• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    Žemlovka

    1)vysypat pekáček (místo hrubé mouky dávám kokos)

    2) naklást vrstvu z nakrájeného zatvrdlého pečiva, které máčíme v mléce oslazeném vanilkovým cukrem. Další vrstva je z plátků jablek. Už jsem je nesladila, jen jemně posypala skořicí. Další vrstva namočených housek. Další vrstva jablek, poslední vrchní by měly být housky. Na ně naklást na tenké plátečky nakrájené máslíčko (ne heru :-D)

    Péct na 200 °C do doby, než horní vrstva zrůžoví. Dobrou! :-)
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    ZUZKAOU: z toho se mi dělá šoufl jen od pohledu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.lidovky.cz/americke-deti-nemaji-rady-jidla-olivera-radeji-si-daji-pizzu-p4x-/dobra-chut.asp?c=A100331_075115_dobra-chut_ter

    Průzkum mezi dětmi v americké škole v Huntingtonu (stát Virginia), kde slavný kuchař Jamie Oliver pořádá televizní show Revoluce ve stravování, ukázal, že mají radši pizzu nebo smažené kuřecí nugety než čerstvé a zdravé speciality vyhlášeného britského šéfkuchaře. Oliver se ve svém vysílání snaží naučit obyvatele "nejméně zdravého města" v USA jíst zdravěji.

    Děti dokonce poté, co jim přestala jídelna vařit klasická smažená jídla a nabídla místo toho zdravější varianty, přestaly kupovat obědy úplně.

    Průzkum rovněž ukázal, že děti v základní škole v Huntingtonu začaly pít méně mléka, protože Oliver nechal odstranit sladké čokoládové a jahodové mléčné nápoje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: No je to ukradené z černého humoru, ale tipla bych si to na nějakou kantýnu ve fabrice.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: to je nějaká fabrika?
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: ovocné knedlíky :-D?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    !!!
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Jsem dnes přemýšlela o játrech... Nevím jak u vás, ale u nás slepená rejže, tvrdý "pískoidní" játra plus univerzální hnědá omáčka.. a měla jsem na to asi 20 minut. Nechtělo se mi patlat přílohu (zastánci atkinsovy diety jásaj), postačila cherry rajčátka. Játra jsem měla po ruce kuřecí.

    -30 dkg kuřecích jater
    -větší cibulka (nebo jarní)
    -ovčí sýr
    -kysaná smetana
    -koření (oblíbená domácká směs: mletý kmín, kari, paprika, sůl, pepř:)- podle chuti
    cherry rajčátka pro "vymývání chuťových buněk"...

    Cibulku na proužky, nechat zesklovatět, jatýrka trochu pokrájet, nechat na pánvi změknout, osmahnout (nespálit). Okořenit a promíchat, stáhnout plamen a přidat na chvilku kousíčky sýra, pak vmíchat cca lžíci, dvě smetany...

    Takže ve finále úplně jiný jídlo, ale hrozně dobrý. Smetana a sýr udělají to, že uvedené množství stačí skoro na dvě porce, protože rychle zasytí a člověk po něm neusne:)
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    jeste bacha na jednu vec, jidelna jako kazdy zarizeni ma jeste dalsi normovany naklady krome surovin. Kucharky nevari zadarmo, elektrika/plyn/voda taky neco stoji. Nadobi neni vecne a musi se nejak umyt atd ... takze jestli maj suroviny presne za 27 tak jidlo nebude za 27 ani nahodou. Jediny, co ma vetsinou jidelna zadaco, je najem a to jeste ne vsude.
    Dalsi vec jsou dotace, o nich nevim nic, jen to, ze nejake jsou.
    EDERA
    EDERA --- ---
    P.S.: Je mi nápadný, že Polreich se do 27 korun nevešel s blbejma špagetama pomodoro s trochou parmazánu a Šubrt se do toho vejde s husou, s mozzarellou, panenským olivovým olejem apod. Tak kecá televize nebo noviny?:-))
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: No, už když jen čtu ten výčet surovin, tak se mi nechce věřit, že by se vešli do 27 Kč sakumprásk. Ale ta škola má devadesátitisícové školné, mají z čeho brát jinde.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.lidovky.cz/skolni-jidelna-v-podani-petihvezdickoveho-sefkuchare-pfg-/dobra-chut.asp?c=A100312_094614_dobra-chut_glu

    http://www.novyporg.cz/npz/index.html
    http://www.novyporg.cz/npz/lide/%C5%A0ubrt.htm
    http://www.novyporg.cz/npz/lide/Krbec.htm

    Rozpočet 27 korun. A pak že to nejde... Jídelníček klasický, ale tipla bych si že především ze základních a čerstvých potravin. Evidentně musí držet normu množství bílkovin a nechce se mu vařit furt jen luštěniny a na sójové náhražky si netroufá ;-)

    Pondělí
    dopolední svačina: houska plněná sedlčanským hermelínem, mlíčko
    oběd: polévka brokolicový krém s máslovými krutony, zapečené šunkové flíčky se zelným salátem jablkový závin, bílá káva, černý čaj
    odpolední svačina: chléb s vaječnou smaženkou a rajčaty

    Úterý
    dopolední svačina: celozrnný rohlík s máslem a davelskou šunkou, ovoce
    oběd: polévka hovězí vývar se zeleninou a krupicovými nočky, vepřová dušená pečeně s míchanou zeleninou a vařenými bramborami, džus
    odpolední svačina: loupák s jogurtem

    Středa
    dopolední svačina makovec s mlíčkem
    oběd: polévka horňácká zelňačka s klobáskou, krůtí maso dušené s paprikovou omáčkou a houskovými knedlíky čaj s medem, ovoce
    odpolední svačina plněná francouzská bageta se sýrem a šunkou

    Čtvrtek
    dopolední svačina sezamová hvězdička s krabím salátem
    oběd polévka kuřecí s masem a nudlemi, masová koule v rajčatové omáčce s těstovinami, ovocný čaj
    odpolední svačina dalamánek s tvarohovou pažitkovou pěnou a mrkev

    Pátek
    dopolední svačina černý chléb s taveným sýrem a řeřichou, ovoce
    oběd polévka fazolová s rajčatovým pyré a bazalkou, kapustový karbanátek s uzeným masem a bramborovou kaší, tvarohový dezert, džus
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - návod na upravu a základní recepty pro hovězí vnitřnosti.
    http://gastronomie-recepty.studentske.cz/2008/06/prava-hovzch-vnitnost.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Já je louhovala v mlíce - maso nesmrdělo, ale ruce jo, i po třech umytích.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: to je klasika, musi se to nejdriv par dni (jo asi tak 2) louhovat s vymenou vody
    pak vyvarit a teprve pak to prestane smrdet. Tuhle proceduru jsem podstoupil doma jenom jednou, pak uz nikdy, je to desna prace a chut stejne nic moc, steak je holt lepsi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokus rehabilitovat ledvinky.


    PRvní verze http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=24234 Karamelizované ledvinky.

    Asi jsem je nakrájela na moc malé kousky, takže byly tuhé. Ale ta omáčka je úplně výborná. TEdy místo sherry octa jsem použila balzamico.

    Pokus číslo dvě, ledvinky dušené v ragů s mrkví, řapíkatým celerem, tymiánem a červeným vínem. Tentokrát byly měkké, omáčka hodně ledvinková.

    Jen nevím jestli to stojí za další experimentování, protože vypreparování močovodů je plpačka a děsně to smrdí. A nejde ten smrad z prstů smejt.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAMATHUR: Ha - díky za odkaz, to je velmi použitelné pro vaření na různých táborech a spol, zejména pro ty, co si moc neumí recepty rozpočítat.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    http://www.jidelnavelenice.cz/Recepty.aspx

    rozpětí od vyslovených (ideo)zločinů po docela zajímavé věci
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    IORETH: no, zabijačkový věci nejím ani doma, ať jsou jakéhokoli původu, ale i kdybych jedla, tak to lejno, co vydávají v eurestu za prejt, bych nepozřela...
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: já prejt ve školní jídelně nepamatuju, což je pro mě jakožto pro dítě odkojené domácí zabíjačkou jedině dobře, ale živě si vzpomínám na šok, když jsem si, puzena neodolatelnou chutí, koupila jitrnici v obchodě... Slaná strouhanka se sádlem, fuj hnus :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam