• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak mám čočkové období. To jsem chtěla k obědu dhál bhat (rýže s čočkovou omáčkou) a nějak jsem si té čočky namočila moc.

    První byl oběd - dhál bhat.

    Bhat.
    rýže (8-10 dkg/osoba)
    voda (hodně)
    sůl (trocha)
    máslo (lžíce)

    Dobrá dlouhozrná rýže se uvaří načisto, jen se solí (tip od kamaráda z hospody, který umí vařit rýži ve velkém a neslepenou. Vzít dobrou rýži, pořádně, ale pořádně jí proprat pod tekoucí vodou a pak nasypat do vřící slané vody, tak aby tam té vody bylo výrazně více, než rýže (zhruba jako těstoviny.) a po 15-20 minutách, kdy je rýže měkká (basmati a jasmínová spíš 15 minut, normální rýže zhruba těch 20) normálně zbylou vodu slít a do rýže zamíchat trochu másla či dobrého oleje.

    Dhál.
    čočka (lépe červená, klidně normální) - množství - méně než 10 dkg na osobu, zejména to neodhadujte, jinak toho bude moc.
    cibule - zhruba stejné množství, jako čočky bez namočení
    česnek - alespoň stroužek na porci.
    koření - v nouzi stačí jen nějaké předpřipravné české kari, lépe garam masala, ideálně vlastní kombinace černá hořčice, římský kmín, kurkuma, koriandr (i čerstvý), skořice, hřebíček, pepř a zázvor, volitelně chilli, kardamon, asafoetida.

    fakultativně se dá dodat zelenina, co máte zrovna po ruce - já to dělala s jednou velkou mrkví, petrželí a trochou celeru. Určitě se do toho dá vrazit rajče, paprika, cuketa a tak.

    Večer předtím namočit čočku. Před vařením namočenou čočku pořádně propláchnout.
    Na tuku (originálně tam patří přepuštěné máslo, klidně jačí) zesklovatět cibuli a naplátky nakrájený česnek, když už je skoro zlatý, přihodit koření na minutku, aby se rozvonělo. Pokud přidáváte další zeleninu, tak teď je chvíle, kdy jí tam přidejte - nadrobno nakrájenou. Trošku orestovat zeleninu a přidat čočku. Zalít vodou a nebo vývarem - ne moc, tak pár prstů nad celou tu hmotu, pokud se příliš rychle vyvaří, tak přilejte.
    Nechte na mírném plameni vařit. Alespoň 40 minut, ale klidně to snese i déle - čočka je ve výsledné konzistenci měkká a trochu rozvařená a celé to má konzistenci omáčky, než čočky ve vodě. Pokud to budete dělat z červené čočky, tak vařte 20-40 minut.

    Podává se tak, že se rýže přelije tou omáčkou, popřípadě se k tomu dělají různé další omáčky, může se to jíst plackou - čapátou.


    Jídlo č. 2 dhál s jogurtem.
    Snídaně - vystydlý dhál (čočková hmot) promícháme s jogurtem a zjistíme, že se to od večera moc pěkně rozložilo. Jako snídaně to vůbec není špatné a je to plné bílkovin .

    jídlo č.3 Čočková polévka
    Velmi důkladně proleželý dhál rozmixujeme na krém buď s vodou, a nebo s nějakým zakysaným mlékem a ohřejeme. Já v mrazáku našla ještě zbytek koriandrové natě, byla tam moc dobré. Opekla jsem k tomu chleba na kostičky.


    No a mám tu ještě tak dvě porce čočky, respektive dhálu - nějaký nápad co s tím?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Povídání s paní Hadwiger o starých sudetských receptech ke stažení jako MP3 http://rapidshare.com/files/275551766/recepty.mp3
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MISHACZEQ: jj - zbytek škubánek jsem zplacatěla...

    Jinak zkouším ty utopené knedlíky a jsou super.

    Do pekáče nakrájet hrušky, zalejt vodou a zasypat cukrem. Vrazit do trouby a nechat přivést k varu. Do vřících hrušek pak naházet knedlíky z kyntuého těsta - použila jsem tenhle recept http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=20103

    Vylovit uvařené knedle - rozkrájet na čtvrtky. Hrušky rozmatlat na majdu a přelít tím knedlíky.

    Nalila jsem tam docela dost vody (zhruba 5 cm nad úroveň hrušek), takže po uvaření knedlí jsem musela ještě redukovat, aby z toho byla omáčka, ne zálivka. Knedlíky toho vypily méně, než bych si tipla.

    A zkusila dvě verze - jen hrušky a cukr a hrušky, cukr, zázvor a hřebíček. Asi by do toho šel nalejt rum.
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    ZUZKAOU: no my je taky smazime. musi se udelat testo, aby se nelepilo a pak se v ruce vytvarujou placicky asi jako dlan a asi 2cm silny a da se to smazit na sadlo
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Ne, škubánky jen naškubané, tj. z té základní hmoty lžící namočenou v omastku ze špíčku vykrojené a prudkým pohybem (škubnotím :-)) na talíř hozené. Vzniknou takové trochu nepravidelné "šišky". A ty se posypou škvařeným špíčkem a osmaženou cibulkou a polejou trochou toho omastku. Vždycky to bylo jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Já jsem ale obecně zatížená na všechny možné bramborové hmoty v jakékoliv podobě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: Takže osmažené? Protože nám ve škole servírovali tu základní hmotu v celku. Brrrrrr.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Já škubánky miluju, ovšem na sladko jsem je nikdy nejedla. Mám je pevně spojené se škvařeným špíčkem a na něm osmažené cibulce, občas přihodím trochu uzeného masíčka. Mňam. Sypat na škubánky mák by mě nikdy nenapadlo a chválabohu jsem to nezažila ani v jídelně.
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    ZUZKAOU: ja jsem se se skubankama ve skolni jidelne nikdy nesetkala, ale zato je znam od babicky a taky od mamy. ja je jim samotny s kyselou okurkou, ale ostatni to jedu s osmazenou cibulkou a uzenym. jsou krupavy, uvnitr jak bramborova kase a strasne dobry.. :) odmala je miluju
    JITKAFU
    JITKAFU --- ---
    ZUZKAOU: já jsem si ke klasickým škubánkům hledala dlouho cestu a ještě tak trošku hledám... Když mám bramborové těsto, raděj z něho udělám malé nočky - jako halušky, uvařim a ty pak paplu s čímkoli, např. zelí + uzené + špek... nebo se hodí i k různým smetanovým omáčkám... takhle je mám ráda :-)
    JITKAFU
    JITKAFU --- ---
    IORETH: jo jo jo, cibulka, to je pravda pravdoucí :-) přesně tak ju mám taky hooodně moc ráda :-PPP
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem udělala škubánky. Klasicky 3:1 brambor a hrubé mouky, brambory nakrájat na kousíčky, dát vařit, když jsou poloměkké, tak přisypat mouku a nechat 20 minut probublávat a pak z toho vytvořit hmotu šubánkovku.


    Je to výrazně jedlejší, než co si pamatuju ze školní jídelny (tam se mi z toho bloku gumové hmoty s mákem navalovalo a nebyla jsem schopná to požít). Na druhou stranu nechápu smysl samotných škubánek - bramborová kaše s moukou. V chudých podhorských vískách to patrně bylo rychlé, výživné a laciné jídlo, ale já v tomto okamžiku jako takové jídlo volím těstoviny s olivovým olejem a trochou sýra a nebo rejži se sojovkou. Obecně nepreferuju sladké pokrmy a bramborové výrobky na sladko mě nijak netěší.

    Opečené k masu jsou škubánky docela dobré (a jejich existence jako přílohyje pro mě pochopitelnější než jen uvařené bez ničeho). Ale teda chuť mi nepřijde vyvažující nejednoduchost postupu a mizernou výživovou hodnotu.

    IORETH
    IORETH --- ---
    JITKAFU: Protlak je skvělý, pokud v něm člověk nehledá listí a nepokouší se srovnávat :-). Já občas dělám i jakoby omáčku, že protlak nastavím mlékem a zahustím moukou, ale v tom případě tam musí být mnohem víc cibule :-). Cibule, jak jsem zjistila během chudých let, udělá z jakýchkoli surovin skvostné jídlo, pokud se osmaží narychlo na prudkém plameni tak, že se trochu "připálí", takže zkaramelizuje a zároveň zůstane křupavá a zůstane jí "hodně"... snad nejsem moc velkej úchyl :-)
    JITKAFU
    JITKAFU --- ---
    IORETH: jéé, miluju špenát (teda až na ten školní - to popis opravdu sedí...) a snad poprvé čtu, že se někdo veřejně přiznává k tomu, že má rád i ten mražený protlak. Já ho zbožňuju a dělám prakticky stejně - když nemám smetanu, klidně s mlíkem. Zdá se mi, že každej vaří jen z listového a protlak kategoricky odmítá... Takže díky, potěšilo :-)))
    IORETH
    IORETH --- ---
    Tak jsem zavzpomínala na školní špenát... zelená smradlavá břečka s moučnými "noky" a přemrzlými bramborami, doplněná v lepším případě půlkou vejce, v horším kusem vařené hovězí kližky. Dodneška jsem vděčná naší "soušce" z ručních prací (hrozná babizna s drdolem, v pletené vestě, měla nás z matematiky, výtvarky a těch zmíněných ručních prací), že nás přinutila, skoro silou, abychom špenát v rámci jedné hodiny uvařily. Od té doby ho miluju.

    Mám ráda variantu "pyré" i "listí":

    Pyré: Spousta cibule a česnek nakrálejný na větší kousky se rychle opeče na másle, přidá se kostka špenátového protlaku (já ho nechávám rozmrznout a trochu ho i vymačkám, aby nebyl moc vodnatý a nemusel se vařit dlouho), trošku povařit, osolit, pak přidat trochu smetany. Může být i kysaná. Na závěr přidat ještě trochu prolisovaného česneku a opepřit čerstvě mletým černým pepřem. Kdo se nebojí salmonely, může přidat pár žloutků. Miluju to jenom tak s tmavým chlebem, bez ničeho dalšího. Občas vynechám česnek a přidám víc pepře.

    Varianta se sýrem: Když zbyde uvařený protlak, přidám do něj apetito a jím jako pomazánku na chleda.

    Listí: Na slanině nebo špeku opeču cibuli a česnek, přidám listí, opepřím, okmínuju a je to. Nejlepší je to zase s chlebem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kroupová s hrachem

    Hrách uvaříme do měkka, v jiném hrnci uvaříme kroupy v dostatku osolené vody či vývaru. Smícháme, přidáme propasírovaný česnek a majoránku.
    Taky to jde pak v misce posypat osmaženou cibulkou a případně i slaninou.

    Já mám ráda jak hrách i kroupy i jejich kombinaci, takže mi ta polévka chutná, ale teda rozhodně není na léto. Spíš na zimu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Bramborová polévka s podmáslím.
    4 porce

    4 velké brambory
    300 ml vody
    500 ml podmáslí
    slanina - nějaká dobrá, prorostlá.
    sůl
    kmín
    4 lžičky hladké mouky
    4 vejce

    Kopr/majoránka + česnek


    Nechat vypéci slaninu a zasypat moukou, chvíli míchat, dokud nezezlátne. Zalít vodou a zásmažku rozmíchat. Do vařící vody přisypat nakostička nakrájené brambory, sůl a kmín. Brambory uvařit doměkka, pak přilít podmáslí a na naběračce tam opatrně vložit rozklepnutá vejce - jedno po druhém a počkat, až bílek ztuhne. Vyrobíte ztracená vejce.

    Základní verze polévky bez bylinek je taková hodně jedoduchá, žloutek z vajíčka ji krásně zjemní.
    Do další verze jsem nasekala čerstvou majoránku a přidala trošku česneku - to je moc dobré a třetí verze byla s koprem. Největší parádu v té polévce dělala ta osmažená slanina, dovedla bych si to představit i s klobásou.

    Jde o rychlou a lacinou polévku, na druhou stranu je to spíš jídlo typu palivo, než pochoutka. Zatímco klasickou kulajdu miluju, tak tohle jako není špatné, ale pravidelně si to dělat nebudu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zašli jsme za paní Hadwiger - osmdesáti letou sudetskou němkou s dotazy, co se v Rychlebách vařilo před válkou. 25 minutové povídání o tom je ke stažení tu.

    V následujících dvou týdnech budu recepty testovat, bo je chceme vařit na jednom kurzu, takže si sem budu odkládat poznámky na následující jídla

    Klechta - bramborová polévka s podmáslím, Kroupová polévka s hrachem, Utopené hruškové knedlíky, Bramborové placky nasladko, bramborák s povidlama a obálkové buchty.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    ZUZKAOU: Už se mi to chladí v lednici. Mám toho pěknej kotel, takže o svoji stolici na dalších pár dní mám jasné představy ;-)
    I teplé to chutná příjemně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A kombinací dvou jídelnových podezřelých- řepy a okurkového salátu vznike skvělá osvěžující polévka - litevský studený boršč.

    0.4kg řepy
    velká okurka
    litr podmáslí
    cibule - ideálně jarní s natí
    kopr
    sůl
    ocet
    cukr

    Uvařit řepu a nastrouha či rozseka mixérem, fakultativně jde použít sterilovanou řepu, ale není to ono.
    Řepu a případný vývar smíchat s kefírem či podmáslím, najemno nasekat cibulku, nastrouhat do toho nahrubo okurku, nasekat mladý kopr, podle chuti osolit, okyselit a osladit a nechat vychladit.

    Originálně do toho ještě přijdou natvrdo uvařená vajíčka a studenou polévkou se polévají uvařené brambory - povětšinou teplé.

    Bez vajíček a brambor jde o skvělé lehké jídlo. Jen se pak člověk na záchodě nesmí vyděsit červené barvy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam