podává se tak, že se rýže přelije tou omáčkou, popřípadě se k tomu dělají různé další omáčky, může se to jíst plackou - čapátou.


    Jídlo č. 2 dhál s jogurtem.
    Snídaně - vystydlý dhál (čočková hmot) promícháme s jogurtem a zjistíme, že se to od večera moc pěkně rozložilo. Jako snídaně to vůbec není špatné a je to plné bílkovin .

    jídlo č.3 Čočková polévka
    Velmi důkladně proleželý dhál rozmixujeme na krém buď s vodou, a nebo s nějakým zakysaným mlékem a ohřejeme. Já v mrazáku našla ještě zbytek koriandrové natě, byla tam moc dobré. Opekla jsem k tomu chleba na kostičky.


    No a mám tu ještě tak dvě porce čočky, respektive dhálu - nějaký nápad co s tím?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Povídání s paní Hadwiger o starých sudetských receptech ke stažení jako MP3 http://rapidshare.com/files/275551766/recepty.mp3
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MISHACZEQ: jj - zbytek škubánek jsem zplacatěla...

    Jinak zkouším ty utopené knedlíky a jsou super.

    Do pekáče nakrájet hrušky, zalejt vodou a zasypat cukrem. Vrazit do trouby a nechat přivést k varu. Do vřících hrušek pak naházet knedlíky z kyntuého těsta - použila jsem tenhle recept http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=20103

    Vylovit uvařené knedle - rozkrájet na čtvrtky. Hrušky rozmatlat na majdu a přelít tím knedlíky.

    Nalila jsem tam docela dost vody (zhruba 5 cm nad úroveň hrušek), takže po uvaření knedlí jsem musela ještě redukovat, aby z toho byla omáčka, ne zálivka. Knedlíky toho vypily méně, než bych si tipla.

    A zkusila dvě verze - jen hrušky a cukr a hrušky, cukr, zázvor a hřebíček. Asi by do toho šel nalejt rum.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam