• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    BIOMAT
    BIOMAT --- ---
    EDERA: porcie su aj polovicne...ako som tez povedal na vyber je 5jedal z toho 2vege a ktomu vyber salatov a pod.

    at last> pastol som to sem preto lebo som videl obrazok k topiku, a kandidatov na priezkum

    topik sa nevola zdrava strava alebo ako sa dozit 150rokov

    myslel som ze jetotu o drevotrieskovych knedlach, izolacnom zemiakovom pyre, instantnych neidentifikovatelnych omackach atd ...coje presne opak jedla co som sem dal
    EDERA
    EDERA --- ---
    BIOMAT: A ty obří porce jsou teda pro koho? Pro dospělého dřevorubce, co chodí do školní jídelny? Moje školní dítě by si s tím sotva poradilo. A pokud ano, tak by z něj při odpoledním vyučování už asi nedostali víc než zachrápání.:-)) Ono dřevorubecký guláš je fajn, ale nedá se jím cpát denně, když k tomu člověk nemá taky výdej energie jako ten dřevorubec. Bohužel.
    BIOMAT
    BIOMAT --- ---
    verim ze diskusia v tomto topiku na temu zdravych jedal v jedalnach tu prebehla uz tak neviem preco sa to stale pitve. jedla na fotkach je moj osobny vyber a rad si raz za cas doprajem...nehladiac nato ci je v jedle zaprazka, vysoky obsah tuku alebo neviem co...myslim ze aj niesom jediny koho taketo jedlo oslovi...kazdy den je na vyber tiez z 5jedal, z toho dve vegetarianske. o obsahu kalorii, tukov, bielkovin a neviem coho je uplne zbytocne sa bavit pretoze som to tu nepostoval so zamerom najzdravsej stravy na svete a o tomto myslim nieje ani tato tema

    ked niekdo sa roztapa nad drevorubacskym gulasom, tak je naozaj nutne davat na oci ze kazdodenne preferujete dokonale vyvazenu stravu odobrenu 9z10 lekarov?

    niekto ma rad sa orgazmicky raz za cas najest nehladiac nato ci to bude rozdychavat 3hodiny potom

    tot vse
    EDERA
    EDERA --- ---
    JITKAFU: My doma vegetariáni nejsme, takže nehrozí, že by její strava nebyla dostatečně pestrá nebo v ní třeba nebylo dost živočišných bílkovin. Navíc jde jen o to, že nedostávají maso a uzeniny. Mléko, mléčné výrobky i vejce součástí školkového jídelníčku jsou. Starší dítě chodilo do školky s klasickou školní stravou, takže mám možnost srovnání. A fakt nevím, co je zarážejícího na tom, že mi přijde pro dítě lepší zelenina, rýže, kuskus apod. než hromady knedlíků a zajíškovaných omáček. Možná jsem divná, ale to, že je jídelna plná kuchařek "obtlstlych tetusiek" na mě dojem neudělá. Pokud někdo nedokáže zdravě stravovat ani sebe, těžko tak bude krmit moje děti.

    JITKAFU
    JITKAFU --- ---
    EDERA: ta jídla, co se tu rozebírají jsou takový klasický jídla, jsou to velký porce a věřím, že i chuťově dobrý, nám na základce vařili taky moc dobře, tak si to dovedu představit a nijak mě takový jídlo ani nepřekvapuje ani nepohoršuje...
    nicméně mě zaráží preferování vegetariánské stravy pro předškolní dítě. Sama jsem byla spoustu let vegetariánka a vím, jaký vliv to na moje tělo mělo, i když jsem znažila požívat co nejpestřejší potraviny...
    Segedín sem tam určitě není na závadu...
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Právě - a to mám dost pochybnosti, že by se s předvedenýma porcema vešla.

    INUSHKA: Moje dcera chodí do školky, kde je stravují vegetariánsky. Obědy jim vozí z blízké vegetariánské restaurace a když dorazím do školky "po o", voní to tam kolikrát tak, že slintám jak Pavlovovi psi. Nevybírali jsme tu školku podle toho, ale když už, tak teda rozhodně považuju zapečené lilky s rajčaty a kuskus pro předškolní dítě k obědu za lepší než segedín s knedlíkama.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: moderní školní jídelna musí bohužel dodržovat absurdní předlistopadové normy na množství bílkovin a vařit do 26 korun za oběd - vyhláška MŠMT ...
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA, MOIRAIN: To v čem leží ta drůbež je červené zelí? Tak to pardon, já to měla za špenát.
    Jasně, fotky jsou mizerné. Právě proto nechápu, nad čím se tady tak rozplýváte, protože to co jsem napsala já, tam podle mě jde vidět úplně stejně dobře jako to, co tady vychvalujete. Záleží jen na tom, co vidět chcete. Z těch fotek prostě vůbec není poznat jaké to jídlo skutečně je.
    A možná je taky problém v tom, že já prostě TOHLE nepovažuju za dobré jídlo, byť to bude udělané sebepoctivěji. A mám za to, že moderní školní jídelna by měla nabízet poněkud jinou skladbu stravy.
    BIOMAT
    BIOMAT --- ---
    INUSHKA: neviem preco identifikujes farbu ked tie fotky su zo zocharskeho mobilu, setko jedlo tam je true ..snad okrem slahacky ta je z predajne

    a te knedliky s molitanom si to naozaj nezasluzia...bo tie su snad najpoctivejsie, robene tiez priamo tam...a k jeleniemu gulasu robia ese homemade viedenske knedle z peciva, knedle a zeleniny

    napr aj jablkovo orechove palacinky su z cerstvo postruhanych jabk a orechov atd atd

    inak kdo bude mat cestu do BA tak tuto je jediny kontakt na nich http://www.facebook.com/group.php?gid=37344374182

    skoro pravidelne tam byva aktualne menu
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    INUSHKA: špenát nevidím, vidím červené zelí, možná ještě zadělávané zelí a hlavně barvy zkreslené focením na mobilní telefon, hnědá omáčka vypadá jako dosti normální poctivý zapražený výpek; knedlíky se neodvažuji soudit, ale nevypadají jako ta vata z hypermarketu, kaše je dosti jistě z brambor, ty z prášku bývají hodně tekuté
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Tam je někde špenát?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já jsem asi divná nebo až moc poznamenaná, ale nějak nechápu, co tak obdivujete...
    Jako porce jsou obří, to jo, ale jinak...
    Tekutý špenát rozlitý přes půl talíře, molitanové knedlíky, maso přelité neidentifikovatelnou hnědou omáčkou, šedohnědé zelí, všechno to od pohledu plave v tuku a kde je nějaká zelenina? Do řízku vidět není a na bramborové kaši se z fotky nepozná, jestli je z brambor nebo z prášku. Nakonec jediné, co pro mě vypadá celkem lákavě, jsou ty sladké věci a to bych ještě kladla otázku, jestli ta šlehačka je šlehačka nebo rostlinný tuk.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BIOMAT: to je ze skolni jidelny?? mazec
    SMARIO
    SMARIO --- ---
    BIOMAT: a kde ze to je? tohle snad stoji i za exkurzi :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    BIOMAT: wow, ty porce vypadaji monstrozne ;-)
    BIOMAT
    BIOMAT --- ---
    nahodou som narazil na tento topik a cudujem sa ze setky jedalne hadzete do jedneho vreca...totiz unas je jedna otvorena verejnosti plna obtlstlych tetusiek a nikdy som este nejedol poctivejsie jedlo ako hentam

    prikladam dokumentaciu...je to z mobilu ale je jasne oco tam ide






    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: diky za varovanie:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: Super - ale neriskuj jí v hospodách, leda by tě opakovaně ujistili, že jí dělají vážně z brambor...
    IKA
    IKA --- ---
    tak hlasim napravu jedalnovej traumy zo zemiakovej kase - priatel ju ma rad, tak sa ju pred par dnami rozhodol uvarit a ja som sa sice chvilu zdrahala, ale nakoniec ochutnala a zasla, ake dobre jedlo to je:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANIQUE: hmmm. Super podrobný recept!

    Jinak zde Zdeněk Polreich ve školní kuchyni, která už před jeho návštěvou byla skvělá.
    http://prima.stream.cz/category/215/393349/?autoplay=1
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Jej, tady to krásně voní:)

    Já se přidám.... Segedinský guláš jsem dělala někdy v listopadu poprvý... Kamarádovy rady zněly takto:

    1 kg vepřové ramínko (možno přidat jehněčí a hovězí)
    1 kg cibule
    1 smetana
    o,5 kg kysaného zelí
    paprika, sůl (dá se přidat i další koření)

    Zkušenost č. 1: Poměr kila masa na půl kila zelí se mi zdálo barbarské. Maso se smrskne a ze zelí sem tam vykukuje, kdo je masožravec jako my, doporučuju upravit poměr...
    č. 2: Příště si nejdřív připravím vývar např. z kolínka, chuť bude intenzivnější, měla jsem problém s dochucováním.
    č. 3: Paprika musí být kvalitní, jinak guláš nechytne ani barvu ani chuť, u nás byla doma zrovna nějaká pochybná značka...
    č. 4: Guláš je nejlepší tak třetí čtvrtej den.

    Klasika- cibulka na oleji, maso nechat osmahnout, zalít vodou (vývarem), osolit, vařit do měkka, dokořenit. Zelí ochutnat... je-li moc trpké, propáchnout vodou a přidat do hrnce, nechat projít varem, vypnout, přidat smetanu, promíchat a nechat dobublat. Když bude kombinace mas, tak buďto přidávat (nejdřív hovězí, pak jehněčí, nakonec vepřový) v průběhu vaření anebo dát všechno na začátku a třeba nechat vepřové vedle hovězího rozpadnout, to je taky paráda.
    A k tomu kulatej chleba:) Pravej guláš by měl bejt hodně pálivej, ale moje česká držtička snese poměr pálivá/sladká paprika 1:1.

    Co se týká rajské omáčky s těstovinama, tak tam to řeším takto:
    -na těstovinách je lepší neštřit, aspoň panzani
    -protlak bez přídavku cukru, když se podaří trpkej, tak na závěr po částečnym vychladnutí vmíchat kousek medu

    těstoviny
    o,5 kila mletého masa s vysokým podílem masa (ideálně namlít doma, no...)
    o,25 kg rajského protlaku
    olivy
    větší cibulka
    nastrouhaný aromatický sýr holandského typu (sledujte tu barbařinu, jo:) olivy a madeland:D, je to bomba)
    oregano, bazalka, tymián, sůl, bílý pepř, popř. med

    Cibulku do sklovata, maso na ní osmahnout, následně přidusit do poživatelna. Podlít protlakem, přidat koření, nasekané olivy a nechat provárnout, vypnout, dosladit. Protlak ani neředit, ani nezahušťovat.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam