• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    INUSHKA: špenát nevidím, vidím červené zelí, možná ještě zadělávané zelí a hlavně barvy zkreslené focením na mobilní telefon, hnědá omáčka vypadá jako dosti normální poctivý zapražený výpek; knedlíky se neodvažuji soudit, ale nevypadají jako ta vata z hypermarketu, kaše je dosti jistě z brambor, ty z prášku bývají hodně tekuté
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Tam je někde špenát?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Já jsem asi divná nebo až moc poznamenaná, ale nějak nechápu, co tak obdivujete...
    Jako porce jsou obří, to jo, ale jinak...
    Tekutý špenát rozlitý přes půl talíře, molitanové knedlíky, maso přelité neidentifikovatelnou hnědou omáčkou, šedohnědé zelí, všechno to od pohledu plave v tuku a kde je nějaká zelenina? Do řízku vidět není a na bramborové kaši se z fotky nepozná, jestli je z brambor nebo z prášku. Nakonec jediné, co pro mě vypadá celkem lákavě, jsou ty sladké věci a to bych ještě kladla otázku, jestli ta šlehačka je šlehačka nebo rostlinný tuk.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BIOMAT: to je ze skolni jidelny?? mazec
    SMARIO
    SMARIO --- ---
    BIOMAT: a kde ze to je? tohle snad stoji i za exkurzi :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    BIOMAT: wow, ty porce vypadaji monstrozne ;-)
    BIOMAT
    BIOMAT --- ---
    nahodou som narazil na tento topik a cudujem sa ze setky jedalne hadzete do jedneho vreca...totiz unas je jedna otvorena verejnosti plna obtlstlych tetusiek a nikdy som este nejedol poctivejsie jedlo ako hentam

    prikladam dokumentaciu...je to z mobilu ale je jasne oco tam ide






    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: diky za varovanie:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: Super - ale neriskuj jí v hospodách, leda by tě opakovaně ujistili, že jí dělají vážně z brambor...
    IKA
    IKA --- ---
    tak hlasim napravu jedalnovej traumy zo zemiakovej kase - priatel ju ma rad, tak sa ju pred par dnami rozhodol uvarit a ja som sa sice chvilu zdrahala, ale nakoniec ochutnala a zasla, ake dobre jedlo to je:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANIQUE: hmmm. Super podrobný recept!

    Jinak zde Zdeněk Polreich ve školní kuchyni, která už před jeho návštěvou byla skvělá.
    http://prima.stream.cz/category/215/393349/?autoplay=1
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Jej, tady to krásně voní:)

    Já se přidám.... Segedinský guláš jsem dělala někdy v listopadu poprvý... Kamarádovy rady zněly takto:

    1 kg vepřové ramínko (možno přidat jehněčí a hovězí)
    1 kg cibule
    1 smetana
    o,5 kg kysaného zelí
    paprika, sůl (dá se přidat i další koření)

    Zkušenost č. 1: Poměr kila masa na půl kila zelí se mi zdálo barbarské. Maso se smrskne a ze zelí sem tam vykukuje, kdo je masožravec jako my, doporučuju upravit poměr...
    č. 2: Příště si nejdřív připravím vývar např. z kolínka, chuť bude intenzivnější, měla jsem problém s dochucováním.
    č. 3: Paprika musí být kvalitní, jinak guláš nechytne ani barvu ani chuť, u nás byla doma zrovna nějaká pochybná značka...
    č. 4: Guláš je nejlepší tak třetí čtvrtej den.

    Klasika- cibulka na oleji, maso nechat osmahnout, zalít vodou (vývarem), osolit, vařit do měkka, dokořenit. Zelí ochutnat... je-li moc trpké, propáchnout vodou a přidat do hrnce, nechat projít varem, vypnout, přidat smetanu, promíchat a nechat dobublat. Když bude kombinace mas, tak buďto přidávat (nejdřív hovězí, pak jehněčí, nakonec vepřový) v průběhu vaření anebo dát všechno na začátku a třeba nechat vepřové vedle hovězího rozpadnout, to je taky paráda.
    A k tomu kulatej chleba:) Pravej guláš by měl bejt hodně pálivej, ale moje česká držtička snese poměr pálivá/sladká paprika 1:1.

    Co se týká rajské omáčky s těstovinama, tak tam to řeším takto:
    -na těstovinách je lepší neštřit, aspoň panzani
    -protlak bez přídavku cukru, když se podaří trpkej, tak na závěr po částečnym vychladnutí vmíchat kousek medu

    těstoviny
    o,5 kila mletého masa s vysokým podílem masa (ideálně namlít doma, no...)
    o,25 kg rajského protlaku
    olivy
    větší cibulka
    nastrouhaný aromatický sýr holandského typu (sledujte tu barbařinu, jo:) olivy a madeland:D, je to bomba)
    oregano, bazalka, tymián, sůl, bílý pepř, popř. med

    Cibulku do sklovata, maso na ní osmahnout, následně přidusit do poživatelna. Podlít protlakem, přidat koření, nasekané olivy a nechat provárnout, vypnout, dosladit. Protlak ani neředit, ani nezahušťovat.

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Východní čočkovku děláme hlavně s kumínem a černou hořčicí.

    rozpálit olej, nechat rozvonět koření, zesklovatět cibuli s nakrájeným česnekem, přilít vodu, dodat čočku (s červenou to má jemnější chuť a hezčí barvu, hnědá je taky fajn.) a rajčata. Když je to měkké tak rozmixovat. Dá se zjemnit smetanou, pak ještě zasypat nějakou zelenou natí - ideálně koriandr nebo petrželka.
    Dobré to je i bez rajčat.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    EDERA: na čočkovou mám podobný recept - do vývaru, klidně z kostky, tak dvě, tři hrsti čevené čočky, dva, tři brambory na kostičky, plechovka loupaných rajčat, když je, tak kus dobré klobásy/uzená žebra, hřebíček a nové koření, a jedna větší pokrájená cibule, případně se může předtím orestovat trocha cibule na tuku a kari, ale ne moc; podle receptu se má po dovaření vyjmout koření + případné kosti a rozmixovat a podávat s opečenou klobáskou, nemixovala jsem nikdy
    ADALIM
    ADALIM --- ---
    ZUZKAOU: cibule, slanina, mrkev, celer, brambory, rajčata, fazole
    IORETH
    IORETH --- ---
    EDERA: Ha, to by mohlo rehabilitovat čočku i u mého muže :-)
    LEENVECKA
    LEENVECKA --- ---
    seznam:
    bořč
    bramboracka
    dobra hrachovka
    zelnacka (ale nasmi byt moc kysela)
    cesnecka
    a hlavne polivky od babicky:o)
    EDERA
    EDERA --- ---
    IORETH: Mám plnou pusu slin. vyzkouším příležitostně obě.

    A když už se tady mluví o polévkách, tak za nás přidávám recept na "afghánskou čočkovou" (afghánskou proto, že jsme něco takového prvně jedli v restauraci Kábul a chutnala nám tak, že jsme se ji pokusili uvařit i doma)
    Hrnek červené čočky se zalije zhruba třemi hrnky vody (dá se i víc, podle toho, jak chcete mít polévku hustou), přidá se sůl a vaří se zhruba 20 minut. Pak se přidá prolisovaný česnek (množství podle chuti), mletý zázvor a konzerva krájených rajčat (v Kábulu teda dávali čerstvá oloupaná rajčata, ale několika experimenty jsem zjistila, že z plechovkových nám to chutná víc, protože jsou výraznější). Znovu se chvíli vaří. Na talíři se dá dozdobit kysanou smetanou.

    Tahle polívka u nás aspoň trochu rehabilitovala luštěniny, které se školní jídelně povedlo znechutit prakticky všem členům domácnosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam