• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A dnešní tematická cuketová večeře - zapečená cuketa s mletým masem.

    Cuketu rozkrojit a vydlabat, vyhodit případné semínka a vydlabanou dužinu nakrájet na kousky. Vyškvařit slaninu, na tom orestovat cibulku a mleté maso. Přidat nakrájenou dužinu, nakrájená rajčata a adžiku. Popřípadě česnek a nějaké oblíbené byliny. Udusit do měkka a vydusit většinu vody.

    Naplnit cuketu, posypat nastoruhaným sýrem a tak 30 minut zapékat. Ideální s bramborem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: no ona musí být především mladá, nikoliv klasická přerostlá vobluda. Pak má chuť i jen na másle s trochou česneku ;-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Já jsem cuketu (a lilek) vzala na milost letos na dovolené v Chorvatsku. Měli jsme na lodi výborného kuchaře, který ji dokázal upravit tak, že měla CHUŤ a ladila se zbytkem jídla.
    Ovšem v domácích podmínkách jsem nadále ostražitá neb se obávám, že ve Střední Evropě to moc lidí nedovede.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Myslím že nějaké zelené kari by mohlo fungovat.

    Mladé cuketka nakrájet na kolečka, posolit, nechat vypotit a otřít.

    Na pánvi rozpálit olej (ideálně arašídovej nebo sezamovej), orestovat v něm chilli papričku a česnek. Odstranit česnek, přidat cuketu a prudce opéct, najemno nakrájenou jarní cibulku, přidat maso. Zalít kokosovým mlékem, přidat koriandrové a kafrové listí, citronovou trávu a thajskou bazalku. Trošku dosladit a dochutit rybí omáčkou. Cuketoví zbabělci do toho dají další zeleninu co mají po ruce. Třeba brokolici. Nebo mrkev, papriku, fazolky, mladé hráškové lusky, mladé kukuřičky, pórek a tak.

    V případě absence koření holt koupit zelenou kari pastu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    [ WOJTYLA @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]

    Aneb soutěž o to, jak připravit cuketu, aby chutnala i zarytým anticuketistům.
    CENTURIO
    CENTURIO --- ---
    NO blee, to zni silene.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ZUZKAOU: :-)))))

    škoda, že jsem dnes v porodnici nevyfotila knedlík s omáčkou s vizáží blitek
    a polévku ze základního vývaru č.1 z pixly celou umělou - ale to by chtělo spíš pach
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PIGSTER: bez vajíčka dělám žemlovku už několik let, robě má alergii na vejce
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    FLEGMA: jojo, tu jsem ted nedavno taky reinkarnoval - teda akorat ne v kotliku ale v remosce :)
    nekde jsem cetl, ze prej vajicko je taky ee, tak jsem to zkusil bez nej a dobry, pekne krupavy, sladoucky, vubec ne rozblemcany a hotovy temer bez prace
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HRABALKA: že by? Já měla za to, že blivajzovaté to bylo od základu a křupavé je jen to na povrchu. Ale je fakt, že kdyby to bylo jen pečivo a jablka, tak by to mohlo být daleko míň rozblemcaný.
    Tvaroh a opečené housky bylo to, co mi na žemlvoce jediné chutnalo.
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    ZUZKAOU: to mi právě nechutnalo, ten tvaroh a vejce to zblivajzovatěly
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HRABALKA: Doma jsme měli ještě jednu vrstvu - tvaroh, s cukrem a vajíčkem.
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    Žemlovka

    1)vysypat pekáček (místo hrubé mouky dávám kokos)

    2) naklást vrstvu z nakrájeného zatvrdlého pečiva, které máčíme v mléce oslazeném vanilkovým cukrem. Další vrstva je z plátků jablek. Už jsem je nesladila, jen jemně posypala skořicí. Další vrstva namočených housek. Další vrstva jablek, poslední vrchní by měly být housky. Na ně naklást na tenké plátečky nakrájené máslíčko (ne heru :-D)

    Péct na 200 °C do doby, než horní vrstva zrůžoví. Dobrou! :-)
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    ZUZKAOU: z toho se mi dělá šoufl jen od pohledu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.lidovky.cz/americke-deti-nemaji-rady-jidla-olivera-radeji-si-daji-pizzu-p4x-/dobra-chut.asp?c=A100331_075115_dobra-chut_ter

    Průzkum mezi dětmi v americké škole v Huntingtonu (stát Virginia), kde slavný kuchař Jamie Oliver pořádá televizní show Revoluce ve stravování, ukázal, že mají radši pizzu nebo smažené kuřecí nugety než čerstvé a zdravé speciality vyhlášeného britského šéfkuchaře. Oliver se ve svém vysílání snaží naučit obyvatele "nejméně zdravého města" v USA jíst zdravěji.

    Děti dokonce poté, co jim přestala jídelna vařit klasická smažená jídla a nabídla místo toho zdravější varianty, přestaly kupovat obědy úplně.

    Průzkum rovněž ukázal, že děti v základní škole v Huntingtonu začaly pít méně mléka, protože Oliver nechal odstranit sladké čokoládové a jahodové mléčné nápoje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: No je to ukradené z černého humoru, ale tipla bych si to na nějakou kantýnu ve fabrice.
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: to je nějaká fabrika?
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: ovocné knedlíky :-D?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    !!!
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    Jsem dnes přemýšlela o játrech... Nevím jak u vás, ale u nás slepená rejže, tvrdý "pískoidní" játra plus univerzální hnědá omáčka.. a měla jsem na to asi 20 minut. Nechtělo se mi patlat přílohu (zastánci atkinsovy diety jásaj), postačila cherry rajčátka. Játra jsem měla po ruce kuřecí.

    -30 dkg kuřecích jater
    -větší cibulka (nebo jarní)
    -ovčí sýr
    -kysaná smetana
    -koření (oblíbená domácká směs: mletý kmín, kari, paprika, sůl, pepř:)- podle chuti
    cherry rajčátka pro "vymývání chuťových buněk"...

    Cibulku na proužky, nechat zesklovatět, jatýrka trochu pokrájet, nechat na pánvi změknout, osmahnout (nespálit). Okořenit a promíchat, stáhnout plamen a přidat na chvilku kousíčky sýra, pak vmíchat cca lžíci, dvě smetany...

    Takže ve finále úplně jiný jídlo, ale hrozně dobrý. Smetana a sýr udělají to, že uvedené množství stačí skoro na dvě porce, protože rychle zasytí a člověk po něm neusne:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam