• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    PIGSTER
    PIGSTER --- ---
    TAPINA: Hmm, Menzy CVUT to meli rozdelene nikoliv casove (nejdriv dojde dobre, pak se musi jist hnusne) ale mistne (diky systemu centralni kuchyne a rozvazky zmrazene potravy) - Na Strahove dobre (vetsinou), v Modre v Dejvicich pozivatelne (nekdy) a v Cervene ve studentskem dome hnusne (temer vzdycky)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Nemůžou toho uvařit víc, protože vždycky mají něco dobrého a něco hnusného, a musí se sníst i to hnusné :o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: Tak dá se používat samostatně, ale velmi často je z toho prosté, archetypální UHO ;-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: No jo, ale ta základní omáčka snad má sloužit jako základ k dalšímu použití a dochucení tak, aby jídlo tvořilo celek ne? Ne že se vezme jak je a naleje se pomalu na všechno od roštěnky s rýží, přes pangase na bylinkách s hranolkama až po ovocné knedlíky (ano, i toto už mi v té jídelně bylo nabízeno, když až poté, co mi nandali knedlíky, zjistili, že jim došel tvaroh :-D).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: No základní hnědá nebo bílá omáčka je součást vaření. Pokud je ovšem dělaná poctivě. Jenže holt socialistické normy vaření a podle nich řešené vzdělávací osnovy pro kuchaře udělali z demi glace UHO.

    Pokud je to rozmíchaný prášek, tak je to přesně takový hnus, jako to vypadá, když si angličan ke všemu přidává gravy - tedy UHO z prášku.

    Kuchař se pozná na omáčce | iPrima | Ano, šéfe
    http://www.iprima.cz/anosefe/o-jidle-lidech/kuchar-se-pozna-na-omacce

    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    Tak teď mě dostala paní kuchařka v takové jedné veřejné jídelně, kam občas chodím na obědy. Šla jsem neprozřetelně až o půl jedné, z čehož plyne, že z původní nabídky už nic neměli. Když jsem došla k půltu, dozvěděla jsem se od kuchařky, že za pár minut bude guláš nebo že si můžu dát pangase, kterého mají pár posledních porcí, ale už jenom s hranolkama. Tak jsem zvolila pangase, paní ho nandala a pak se dotázala "Chcete na to omáčku? Mám pepřovou nebo hnědou. Univerzální."
    To mě málem složilo, že už tomu tak říkají i sami ti, co to vaří a vůbec jim na tom nepřijde nic divného...

    Mimochodem, nechala jsem si dát hnědou univerzální, ježto na pepřovou jsem neměla odvahu. Samozřejmě se k tomu pangasovi ani trochu nehodila. Ale zas chroupat suché hranolky... taky nic moc :-/ Nevíte někdo, proč ve všech provozovnách tohoto typu pravidelně dojde poživatelné jídlo nejpozději ve 12? Proč toho neuvaří víc?
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    MEANDER: moje babi je taky dělala nejprve s mákem (v poledne) a k večeři naslano opečené s vloženým párkem... taky je to dávno
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    MOIRAIN:
    BUTTERFLY89:

    opravdu hnůj, u nás v kantýně to mívají taky, vždy jsem si myslel, že jsou akorát líní ptáka rozkrájet, aby se s těstovinami připravil "kulturně", a hele! on to recept. K mému velikému podivu se po něm vždy jen zapráší. Ale co chcete od švestek a vyhaslých ouřadů, co mají stále kuře za luxusní oběd a nikoli za velkochovný eklhaft vyhnaný práškama, bez chuti a se zápachem...

    http://www.mamincinyrecepty.cz/drubez/babiccino-kure
    http://www.nony.estranky.cz/clanky/babiccino-kure/babiccino-kure
    http://afazole.sweb.cz/kure-babi.htm

    hernajs, to jsem se rozněžnil
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BUTTERFLY89: to nám dělají v kantýně, občas také jen ty těstoviny, taky jsem to nikdy nepochopila
    BUTTERFLY89
    BUTTERFLY89 --- ---
    ZUZKAOU: S játry a těstovinami :). Přišlo mi to úplně bizarní...a ještě ten název, babiččino kuře...babička měla asi Alzheimera.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BUTTERFLY89: S játry a těstovinami? Chápu tvé nepochopení. Koprovku miluju, ale teda musí být z čerstvého kopru a ideálně smetanová, rozhodně bez mouky...
    BUTTERFLY89
    BUTTERFLY89 --- ---
    Já jsem si z jídelny nejvíc oblíbila koprovku. Ostatní děti páchaly harakiri, aby ji nemusely jíst, ale já ji milovala a miluju ji dodnes. Měla jsem už ji jednou dokonce v luxusní restauraci, ale ta "hnusná" mi chutná mnohem víc. A červená řepa je taky skvělá, mňam :).
    Jinak z hororů z jídelny přidávám věc, které se u nás říkalo "babiččino kuře". Nevím, jestli to je známé i jinde, každopádně jde o kus pečeného kuřete s těstovinami a s játry. Bez omáčky nebo čehokoli. Vůbec jsem to jídlo nepochopila.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    Moje babi dělala škubánky s máslem a mákem a říkala jim Šusterky. Druhý den je smažila na slano na másle.
    Ach jo, to už je tak dávno.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Já škubánky ráda a co si z dětství pamatuju, vždycky jsme je měli na slano - s osmaženými kousky slaniny a s cibilkou. Dělala nám je maminka. Použít je jako přílohu k masu mě zatím nenapadlo, děkuji za inspiraci :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Škubánky s vepřovou panenkou a fenyklem | Mlsná kočka
    http://mlsnakocka.blog.cz/1010/skubanky-s-veprovou-panenkou-a-fenyklem

    Škubánky na slano? Že bych jim ještě zkusila dát další šanci na reparát?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Já vím, ale ani tak.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: Čerstvá - byla moc dobrá. Sušenou bych taky nevolila, ale čerstvá je chutná daleko víc jako oregáno, než jako bramborák :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Aha, tak zrovna majoránka mi do představy o plněných paprikách moc neladí, takže to se holt neinspiruju.:-))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: Ty jo - myslím že hlavně čerstvou majoránku, protože jsem se inspirovala tady http://dolcevita.blog.cz/0807/plnene-papriky-v-rustikalnim-pojeti

    Ale jistá si tím nejsem, protože to už je tak dva týdny zpátky a kořením stylem, tak co zrovna roste a na co mám chuť?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Plněný papriky jsem milovala odjakživa, ty mi nedokázaly znechutit ani veřejné vyvařovny. Moje máma je dělávala skvostné a plnila je mletým skopovým smíchaným s rýží. Skopové je teda teď surovina prakticky nedostupná, takže já do nich v pátek dala mleté vepřové a mleté hovězí z Globusu. Máti papriky dělá v papiňáku, mě rozčiluje, že tam na ně nevidím a nemůžu to kontrolovat, takže je peču. A taky s nakrájenejma rajčatama a nakrájenou cibulí. Akorát bylinky jsem nedala, to bych příště mohla. Jaké jsi dávala, ať mám inspiraci?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam