• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    ZUZKAOU: to je klasika, musi se to nejdriv par dni (jo asi tak 2) louhovat s vymenou vody
    pak vyvarit a teprve pak to prestane smrdet. Tuhle proceduru jsem podstoupil doma jenom jednou, pak uz nikdy, je to desna prace a chut stejne nic moc, steak je holt lepsi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokus rehabilitovat ledvinky.


    PRvní verze http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=24234 Karamelizované ledvinky.

    Asi jsem je nakrájela na moc malé kousky, takže byly tuhé. Ale ta omáčka je úplně výborná. TEdy místo sherry octa jsem použila balzamico.

    Pokus číslo dvě, ledvinky dušené v ragů s mrkví, řapíkatým celerem, tymiánem a červeným vínem. Tentokrát byly měkké, omáčka hodně ledvinková.

    Jen nevím jestli to stojí za další experimentování, protože vypreparování močovodů je plpačka a děsně to smrdí. A nejde ten smrad z prstů smejt.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NAMATHUR: Ha - díky za odkaz, to je velmi použitelné pro vaření na různých táborech a spol, zejména pro ty, co si moc neumí recepty rozpočítat.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    http://www.jidelnavelenice.cz/Recepty.aspx

    rozpětí od vyslovených (ideo)zločinů po docela zajímavé věci
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    IORETH: no, zabijačkový věci nejím ani doma, ať jsou jakéhokoli původu, ale i kdybych jedla, tak to lejno, co vydávají v eurestu za prejt, bych nepozřela...
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: já prejt ve školní jídelně nepamatuju, což je pro mě jakožto pro dítě odkojené domácí zabíjačkou jedině dobře, ale živě si vzpomínám na šok, když jsem si, puzena neodolatelnou chutí, koupila jitrnici v obchodě... Slaná strouhanka se sádlem, fuj hnus :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: jo, to se stalo prvně a paní kuchařka z toho byla strašně špatná.
    to byla klasická chyba v komunikaci... onehdy byla "koprovka se šmakounem", tedy pokrájenej šmakoun v omáčce i plátek šmakounu v talíři. tam to bylo jasný.
    tentokrát byla "koprovka, robi maso". paní kuchařka se právě pamatovala, že posledně k tomu byl šmakoun, tak tam ještě volala a byla ubezpečena, že fakt je robi maso, jak je to tam napsaný. paní v kuchyni neseplo, že posledně byl šmakoun dvojmo a tentokrát je robi jen místo jednoho z nich.

    ale ono dítě bylo dneska takový všelijaký, u oběda ani nedojedlo polívku (a to on je hodně polívkovej), takže to, že nedal moc tomu suchýmu knedlíku, bych nepřikládala jen tomu, že to neměl politý...
    EDERA
    EDERA --- ---
    BALAENA: Jejda!:-( Ale to byl snad první lapsus za toho půl roku, ne?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    EDERA: akorát že v koprovce byl šmakoun, což paní kuchařce předem utajili, takže když to dneska přivezli, tak mi před polednem vyděšeně volala, jak to teda provést s obědem...
    aneb ano, to dítě s alergickou dietou je moje

    (a nakonec měl jen knedlík s robi masem, který bylo jako příloha, nepolitý tou omáčkou, a stejně dneska jídlu moc nedal)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: S dcerou tam chodí chodí chlapeček s nejrůznějšími potravinovými alergiemi, kterého jinde právě kvůli alergiím odmítli vzít, a paní kuchařka to velmi pečlivě hlídá. Obědy teda ona nevaří, to jim vozí, ale vždycky se vyptá na složení, porovná to se seznamen zakázaných potravin a rodiče předem upozorní, aby mohli dodat oběd vlastní. A taky teda nemají vždycky něco tak exotického jako kokosová polívka - dneska třeba měli koprovku s knedlíkem. Takže celkem klasika - akorát ten kopr v koprovce byl čerstvý a ne nakládaný a knedlíky bio celozrnné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: brrrr prejt s bramborovou kaší! Další trauma, co se mi ale nepovedlo změnit ani na domácí zabijače. Jitrnce, jelita či prdelačka ne. Cokoliv jiného zabijačkového (domácího) klidně, včetně krvavé tlačenky.

    Ovolakto jídelna mi přijde jako dobrej nápad, minimálně to znamená, že kuchařky přemýšlí nad tím co vaří. Jen bych se bála v případě, že že bych měla nějaké víc alergické dítě (třeba ten kokos, nebo soja).
    EDERA
    EDERA --- ---
    Nedávno se mi tu někdo divil, proč se mi tak líbí, že dcery školka je laktoovovegetariánská. Tak dneska mi líčila kamarádka, jejíž dcera dochází do "normální" školky, že děti měly k obědu prejt. I tříleťáci! To teda fakt zlatá pohanka, zapečená rajčata, kokosová polívka a jiné exotické věci, co mívá ve školce naše Kebina.
    WERKA
    WERKA --- ---
    PIGSTER: To není výlučná specialita menzy. Tohle vedou i v nějaké hospodě v Nuslích, kam chodí na oběd máma. Akorát nevím, jestli tam na jídelníčku uvádějí jako "studentský", "sýrový" nebo ještě nějaký jiný špíz ;-)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ZUZKAOU: Nene, normálně suchý v pytlíku:D Sodu nemám:(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANIQUE: plechovka v obchoďáku? A údajně jedlá soda při vaření.
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Hoj, nevíte někdo, jestli se dá urychlit máčení fazolí? Jsou na 4 hodiny na namočení, samozřejmě jsem zaspala a nechci obědvat ve tři:) Co horká voda, nevykurví to?
    SMARIO
    SMARIO --- ---
    EDERA: ja kdysi mel "HOLANDSKY PLATEK" - byly to dva platky (tak 1-2mm tluste) junior salamu a mezi byl jeden platek eidamu a samo hromada strouhanky...

    doslo mi to az pri jidle - ja to mel porad za holandsky rizek, ale asi jsem to nedocetl - nebo to byl zkrat :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    PIGSTER: Nesnáším smaženej salám, ten studentský řízek jsem kdysi nedokázala ani dojíst. Maskování vznosnými názvy ovšem taky nechápu - kdyby u toho bylo rovnou "obalovaný gothaj", tak si to ani nedám.
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    EDERA: je to celkem v pohode, chutove je to jak smazak se salamem. Vtipny je na tom jenom to, jak se to snazi maskovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam