• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    WERKA
    WERKA --- ---
    PIGSTER: To není výlučná specialita menzy. Tohle vedou i v nějaké hospodě v Nuslích, kam chodí na oběd máma. Akorát nevím, jestli tam na jídelníčku uvádějí jako "studentský", "sýrový" nebo ještě nějaký jiný špíz ;-)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ZUZKAOU: Nene, normálně suchý v pytlíku:D Sodu nemám:(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANIQUE: plechovka v obchoďáku? A údajně jedlá soda při vaření.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Hoj, nevíte někdo, jestli se dá urychlit máčení fazolí? Jsou na 4 hodiny na namočení, samozřejmě jsem zaspala a nechci obědvat ve tři:) Co horká voda, nevykurví to?
    SMARIO
    SMARIO --- ---
    EDERA: ja kdysi mel "HOLANDSKY PLATEK" - byly to dva platky (tak 1-2mm tluste) junior salamu a mezi byl jeden platek eidamu a samo hromada strouhanky...

    doslo mi to az pri jidle - ja to mel porad za holandsky rizek, ale asi jsem to nedocetl - nebo to byl zkrat :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    PIGSTER: Nesnáším smaženej salám, ten studentský řízek jsem kdysi nedokázala ani dojíst. Maskování vznosnými názvy ovšem taky nechápu - kdyby u toho bylo rovnou "obalovaný gothaj", tak si to ani nedám.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    EDERA: je to celkem v pohode, chutove je to jak smazak se salamem. Vtipny je na tom jenom to, jak se to snazi maskovat.
    EDERA
    EDERA --- ---
    PIGSTER: Takže s tím gothajem jsem se trefila. Zní to fakt strašně a chutnat to bude asi ještě hůř.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    EDERA: studentsky spiz = na kostky nakrajenej salam a syr, nastrkany na preskacku na spejli a obaleny do trojobalu, aby nebylo videt, co je uvnitr
    vysledek vypada jako obalovana krysa :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    PIGSTER: Studentký špíz nevím, ale pod názvem "studentský řízek" servírovali v práci v kantýně obalovaný gothaj.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PIGSTER: hele, jako, už jsem tam pár let nebyla, ale vede středeční pizza a čína
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    WYDER: kdo nebyl v dejvickych menzach CVUT a nebastil povestne ledvinky, kantonske nudle nebo myslivecky goulash nevi co je to HNUS :) Schvalne muzete hadat, co je "studentsky spiz" prezdivany "smazene krysy" :)
    WYDER
    WYDER --- ---
    O tom, jak to vypada v libereckych menzach TUL jsem sepsal cosi zde: http://wydrikovo.blogspot.com/2009/11/menza-harcov-poblil-by-se-pohlreich.html
    IKA
    IKA --- ---
    dnes som dala druhu sancu kelu (kapuste), a dobre som urobila.:)
    [ IKA @ Varime s LASKOU - vegetariansky jime, pijem, hodujem... Ale hlavne varime NO MASO ]
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    PIGSTER: Lístečky jsme měli taky...pamatuju se na ně...takováto diskuse ale naštěstí nikdy neproběhla....ani tak strašné zážitky nemám....i když cokoli zamíchaného a zapečeného nemusím....(tj. šunkofleky, rizoto, apod.)
    IKA
    IKA --- ---
    ZUZKAOU: akurat som to pisala na iny diskusny server, tak teraz uz len kopirujem:)

    na novy rok sa vraj ma jest sosovica, nasa verzia je takato:

    polievka z cervenej sosovice s kokosovym mliekom a zazvorom

    na oleji osmazime na male kusky nakrajany por, zazvor (vela), cesnak (trosku) a mrkvu. dnes som v zachvate nahlej inspiracie pridala aj na male kocky pokrajane susene marhule, asi tri, a nebolo to zle.
    mozete prisypat dalsie oblubene korenie (napriklad koriander, rimsky kmin, trosicku cierneho korenia - ak sa vam nechce premyslat nad tymi spravnymi pomermi, kludne pouzite kari zmes).

    ked sa nam to zda dostatocne osmazene, zalejeme to kokosovym mliekom, prisypeme cervenu sosovicu, varime kym nie je makka. dosolime.

    potom to mozete rozmixovat a podavat posypane cerstvym koriandrom. ak by sa vam to zdalo prilis sladke, mozete pridat par kvapiek limetkovej alebo citronovej stavy.

    takto v zime tato polievka velmi prijemne zahreje:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PIGSTER: fíha, ta teda vyhrává čestnou plaketu...
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    Kdyz tak sleduji tu vasi debatu, neda mi neprispet nasledujici, berte to prosim jako odstrasujici priklad az si budete stezovat na skolni jidelnu. Nasledujici platilo minimalne v letech 2002/2003 a drive, soucasny stav mi neni znam.
    Skolni jidelna SPŠ Novoborská (Praha Prosek):
    Provoz byl realizovan na zaklade listku, kazdy si dopredu zaplatil/nakoupil listky na dalsi mesic dopredu a listek odevzdaval vzdy pri vydeji obeda. Obcas se stavalo, ze kucharka vzala predlozeny listek a "listek" - "vzdyt jsem vam ho prave dal" - "nedal, listek". Potom clovek proste odesel bez obeda - mel smulu, moznost odvolani zadna, stiznosti tak akorat na lamparne.
    Jidelnicky se vyvesovali - s 2 tydennim zpozdenim. Bylo tedy mozne si precist, co clovek jedl pred 2 tydny (velmi vtipne) - vetsinou nezridka obsahovaly nazvy pokrmu jakoby opsane z nejake francouzske kucharky. Realita byla takova, ze polevku si zridka kdo dal - jednalo se temer vzdy o velmi svetle zlutou vodu s plavajicim cimsi (asi mrazena zelenina, ale v koncetraci jeden maly pytlik na 10l). Obcas byla polevka nepruhledna sedohnede barvy, to se nedalo ani urcit, co je uvnitr.
    Jidlo - zadny vyber, jenom jedno jidlo - "chces ber, nechces neber". Nejmene 3x tydne to same, nejlevnejsi bezvajecne rozvarene testoviny nebo nedovarena ryze, omacka sedive barvy, vodove konzistence a zadne chuti a 3 (ano vzdy prave 3) kousky masa rozmeru 1cmx1cmx1cm (ne nepodobne obsahu psich konzerv). Ty dalsi dva dny se pak stridala klasika jako milanske spagety (jako maso bylo pouzite veprove ve vlastni stave z konzervy), spagety s kecupem nebo zapecene brambory (uvnitr salam junior a mrazena zelenina v podobnych koncentracich jako ve svetlych polevkach) nebo sekana (kde na ni brali maso a bylo li v ni nejake jsme radeji nechteli vubec vedet).
    Zakusek - obcas nejaky byl - vzdy se jednalo o klasicky "kolac" - na velky plech se proste udelal piskot a nakrajel na kostky. Stridal se makovy, kakaovy a proste jenom piskot. Jednou jsem si sedl ke stolu a zjistil, ze mi po tacu behaji mravenci, koukam od kad se mohli vzit. Prisel jsem na to rychle - byli z kolace, na mem kousku jich bylo cca 100 (porad se hybali, spocitat se to nedalo, ale kolac se jakoby cely pohyboval a hemzil). To uz na me bylo moc, kolac jsem sel reklamovat ze tohle prece uz nejde, ze uz je to moc. Odpoved? "Vzdyt je to jenom par mravencu, jestli se vam to nelibi, tak ho polozte zpatky" - no co, kolac jsem rozlamal na nekolik kusu, vyklepal a konzumoval, aspon mel nejakou chut narozdil od zbytku.
    Tohle jsme zazivali na stredni, vetsina z nas vic jak 2 roky nevydrzela a vsichni nakonec presli na studenou stravu typu "rohliky a pochoutkac".
    Sorry za dylku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam