• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: Čerstvá - byla moc dobrá. Sušenou bych taky nevolila, ale čerstvá je chutná daleko víc jako oregáno, než jako bramborák :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Aha, tak zrovna majoránka mi do představy o plněných paprikách moc neladí, takže to se holt neinspiruju.:-))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: Ty jo - myslím že hlavně čerstvou majoránku, protože jsem se inspirovala tady http://dolcevita.blog.cz/0807/plnene-papriky-v-rustikalnim-pojeti

    Ale jistá si tím nejsem, protože to už je tak dva týdny zpátky a kořením stylem, tak co zrovna roste a na co mám chuť?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Plněný papriky jsem milovala odjakživa, ty mi nedokázaly znechutit ani veřejné vyvařovny. Moje máma je dělávala skvostné a plnila je mletým skopovým smíchaným s rýží. Skopové je teda teď surovina prakticky nedostupná, takže já do nich v pátek dala mleté vepřové a mleté hovězí z Globusu. Máti papriky dělá v papiňáku, mě rozčiluje, že tam na ně nevidím a nemůžu to kontrolovat, takže je peču. A taky s nakrájenejma rajčatama a nakrájenou cibulí. Akorát bylinky jsem nedala, to bych příště mohla. Jaké jsi dávala, ať mám inspiraci?
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BIRMA: Pokud bys chtela rozlousknout to tajemstvi cervene repy, je tak intensivne cervena, protoze obsahuje chemicke latky z "rodiny" betaninů.



    Povsimnete si trochu zvlastniho kvarterniho dusiku stabilisovaneho konjugaci, prave protoze jde latku vysoce konjugovanou a tedy i velmi barevnou, no je citliva na oxidaci vzduchem a prostredi, pri vhodne volbe ruznych "hrátek" s řepným džusem jde docilit mnoha zajimavych barevnych prechodu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Plněný papriky jsem teď dělala a s potěšením jsem zjistila, že mi chutnaj.

    Do paprik přišlo bio hovězí mleté z alberta (levnější než nebio mleté 128 ku 136 za kilo), syrová rejže, spousta bylinek a vejce. A celé jsem to pekla zalité rajčatovým protlakem, s nakrájenými rajčaty a spoustou bylinek a koření.

    A švagr dostal narozeninový kapustový quiche a byl moc dobrý.

    V podstatě tenhle recept http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=10161, s tím že nápľň byla vysmažená slanina, zkaramelizovaná cibule a na tom všem orestovaná kapusta a sýry byly krolewski a gorgonzola.
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    "oužky" = "soužky"
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    dobrej klub :)

    Já teda musim říct, že spoustu položek vypsaných v záhlaví mám a měla jsem ráda pořád. Tam patří červená řepa (měli jsme domácí, a teda kromě výborné chuti mě fascinovalo to, jak vypadá a jak je hezky zbarvená), stejně tak plněné papriky (i když, když jsem měla čest ochutnat plněné papriky v řecké restauraci, bylo to o pár levelů lepší, samozřejmě) no a taky zelené fazolky, které většina lidí vracela poklusem k okýnku, mi přišly odjakživa pikantní.

    Zato nad špenátem ve školce jsem jednou hystericky brečela, páč mě a kamarádku nutily oužky to dojíst "jinak se odsud nehnete!!", v dospělosti se mi podařilo napjatý vztah s touto listovou zeleninou zcela otočit. Stejně tak je to s dušenou mrkví. Občas si podusím a zakápnu olivovým olejem mrkve (vitamínová bomba a ozdravná kúra pro oči, namáhané u počítače) - zato když si vzpomenu na dušenou mrkev s hráškem z jídelny... fujtajbl.

    "mlíčná polívka" a "sladká rýže" ale zůstaly dosud na seznamu pokrmů, které bych pozřela jen v případě největší nouze a hrozby smrti vyhladověním :))

    Jinak si pamatuju, že jsme vždycky jako děcka na základce kvitovaly s povdělekem, když měla dozor jistá "souška", jejíž manžel byl myslivec a kteří měli doma hodně zvířat (byla to venkovská škola). No a tahle učitelka nad námi nestála jako dráb, že musime všecko sníst - tak jako ostatní - naopak měla vždycky u svého stolu připravené zavařovací sklenice, kde vybírala nedojedené zbytky od dětí a těmito zbytky krmila prasata, slepice, psy (když byla "úroda" šlachovitého masa nebo bylo kuře).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokus se slezinou.

    Opéci slaninu, přidat cibulku s česnekem, nechat zesklovatět. Slezinu očistit, nakrájet na proužky. Zprudka opéci na tuku a cibluce, přilít trochu červeného vína, přidat tymián a sůl a trochu smetany. Udusit doměkka a zahuštěna. Podávat s rýží.

    Mno - omáčka je z toho moc dobrá, ale teda slezina samotná chutná jako gumová játra, ze kterých někdo ukradl chuť. Možná kdybych je nedusila, ale jen nechala osmažené, tak by to bylo lepší.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    BALAENA: Reaguju na ta soutěžní menu.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEANDER: moje dítě dozajista ne - aneb výhoda školky a školy s laktoovovegetariánským stravovacím košem
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: Mě by docela zajímalo, co je zač to Rybí těstovinové rizoto.
    Krom toho mám dojem, že generace dnešních žáků základních škol bude vzpomínat na pangase jako my na UHO. Bylo to furt a bylo to ke všemu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANDER: Copak, nelíbí se ti rizoto se zeleninou, kuřecím a krabím masem sypané sýrem, nebo zapečený pangasius s těstovinami, nebo snad sekaná s tuňákovou konzervou?

    Von i rybí karbanátek s kuskusem má dost rezerv.
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    ZUZKAOU: To jsou místy strašidelné kombinace :-O
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    :-)
    Soutěž o nejlepší školní oběd | YesNeYes
    http://www.yesneyes.cz/soutez-o-nejlepsi-skolni-obed.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dušené hovězí | Vilemínino zátiší
    http://vilemina.blog.cz/1009/dusene-hovezi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A dnešní tematická cuketová večeře - zapečená cuketa s mletým masem.

    Cuketu rozkrojit a vydlabat, vyhodit případné semínka a vydlabanou dužinu nakrájet na kousky. Vyškvařit slaninu, na tom orestovat cibulku a mleté maso. Přidat nakrájenou dužinu, nakrájená rajčata a adžiku. Popřípadě česnek a nějaké oblíbené byliny. Udusit do měkka a vydusit většinu vody.

    Naplnit cuketu, posypat nastoruhaným sýrem a tak 30 minut zapékat. Ideální s bramborem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    INUSHKA: no ona musí být především mladá, nikoliv klasická přerostlá vobluda. Pak má chuť i jen na másle s trochou česneku ;-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Já jsem cuketu (a lilek) vzala na milost letos na dovolené v Chorvatsku. Měli jsme na lodi výborného kuchaře, který ji dokázal upravit tak, že měla CHUŤ a ladila se zbytkem jídla.
    Ovšem v domácích podmínkách jsem nadále ostražitá neb se obávám, že ve Střední Evropě to moc lidí nedovede.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Myslím že nějaké zelené kari by mohlo fungovat.

    Mladé cuketka nakrájet na kolečka, posolit, nechat vypotit a otřít.

    Na pánvi rozpálit olej (ideálně arašídovej nebo sezamovej), orestovat v něm chilli papričku a česnek. Odstranit česnek, přidat cuketu a prudce opéct, najemno nakrájenou jarní cibulku, přidat maso. Zalít kokosovým mlékem, přidat koriandrové a kafrové listí, citronovou trávu a thajskou bazalku. Trošku dosladit a dochutit rybí omáčkou. Cuketoví zbabělci do toho dají další zeleninu co mají po ruce. Třeba brokolici. Nebo mrkev, papriku, fazolky, mladé hráškové lusky, mladé kukuřičky, pórek a tak.

    V případě absence koření holt koupit zelenou kari pastu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam