Tak mám čočkové období. To jsem chtěla k obědu dhál bhat (rýže s čočkovou omáčkou) a nějak jsem si té čočky namočila moc.
První byl oběd - dhál bhat.
Bhat.
rýže (8-10 dkg/osoba)
voda (hodně)
sůl (trocha)
máslo (lžíce)
Dobrá dlouhozrná rýže se uvaří načisto, jen se solí (tip od kamaráda z hospody, který umí vařit rýži ve velkém a neslepenou. Vzít dobrou rýži, pořádně, ale pořádně jí proprat pod tekoucí vodou a pak nasypat do vřící slané vody, tak aby tam té vody bylo výrazně více, než rýže (zhruba jako těstoviny.) a po 15-20 minutách, kdy je rýže měkká (basmati a jasmínová spíš 15 minut, normální rýže zhruba těch 20) normálně zbylou vodu slít a do rýže zamíchat trochu másla či dobrého oleje.
Dhál.
čočka (lépe červená, klidně normální) - množství - méně než 10 dkg na osobu, zejména to neodhadujte, jinak toho bude moc.
cibule - zhruba stejné množství, jako čočky bez namočení
česnek - alespoň stroužek na porci.
koření - v nouzi stačí jen nějaké předpřipravné české kari, lépe garam masala, ideálně vlastní kombinace černá hořčice, římský kmín, kurkuma, koriandr (i čerstvý), skořice, hřebíček, pepř a zázvor, volitelně chilli, kardamon, asafoetida.
fakultativně se dá dodat zelenina, co máte zrovna po ruce - já to dělala s jednou velkou mrkví, petrželí a trochou celeru. Určitě se do toho dá vrazit rajče, paprika, cuketa a tak.
Večer předtím namočit čočku. Před vařením namočenou čočku pořádně propláchnout.
Na tuku (originálně tam patří přepuštěné máslo, klidně jačí) zesklovatět cibuli a naplátky nakrájený česnek, když už je skoro zlatý, přihodit koření na minutku, aby se rozvonělo. Pokud přidáváte další zeleninu, tak teď je chvíle, kdy jí tam přidejte - nadrobno nakrájenou. Trošku orestovat zeleninu a přidat čočku. Zalít vodou a nebo vývarem - ne moc, tak pár prstů nad celou tu hmotu, pokud se příliš rychle vyvaří, tak přilejte.
Nechte na mírném plameni vařit. Alespoň 40 minut, ale klidně to snese i déle - čočka je ve výsledné konzistenci měkká a trochu rozvařená a celé to má konzistenci omáčky, než čočky ve vodě. Pokud to budete dělat z červené čočky, tak vařte 20-40 minut.
Podává se tak, že se rýže přelije tou omáčkou, popřípadě se k tomu dělají různé další omáčky, může se to jíst plackou - čapátou.
Jídlo č. 2 dhál s jogurtem.
Snídaně - vystydlý dhál (čočková hmot) promícháme s jogurtem a zjistíme, že se to od večera moc pěkně rozložilo. Jako snídaně to vůbec není špatné a je to plné bílkovin .
jídlo č.3 Čočková polévka
Velmi důkladně proleželý dhál rozmixujeme na krém buď s vodou, a nebo s nějakým zakysaným mlékem a ohřejeme. Já v mrazáku našla ještě zbytek koriandrové natě, byla tam moc dobré. Opekla jsem k tomu chleba na kostičky.
No a mám tu ještě tak dvě porce čočky, respektive dhálu - nějaký nápad co s tím?