• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: akurat som to pisala na iny diskusny server, tak teraz uz len kopirujem:)

    na novy rok sa vraj ma jest sosovica, nasa verzia je takato:

    polievka z cervenej sosovice s kokosovym mliekom a zazvorom

    na oleji osmazime na male kusky nakrajany por, zazvor (vela), cesnak (trosku) a mrkvu. dnes som v zachvate nahlej inspiracie pridala aj na male kocky pokrajane susene marhule, asi tri, a nebolo to zle.
    mozete prisypat dalsie oblubene korenie (napriklad koriander, rimsky kmin, trosicku cierneho korenia - ak sa vam nechce premyslat nad tymi spravnymi pomermi, kludne pouzite kari zmes).

    ked sa nam to zda dostatocne osmazene, zalejeme to kokosovym mliekom, prisypeme cervenu sosovicu, varime kym nie je makka. dosolime.

    potom to mozete rozmixovat a podavat posypane cerstvym koriandrom. ak by sa vam to zdalo prilis sladke, mozete pridat par kvapiek limetkovej alebo citronovej stavy.

    takto v zime tato polievka velmi prijemne zahreje:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PIGSTER: fíha, ta teda vyhrává čestnou plaketu...
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    Kdyz tak sleduji tu vasi debatu, neda mi neprispet nasledujici, berte to prosim jako odstrasujici priklad az si budete stezovat na skolni jidelnu. Nasledujici platilo minimalne v letech 2002/2003 a drive, soucasny stav mi neni znam.
    Skolni jidelna SPŠ Novoborská (Praha Prosek):
    Provoz byl realizovan na zaklade listku, kazdy si dopredu zaplatil/nakoupil listky na dalsi mesic dopredu a listek odevzdaval vzdy pri vydeji obeda. Obcas se stavalo, ze kucharka vzala predlozeny listek a "listek" - "vzdyt jsem vam ho prave dal" - "nedal, listek". Potom clovek proste odesel bez obeda - mel smulu, moznost odvolani zadna, stiznosti tak akorat na lamparne.
    Jidelnicky se vyvesovali - s 2 tydennim zpozdenim. Bylo tedy mozne si precist, co clovek jedl pred 2 tydny (velmi vtipne) - vetsinou nezridka obsahovaly nazvy pokrmu jakoby opsane z nejake francouzske kucharky. Realita byla takova, ze polevku si zridka kdo dal - jednalo se temer vzdy o velmi svetle zlutou vodu s plavajicim cimsi (asi mrazena zelenina, ale v koncetraci jeden maly pytlik na 10l). Obcas byla polevka nepruhledna sedohnede barvy, to se nedalo ani urcit, co je uvnitr.
    Jidlo - zadny vyber, jenom jedno jidlo - "chces ber, nechces neber". Nejmene 3x tydne to same, nejlevnejsi bezvajecne rozvarene testoviny nebo nedovarena ryze, omacka sedive barvy, vodove konzistence a zadne chuti a 3 (ano vzdy prave 3) kousky masa rozmeru 1cmx1cmx1cm (ne nepodobne obsahu psich konzerv). Ty dalsi dva dny se pak stridala klasika jako milanske spagety (jako maso bylo pouzite veprove ve vlastni stave z konzervy), spagety s kecupem nebo zapecene brambory (uvnitr salam junior a mrazena zelenina v podobnych koncentracich jako ve svetlych polevkach) nebo sekana (kde na ni brali maso a bylo li v ni nejake jsme radeji nechteli vubec vedet).
    Zakusek - obcas nejaky byl - vzdy se jednalo o klasicky "kolac" - na velky plech se proste udelal piskot a nakrajel na kostky. Stridal se makovy, kakaovy a proste jenom piskot. Jednou jsem si sedl ke stolu a zjistil, ze mi po tacu behaji mravenci, koukam od kad se mohli vzit. Prisel jsem na to rychle - byli z kolace, na mem kousku jich bylo cca 100 (porad se hybali, spocitat se to nedalo, ale kolac se jakoby cely pohyboval a hemzil). To uz na me bylo moc, kolac jsem sel reklamovat ze tohle prece uz nejde, ze uz je to moc. Odpoved? "Vzdyt je to jenom par mravencu, jestli se vam to nelibi, tak ho polozte zpatky" - no co, kolac jsem rozlamal na nekolik kusu, vyklepal a konzumoval, aspon mel nejakou chut narozdil od zbytku.
    Tohle jsme zazivali na stredni, vetsina z nas vic jak 2 roky nevydrzela a vsichni nakonec presli na studenou stravu typu "rohliky a pochoutkac".
    Sorry za dylku
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: jasně sem s ní ;-)
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: my varime verziu bez rajcin, ale so zazvorom, kokosovym mliekom a mrkvou. mozem pripadne dat aj recept, ak nebude vadit, ze pomery odhadujem:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Novoroční čočková polévka - indická

    Ingredience:
    200g červené čočky (může být i normální),
    4 velká rajčata,
    1 cibule,
    2 stroužky česneku,
    přepuštěné máslo a nebo
    1 KL celého římského kmínu (cuminu),
    1 KL černé hořčice
    1 KL kurukumy
    1/2 KL chilli,

    sůl,
    hrst zelené petržele,/ koriandru
    cca 1,5 litru vody

    Příprava:
    Na tuku necháme popraskat hořčici, kumín a lehce zapražíme i kurkimu. Orestujeme cibulku a plátky česneku.,

    Přidáme rajčata nakrájená na kostičky, čočku a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni dokud nám čočka nezměkne.

    Až je čočka měkká osolíme dle chuti a přidáme nasekanou petržel či koriandr. Dá se zjemnit jogurtem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem v rámci svátečního oběda vybičovala k nápravě pověsti knedlíků (nikdy jsem je neměla moc ráda, maximálně ještě tak domácí bramborové, ale dobrovolně si je sama neudělám) a spáchala jsem karlovarský knedlík .
    Nutno naznat, že z tohohle receptu vylezou vážně moc dobré knedlíky a vázání do velkého kapesníku a vaření tak dlouho, bez možnosti kontroly je velmi vtipné.
    Jen si tedy nejsem jistá jestli to za tu hodinu a půl práce stoji, zejména když si člověk vzpomene na všechno to máslo a šest vajíček...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zvládnete to udržet jako diskuzi, že jo? Hádka se pozná podle toho, že se -mimojiné- přestane oddělovat sdělení od člověka ...
    BIOMAT
    BIOMAT --- ---
    EDERA: porcie su aj polovicne...ako som tez povedal na vyber je 5jedal z toho 2vege a ktomu vyber salatov a pod.

    at last> pastol som to sem preto lebo som videl obrazok k topiku, a kandidatov na priezkum

    topik sa nevola zdrava strava alebo ako sa dozit 150rokov

    myslel som ze jetotu o drevotrieskovych knedlach, izolacnom zemiakovom pyre, instantnych neidentifikovatelnych omackach atd ...coje presne opak jedla co som sem dal
    EDERA
    EDERA --- ---
    BIOMAT: A ty obří porce jsou teda pro koho? Pro dospělého dřevorubce, co chodí do školní jídelny? Moje školní dítě by si s tím sotva poradilo. A pokud ano, tak by z něj při odpoledním vyučování už asi nedostali víc než zachrápání.:-)) Ono dřevorubecký guláš je fajn, ale nedá se jím cpát denně, když k tomu člověk nemá taky výdej energie jako ten dřevorubec. Bohužel.
    BIOMAT
    BIOMAT --- ---
    verim ze diskusia v tomto topiku na temu zdravych jedal v jedalnach tu prebehla uz tak neviem preco sa to stale pitve. jedla na fotkach je moj osobny vyber a rad si raz za cas doprajem...nehladiac nato ci je v jedle zaprazka, vysoky obsah tuku alebo neviem co...myslim ze aj niesom jediny koho taketo jedlo oslovi...kazdy den je na vyber tiez z 5jedal, z toho dve vegetarianske. o obsahu kalorii, tukov, bielkovin a neviem coho je uplne zbytocne sa bavit pretoze som to tu nepostoval so zamerom najzdravsej stravy na svete a o tomto myslim nieje ani tato tema

    ked niekdo sa roztapa nad drevorubacskym gulasom, tak je naozaj nutne davat na oci ze kazdodenne preferujete dokonale vyvazenu stravu odobrenu 9z10 lekarov?

    niekto ma rad sa orgazmicky raz za cas najest nehladiac nato ci to bude rozdychavat 3hodiny potom

    tot vse
    EDERA
    EDERA --- ---
    JITKAFU: My doma vegetariáni nejsme, takže nehrozí, že by její strava nebyla dostatečně pestrá nebo v ní třeba nebylo dost živočišných bílkovin. Navíc jde jen o to, že nedostávají maso a uzeniny. Mléko, mléčné výrobky i vejce součástí školkového jídelníčku jsou. Starší dítě chodilo do školky s klasickou školní stravou, takže mám možnost srovnání. A fakt nevím, co je zarážejícího na tom, že mi přijde pro dítě lepší zelenina, rýže, kuskus apod. než hromady knedlíků a zajíškovaných omáček. Možná jsem divná, ale to, že je jídelna plná kuchařek "obtlstlych tetusiek" na mě dojem neudělá. Pokud někdo nedokáže zdravě stravovat ani sebe, těžko tak bude krmit moje děti.

    JITKAFU
    JITKAFU --- ---
    EDERA: ta jídla, co se tu rozebírají jsou takový klasický jídla, jsou to velký porce a věřím, že i chuťově dobrý, nám na základce vařili taky moc dobře, tak si to dovedu představit a nijak mě takový jídlo ani nepřekvapuje ani nepohoršuje...
    nicméně mě zaráží preferování vegetariánské stravy pro předškolní dítě. Sama jsem byla spoustu let vegetariánka a vím, jaký vliv to na moje tělo mělo, i když jsem znažila požívat co nejpestřejší potraviny...
    Segedín sem tam určitě není na závadu...
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Právě - a to mám dost pochybnosti, že by se s předvedenýma porcema vešla.

    INUSHKA: Moje dcera chodí do školky, kde je stravují vegetariánsky. Obědy jim vozí z blízké vegetariánské restaurace a když dorazím do školky "po o", voní to tam kolikrát tak, že slintám jak Pavlovovi psi. Nevybírali jsme tu školku podle toho, ale když už, tak teda rozhodně považuju zapečené lilky s rajčaty a kuskus pro předškolní dítě k obědu za lepší než segedín s knedlíkama.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: moderní školní jídelna musí bohužel dodržovat absurdní předlistopadové normy na množství bílkovin a vařit do 26 korun za oběd - vyhláška MŠMT ...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA, MOIRAIN: To v čem leží ta drůbež je červené zelí? Tak to pardon, já to měla za špenát.
    Jasně, fotky jsou mizerné. Právě proto nechápu, nad čím se tady tak rozplýváte, protože to co jsem napsala já, tam podle mě jde vidět úplně stejně dobře jako to, co tady vychvalujete. Záleží jen na tom, co vidět chcete. Z těch fotek prostě vůbec není poznat jaké to jídlo skutečně je.
    A možná je taky problém v tom, že já prostě TOHLE nepovažuju za dobré jídlo, byť to bude udělané sebepoctivěji. A mám za to, že moderní školní jídelna by měla nabízet poněkud jinou skladbu stravy.
    BIOMAT
    BIOMAT --- ---
    INUSHKA: neviem preco identifikujes farbu ked tie fotky su zo zocharskeho mobilu, setko jedlo tam je true ..snad okrem slahacky ta je z predajne

    a te knedliky s molitanom si to naozaj nezasluzia...bo tie su snad najpoctivejsie, robene tiez priamo tam...a k jeleniemu gulasu robia ese homemade viedenske knedle z peciva, knedle a zeleniny

    napr aj jablkovo orechove palacinky su z cerstvo postruhanych jabk a orechov atd atd

    inak kdo bude mat cestu do BA tak tuto je jediny kontakt na nich http://www.facebook.com/group.php?gid=37344374182

    skoro pravidelne tam byva aktualne menu
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    INUSHKA: špenát nevidím, vidím červené zelí, možná ještě zadělávané zelí a hlavně barvy zkreslené focením na mobilní telefon, hnědá omáčka vypadá jako dosti normální poctivý zapražený výpek; knedlíky se neodvažuji soudit, ale nevypadají jako ta vata z hypermarketu, kaše je dosti jistě z brambor, ty z prášku bývají hodně tekuté
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Tam je někde špenát?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já jsem asi divná nebo až moc poznamenaná, ale nějak nechápu, co tak obdivujete...
    Jako porce jsou obří, to jo, ale jinak...
    Tekutý špenát rozlitý přes půl talíře, molitanové knedlíky, maso přelité neidentifikovatelnou hnědou omáčkou, šedohnědé zelí, všechno to od pohledu plave v tuku a kde je nějaká zelenina? Do řízku vidět není a na bramborové kaši se z fotky nepozná, jestli je z brambor nebo z prášku. Nakonec jediné, co pro mě vypadá celkem lákavě, jsou ty sladké věci a to bych ještě kladla otázku, jestli ta šlehačka je šlehačka nebo rostlinný tuk.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam