• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    BALAENA: Reaguju na ta soutěžní menu.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEANDER: moje dítě dozajista ne - aneb výhoda školky a školy s laktoovovegetariánským stravovacím košem
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Mě by docela zajímalo, co je zač to Rybí těstovinové rizoto.
    Krom toho mám dojem, že generace dnešních žáků základních škol bude vzpomínat na pangase jako my na UHO. Bylo to furt a bylo to ke všemu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: Copak, nelíbí se ti rizoto se zeleninou, kuřecím a krabím masem sypané sýrem, nebo zapečený pangasius s těstovinami, nebo snad sekaná s tuňákovou konzervou?

    Von i rybí karbanátek s kuskusem má dost rezerv.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: To jsou místy strašidelné kombinace :-O
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    :-)
    Soutěž o nejlepší školní oběd | YesNeYes
    http://www.yesneyes.cz/soutez-o-nejlepsi-skolni-obed.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dušené hovězí | Vilemínino zátiší
    http://vilemina.blog.cz/1009/dusene-hovezi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A dnešní tematická cuketová večeře - zapečená cuketa s mletým masem.

    Cuketu rozkrojit a vydlabat, vyhodit případné semínka a vydlabanou dužinu nakrájet na kousky. Vyškvařit slaninu, na tom orestovat cibulku a mleté maso. Přidat nakrájenou dužinu, nakrájená rajčata a adžiku. Popřípadě česnek a nějaké oblíbené byliny. Udusit do měkka a vydusit většinu vody.

    Naplnit cuketu, posypat nastoruhaným sýrem a tak 30 minut zapékat. Ideální s bramborem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: no ona musí být především mladá, nikoliv klasická přerostlá vobluda. Pak má chuť i jen na másle s trochou česneku ;-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Já jsem cuketu (a lilek) vzala na milost letos na dovolené v Chorvatsku. Měli jsme na lodi výborného kuchaře, který ji dokázal upravit tak, že měla CHUŤ a ladila se zbytkem jídla.
    Ovšem v domácích podmínkách jsem nadále ostražitá neb se obávám, že ve Střední Evropě to moc lidí nedovede.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Myslím že nějaké zelené kari by mohlo fungovat.

    Mladé cuketka nakrájet na kolečka, posolit, nechat vypotit a otřít.

    Na pánvi rozpálit olej (ideálně arašídovej nebo sezamovej), orestovat v něm chilli papričku a česnek. Odstranit česnek, přidat cuketu a prudce opéct, najemno nakrájenou jarní cibulku, přidat maso. Zalít kokosovým mlékem, přidat koriandrové a kafrové listí, citronovou trávu a thajskou bazalku. Trošku dosladit a dochutit rybí omáčkou. Cuketoví zbabělci do toho dají další zeleninu co mají po ruce. Třeba brokolici. Nebo mrkev, papriku, fazolky, mladé hráškové lusky, mladé kukuřičky, pórek a tak.

    V případě absence koření holt koupit zelenou kari pastu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    [ WOJTYLA @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]

    Aneb soutěž o to, jak připravit cuketu, aby chutnala i zarytým anticuketistům.
    CENTURIO
    CENTURIO --- ---
    NO blee, to zni silene.
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    ZUZKAOU: :-)))))

    škoda, že jsem dnes v porodnici nevyfotila knedlík s omáčkou s vizáží blitek
    a polévku ze základního vývaru č.1 z pixly celou umělou - ale to by chtělo spíš pach
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PIGSTER: bez vajíčka dělám žemlovku už několik let, robě má alergii na vejce
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    FLEGMA: jojo, tu jsem ted nedavno taky reinkarnoval - teda akorat ne v kotliku ale v remosce :)
    nekde jsem cetl, ze prej vajicko je taky ee, tak jsem to zkusil bez nej a dobry, pekne krupavy, sladoucky, vubec ne rozblemcany a hotovy temer bez prace
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HRABALKA: že by? Já měla za to, že blivajzovaté to bylo od základu a křupavé je jen to na povrchu. Ale je fakt, že kdyby to bylo jen pečivo a jablka, tak by to mohlo být daleko míň rozblemcaný.
    Tvaroh a opečené housky bylo to, co mi na žemlvoce jediné chutnalo.
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    ZUZKAOU: to mi právě nechutnalo, ten tvaroh a vejce to zblivajzovatěly
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HRABALKA: Doma jsme měli ještě jednu vrstvu - tvaroh, s cukrem a vajíčkem.
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    Žemlovka

    1)vysypat pekáček (místo hrubé mouky dávám kokos)

    2) naklást vrstvu z nakrájeného zatvrdlého pečiva, které máčíme v mléce oslazeném vanilkovým cukrem. Další vrstva je z plátků jablek. Už jsem je nesladila, jen jemně posypala skořicí. Další vrstva namočených housek. Další vrstva jablek, poslední vrchní by měly být housky. Na ně naklást na tenké plátečky nakrájené máslíčko (ne heru :-D)

    Péct na 200 °C do doby, než horní vrstva zrůžoví. Dobrou! :-)
    HRABALKA
    HRABALKA --- ---
    ZUZKAOU: z toho se mi dělá šoufl jen od pohledu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam