• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    EDERA: studentsky spiz = na kostky nakrajenej salam a syr, nastrkany na preskacku na spejli a obaleny do trojobalu, aby nebylo videt, co je uvnitr
    vysledek vypada jako obalovana krysa :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    PIGSTER: Studentký špíz nevím, ale pod názvem "studentský řízek" servírovali v práci v kantýně obalovaný gothaj.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PIGSTER: hele, jako, už jsem tam pár let nebyla, ale vede středeční pizza a čína
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    WYDER: kdo nebyl v dejvickych menzach CVUT a nebastil povestne ledvinky, kantonske nudle nebo myslivecky goulash nevi co je to HNUS :) Schvalne muzete hadat, co je "studentsky spiz" prezdivany "smazene krysy" :)
    WYDER
    WYDER --- ---
    O tom, jak to vypada v libereckych menzach TUL jsem sepsal cosi zde: http://wydrikovo.blogspot.com/2009/11/menza-harcov-poblil-by-se-pohlreich.html
    IKA
    IKA --- ---
    dnes som dala druhu sancu kelu (kapuste), a dobre som urobila.:)
    [ IKA @ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    PIGSTER: Lístečky jsme měli taky...pamatuju se na ně...takováto diskuse ale naštěstí nikdy neproběhla....ani tak strašné zážitky nemám....i když cokoli zamíchaného a zapečeného nemusím....(tj. šunkofleky, rizoto, apod.)
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: akurat som to pisala na iny diskusny server, tak teraz uz len kopirujem:)

    na novy rok sa vraj ma jest sosovica, nasa verzia je takato:

    polievka z cervenej sosovice s kokosovym mliekom a zazvorom

    na oleji osmazime na male kusky nakrajany por, zazvor (vela), cesnak (trosku) a mrkvu. dnes som v zachvate nahlej inspiracie pridala aj na male kocky pokrajane susene marhule, asi tri, a nebolo to zle.
    mozete prisypat dalsie oblubene korenie (napriklad koriander, rimsky kmin, trosicku cierneho korenia - ak sa vam nechce premyslat nad tymi spravnymi pomermi, kludne pouzite kari zmes).

    ked sa nam to zda dostatocne osmazene, zalejeme to kokosovym mliekom, prisypeme cervenu sosovicu, varime kym nie je makka. dosolime.

    potom to mozete rozmixovat a podavat posypane cerstvym koriandrom. ak by sa vam to zdalo prilis sladke, mozete pridat par kvapiek limetkovej alebo citronovej stavy.

    takto v zime tato polievka velmi prijemne zahreje:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PIGSTER: fíha, ta teda vyhrává čestnou plaketu...
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    Kdyz tak sleduji tu vasi debatu, neda mi neprispet nasledujici, berte to prosim jako odstrasujici priklad az si budete stezovat na skolni jidelnu. Nasledujici platilo minimalne v letech 2002/2003 a drive, soucasny stav mi neni znam.
    Skolni jidelna SPŠ Novoborská (Praha Prosek):
    Provoz byl realizovan na zaklade listku, kazdy si dopredu zaplatil/nakoupil listky na dalsi mesic dopredu a listek odevzdaval vzdy pri vydeji obeda. Obcas se stavalo, ze kucharka vzala predlozeny listek a "listek" - "vzdyt jsem vam ho prave dal" - "nedal, listek". Potom clovek proste odesel bez obeda - mel smulu, moznost odvolani zadna, stiznosti tak akorat na lamparne.
    Jidelnicky se vyvesovali - s 2 tydennim zpozdenim. Bylo tedy mozne si precist, co clovek jedl pred 2 tydny (velmi vtipne) - vetsinou nezridka obsahovaly nazvy pokrmu jakoby opsane z nejake francouzske kucharky. Realita byla takova, ze polevku si zridka kdo dal - jednalo se temer vzdy o velmi svetle zlutou vodu s plavajicim cimsi (asi mrazena zelenina, ale v koncetraci jeden maly pytlik na 10l). Obcas byla polevka nepruhledna sedohnede barvy, to se nedalo ani urcit, co je uvnitr.
    Jidlo - zadny vyber, jenom jedno jidlo - "chces ber, nechces neber". Nejmene 3x tydne to same, nejlevnejsi bezvajecne rozvarene testoviny nebo nedovarena ryze, omacka sedive barvy, vodove konzistence a zadne chuti a 3 (ano vzdy prave 3) kousky masa rozmeru 1cmx1cmx1cm (ne nepodobne obsahu psich konzerv). Ty dalsi dva dny se pak stridala klasika jako milanske spagety (jako maso bylo pouzite veprove ve vlastni stave z konzervy), spagety s kecupem nebo zapecene brambory (uvnitr salam junior a mrazena zelenina v podobnych koncentracich jako ve svetlych polevkach) nebo sekana (kde na ni brali maso a bylo li v ni nejake jsme radeji nechteli vubec vedet).
    Zakusek - obcas nejaky byl - vzdy se jednalo o klasicky "kolac" - na velky plech se proste udelal piskot a nakrajel na kostky. Stridal se makovy, kakaovy a proste jenom piskot. Jednou jsem si sedl ke stolu a zjistil, ze mi po tacu behaji mravenci, koukam od kad se mohli vzit. Prisel jsem na to rychle - byli z kolace, na mem kousku jich bylo cca 100 (porad se hybali, spocitat se to nedalo, ale kolac se jakoby cely pohyboval a hemzil). To uz na me bylo moc, kolac jsem sel reklamovat ze tohle prece uz nejde, ze uz je to moc. Odpoved? "Vzdyt je to jenom par mravencu, jestli se vam to nelibi, tak ho polozte zpatky" - no co, kolac jsem rozlamal na nekolik kusu, vyklepal a konzumoval, aspon mel nejakou chut narozdil od zbytku.
    Tohle jsme zazivali na stredni, vetsina z nas vic jak 2 roky nevydrzela a vsichni nakonec presli na studenou stravu typu "rohliky a pochoutkac".
    Sorry za dylku
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IKA: jasně sem s ní ;-)
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: my varime verziu bez rajcin, ale so zazvorom, kokosovym mliekom a mrkvou. mozem pripadne dat aj recept, ak nebude vadit, ze pomery odhadujem:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Novoroční čočková polévka - indická

    Ingredience:
    200g červené čočky (může být i normální),
    4 velká rajčata,
    1 cibule,
    2 stroužky česneku,
    přepuštěné máslo a nebo
    1 KL celého římského kmínu (cuminu),
    1 KL černé hořčice
    1 KL kurukumy
    1/2 KL chilli,

    sůl,
    hrst zelené petržele,/ koriandru
    cca 1,5 litru vody

    Příprava:
    Na tuku necháme popraskat hořčici, kumín a lehce zapražíme i kurkimu. Orestujeme cibulku a plátky česneku.,

    Přidáme rajčata nakrájená na kostičky, čočku a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni dokud nám čočka nezměkne.

    Až je čočka měkká osolíme dle chuti a přidáme nasekanou petržel či koriandr. Dá se zjemnit jogurtem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem v rámci svátečního oběda vybičovala k nápravě pověsti knedlíků (nikdy jsem je neměla moc ráda, maximálně ještě tak domácí bramborové, ale dobrovolně si je sama neudělám) a spáchala jsem karlovarský knedlík .
    Nutno naznat, že z tohohle receptu vylezou vážně moc dobré knedlíky a vázání do velkého kapesníku a vaření tak dlouho, bez možnosti kontroly je velmi vtipné.
    Jen si tedy nejsem jistá jestli to za tu hodinu a půl práce stoji, zejména když si člověk vzpomene na všechno to máslo a šest vajíček...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zvládnete to udržet jako diskuzi, že jo? Hádka se pozná podle toho, že se -mimojiné- přestane oddělovat sdělení od člověka ...
    BIOMAT
    BIOMAT --- ---
    EDERA: porcie su aj polovicne...ako som tez povedal na vyber je 5jedal z toho 2vege a ktomu vyber salatov a pod.

    at last> pastol som to sem preto lebo som videl obrazok k topiku, a kandidatov na priezkum

    topik sa nevola zdrava strava alebo ako sa dozit 150rokov

    myslel som ze jetotu o drevotrieskovych knedlach, izolacnom zemiakovom pyre, instantnych neidentifikovatelnych omackach atd ...coje presne opak jedla co som sem dal
    EDERA
    EDERA --- ---
    BIOMAT: A ty obří porce jsou teda pro koho? Pro dospělého dřevorubce, co chodí do školní jídelny? Moje školní dítě by si s tím sotva poradilo. A pokud ano, tak by z něj při odpoledním vyučování už asi nedostali víc než zachrápání.:-)) Ono dřevorubecký guláš je fajn, ale nedá se jím cpát denně, když k tomu člověk nemá taky výdej energie jako ten dřevorubec. Bohužel.
    BIOMAT
    BIOMAT --- ---
    verim ze diskusia v tomto topiku na temu zdravych jedal v jedalnach tu prebehla uz tak neviem preco sa to stale pitve. jedla na fotkach je moj osobny vyber a rad si raz za cas doprajem...nehladiac nato ci je v jedle zaprazka, vysoky obsah tuku alebo neviem co...myslim ze aj niesom jediny koho taketo jedlo oslovi...kazdy den je na vyber tiez z 5jedal, z toho dve vegetarianske. o obsahu kalorii, tukov, bielkovin a neviem coho je uplne zbytocne sa bavit pretoze som to tu nepostoval so zamerom najzdravsej stravy na svete a o tomto myslim nieje ani tato tema

    ked niekdo sa roztapa nad drevorubacskym gulasom, tak je naozaj nutne davat na oci ze kazdodenne preferujete dokonale vyvazenu stravu odobrenu 9z10 lekarov?

    niekto ma rad sa orgazmicky raz za cas najest nehladiac nato ci to bude rozdychavat 3hodiny potom

    tot vse
    EDERA
    EDERA --- ---
    JITKAFU: My doma vegetariáni nejsme, takže nehrozí, že by její strava nebyla dostatečně pestrá nebo v ní třeba nebylo dost živočišných bílkovin. Navíc jde jen o to, že nedostávají maso a uzeniny. Mléko, mléčné výrobky i vejce součástí školkového jídelníčku jsou. Starší dítě chodilo do školky s klasickou školní stravou, takže mám možnost srovnání. A fakt nevím, co je zarážejícího na tom, že mi přijde pro dítě lepší zelenina, rýže, kuskus apod. než hromady knedlíků a zajíškovaných omáček. Možná jsem divná, ale to, že je jídelna plná kuchařek "obtlstlych tetusiek" na mě dojem neudělá. Pokud někdo nedokáže zdravě stravovat ani sebe, těžko tak bude krmit moje děti.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam