Kdyz tak sleduji tu vasi debatu, neda mi neprispet nasledujici, berte to prosim jako odstrasujici priklad az si budete stezovat na skolni jidelnu. Nasledujici platilo minimalne v letech 2002/2003 a drive, soucasny stav mi neni znam.
Skolni jidelna SPŠ Novoborská (Praha Prosek):
Provoz byl realizovan na zaklade listku, kazdy si dopredu zaplatil/nakoupil listky na dalsi mesic dopredu a listek odevzdaval vzdy pri vydeji obeda. Obcas se stavalo, ze kucharka vzala predlozeny listek a "listek" - "vzdyt jsem vam ho prave dal" - "nedal, listek". Potom clovek proste odesel bez obeda - mel smulu, moznost odvolani zadna, stiznosti tak akorat na lamparne.
Jidelnicky se vyvesovali - s 2 tydennim zpozdenim. Bylo tedy mozne si precist, co clovek jedl pred 2 tydny (velmi vtipne) - vetsinou nezridka obsahovaly nazvy pokrmu jakoby opsane z nejake francouzske kucharky. Realita byla takova, ze polevku si zridka kdo dal - jednalo se temer vzdy o velmi svetle zlutou vodu s plavajicim cimsi (asi mrazena zelenina, ale v koncetraci jeden maly pytlik na 10l). Obcas byla polevka nepruhledna sedohnede barvy, to se nedalo ani urcit, co je uvnitr.
Jidlo - zadny vyber, jenom jedno jidlo - "chces ber, nechces neber". Nejmene 3x tydne to same, nejlevnejsi bezvajecne rozvarene testoviny nebo nedovarena ryze, omacka sedive barvy, vodove konzistence a zadne chuti a 3 (ano vzdy prave 3) kousky masa rozmeru 1cmx1cmx1cm (ne nepodobne obsahu psich konzerv). Ty dalsi dva dny se pak stridala klasika jako milanske spagety (jako maso bylo pouzite veprove ve vlastni stave z konzervy), spagety s kecupem nebo zapecene brambory (uvnitr salam junior a mrazena zelenina v podobnych koncentracich jako ve svetlych polevkach) nebo sekana (kde na ni brali maso a bylo li v ni nejake jsme radeji nechteli vubec vedet).
Zakusek - obcas nejaky byl - vzdy se jednalo o klasicky "kolac" - na velky plech se proste udelal piskot a nakrajel na kostky. Stridal se makovy, kakaovy a proste jenom piskot. Jednou jsem si sedl ke stolu a zjistil, ze mi po tacu behaji mravenci, koukam od kad se mohli vzit. Prisel jsem na to rychle - byli z kolace, na mem kousku jich bylo cca 100 (porad se hybali, spocitat se to nedalo, ale kolac se jakoby cely pohyboval a hemzil). To uz na me bylo moc, kolac jsem sel reklamovat ze tohle prece uz nejde, ze uz je to moc. Odpoved? "Vzdyt je to jenom par mravencu, jestli se vam to nelibi, tak ho polozte zpatky" - no co, kolac jsem rozlamal na nekolik kusu, vyklepal a konzumoval, aspon mel nejakou chut narozdil od zbytku.
Tohle jsme zazivali na stredni, vetsina z nas vic jak 2 roky nevydrzela a vsichni nakonec presli na studenou stravu typu "rohliky a pochoutkac".
Sorry za dylku